söndag 21 januari 2018 - 10:29

Recept: Världens godaste pannkaka

Då är det dags för veckan recept. Idag bjuder jag på ett snabbt, enkelt men åh så gott, recept på världens godaste pannkaka. Det här receptet passar även perfekt för matlagning tillsammans med barn.

Världens godaste pannkaka

 

Du behöver:

4 dl mjöl

1,5 dl socker

1 tsk bakpulver

1 tsk salt

1 tsk vaniljsocker

8 dl mjölk

2 ägg

100 g smält smör

 

1. Smält smöret.

2. Blanda ihop de torra ingredienserna medan smöret svalnar.

3. Blanda ner mjölken, äggen och det svalnade smöret.

4. Häll smeten på en ugnsplåt med bakplåtspapper på. Grädda pannkakan i 200 grader i ugnen, ungefär 30 minuter. När pannkakan har fått en vacker gyllene färg och är gräddad genom hela lagret, är den klar.

 

Jag brukar servera pannkakan med grädde, hallon- eller jordgubbssylt, färska bär och glass.

 

59247CCD 2098 4524 9CD6 A25E6412DD63

8113D921 4BEC 40A7 AF78 04F91D66C75B

DBBD8102 5A6E 41BF 889F B62ECD50CA1E

FBB38566 3C5C 4888 9A14 DBE5081E24BF

lördag 13 januari 2018 - 09:30

Recept: Ris med panerad höna

Som jag lovade, så kommer jag lägga upp ett recept om veckan. Denna veckas recept är ris med panerad höna. Otroligt gott och räcker till ett större gäng eller så kan man spara resterna och äta dem senare.

 

Jag brukar servera detta när vi har människor över på middag och maten får alltid mycket komplimanger.

Du behöver:

6 dl kokt ris
Mjöl
200 g strimlad höna
Skorpmjöl
6 ägg
Salladsblad
Smör/Margarin
1 citron
Egen valda kryddor (jag använder en blandning för Chicken & Steak och kan varmt rekomendera den)
Paprika

 

1. Lägg ugnen på 225 grader. Ta fram hönan 30 minuter innan tillagning.

 

2. Lägg riset i kokande vatten och koka upp 2 ägg till servering senare.

 

3. Medan riset och äggen kokar, rulla hönstrimlorna först i mjöl, sedan i äggen (de 4 resterande) och till sist i skorpmjölet där du även blandat med de kryddor du vill smaksätta hönan med.

 

4. Stek hönan i stekpanna tillsammans med smör, tills den får en gyllenbrun färg. Lägg hönan på en plåt och lägg i ugnen för ca. 15-20 minuter. Ta ut hönan när den är genomstekt, men var noga med att den inte är i ugnen för länge. Då blir den torr.

 

Tips! Lägg med några klickar smör när du lägger hönan i ugnen.

 

5. Blanda det kokta riset med rivna salladsblad, skuren paprika och hönan. Häll på lite citronsaft.

Servera med skivor av citron och kokta ägg. Bon appétit!

 

IMG 6537

IMG 6536

IMG 6407

IMG 6802

onsdag 13 december 2017 - 10:43

Lussekatter

13. december betyder Lucia. Dagen till ära bjuder jag på ett recept på lussekatter såklart. Det tar sin tid att göra degen och rulla ihop bullarna, men visst är det mödan värt när man sedan sitter där med en nybakad lussebulle och glögg. Gott gott gott!

 

Du behöver:

200 g margarin

1 påse (0,5 g) saffran

4 dl mjölk

14 dl mjöl

2 påsar torr jäst

2 dl socker

3 ägg (+1 ägg att pensla på bullarna)

1 tsk vaniljsocker

1 tsk salt

Russin

 

1. Smält margarinet i en kastrull och lägg i saffran. Blanda om och låt sakta koka en liten stund.

2. Häll i mjölken och låt svalna tills temperaturen är 42 grader (lite varmare än fingervarmt). Blanda 2 dl mjöl med torrjästen.

3. Häll ner margarin, saffran och mjölkblandningen på mjölet och torrjästen och rör ihop.

4. Blanda ner i samma skål vaniljsockret, sockret, äggen och resten av mjölet. Knåda degen med händerna i 5 minuter.

5. Lägg i saltet och knåda degen ytterliga 20 minuter. Om du tycker att degen känns kladdig, oroa dig inte. Den skall vara det.

6. Häll degen i en stor bunke eller form och låt jäsa under en kökshandduk i ca 45 minuter, tills degen är dubbelt så stor.

