#BBMARSCHEN

söndag 20 augusti 2017 - 11:02 | 0 Kommentarer

Idag går den omtalade BB Marschen av stapeln i Svergie för att uppmärksamma kaoset i förlossningsvården. Flera BB har lagts ner i Sverige och de har ont om platser på prematurvårdsavdelningarna. Så ont, att flera mammor har blivit skickade till Finland för att föda sina prematurbarn. På flera orter har man ordnat kurser för blivande föräldrar om hur man föder barn i en bil, på grund av för långa vägar till närmaste BB. Flera avdelningar är så fulla, så föderskorna får söka plats på något annat sjukhus.

 

Varför jag tar upp det här ämnet är, för att vi nog inte ligger långt efter i Finland och därför tycker jag att ämnet bör uppmärksammas även här, innan vi har vägarna fulla med nyförlösta kvinnor. Även här, läggs BB avdelningar ner och både på barnmorskeinstitutet och kvinnokliniken i Helsingfors har man problem med inneluften. Roligt att föda barn där va? Och att jobba där flera dagar i veckan.

 

Att lära föräldrar att föda barn i bilen, på en några timmars kurs, är dessutom som att skratta alla utbildade barnmorskor rakt i ansiktet. Det finns en orsak till att de suttit på skolbänken i 4 år och är tvugna att vara med om ett visst antal förlossningar, innan de utexamineras och går ut i arbetslivet. Och jag tycker det är oansvarigt, att tro att någon skall kunna lära sig att ta hand om en födsel under några timmar. Och jag tycker att det är oansvarigt, att utgå från att alla klarar av pressen att kunna agera i en sådan situation. Och jag tycker det är oansvarigt, att lägga ut både barn och mammors liv på det sättet. Och tro mig, jag vet exakt hur viktigt det är med utbildad personal vid en förlossning. Speciellt då man inte på förhand kan säga, vilka förlossningar som är lätta och vilka som kommer vara jobbiga.

 

Män får också gärna ta del av denna diskussion och uppmärksamma kvinnors rätt till en säker förlossning. Alltför ofta hör man att det här är en kvinnofråga. Ja, det handlar om kvinnors rätt till en säker förlossning. Men bara för att det är vi kvinnor som kan föda barn, borde inte saken bli mindre värd för det.

 

IMG 0034

 

0

Kommentarer

Ingen har kommenterat denna sida ännu.

Skriv kommentar

Observera att kommentarsfunktionen inte stöder användningen av emojis.