header19

World clean up day Bali

Skrivet av Jennifer Carp 15.09.2018 | 1 Kommentarer

Kategorier:

Under ett tidigare inlägg ställde Karolina en mycket intressant fråga som nu i efterhand lämnat i mitt bakhuvud och som fick mig vilja skriva ett blogginlägg dedikerat till just det här ämnet.


Frågan lyder: Jag undrar en sån här sak: hur beter sig turisterna (är det mycket turister där?) och hur är det ställt med miljön egentligen? Har hört att vissa ställen är väldigt nedskräpade och att många som rest dit blivit chockade och besvikna. Hur ser det t.ex. ut på Kuta beach nu? Vore superintressant att höra!


År 2016 hade jag och Josefina befunnit oss i Sydney innan vi fick för oss att hoppa på ett flyg till Bali, och hade då alltså INGEN aning om vad som väntade. Jag hade aldrig tidigare sett en liknande kultur - eller klimat heller för den delen. Vi hade väl läst på en del (hehe precis så mycket man hinner och orkar innan man gör förhastade beslut) och trodde att Kuta var “the-place-to-be”. Och ja, 2016 var det precis så som du hört:


Första morgonen vaknade vi tidigt för att promenera de hundra metrarna vi hade till Kuta Beach, redo att se vad detta Bali är som alla skrutit på så himla mycket! Väl framme, där stod jag då, snopen som få och kunde - bara - inte - fatta.

IMG 0036

instagram / hipsterjefe

Plast. Överallt. Som om någon använt stranden som avstjälpningsplats i flera år. Och det är väl just det som är problemet. Eller rättare sagt, ett av problemen. Det hela bottnar också i utbud och efterfrågan, och så länge det kryllar av turister som kommer hit och turistar ohållbart i några dagar, kommer det att vara svårt att stoppa användningen av plast..


Men, det blir bättre. De utlänningar som flyttat hit och älskar ön tillsammans med lokalbefolkningen, vill verkligen Balis bästa. Det städas tillsammans och görs reklam för att uppmärksamma plastproblemet, vi använder naturliga sugrör och vattenflaskor, och försöker leva enligt zero waste så långt det går. Men - ibland, när folk slänger plastflaskor och annat skräp efter sig känns det som att vi står och trampar i samma träsk som tidigare, och mitt mommo-hjärta gråter.

IMG 0037IMG 0039

Kuta Beach är i dagsläget återställt, och så sent som förra veckan erbjöd en local att ta våra ölflaskor och vårt skräp när han såg att vi steg upp för att börja åka hemåt från Berawa Beach. Det känns som att folk är mer medvetna idag, vilket gör mig så himla glad.

"Every drop in the ocean counts"

Vill däremot tillägga (för att återgå till din fråga ”...många som rest dit blivit chockade och besvikna”) att om man reser till u-länder så tycker jag att en får räkna med sophanteringsproblem samt en helt annan kultur och gatubild jämfört med vad en är van med hemma i ‘trygga’ västvärlden.  Men, de paradisbilder man kan se från Bali är endast ett litet segment, och tyvärr speglar de sällan verkligheten. Självklart hoppas jag på att ön en dag kan få återgå till det den en gång varit.


Tack för din fråga och hoppas att mitt rätt flummiga svar duger, haha. Om ni vill läsa mer om zero waste hänvisar jag till Grön i Åbo! I skrivande stund befinner jag mig i Amed och det är World Clean Up Day. Idag var vi ute och snorklade och passade på att rensa plast från korallen. Om 15 minuter ska vi knalla iväg till ett närliggande scuba center och träffas med andra resenärer för att städa upp i naturen i några timmar.

 

I Indonesien förväntas det idag vara 13 miljoner deltagare i World Clean Up Day - Kom ihåg att dra ditt strå till stacken idag!

IMG 0038

Kommentarer

  • Karolinas kaos 15/09/2018 11:39am (15 månader sen)

    Tack för svar, vilket bra inlägg! Intressant att få läsa att läsa om "den andra sidan" också! :)

Skriv en kommentar