Att vaccinera eller inte vaccinera. Det är frågan.

måndag 7 augusti 2017 - 14:20 | 2 Kommentarer

Ja, diskussionen om man borde vaccinera sina barn eller inte gick het under förra veckan och vi har knappast debatterat klart om ämnet ännu heller. Det brukar blomma upp alltid med jämna mellanrum, så vi kan nog förbereda oss på några till vaccin debatter till. Men eftersom jag var något urskuren ur vad som sker i Finland under förra veckan, så får jag skriva om min åsikt gällande ämnet nu.

 

Personligen känner jag att man bör vaccinera sina barn om man kan. Jag kan förstå att man kanske lämnar borta ett vaccin som ännu är ganska nytt och inte är undersökt mycket, som det här med fågelinfluenssa vaccinet. Men de vaccin som funnits med i vårt program i flera år redan och som är rätt så undersökta, borde man ta för att hindra de sjukdomar som vi lyckats nästan bli av med, från att spridas på nytt. Många som väljer att inte vaccinera sina barn, motiverar det med att t.ex. Mässling bara är som en redigare flunssa. För mig och min familj, när det kommer till flunssa, vare sig det handlar om mässling eller någon vanlig, så föredrar vi nog ingen flunssa. Vi föredrar att vara friska. Sen kan man ju få reaktioner från vaccinen, men jag känner att jag gjort mitt bästa då jag i alla fall försökt hjälpa mitt barn slippa allvarliga sjukdomar. Sen skall man också komma ihåg att om man insjuknar i någon sjukdom som kunnat undgås med vaccin, så kanske det är som en redigare flunssa, men det följs också ofta av följdsjukdomar som kan vara resten av livet.

 

Finns det då något rätt och fel i frågan om vaccin? Ja, det tycker jag det gör. Precis som i mat, klädstil och uppfostring så finns det rätt och fel. Rätt sätt är det sättet du som förälder väljer för ditt barn. Sen om sättet ledde till något positivt eller negativt, kan ingen av oss veta på förhand. Men det vi alla kan veta, är vad vi känner är rätt för vårt barn.

 

Jag känner att det är rätt att vaccinera sig om man kan. Både för sin egen skull och för andra som inte har den fördelen. Och det är min åsikt och den har jag rätt till. Alla behöver inte hålla med, för uppenbarligen håller inte jag med deras åsikt heller.

2

Kommentarer

 • Ina

  09.08.2017 10:54 (4 månader sen)

  I dagens HS står väldigt bra om vacciner. http://www.hs.fi/tiede/art-2000005319039.html Tycker diskussionen om att vaccinera eller inte stundvis är helt absurd. Klart folk ska ha rätt till en åsikt, men det förekommer sådana otroliga argumentationsfel och felslut i diskussioner att man häpnar. Det är skillnad på att ha en åsikt och erkänna vetenskapligt fakta. Men nu skiljer inte människor dessa två. Människor skriver att de minsann har läst på på nätet, hurra. Jag vet inte, tänker dessa "köks-experter" att de också är jurister, psykologer, lärare med samma logik? Jag personligen skulle ALDRIG våga fatta ett beslut om något som kan ha potentiellt dödlig utgång för mitt barn, på basis av något jag läst på nätet.

  • Jennie Lipasti

   09.08.2017 13:56 (4 månader sen)

   Tack för din kommentar! Jag råkade också se artikeln i HS. Verkligen läsvärd tyckte jag. Och jag håller med dig att när människor säger att de läst något på nätet, så tror de att de är experter inom området och då har alla, till och me de som är utvildade inom ämnet, fel om de tycker olika.


Skriv kommentar

Observera att kommentarsfunktionen inte stöder användningen av emojis.