Jenna Matintupa

Sommarläsning för både stora och små

Skrivet av Jenna Matintupa 16.07.2021 | 0 Kommentarer

Böcker är en stor del av min vardag. Hemma har vi böcker i de flesta rum, i högar, i bokhyllan, radade i fönstret. Jag har alltid någon på gång, både fysiskt och som ljudbok. Jag hade länge en bokklubb med ett gäng kompisar i Helsingfors, Århundradets bokklubb, men i och med pandemin har den blivit lite på paus. Jag har också studerat ett år litteraturvetenskap i Åbo innan jag började studera på Arcada.

Så ja, böcker har något tycker jag. De kan räcka med ett snyggt omslag med härlig textur eller en spännande baksida för att de ska fånga mig. Men det behöver inte vara en roman utan hemma har vi också en hel del litteraturhistoria, lyrik, kokböcker och barnböcker. Egentligen älskar jag alla sorts böcker. Jag älskar känslan av att hålla en bok i handen. Men med det sagt så är det inte alls lika ofta som jag önskar att jag läser en fysisk bok nu för tiden. Vardagen med två små barn ger inte många läsmöjligheter, och det är så lätt att fastna framför en serie istället för att läsa. Så jag kompenserar genom att lyssna på ljudböcker. Då får jag ändå till min dos av litteratur. Lyssnar gör jag när jag städar, cyklar, promenerar, handlar, diskar, nattar och så vidare. Med ljudböcker hinner man alltid passa in en stund även fast barnen härjar runt en. 

Ljudböcker i all ära, men nu på sommaren är det ändå mysigt att ha en fysisk bok att läsa. Antigen själv eller med barnen. Så därför tänkte jag, så här mitt i sommaren, tipsa om lite sommarläsning! (Disclaimer: en del av böckerna har jag fått hemskickade som recensionsexemplar eftersom jag ofta skriver om böcker). 

6C89D970 C467 435F A9C4 F21078D64B6A

Nära till natten av Karin Collins

”Nära till natten handlar om utanförskap och ensamhet. Hur känns det att vara ny i ett främmande land? Hur går det när man känner sig oönskad i sin egen familj? Vad gör man när livet inte blev som man tänkt sig? Vad händer när sorg, ilska och vanmakt kokar över?”

Jag håller faktiskt på och läsa den nu, så kan inte säga så mycket om hur bra den är, men jag har läst hennes tidigare böcker som jag gillat så har ganska höga förhoppningar. Passlig sommarspänning!

De är inte kloka de där ryssarna av Anna-Lena Laurén

I den här moderna klassikern skriver Anna-Lena Laurén inkännande och med stor kunskap om det ryska samhället, om ryssar och kärlek, ryssar och vänskap, ryssar och pengar.

Tidigare i vår läste jag hennes nyutgivna bok Sammetsdiktaturen som jag gillade massor, så är riktigt intresserad av att fortsätta på Rysslandtemat med den här nyutgåvan. 

Elsas husdröm av Elsa Billgren

”Från sorg, självkänsla och familj. Nu delar Elsa Billgren med sig om allt hon lärt sig om livet genom inredning, loppisbesök och matlagning i sitt sommarhus på Gotland.”

Jag älskar det mesta Elsa Billgren gör. Hennes blogg, hennes sociala medier och hennes podcast tillsammans med Sofia Wood. Så inte helt otippat förhandsbeställde jag den här boken så fort gick. Var omåttligt peppad när den äntligen anlände i april. Och den gjorde inte mig besviken. Vackra bilder, härliga recept och fina texter. En perfekt bok att ge sig själv eller någon man tycker om i present!  

Prilla och det farliga fyndet av Christel Rönns.

”En dag hittar Prilla ett mycket märkligt fynd i skogen. ”Det är något mycket ORIGINELLT”, säger Prilla, som är en mus av stora ord. Kanske det rentav är något farligt? Kameleonten Joji tycker att han har sett vackrare färger och haren Jinko får syn på ett monster med hemska långa tänder och jättelika öron. Tillsammans försöker djuren klura ut vad en spegel egentligen kan användas till!”

Vi älskade den första boken i den här serien och den här var precis lika rolig. Inte fördummande utan tvärtom rolig med lite svårare ord, speciellt när Agnes är väldigt språkintresserade. Både Agnes (5 år) och Alfons (2 år) satt som två ljus när vi läste. 

514ACFB9 0CF1 4EC7 922A 2699C5E5CEFF

Snusmumrikens fiskebok

I Snusmumrikens fiskebok presenteras nästan hundra fiskarter. Dessutom bekantar vi oss med olika slags biotoper. Vilken fisk trivs i insjön vid din stuga? Vem leker i Lapplands älvar? Och vem vill helst simma långt ute på öppet hav?” 

En superfin bok med Tove Janssons illustrationer som lär båda stora och små om fiskar i alla former. Den fick genast följa med ut till skären så när det börjar fiskas här får vi utforska och läsa mera. Agnes som är full av frågor bläddrar gärna i alla sorters faktaböcker tillsammans med en vuxen och den här funkar perfekt för det. 

Bechi av Koko Hubara

Bechi är en omskakande romandebut av Koko Hubara som med essäsamlingen Bruna flickor blivit en av de tongivande finländska rösterna i sin generation. Bechi är en berättelse om den konfliktfyllda och oumbärliga relationen mellan mödrar och döttrar.

Jag har inte hunnit läsa den här ännu men den ligger högt upp på min lista. Jag gjorde ett författarporträtt av Koko Hubara för ett par år sen och hon är verkligen en person som jag tror kommer göra avtryck i den finska litteraturen i framtiden! 

