Att uppfostra småbarn

lördag 15 juli 2017 - 17:27 | 0 Kommentarer

Alla vi som uppfostrar ett barn! Kan vi snälla, sluta säga åt flickor att "han är säkert förtjust i dig, men vet inte hur han annars skall uttrycka det", när en pojke knuffar, river i håret eller tar någons saker och slänger iväg dem skrattande. Kan vi snälla, sluta lära barn att det är okej att visa förtjusning via våld?

 

Istället borde vi lära dem att säga stop! Rör mig inte! Dessutom lära den vad det betyder och hur man uttrycker sina känslor på ett hälsosamt sätt.

 

Sen vill jag även nämna det här med könsneutral uppfostring och klädstil. Det pratas så mycket om att det inte borde finnas pojk- och flickavdelningar i klädesaffärer. Jag kan för visso förstå argumentet mot könsindelade avdelningar, men ibland tycker jag folk tar det hela lite för långt och glömmer att bara för att de gör på sitt sätt, måste inte alla göra det.

 

Som när någon får fnatt över att hon köpt ett par strumpor med bilar åt sin lilla dotter och det står "pojkstrumpor" på kvittot. Spelar det verkligen så stor roll vad det står på kvittot? Din dotter är väl lika glad över bilstrumporna i alla fall?

 

Dessutom får man inte glömma, att det finns så många som fortfarande vill klä sina söner i ljusblått och flickor i rosa. Och vad är egentligen felet med det? När jag frågade en kvinna det, svarade hon "för om man bara visar t.ex. pojkarna en vanlig mansroll, så växer de upp och blir likadana mansgrisar som vi nu har". Jag är inte speciellt glad över att någon utgår från att min son automatiskt växer upp till en mansgris som hatar kvinnor, bara för att vi klär honom pojkaktigt. Vi försöker uppfostra honom att vara respektfull mot alla människor, oavsett kön, ålder, ursprung eller klädstil. För tro mig, manssvinerier har nog inget med kläderna att göra. För oss är det mer viktigt vad som finns mellan öronen, än mellan benen. Eller det som någon har på sig. Och bara för att man i en situation stöder ett "pojkaktigt val", betyder väl inte det att man alltid, i alla situationer gör det. Men man måste väl visa barnet att det finns olika roller att väljer mellan. Men det viktigaste är, att det är barnet själv som valt rollen. Om en pojke vill leka med barbien, så får han göra det. Men då skall det vara för att han vill det, inte för att hans föräldrar vill gå mot alla tradtitionella normer och bara trycker flickaktiga leksaker i ansiktet på honom. Likaväl skall den pojken få leka med monster trucks, om han vill.

 

Ibland tror jag, att det är de vuxna som gör en större greij av det här med kläder och leksaker, än barnen. Istället för att se skillnaden mellan flick- och pojksaker, ser nog många barn bara kläder i färgordning och leksaker. Varför är det en så stor grej hur någon annan uppfostrar sitt barn? Om du vill uppfostra ditt barn könsneutralt så gör det, men varför måste alla andra göra likadant? Gör istället som du vill och var glad och stolt över att du får göra det. Men ge dig inte ut på alla som inte väljer samma väg, som om vi skulle vara sämre föräldrar på grund av våra val. Om vi, eller någon annan, väljer att klä sin son i ljusblått eller sin flicka i ljusrött, så är det väl inte bort från er.

0

Kommentarer

Ingen har kommenterat denna sida ännu.

Skriv kommentar

Observera att kommentarsfunktionen inte stöder användningen av emojis.