Den gången när jag ville ha sönder gynekologens saker

måndag 14 augusti 2017 - 18:21 | 0 Kommentarer

Idag var det då dags för besök hos fiffi-doktorn. Gynekologen. Det togs lite olika prov som det kommer svar på om några veckor. Men det vi också diskuterade var det här med flera graviditeter. Är det något för oss eller borde vi hålla oss långt borta från sådant?

 

Svaret blev, håll er borta. Eller ja, riktigt så sa inte läkaren. Hon sa som de andra gynekologerna på förlossningen, de kan inte förbjuda oss från att skaffa fler biologiska barn, men de kan heller inte rekomendera det. Och det blev samma diskussion, med denna experten inom ämnet. Och jag var arg. Besviken. Ledsen. Allt på en och samma gång. Jag var så arg, så jag ville ställa mig upp och slänga något hårt i golvet. Riktigt hårt. Så det gick sönder och bitarna flög runt hela rummet. Men jag gjorde inte det. Jag valde att lyssna på rösten inom mig som sa att det inte är okej att betee sig så. Och så förstod jag ju, att det inte heller säkert var roligt för läkaren att ge oss det meddelandet. Och hon har det nog tillräckligt jobbigt som det är. Jag menar, hon har som yrke att titta folk i underlivet dagarna i ända. Hon behöver inte en tokig patient som har sönder hennes greijer också.

 

Ja, det var nog dumt av mig att tillåta mig själv att tänka positivt. Tro på att saken skulle ha ändrats sedan tiden på sjukhuset efter Väinös födsel. Men det är svårt att släppa loss om en dröm man haft så länge. Det är svårt att acceptera, att något man så gärna vill, inte kommer hända. Svårt att acceptera, att man inte har kontroll över en situation. Fast möjligheten att bli gravid, den finns ju kvar. Tänk om jag blir gravid oplanerat? Vad gör vi då? Abort har aldrig känts som en möjlighet för oss. Men vi är heller inte redo att ta risken att jag får en blodpropp eller att vi försöker hindra blodproppen och jag får äta blodförtunnande medicin hela graviditeten och möjligen dör av en inre blödning. Eller att havandeskapförgiftninen förnyar sig redan i vecka 20 och jag blir tvungen att föda fram ett barn som inte har en chans att överleva.

 

Bland alla dessa negativa känslor, är det endo en positiv känsla som är större än alla negativa sammanlagt. Tacksamheten. Dels är jag tacksam för att läkarna har sagt som det är redan från början. Sagt att "det här är riskerna, men ni bedömmer själv om ni vill ta dem". Men mest av allt är jag tacksam för att vi i alla fall har Väinö. Tänk om vi hade vetat om allt det här redan innan honom? Då kanske vi aldrig hade vågat chansa och då skulle vi aldrig ha fått denna underbara, lilla pojke som förgyller våra dagar. Vi hade stått vid klippan och tittat ner i det stora gapet. Tittat ner i det okända. Och inte vågat hoppa. Men nu visste vi inget, tog varann i handen och hoppade gladeligen ner i det okända, men med en tanke om att "det måste ju bli bra". Jag är tacksam för honom och för att allting till slut gick bra med oss båda.

 

Jag vet att jag med tiden kommer förstå att även den här saken har sin mening. Men just nu känns det svårt och jobbigt att acceptera. Det känns orättvist och det känns fel. Och jag antar att det är så det skall kännas. Och med det sagt, så vill jag säga till alla ni kompisar och släktingar som läser detta; jag vill inte att ni känner er tvugna att hyssa runt mig eller tycka synd om mig. Visst, det kommer säkert svida och jag kommer nog känna avundsjuka när ni meddelar att ni är gravida. Men jag vill inte vara den människan som förstör er glädje. Jag vill inte vara den människan som inte kan glädjas åt att någon annan kan göra det som inte jag kan. För det är absolut en av de finaste gåvorna man som människa kan ha, att kunna få barn. En gåva som man skall vara tacksam för och värna över.

 

Nu skall jag krama om min älskade son med en bamsekram, pussa honom i pannan och berätta hur mycket vi älskar honom och hur otroligt tacksamma vi är för att få vara mamma och pappa till just honom.

 

IMG 4637

0

Kommentarer

Ingen har kommenterat denna sida ännu.

Skriv kommentar

Observera att kommentarsfunktionen inte stöder användningen av emojis.