header19

Bäst och sämst med Bali

Skrivet av Jennifer Carp 17.11.2018 | 0 Kommentarer

Kategorier:
Taggar:

Efter att ha bott här några månader nu tycker jag ändå att jag sett de flesta sidorna av Bali, både de bra och de mindre bra. Dessutom var jag ju här några månader för två år sedan, så jag har även sett förändringarna som skett. Därför tänkte jag idag lista det bästa respektive sämsta med Bali.


Det bästa med Bali

Maten

Den älskade matkulturen här i Indonesien är något som ligger mig varmt om hjärtat. Utbudet av veganska restauranger går inte att jämföra med det bristfälliga utbudet vi har hemma i Finland. Dessutom är det indonesiska köket en av de solklara favoriterna.


Viben, Människorna & Inspirationen

Området jag bor i har helt klart en viss vibe och är fyllt av underbara människor; utlänningar och locals, som gör stället till vad det är. Jag blir inspirerad av att bo här, helt enkelt. Det här är tre positiva aspekter sammanfattade i en punkt.


Klimatet

Vädret och klimatet är också en bidragande faktor till varför jag älskar Bali så mycket. Jag befinner mig endast åtta breddgrader från ekvatorn!


Priserna

Att det är väldigt billigt på Bali har knappast någon av er missat. Det är faktiskt så pass billigt, att jag sparar på att äta ute istället för att göra maten själv. (Fast det beror ju förstås på hurudan mat jag äter!) Dessutom betalar jag 100€ mindre i hyra här per månad, än vad jag gör i Finland.


Tryggheten

Något som kanske kommer som en överraskning för många, är att jag känner mig löjligt trygg här. Kalla mig naiv, men jag känner mig ungefär lika trygg här som jag gör i den lilla by jag är uppväxt i. Brukar till och med sova med olåsta dörrar, (även om det nog är att ta en liten risk!) då jag allt som oftast glömmer att låsa.

 

Möjligheterna

Att bo på Bali kommer med öändligt med möjligheter; du kan studera här, frilansa, resa, upptäcka! Under min tid här har jag alltså jobbat, rest runt ön, läst flera högskolekurser och lärt känna sååå många nya, härliga människor.

 

82360804 ED7E 458D BB11 97D3F6C7B467


Det sämsta med Bali

Trafiken

Gah. Ovissheten med att ge sig ut i trafiken här är verkligen en negativ grej. Ibland kan sju kilometer med bil ta 25 minuter, och ibland tar det över en och en halv timme, och då överdriver jag inte! Vespor är överlägset snabbaste färdmedlet, men ibland orkar man inte sitta och fokusera på att inte bli överkörd av bilar, och då är man tvungen att antingen ta det långsammare alternativet, eller bara stanna hemma - även om det bara handlar om några kilometer.


Turismen

Helt ärligt så finns det få saker som irriterar mig mer än störande, dumma turister. Såna som är en del av massturismen, som skräpar ner, beter sig dåligt mot lokalbefolkningen och inte klarar av att respektera kulturen.


Kulturskillnader i vissa sammanhang

När man befinner sig i en helt annat världsdel, tusentals kilometer hemifrån, är kulturskillnader nästintill oundvikligt. Däremot har jag ju spenderat en lite längre tid på Bali tidigare och redan upplevt kulturskillnader innan, vilket gjorde att jag sluppit uppleva hemlängtan och värre kulturkrockar!


Kaffet :(

Behöver väl inte utveckla.. Haha, kalla mig barnslig men detta kvalificerar för en plats på minuslistan om man är en kaffeälskare. Kaffet här är inte det bästa, och vill man ha gott kaffe så kostar det skjortan. Som tur har jag nyligen haft besök av mina föräldrar som hade med sig favoritkaffet; Arvid Nordquist! 


Vattenkvalitén

Egentligen är det ingen nyhet att vattnet från kran inte är drickbart, men det hamnar ändå på listan över det sämsta. För mig är det en vardagslyx jag faktiskt saknar. Dessutom råder det vattenbrist på flera olika ställen runtom ön.


Nedskräpat

Massturismen och konsumtionssamhället har tyvärr satt sina spår på den en gång fina naturen här. Dessutom sköljs otroliga mängder skräp upp på stranden nu då regnperioden börjat, eftersom att så mycket skräp dumpas på öar och i vattnen utanför Bali.


Gatudjuren

Mitt hjärta brister varje gång jag ser en stackars hund på gatan. Jag önskar att det vore möjligt att adoptera en för att ta med hem till Finland, men så är tyvärr inte fallet.


Korrupt + en del lagar..

Ska inte gå in på djupet då det kommer till politiken här, men alla som besökt Bali och någonsin varit i kontakt med polisen av någon orsak, kan nog hålla med mig om att vissa lagar är lite… annorlunda i jämförelse med västvärldens. Tyvärr är det rätt korrupt också.

 

Konservativt

Kvinnosynen är inte alltid den bästa, även om det märks att ungdomarna är mycket mer uppdaterade och utbildade.

 

Summan summarum: det kommer nog alltid finnas plus och minus oberoende ort. För mig väger ändå det positiva mer än det negativa, och Bali kommer alltid ha en speciell plats i mitt hjärta.

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar