header19

Så skapar du ett välorganiserat hem #1

Skrivet av Jennifer Carp 02.03.2018 | 3 Kommentarer

photo 1493710494541 43364cb47485

Ny vecka, nya möjligheter! I helgen tänkte jag dela med mig av en tredagars “minimalistutmaning” från fredag till söndag. Förhoppningsvis kan jag inspirera någon där ute att göra sig av med sånt som inte längre behövs i hemmet! Jag bor i en liten etta och tycker att organisering är A och O för att först och främst hålla lägenheten ren, men även för att behålla fokus och trivas i hemmet. Det krävs inte mycket för att en liten lägenhet ska börja se stökig ut, men samtidigt krävs det inte mycket plock innan du har städat upp en etta heller! Under de följande dagarna tänkte jag gå genom olika delar av hemmet och vad du kan tänka på om du vill minimera ditt hem.

Dag 1: Köket

Eftersom att jag gillar matlagning spenderar jag väldigt mycket tid i mitt kök men tyvärr har min annars perfekta lägenhet ett rätt litet kök. Då jag redan efter första visningen bestämt mig att det var här jag skulle bo under min studietid, ville jag inte låta beslutet hänga på något så obetydligt som en kokvrå. Jag bestämde mig för att göra det bästa av situationen och helt enkelt behålla köket så minimalistiskt som möjligt.

Så rensar du ditt kök:

1. Undvik dubbletter! Let’s be real, du behöver bara en stekspade, en soppslev och en slickepott. Du är inte och kommer aldrig bli något storkök.
2. Undvik att köpa hem olika köksredskap/maskiner du aldrig kommer använda. Det låter självklart i text, men sanningen är att när det väl gäller och du står där på valfritt varuhus och vrider och vänder på en toast-maskin och spekulerar huruvida du ska köpa den eller inte, så “råkar” den oönskade maskinen hamna på rullbandet och komma med dig hem åtta gånger av tio. (Statistik: egen erfarenhet) Hur ofta kommer du göra hemgjord glass om du är helt ärlig mot dig själv? Och äter du ens våfflor fler än en gång i året?
3. Rensa bort gamla kryddor. Även de har ett bäst-före-datum!
4. Rensa bort gamla “proteinpulver” eller “superfoods” som har gått ut. Om det visar sig att du knappt använt spirulinan du ville testa förra året, och du blir tvungen att slänga bort mer än hälften: köp inte det på nytt.
5. Bevara saker i (likadana) glasburkar. De håller tätt och gör att dina produkter håller längre.
Rensa ur kylskåpet på gammal mat. Du kanske inte har gammal mjölk i kylen, men väldigt många har gamla ketchupflaskor och såser som blivit gamla för länge sen.
6. Hur många kastruller och stekpannor behöver en egentligen? Exakt. Ge bort de du inte använder och behåll favoriterna.
7. Samma gäller knivar: ofta har du två-tre knivar som är dina favoriter. Behåll dem, gör dig av med resten.
8. Ät upp maten som finns i ditt skåp innan du köper mer! En rolig sak du kan testa är att se hur länge du klarar dig på maten du har i köksskåpen utan att handla hem mera. Av tomatkross, linser, kokosmjölk, pasta, sojakross och kryddor kan du få ihop riktigt goda måltider :)

Det här kanske är självklara punkter för många, men jag vet att jag själv inte tänkte på saker som dessa punkter tidigare! Lycka till med ditt nya minimalistiska kök ;)

Bildkälla // Jaroslaw Ceborski


 

Kommentarer

 • Karolinas Kaos 02/03/2018 12:34pm (21 månader sen)

  Är själv mitt i en flytt nu och försöker passa på att skänka så mycket som möjligt just för att få en fresh new start! Är så trött på all SKIT man släpar med sig från lägenhet till lägenhet.

  • Jennifer Carp 03/03/2018 5:39pm (21 månader sen)

   Feel you!! Flyttade, hmm... typ fyra gånger på ett halvår i fjol och bodde lite här och där. Så jäkla befriande att bara ha få saker! :)

 • Alexandra Grahn 03/03/2018 4:54pm (21 månader sen)

  Superbra tips :)

  • Jennifer Carp 03/03/2018 5:40pm (21 månader sen)

   Va roligt, tack! :)

 • Maria Sarojini 23/03/2018 11:00pm (20 månader sen)

  Hej! Vilken inspirerande blogg du har! Jag läste om dig i ÖT och klippte t.o.m ut artikeln för jag tyckte det va så motiverande livsstil du för :D Gillar verkligen de här blogginläggen där du ger konkreta tips för hur man rensar i hemmet. Nu undrar jag, var har du fått tag på den där besticklådan i trä? Den e så fin!
  Annars, kunde du utveckla lite din filosofl om att man inte behöver dubbletter? :)

  • Jennifer Carp 04/05/2018 5:21pm (19 månader sen)

   Hej, vad glad jag blir! :)
   Jag kommer definitivt skriva mer om minimalism i framtiden och du är hjärtligt välkommen att följa bloggen :)

   Bestickslådan kan jag inte uttala mig om eftersom att bilden kommer från en bildbank, länkade den i inlägget! :)

   Trevlig helg!

Skriv en kommentar