Riesling och mjölk av Elsa Kemppainen 

Elsa Kemppainen debuterar med en mörk skildring av en ung kvinnas tillvaro inuti och intill den egna kroppen. Livet måste kännas, det spelar ingen roll hur. Men vem drar gränserna för hennes existens? Och vem bestämmer hennes värde?

Jag håller på och läser den här så är inte helt klar med min åsikt ännu, så lämnar det till ett senare skede, men jag älskar älskar både titeln och omslaget. Den här är som jag tidigare skrev på instagram, kanske årets snyggaste bok. Formgivningen är för mig väldigt viktigt och jag tycker den kan både höja och sänka helhetsbetyget på en bok avsevärt. 

Bokstavsvärldar av Henrika Andersson och Maria Sann

Bokstavsvärldar är ett experimentellt språklaboratorium. Henrika Anderssons dikter är överraskande och vilda. Spännande ord, allitteration och rim bjuder in till högläsning och i bilderna finns något att upptäcka för barn i olika åldrar. För varje ny bokstav öppnar sig en hel värld. Bilderna breder ut sig på stora uppslag och Maria Sanns sammelsurium av tekniker uppmuntrar läsaren att testa själv. På sidorna finns också plats att fylla på med sånt som du gärna vill ha med i din egen bokstavsvärld!

Som jag nämnde så är vi inne i en språkperiod med Agnes just nu och hon övar sig sakta men säkert på att läsa. Alfabetet har hon lärt sig för länge sen men trots det älskar hon allt som har med bokstäver att göra. Jag älskar barnböcker med dikter i, tycker det är viktigt att barn lär sig tidigt charmen med lyrik eftersom det har ett så oförtjänt dåligt rykte. Dessutom har jag följt Maria Sann på instagram länge och älskar hennes illustrationer. Den här boken är full pott! 

4C831865 CBC3 4709 995E 89AC1D9960A9

Äventyr i Mumindalen efter Tove Janssons berättelser

”Mumindalen är en magisk plats - full av storslagna naturupplevelser, små omsorger och fantastiska upptåg. I denna boks nio berättelser, stämningsfullt illustrerade med bilder ur den nya animerade TV-serien, lär vi känna Mumintrollen och alla deras vänner på nytt. Möt hattifnattarna och Mårran, lyssna på Snusmumrikens vårvisa, följ med till den flytande teatern och beskåda Mumintrollets gyllene svans.
Låt äventyret börja!”

Berättelser om Mumin är återkommande favorit hemma hos oss. Det här köpte jag till skären i sommar för att ha något nytt att läsa. Agnes älskar de nya avsnittet av Mumin som kommit ut så det är extra roligt när illustrationer i den här är i samma. Vi har ännu inte hunnit läsa alla berättelser utan valt någon lite nu som då när andan fallit in. Perfekt när inspirationen tryter så är det bara att öppna och välja den som låter mest spännande! 

Diamantmysteriet av Martin Widmark och Helena Wilmis 

Någon stjäl diamanter av guldhandlare Muhammed Karat. Det mesta pekar på att det är någon ur personalen - Siv Leander, Ture Modig eller Lollo Smitt. Polisen i Valleby har kört fast. Därför kontaktas de unga detektiverna Lasse och Maja.

Äntligen har vi fått börja läsa lite längre böcker med Agnes, och nu börjat samla på oss böckerna om Lasse och Maja. Hon tycker det är väldigt spännande med mysterierna, och vi såg också filmerna om Lassemaja här tidigare i år när hon var hemma från dagis. Jag tycker det är väldigt väl skrivna och hoppas hon ska knäcka läskoden snart så hon också kan läsa dem själv. Annars är det här perfekt sommarlovsserie att beta av en dag per kapitel och så vidare till nästa bok!

Stugboken av Karin Lindroos

Stugboken är en mix av inspirations- och anteckningsbok, med tips för en vilsam, kreativ och klimatsmart vistelse i fritidsbostaden. Här finns gott om utrymme att fylla i information om just ditt hus. På anteckningssidorna kan du lista genomförda renoveringar, viktiga datum, minnesvärda händelser, väder och vind, odlingsplaner, kom ihåg-listor, favoritmenyer, idéer för framtiden, och mycket mer.”

En av de mest inspirerande personer jag fått äran att känna och jobba med är helt klart Karin Lindroos som gjort den här boken. Det är en mysig fyll i bok som förstås är lika estetiskt on point som Karin själv är. En perfekt present till någons sommarstuga eller en gåva till sig själv när man kanske börjar ett nytt kapitel på ett eget ställe. Spring och köp!

Plats på jorden av Lina Laurent och Maija Humre

Plats på jorden är en berättelse om några vänner som börjar odla mitt i stan. Men inte bara det: det här är också en faktabok för barn om frön, mikrober, jordmån, kompostering och bokashi, skörd, matlagning och biodling. Berättelsen om en speciell plats på jorden varieras med faktaspäckade uppslag och tips för en rolig, konstruktiv och miljönära vardag.”

Jag gillar formatet berättelse och fakta kombinerat och det är precis vad den här är. Samtidigt som man får följa med i en berättelse lär man sig om odling och kanske skapar ett gemensamt intresse med sitt barn. Den är dessutom så fint illustrerad och som jag nämnt att jag gillar, väldigt fin pärm med härlig yta. Agnes har själv legat och bläddrat i den i stolen de senaste dagarna. Succé för både mig och henne med andra ord.

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar