Svenska i Finland

lördag 17 juni 2017 - 23:17 | 0 Kommentarer

En greij som jag gillar mycket när vi kommer till huvudstadsregionen för att hälsa på mina föräldrar, är att man får ofta betjäning på svenska. Det är nämling inte så ofta man får det i Satakunta. Senast jag beställde mat på ett café på svenska, skrattade servitricen mig rakt i ansiktet.

Nej, det är inte roligt att bli utskrattad hos läkaren, på FPAs kontor eller på ett café (och ja, jag har blivit nekad betjäning på svenska på alla dessa ställen), men jag tycker det är viktigt att värna om vår rättighet att få betjäning på svenska.

Efter att Jussi Halla-aho valdes till det Sannfinländska partiets ordförande, valde han att svara på de svenskspråkiga journalisternas frågor med orden: "ni kan prata svenska om ni vill, jag pratar finska i mitt hemland". De här orden fick flera finlandssvenskar att rasa mot Halla-aho och många tyckte att SFP borde ryta tillbaka och visa var det finlandssvenska skåpet skall stå. Men enligt mig, är inte det här endast ett jobb för SFP. Det är ett jobb för alla oss svenskspråkiga. Det är vi som borde visa mer respekt för både oss själva och vårt språk. Istället för att alltid snällt ta emot betjäning på finska, borde vi be om det på svenska. Och visa vår uppskattning när vi väl får betjäning på svenska. Kanske till och med lägga in ett extra tack till personen som ansträngde sig för din skull, även om han/hon kanske inte pratade perfekt svenska. Att visa sin tacksamhet, kan motivera den andra personen att kanske våga erbjuda betjäning på svenska i fortsättningen också. Och även om det inte gör det, så är det aldrig fler med ett eller två "tack" i vår värld.

Så angående Jussi Halla-ahos uttalande om hans åsikt om svenskan, så har jag bara en sak att säga:
"Prata du finska, jag pratar svenska i mitt hemland."
Och det tycker jag, du också som läsare, skall göra.

0

Kommentarer

Ingen har kommenterat denna sida ännu.

Skriv kommentar

Observera att kommentarsfunktionen inte stöder användningen av emojis.