#DelaLjus

måndag 23 oktober 2017 - 12:00 | 2 Kommentarer

Detta är ett kommersiellt sammarbete tillsammans med Evangelisk-Lutherska kyrkan i Finland.

 

Så här i höstmörkret är något av det mysigaste jag vet, att tända ljus och bara njuta av stämningen som uppstår. Det känns som en så enkel sak, att tända en lampa eller ett ljus och klick, så ser man klart framför sig. Tänk om det skulle vara lika lätt att lösa problem, när något tynger på en. Att bara trycka på en knapp och svaren skulle finnas framför dig. I väntan på en sådan knapp, är ett bra knep att prata om det som känns jobbigt. Jag har alltid kännt att det finns något otroligt lättande och skönt i att prata av sig. Trots det valde jag att inte prata mer än två gånger med den psykologen som vi träffade på sjukhuset efter förlossningen. Jag valde att inte greppa tag i den handen som sträcktes mot mig i hjälpande syfte. Jag var inte redo att diskutera saken ännu. Jag tänkte att det räckte att prata med mina närmaste om det som hände. Det har med tiden visat sig att det inte var tillräckligt och jag har fått ta hjälp utanför ifrån. Det är skrämmande att medge att man inte klarar sig själv och jag var rädd att bli stämplad som oduglig. Den enda som dömt mig, har varit jag själv. Ingen annan. Och att medge att man behöver hjälp är inte en svaghet, det visar mänsklighet. För dig som känner att du vill prata med någon, finns kyrkans samtalstjänst alltid redo att lyssna. Klicka här för att komma till deras hemsida. Alla diskussioner sker mellan dig och en utbildad, frivillig jourhavande person eller en kyrkligt anställd person. Och alla har tystnadsplikt.

 

Vi människor har en tendens att lätt grubbla i just det som känns mörkt och tråkigt, så vi glömmer lätt det ljusa omkring oss. Med tanke på hur dagens samhälle ser ut, kan det kännas svårt att lita på andra människor. Men det vi inte får glömma, är att för varje människa som ställer till med kaos, finns det en mängd människor som vill oss väl. Vi har faktiskt möjligheten att vara ljuset i mörkret själv också. Kyrkans kampanj #DelaLjus (på finska #JaaValoa) vill lyfta fram godheten i oss människor och visa stöd till varandra. Det finns så mycket glädje, gemenskap och ljus bland oss. Man måste bara våga ge ljuset plats att lysa. Tillsammans lyser vi upp både våra egna och andras liv.

 

På sidan ljusimorkret.fi, hittar du mera info om kampanjen! Där hittar du bland annat info om de olika evenemangen och gruppverksamheterna, som församlingarna i svenskfinland ordnar just nu. Gå in och kolla vad som sker i din närhet!

 

Häng på kampanjen och visa att det minsann fortfarande finns godhet bland oss människor! Fråga en kompis hur den mår, krama om någon när och kär en extra gång, berätta om för människorna i ditt liv hur mycket de betyder för dig. Dela bilder och berättelser med hashtaggen #delaljus på dina sociala medier och ta del i kampanjen. Vem eller vad ger dig ljus i vardagen?

dela ljus still 2 preview2

D preview2

 

 

 

 

 

 

Kommentarer

 • Mindy

  23.10.2017 21:03 (27 dagar sen)

  Hej Jennie! Jag snubblade in på din blogg som av en händelse idag och blev så glad över att jag gjorde det. Tack för en fin blogg med tankeväckande inlägg, jag kommer absolut att fortsätta följa din blogg! Varma hösthälsningar från Vasa.

  • Jennie Lipasti

   24.10.2017 19:48 (26 dagar sen)

   Hej Mindy! Tack för din så snälla kommentar! Och den passar ju perfekt in med det här inlägget, att lysa upp någons dag med snälla ord :)


Skriv kommentar

Observera att kommentarsfunktionen inte stöder användningen av emojis.