header19

Är pälsen nödvändig?

Skrivet av Jennifer Carp 11.02.2019 | 1 Kommentarer

fur

I helgen kunde man läsa om pälsutställningen i Botniahallen i både tidningar och bloggar - folk från hela världen som var på plats och tävlade om priser för deras pälsars goda kvalitét.


Sedan jag blev vegan köper jag inte längre päls. Varför?

Så här tycker jag - och jag tvingar inte någon att dela min åsikt.


Jag anser att djuren inte är här för oss människor att utnyttja, och för mig är det ingen skillnad på varken hund, katt, ko, gris, mink eller kanin. Jag vill absolut inte se egna hundar i bur och tycker definitivt inte att varken minkar, rävar eller kaniner ska födas upp för att leva ett liv i bur - för att sedan dödas för deras päls. Jag säger inte att du inte får bära päls, men jag tycker inte att vi ska göra det.


Om man diskuterar fuskpäls vs. äkta päls kommer det alltid vara någon som tar upp dess klimatpåverkan, men jag tror vi alla kan komma överens om att det påverkar miljön oberoende om du föder upp djuren eller om du tillverkar fuskpäls.


Frågar ni mig tycker jag lätt att vi kan kora människan till vinnare av ‘Planetens sämsta art’.

Vi konsumerar, konsumerar och konsumerar lite till.


Går det inte att förespråka en pälsfri miljö? Jag förstår verkligen inte varför det anses snyggt att bära döda djur. Och nog har vi kommit så pass långt i utvecklingen att det inte står mellan att bära päls eller frysa ihjäl.


Vad tycker ni? Bär ni päls? Är pälsindustrin snart ett minne blott? Reagerar ni på att det äts hundkött runtom i världen samtidigt som ni klär er i päls? Är det skillnad på djur och djur?


Men vad vet jag, jag är ju bara en “vegantjej” som sprider "veganpropaganda"..

bildkälla: unsplash.com

Kommentarer

  • Marias Memoarer 11/02/2019 3:39pm (12 månader sen)

    Jag orkar inte själv lägga mig i debatten desto mer, för jag äter ju djur och äger ett par läderskor, så är jag så mycket bättre själv? Men någonstans drar alla sina gränser för vad som är ok, och för egen del skulle jag aldrig köpa äkta päls. Men pälsnäringen är "viktig" i mina trakter så det är inte rumsrent att vara "anti" här. Så jag gör mina egna konsumtionsval och lämnar det där. Andra måste få komma fram till själva vad som är ok och nödvändigt för dem. Egentligen borde det inte vara skillnad på djur och djur, men av nån anledning tenderar vi klassificera och värdera allt levande på olika sätt ???? Kanske enligt hur mycket vi känner igen oss själva i djurarterna och därmed känner större empati för djur som speglar våra egna känslor och behov tydligast..? Bara en tanke som dök upp.

Skriv en kommentar