4 timmar på jouren

lördag 12 augusti 2017 - 10:18 | 0 Kommentarer

Der var tyst igår här på bloggen och nu skall jag berätta varför.

 

Jag vakade nästan hela natten mellan torsdag och fredag med Väinö. På morgonen hade han feber 38,8. Jag skulle beställa tid till privat läkare, för det är exakt för sådana här situationer som vi betalar en ganska så stor summa pengar för hans försäkring per år. Mehiläinen hade inga lediga tider eller några jourtider överhuvudtaget. En läkare på terveystalo gick med på att ta oss som extra patient, tack vare en sjuksköterska som pratade för oss.

 

Vi väntade 1 timme på terveystalo. Läkaren sa att Väinös öron var friska, lungorna lät normala men han hade röd hals och små blåsor i halsen. Men det är iallafall inte angina. Vi fick åka hem, men om han slutade äta, blev sämre eller febern inte gick ner med medicin, skulle vi åka till jouren på centralsjukhuset.

 

Efter halva dagen vägrade Väinö äta eller dricka. Febern steg till 39,9 och jag fick ner den till 38,6 med svalkande bad och medicin. Sedan steg febern igen. Så vi åkte till jouren.

 

4 timmar satt vi på jouren. Ingen mätte Väinös feber en enda gång (förutom jag, eftersom jag råkade ha febertermometern med i skötväskan, febern rörde sig runt 38,5-39 under hela tiden vi var där), ingen frågade hur han mår eller orkar, ingen frågade om vi behöver värkmedicin. Efter 1,5 timmes väntan fick vi träffa en läkare. Samma sak, öronen friska, lungorna lät normala, men halsen var väldigt röd. Det togs ett svalgprov. Efter 2 timmars väntan märkte läkaren att sköterskan hade tagit fel prov. Oops! Läkaren sa att det här var "aika ikävä juttu". Det togs nytt svalgprov som snabbtest.

 

Jag frågade läkaren vad jag skall göra när Väinö inte ätit eller druckit på 7 timmar något. Svaret var att ge honom små mängder åt gången. Jag förklarade att han spottar ut allt från munnen. Ge honom små skedar åt gången. Jag var tvungen att bita ihop tänderna för att inte säga något dumt. Svaren på snabbprovet kom. Streptokok A som orsakat angina. Det var ju exakt det som den privata läkaren sa att det INTE är.

 

Vi åkte till apoteket. Den penicillin som vi fick recept på är slut i hela landet. Till och med i lagret. Apoteket lämnade ett meddelande till jouren om att få ett nytt recept på någon annan medicin. Vi fick det nya receptet 20 minuter innan apoteket stängde. Vi åkte hem. Jag gav Väinö penicillin. Han kräktes upp allt.

 

Nu ligger han här breved mig och sover i soffan. Min mamma var snäll och åkte från Vanda till oss ännu igår kväll/natt. Väinö drack 80 ml på morgonnatten och 180 ml på morgonen. Medicinen hålls nu inne och han är klart kryare än igår.

 

 

 

0

Kommentarer

Ingen har kommenterat denna sida ännu.

Skriv kommentar

Observera att kommentarsfunktionen inte stöder användningen av emojis.