Inspiration kommer inte med en on/off knapp

fredag 18 augusti 2017 - 13:10 | 0 Kommentarer

Jag fick frågan, hur jag kommer på vad jag skall skriva om. Och om det är lätt att skriva. Jag sätter mig aldrig ner och bestämmer mig för ett visst ämne som jag vill skriva om. Nej. Istället kommer ämnen till mig i diskussioner, tankar eller saker jag läser om. Det kan vara en mening som är utgångspunkten för ett inlägg på 154 ord. Runt den meningen uppbyggs hela inlägget. En början, en mitt och ett slut. Och allt det här borde hänga ihop i en osynlig, röd linje. Hur något kan vara både osynligt och rött samtidigt, är en fråga som fortfarande är osvarad på. Kanske linjen är gul. Eller grön, när allting går omkring.

 

Jaja, som sagt, ämnena kommer av sig själv. Ibland har jag massor jag vill skriva om, ibland knappt något. Då får jag ibland improvisera som härom kvällen, om ni minns. Eller så får jag helt enkelt försöka leta efter inspiration. Från böcker , tv-program eller sociala medier.

 

Men det är inte lätt att skriva. Eller jo, ibland är det det. När man har en klar syn på vad man vill säga och hur man skall ta upp saken. Och när orden sitter exakt där dom skall. Då är det lätt. Ofta sitter jag och skriver ner allting som går runt i mitt huvud. Som om jag skrev ner exakt vad jag tänker och sen klipper jag ihop ett inlägg från det. Då brukar det bli som bäst. Men det är också mycket av det som jag skriver som aldrig kommer fram till bloggen. Det är en liten bråkdel av allting som syns här. Ibland kan något slopas för att det känns för personligt eller för ointressant för er att läsa om. Ibland tror jag att jag har skrivit ett bra inlägg, eller i alla fall ett tillräckligt bra för att det skall kunna publiceras, men sedan läser jag igenom inlägget och märker att det här kan man då minsann inte publicera. Det kan vara en text som inte alls flyter på eller som saknar innehåll helt.

 

Det svåraste med att skriva, är att hitta tid för att sitta ner och skriva sina tankar. För det här med att skriva, är inget som man kan klicka av och på hur som helst. Inspirationen kommer inte med en on/off knapp. Ibland kommer inspirationen när du står och gör mat. Eller kör bil. Då gäller det att försöka spara tanken någonstans i hjärnan, för att kunna ta fram den senare. Därför är det också svårt att utsätta några speciella dagar för när jag lägger ut ett åsiktsinlägg och när jag lägger ut ett inspirationsinlägg. Sen att man har ett litet barn och en vardag som man skall få att rulla på, gör ju det hela tidsmässigt också lite kämpigare ibland. Jag försöker jobba medan Väinö sover, men ibland hinner jag precis komma igång med skrivandet när han vaknar. Då får jag igen spara tankarna någonstans, för att kunna ta fram dem igen. Ibland lyckas jag spara dem. Ibland försvinner de bland tankar på recept, inköpslistor och tidtabeller. Och ibland, dyker någon tanke upp ett par veckor senare mitt bland någon skrothög av tankar. Var det där jag gömde dig, kan jag tänka då och lyfta fram tanken och mentalt smeka den, som om den vore en liten hundvalp.

 

En bild som många ofta har, är att författare sitter i sina vackra, perfekt inrädda arbetsrum och knapprar på sina datorer. Jag önskar att jag kunde säga att så är det i mitt fall också, men så är det inte med mig. Och jag misstänker att det inte är så för många andra heller. Jag sitter varken vid våran dator eller med en perfekt te kopp breved mig. Och inte har jag en vackert färgkordinerad klädsel på mig heller när jag skriver. Ofta blir flera av mina texter till på anteckningsblocket i min telefon och därifrån går de till bloggen, där de modifieras och publiceras.

 

Så summan av kardemumman är, att det är både lätt och svårt att skriva. Men vem har någonsin sagt att saker skall vara lätta, för att vara roliga?

 

IMG 11

 

0

Kommentarer

Ingen har kommenterat denna sida ännu.

Skriv kommentar

Observera att kommentarsfunktionen inte stöder användningen av emojis.