7. Dela upp degen i 4 delar och sedan varje del i 10 små bitar. Rulla bitarna till små bollar innan du formar dem som ”långa maskar”. ”Maskarna” skall var lika tjocka som ett finger, förutom i ändorna där de skall vara lite smalare. Det här är något barnen också lätt kan delta i.

8. Forma som S, flätor, kransar. Ja, i de former du vill ha på bullarna.

9. Låt jäsa under en kökshandduk i 30 minuter. Lägg på russinen.

9. Blanda ihop ett ägg med en msk vatten och pensla bullarna innan du lägger dem i ugnen.

10. Baka i ugnen (200 grader) i 8-10 minuter.

(11. Servera bullarna tillsammans med varm glögg och pepparkakor.)

 

7DEC5B37 DBEA 4820 B6F5 5962C11F7540

F6C0A820 5D9A 4B02 870E 493434A47259

EDCDB349 80C9 4792 9505 C817A52F84BE

fredag 1 december 2017 - 12:49

Julgodis: Chokladkrisp

Idag är det den 1 december, gott folk! Det betyder att idag är det den dagen då man får öppna första luckan på julkalender och då man får gå bananas med juldekorationerna. Wohoo! Jag såg redan förra året fram emot att få julpynta tillsammans med Väinö. Förra året låg han ju mest och sov hela tiden. Men i år får han vara med. Jag hade ju sett framför mig mysigt pyntande med julmusik i bakgrunden. Istället blev det mer kommentarer som ”nej, sätt inte i munnen” och ”ge den åt mamma, den håller inte att kasta”. Men roligt var det i alla fall.

 

Idag tänkte jag bjuda er på ett super enkelt och super gott recept på chokladkrisp. Chokladkrisptopparna är dessutom ett recept enkelt nog att tillaga tillsammans med barnen. Varsågoda!

 

Chokladkrisptoppar (15 st.)

 

200 g choklad (du får välja själv smaken. Jag använde mörkchoklad med appelsin och mjölkchoklad med mintkrokant. Speciellt den med mint var extra god.)

 

2 dl Rice Krispies flingor

 

Smält chokladen i vattenbad. Ta bort chokladen från värmen och rör försiktigt ner flingorna. Lägg i formar och ställ in i kylen i ca 1 timme.

 

FA361880 9ED2 4790 8F7E C089875C032A

13609335 3DC2 4046 AED7 1F153EAE1BA0

4607505B E07F 4B52 B0BC 59F08B0A9224

3F95A0B9 6318 42A7 B313 BEB81FC448A6

 

 

 

 

 

tisdag 14 november 2017 - 10:54

Slukats upp av listor inför jul

Oj, vad tyst det har varit här på bloggen den senaste veckan. Har jag gått upp i rök? Tappat skrivförmågan? Tröttnat på att blogga? Nej, inget av det. Jag har bara blivit uppslukad av livet utanför dataskärmen och telefonen. Det där riktiga livet, som sker här och nu.

 

Vi har under den senaste veckan lärt Väinö att somna i egen säng. Här tilld har vi fått bära på honom eller också har han somnat i famnen. Men nu börjar det bli lite jobbigt att konkka runt på honom när han blivit större. Så min rygg sa helt enkelt ifrån och det var bara att ta skeden i vacker hand och lära oss nya nattningsmetoder. Och till vår stora förvåning så har Väinö snabbt blivit bekväm med att somna i egen säng.

 

Dessutom har jag börjat planera inför julen. Jag är en sån person som älskar julen och börjar redan i november planera bordsdukningar, matservering och julklappas paket. För i det här huset går allting från gardiner till julgranspynt till julklappspapper i samma tema. För mig är julen inget jag direkt stressar över. För för mig är det en sorts egen tid att stå där i köket och göra lådor, skinka, knäck och efterrätt. Eller att sätta mig i ett rum med julmusik och paketeta julklappar. Eller baka pepparkakor. Och pepparkaksdegen gör vi själv i år. Förra året köpte vi färdig eftersom jag ju låg på sjukhus en stor del av december så vi satsade på att ha hemlagade lådor osv. istället.

 

Och mitt bland allt julpynt och planer, så får man ju inte glömma varför man egentligen firar jul. Är det julklapparna och granen, eller är det det att man får samlas ihop nära och kära och fira det som en gång hände i Betlehem. Eller bara samlas ihop för att spendera tid tillsammans, om man inte vill fira en kristen jul. Det viktigaste är, att man gör precis det man själv känner för. För det är då, som det brukar bli som bäst.

