Kvinna nog att föda barn

torsdag 26 oktober 2017 - 17:11 | 4 Kommentarer

För inte så länge sedan satt vi med några bekanta och pratade barnafödande. Jag var den enda i sällskapet som fött barn via kejsarsnitt. Mitt under diskussionen vände sig en av männen i sällskapet och frågade mig ”om ni skulle få ett till barn, då skulle du säkert inte klara av att föda det barnet heller den naturliga vägen?”. Jag vet fortfarande inte om ordvalen i frågan bara var en olycklig slump eller om den innehöll hans åsikt om att man inte egentligen fött barn om man varit med om kejsarsnitt. För det har ju diskuterats just den saken en hel del de senaste månaderna. Speciellt konstigt känns det att kommentaren om att ”inte klara av att föda barn den naturliga vägen” dessutom kom från en man. Jag kan känna lite att ingen livmoder, ingen åsikt.

 

Jaja, hur som helst, så kan jag känna att hela diskussionen kring det här ämnet är väldigt konstig. Som jag ser det så har man fött barn om man har burit det inom sig och sedan har barnet kommit ut, endera nerifrån eller genom ett snitt i magen. Många hävdar att de som fått barn via kejsarsnitt, inte har fött barn på riktigt för de har inte känt den smärtan man upplever då och man är inte tillräcklig som kvinna, om man inte föder via sitt underliv. Till de här människorna har jag bara två saker att säga; för det första så var det inte direkt smärtfritt att ligga på operationsbordet och få sin mage uppskuren innan bedövningen tagit på ordentligt. Det var heller ingen skön känsla att känna läkarens händer inom magen när hon plockade ut barnet. Och smärtan man kände när man steg upp några dagar efter operationen, ja, alla kan ju själv fundera hur skönt det känns när man har ett stort sår över hela magen och läkaren har särat på dina magmuskler för att komma åt livmodern, som även den öppnats. Kanske inte samma smärta som att föda ett barn genom sin kussimurra, men det är ju heller ingen tävling så vitt jag förstår. För det andra vill jag påpeka, att det här med att hamna på akut kejsarsnitt, som det blev i mitt fall, inte är något medvetet val man gör. Och det är ingen som kommer och säger att ”nej, du är inte kvinna nog att föda som vanligt. Vi får skära upp din mage och plocka ut barnet. Stackars barn som får en så svag människa till mamma, som inte ens kan föda ett barn normalt”. Det finns de som väljer kejsarsnitt på grund av olika orsaker, men för många är det inte det första valet. Och de som väljer ett frivilligt kejsarsnitt, ja, vem är du att förminska dem på grund av deras val?

 

Och om det nu är så att du känner dig som en så mycket bättre människa, än vi som fött barn via snitt, så ber jag dig hålla den tanken för dig själv. Varför någon över huvudtaget känner ett behov av att trycka ner andra med att säga att den andra är oduglig för att den inte gjort som du, är något jag har noll förståelse för.

 

BBEADC69 0DC1 4DAD 983C DD6CD904C5D2

 

 

Kommentarer

 • M

  26.10.2017 19:49 (5 månader sen)

  Vårt barn kom till världen genom planerat kejsarsnitt pga min egen önskan. Och jag har nog tammetuusan fött mitt barn lika mycket som jag skulle ha gjort den andra vägen! Blir helt super stressad när folk påstår nåt annat!

  • Jennie Lipasti

   26.10.2017 21:20 (5 månader sen)

   Ja eller hur. Visst blir man lite chockad över att folk ens tänker något annat.


 • Erika

  27.10.2017 17:39 (5 månader sen)

  Bra text! Jag har oxå fött mina 2 barn via kejsarsnitt, planerat, pga smalt bäcken. Känner mig lika bra för det ?! Jag började bara fundera om mannen som frågade dig sådär taktlöst kan ha menat att "går det, eller är det risker att ärret spricker upp" om du föder vanligt?

  • Jennie Lipasti

   27.10.2017 20:24 (5 månader sen)

   Tack för din kommentar! Klart du är lika bra som alla andra! Den kommentaren om att han kanske menade att fråga om det går, har kommit upp tidigare också. Som sagt, jag vet inte vad han menade men det fick mig bara att tänka på den diskussionen som gåtts senaste tiden. Själv hade jag kanske valt att fråga ”går det att föda normalt” och inte ”det klarar du säker inte heller av”. Kanske var det bara dåligt valda ord, vem vet.


Skriv kommentar

Observera att kommentarsfunktionen inte stöder användningen av emojis.