Husmanskost

tisdag 8 augusti 2017 - 18:49 | 0 Kommentarer

Det var skönt att ha en vecka ledigt från matlagningen när vi var på Kreta, men jag måste säga att det är skönt att vara tillbaka i sitt eget kök och göra mat. En gång i veckan, oftast på lördag eller söndag, äter vi något lite lyxigare. Något dyrare kött, entrecote biffar, gräddpotatis och ofta dricker Jaakko vin och jag läsk till det. Men på vardagarna är det vanlig husmanskost, oftast inspirerat från italiensk mat. Jag älskar italiensk mat! Pasta och pizza, två ord: nam nam! Och visst kan man lägga på ett tredje nam för så gott är det.

 

Nu står jag ju inte och gör pasta vongole här en vanlig tisdag (hur sugen blev man inte på det nu?), men ofta är det någon form av pasta vi äter 2-3 gånger om veckan. Sen äter vi såklart köttbullar och potatismos också ibland, som kanske klassas lite mer som vanlig husmanskost. Men pasta är också lätt att använda i vegetarisk mat, så det underlättar när man kan göra en vegetarisk rätt åt sig själv medan de andra äter något kött till.

 

Igår blev det i alla fall tagliatelle med höna i basilikagräddsås och så en färsk sallad till. Och hur gott var inte det!

IMG 4554

Här har ni receptet:

 

1. Stek hönbitarna i pannan.

2. Häll på grädde.

3. Smaksätt med lite salt och sedan basilika (4-5 stora nypor brukar räcka, men det här är ju igen en smaksak hur mycket basilika smak man vill ha i maten).

4. Låt puttra på en stund innan servering.

 

Där. Lätt som en plätt och gott som bara den. Idag blev det tagliatelle med griskötts strimlor i peppargräddsås. Det tillagas på samma sätt som basilikahönan, bara att basilikan ersätts av peppar. Till rätten serverade jag stekta zuccinibiffar, sallad och gurka.

 

IMG 5

Ja just det, till rätterna serverade jag också vitlöksbröd som också är jätte enkelt att tillaga. Man skär upp en batong i de bitar man vill ha brödet i. Ciabatta bröder passar också utmärkt. Sedan lägger man på smör, vitlökspulver och lite örtsalt eller bara örter. In i ugnen så att bröder får lite färg, men inte så länge att det blir för hårt att tugga. Men knaprigt skall det vara, i alla fall enligt mig.

0

Kommentarer

Ingen har kommenterat denna sida ännu.

Skriv kommentar

Observera att kommentarsfunktionen inte stöder användningen av emojis.