 

pexels photo 302584

lördag 7 oktober 2017 - 07:42

Sömnlös i Gamla-Ulvsby

Vi är inne i en sådan period igen, då Väinö vaknar flera gånger i natten. Mycket nytt att lära sig och då måste man öva hela tiden, som ni förstår. Vissa saker kan ju inte vänta till morgonen. Igår var vi till rådgivningen och fick vaccin, vilket lyfte feber åt honom under kvällen. Så den här natten har han vakat mest på grund av värk i kroppen. Dessutom har jag en rejäl hosta och näsan täppt. Men mår endo bra trots det. Men det är svårt att sova då man nästan hostar lungorna av sig så fort man lägger sig ner. Ja, som ni ser så är det rena rama nattpatrullen här hos oss. Jaakko däremot sover bra om nätterna.

 

Igår hämtade vi också ut ett paket som vi beställt. Utan att planera det så gick allting vi beställt i en och samma färg. Jag kan förresten varmt rekomendera dessa babblarna böcker för er som har småbarn som övar att lära sig prata. Det finns flera böcker, leksaker och möbler för barn med babblarna temat. Och så får man inte glömma deras sånger som finns på både CD och på youtube. Sen får man ju själv bestämma om eller när man låter sitt barn kolla på TV, iPad eller telefon för att se videorna. Väinl får kolla 1 sång nu och då och älskar figurerna, men han nöjer sig fortfarande bra med att bara lyssna också. Så fort han hör sångerna börjar han dansa och skratta. Och böckerna, de vill han bläddra i flera gånger om dagen.

 

IMG 5945

När man inte kan sova under nätterna är det mysigt att kolla på serier. Under morgonnatten har jag dessutom vikt byk och kokat risgrynsgröt. Det skall vi äta till frukost och så skall jag baka karelska piroger idag. Ja, det kan faktiskt vara riktigt mysigt att vara uppe mitt i natten. Bara det inte händer för ofta.

 

Just nu lider jag av lite bloggtorka eller vad man nu skall kalla det. Jag har liksom ideér till inlägg, men inga ideér räcker liksom långt nog att bli en längre text. Jag delar nu och då med av lite vad som sker under dagarna, men jag känner inte direkt för att skriva om exakt allting som sker. Och jag känner heller inte, att det är något som ni är speciellt intresserade av att läsa om när jag tömde diskmaskinen, dammsög eller i vilken ordning jag vek in byket i skåpen (för er som vill veta så vek jag först vitt byk och sedan svart och mörka färger). Men om ni har några ideér på vad ni skulle vilja läsa, släng en liten kommentar och berätta.

 

Nu kickar vi i alla fall igång den här lördagen och hoppas den blir bra!

 

IMG 5947

 

 

torsdag 5 oktober 2017 - 13:06

Skolmatsdebatten

De senaste dagarna har det diskuterats en hel del kring det här med skolmaten och dess kvalité. Det fick mig att tänka tillbaka på min egen skoltid och maten som serverades.

 

När jag ser tillbaka på maten vi fick under min grundskoletid (-97-06) så minns jag att potatisarna var som studsbollar. Hade man slängt en i golvet, så hade den förmodligen studsat upp tillbaka. Vi fick något som hette fisk i ostsås och det var precis så äckligt som det låter. Några fyrkantiga fiskbitar i en gul sås som påminde mer om snor än om mat. Makaronilådan var så hård så man nästan fick ta till verktyg för att få ut en bit. Ja, och var femte fredag serverades något som kallades "på husets vis". Vete f*n vad den sörjan innehöll, men jag skulle inte vara chockad om det var ihopblandade rester från de fem veckorna innan. Vegetarisk mat klassades länge som en specialkost och hade något denna specialkost, fick man hämta maten från köket. Precis som om man hade någon annan allergi.

 

Ja, det gick absolut att äta skolmaten. Men jag tycker personligen inte att det är för mycket begärt att få näringsrik mat, som inte ger en matsmältningsproblem, när man sitter och studerar från 8-15, 5 dagar i veckan och fortfarande är i växande ålder. Och till skillnad från många som tycker dagens ungdomar är för kräsna, så är jag glad över att vi har så medvetna ungdomar som förstår vikten av hälsosam mat.

