header19

5 ovanor som dödar produktivitet

Skrivet av Jennifer Carp 06.02.2019 | 3 Kommentarer

När jag några månader innan årsskiftet gjorde några ändringar i vardagen märkte jag rätt snabbt en stor skillnad. Plötsligt hade jag mer ork och energi att ta tag i de allra tråkigaste av saker, och jag hade inte längre samma problem med bristen på produktivitet som jag känt innan. Bland annat börjar jag numera mina dagar flera timmar tidigare än förut, lägger upp mål och jobbar på prioriteringar. Nedan följer fem ovanor som dödat min produktivitet:


Snooze & Prokrastinering

Att klicka på snooze och sova vidare för att skjuta upp alla måsten är kanske den ovana jag hållit fast vid längst. Vuxenlivet gav mig möjligheten att bestämma själv när jag tar tag i tråkiga måsten, och fram tills för bara någon månad sedan gjorde jag ännu allt i sista minuten. Den här ovanan jobbar jag fortfarande aktivt på att hålla borta och jag litar ännu inte på att jag inte skulle falla tillbaks in i prokrastineringens armar. Alla måsten försvinner ju inte bara för att du skjuter upp dem, så är det bara.


Sena nätter

Har du som vana att stanna uppe sent? Får du inte tillräckligt med sömn? Att inte sköta sömnen gör mig oproduktiv: jag får svårt att hålla mig koncentrerad och får sällan saker gjort - speciellt om jag tar långa sovmorgnar p.g.a. sena utekvällar. Numera börjar jag mina dagar ungefär tre timmar tidigare än innan. Tänk hur många dagar jag vunnit på bara några månader!

 

photo 1547928575 a78e9187302c

bildkälla


Oorganiserat arbete

Om du inte har en tydlig plan över vad det är du vill åstadkomma kommer det vara ett enda kaos. Det tar ju mycket längre när man inte är organiserad och dessutom är det inte njutbart heller.


Felprioriteringar

Du kanske vet vad du vill åstadkomma, men saknar kunskap om hur du når målet - eller så kanske du helt enkelt prioriterar fel och slösar tid på helt fel saker. Se över hur du spenderar din tid och vad det är du prioriterar för tillfället. Kan du prioritera annorlunda för att snabbare nå dit du vill?


Överplanering och perfektionism

Det här kanske man kan se som en motsats till oorganiserat arbete - om du överplanerar allt och aldrig kommer igång med trial-and-error-skedet kommer du trampa vatten för alltid.

 

Att sluta dra för gardinerna i min villa, bara så att jag började vakna till solljuset varje morgon, är i ärlighetens namn något av det smartaste lifehack jag hittat på i mitt liv. Månne det inte blir ljusare i Finland också så småningom!


 

Kommentarer

 • E 06/02/2019 10:13pm (10 månader sen)

  Överväg att skaffa en wake up light/ljusterapilampa/vad man nu kallar den för att simulera soluppgången under vinterhalvåret! Helt klart det bästa köpet jag nånsin gjort som en person som förut tryckt på snoozeknappen fem gånger varje morgon!

  • Jennifer Carp 07/02/2019 10:46am (10 månader sen)

   Tack för tipset, ska absolut spana in en sån! :)

 • Hannah 06/02/2019 11:56pm (10 månader sen)

  Hvilket kamera bruker du når du tar bilder?

  • Jennifer Carp 07/02/2019 10:45am (10 månader sen)

   Min kamera är en Canon 760D, men den här bilden är lånad från unsplash.com :)

 • Sara Storbäck 07/02/2019 9:26am (10 månader sen)

  Vilket bra inlägg! :)

  • Jennifer Carp 07/02/2019 10:46am (10 månader sen)

   Tack snälla! :)

Skriv en kommentar