 

IMG 5927

Taggar:

Kategorier:

Mat

Skriv en kommentar 0

tisdag 26 september 2017 - 20:11

Barnmat och kommentarer

Ja, då var det dags igen för folk att förundra sig över vårt barns matvanor. Vi gick idag till simhallen, precis som vi brukar göra en gång i veckan. Efter simmandet och när jag har klätt på Väinö, brukar han få sitta och äta på majssnacks, medan jag klär på mig. Och det fick han, även idag. Då gick en äldre dam förbi oss, stannade och glodde skräckslaget på min son och sedan mig. Sedan utbrast hon förfasat "äter han ostbågar?!". Jag förklarade att det inte var ostbågar utan majsbågar, men att det nog ser liknande ut. "Ja vilken tur. Jag tänkte redan att vad är det (ostbågar) för mat för en så liten". Jag blev så provocerad av hennes kommentarer, att jag nästan gick in till närmaste affär och köpte en påse ostbågar. Jag valde dock att avstå. Men jag slutar aldrig förundra mig över folk, som kommer med sådana kommentarer till andra. Vare sig de känner en eller inte. Och jag hade kunnat förstå det hela om det var ett skämt. Men tro mig, den här kvinnan skämtade inte. Frågan är om hon hade humor över huvudtaget.

 

Jaja, på tal om kommentarer så har jag på flera bloggar läst idag att det är väldigt få som kommenterar inlägg nuförtiden. Jag får kommentarer nu och då, vilket är jätte roligt. Jag blir alltid lika glad av att någon först och främst tar sig tid att läsa min blogg, men att någon dessutom ännu tar ut tid ur sin häktiska vardag och lämnar en liten kommentar efter sig. Jag undrar ändo vad det kan bero på om det verkligen är så att kommentarerna minskat så mycket? Är människor inte intresserade av att kommentera? Har de inte tid? Känner läsarna att de inte blir hörda tillräckligt? Är ämnena och inläggen inte tillräckligt intressanta? Det känns dock inte troligt, eftersom så många klickar in på bloggar fortfarande. Det känns väl en aningen komiskt att be er berätta vad ni tror i kommentarsfältet, men jag är ju ganska komisk av mig, så jag ber er i alla fall kommentera. Berätta gärna också hurdana bloggar och inlägg just du helst läser.

 

Jag lämnar er för ikväll med den lilla "hemläxan" och kryper ner i soffan breved min man för att kolla fotboll (läs: somnar om två minuter). Ha der så fint!

 

IMG 5774

tisdag 11 juli 2017 - 13:49

Boeuf bourguignon

Idag blev det boeuf bourguignon, så jag tänkte dela med mig av receptet till er.

 

Du behöver:

500 g strimlat nötkött

1 stor lök

1 vitlöks klyfta

1-2 morötter

70 g bacon

ca 5 dl vin

1 köttbuljongstärning

Timjam

Salt

1 msk smör

1 msk mjöl

2 tsk socker

2 msk tomatpyree

 

1. Bryn nötköttet i en stekpanna och häll det sedan i en gryta. Skölj av stekpannan med lite vatten och häll det på köttet i grytan.

2. Lägg i en köttbuljong tärning och en halv flaska rött vin. Mängden med vätska är rätt när köttet täcks.

3. Medan grytan sjuder på låg värme, kan du hacka löken och vitlöken och skära baconen och moroten/morötterna.

4. Bryn löken, vitlöken och baconen. Lägg dem sedan med i grytan.

5. Bryn moroten/morötterna i stekpannan och lägg med i grytan.

6. När grytan har sjudit i 30 minuter, lägg med tomatpyreen och sockret. Rör om i grytan.

7. Smaksätt grytan med timjam och salt, enligt egen smak.

8. Blanda smör och mjöl och tillägg i grytan. Det gör grytan tjöckre.

9. Låt sjuda tills köttet är mört.

 

Servera med kokt potatis eller potatismos och grönsaker. Vi körde på potatismos och gröna bönor idag. Som dryck passar vin, mörk öl eller smaksatt vatten. Eftersom jag inte dricker alkohol så kan jag inte ge några tips på vin, men jag brukar använda ett alkholfritt vin med ganska mjuk smak. Men det är såklart en smaksak och använder du ett vin med alkohol i, så finns det ju mer att välja mellan.

 

IMG 3527IMG 3533

Bon apetit!

 

 

lördag 8 juli 2017 - 16:41

Världens godaste köttfärssås

En mulen lördag till ära, bjuder jag er på ett enkelt och snabbt recept till den godaste köttfärs såsen jag någonsin ätit. Varsågoda;

 

1. Stek 400 g köttfärs i en stekpanna.

2. Smaksätt köttfärset med salt och köttfärskrydda.

3. Blanda ner 2 dl grädde och låt det koka en liten stund på hög värme, innan du sänker till låg värme.

4. Låt grädden "dra in sig" lite i köttet.

5. Servera med valfri pasta och en fräsch sallad. Vi brukar köra på spagetti.

6. Njut och tacka mig för ett gott recept ;).

 

IMG 3441