fredag 17 november 2017 - 15:34

Soppa på matrester

IMG 0473Jag köper oftast de större varianterna av alla konserver eftersom att det är billigare i längden än att köpa de små förpackningarna, MEN, det händer också rätt ofta att det blir över lite som slängs bort. Då är det ju inte alls billigare sist och slutligen.

Idag slängde jag ihop en soppa på saker som jag hade i skåpet: en halv burk tomatkross, en halv burk kokosmjölk, en halv burk vegansk purjo-matlagningsgrädde, de tre sista potatisarna i en potatissäck och den sista halvdecilitern röda linser som låg på botten i paketet. Kokade linserna och potatisen i samma gryta, fräste lite lök i stekpannan och stavmixade ihop alla ingredienser då potatisen och linserna kokat färdigt. Efter det hällde jag tillbaks soppan i grytan, kryddade med salt och citronpeppar, paprikapulver, timjan och chili. Lade också i en skvätt agave för att få fram tomatsmaken!

Supersnabbt, gott och billigt!

Mvh, Fattig Studerande.

Trevlig helg ♥

torsdag 16 november 2017 - 15:42

Fotografering i Jakobstad

IMG 1176IMG 1263

Behind the scenes: Julia Rahikka

Hej på er!

För några veckor sedan åkte jag iväg till Jakobstad för att modella till ett projekt. Tänkte att det skulle vara roligt att visa upp två behind the scenes bilder. Vi höll på från klockan 12 till 17 och hann med smink, hår, bygga ihop fotograferingsstället på Strindbergs vind i Jakobstad och städa undan.

30.11 kl 18:00 kommer vernissaget Avaritia äga rum på Renlunds Museum i Karleby, för er intresserade. Projektet är fotat av Kasper Dalkarl och Stephanie Blomqvist.

23548124 10213961781934205 681953215 n

 

fredag 10 november 2017 - 10:33

DETTA HAR HÄNT

IMG 0454

Detta har hänt, i "the Fab Life of Jefe".... *läs med dramatisk voiceover röst*

HEJ!! Tänkte summera de två blogglösa månaderna i ett inlägg. Har blivit trakasserad över internet av nära och kära som påminner mig att jag "måååste börja uppdatera nån gång". Så här står jag nu då med svansen mellan benen och ska förklara. (SKOJA. Har ingen svans, och ingen skam i min kropp heller)

Jag har njutit! Kortfattat; tatuerat mig, ätit pizza och shoppat med främlingar (nyfunna vänner) i Manchester, druckit öl och whiskey i massor med Julia i Dublin, gått runt på Söder och varit inhyst hos Sonya samt suttit på Makeup Academy och blivit sminkad av Ina i Stockholm, kommit hem till första snön, suttit i skolbänken och tentat, deltagit och hjälpt till med diverse skolevenemang, umgåtts med vänner, hjälpt Christa att flytta, och så vidare....

Istället för massa text tänkte jag bildbomba istället, vad sägs om det?

IMG 0455IMG 0456IMG 0457IMG 0458IMG 0459IMG 0460IMG 0461IMG 0462IMG 0463IMG 0464IMG 0465IMG 0466IMG 0467IMG 0468IMG 0469IMG 0470IMG 0471IMG 4931IMG 4935IMG 4937

söndag 24 september 2017 - 18:00

På sistone


IMG 0447IMG 0448IMG 0449

På sistone har jag hunnit med rätt mycket. Skola, jobb, sessioner på spikmattan, söndagslunch med mamma, mera skola, mera jobb, umgåtts med min käre far, haft studiecirkel med min bror, gått på kvällspromenader och (!) bokat resa är bara ett axplock.

I oktober ska jag alltså flyga till Stockholm och träffa kära Sonya och Ina, sen flyger jag ARL-MAN, senare från Manchester till Dublin för att hälsa på Julia och se hur hon har det där. Sen flyger jag Dublin-Manchester och till sist tillbaks till Stockholm och stannar ett tag i Stockholm, vet inte riktigt hur länge. Ska bli så himla roligt att se hur vännerna bor och hur de har det ♥

fredag 22 september 2017 - 10:15

5 saker om mig

IMG 0445

1. På söndagar gör jag mat för hela veckan (må-fre). Älskar att ha matlådor som väntar på mig när jag kommer hem från skolan, innan jag ska till jobbet. Det är inte bara tidssparande utan också mycket lättare att äta nyttigt på det sättet. (Och billigare + sparar energi)

2. Jag vet inte om det är nåt slags OCD eller om jag bara är väldigt glömsk, alternativt har en väldigt stor rädsla för att försova mig, men varje kväll innan jag somnar (oavsett om jag har skola/jobb/är ledig nästa dag) kollar jag att jag har lagt på alarm inför nästa dag. Så vrider jag upp ringsignalen på högsta volym, stänger alarmappen, öppnar den på nytt och kollar att allt är kvar. Gör alltså samma procedur fyra gånger. Varje. Kväll. 

3. Varje kväll gör jag dessutom frukost inför nästa dag. Jag är en nattuggla och absolut ingen morgonperson. Klarar inte ens av att koka kaffe på morgonen. Varje kväll innan jag går och lägger mig städar jag köket, mäter upp havregryn, bär och vatten och låter det stå i en kastrull över natten, samt laddar kaffekokaren tills nästa morgon. Life saving advice, tro mig.

4. Jag dricker dagligen litervis av kaffe. Inte för att det gör mig piggare (för det gör det verkligen inte) men för att det är gott, en vana och för att jag får en sån fruktansvärd huvudvärk om jag inte gör det. Nyttigt.

5. Jag har tre kalendrar plus två i telefonen och skriver upp ALLT och planerar mina dagar i samtliga. Det är det enda sättet som hjälper mig minnas saker, är hemskt tankspridd av mig.. Jag älskar att bocka av to-do-lists, och att få bocka av samma uppgift men att få göra det sex gånger är vad jag lever för. 

måndag 18 september 2017 - 20:13

Vikthets och ideal

*tw: vikthets, kroppsideal*

Vet ni vad? I somras åt jag glass. Mycket glass. Isglass, gräddglass, min favoritglass i salmiaksmak. Glass i stora lass. Glass som var vegansk, och glass som inte var det.

Jag åt även choklad, i mängd och massor. Vissa dagar åt jag så det nästan rann ut choklad genom öronen på mig. Det slank även ner en pizza eller två, med mozzarella på.

Varför? För att ni ska förstå måste vi spola bakåt några månader i mitt liv.

När jag kom hem till Finland från Bali i våras var det mycket som kändes..... fel? Jag kan inte riktigt sätta fingret på vad det var, men det är självklart en stor omställning att komma hem igen till en "normal" vardag efter ett litet äventyr. Jag började jobba i princip samma vecka som jag kom hem, så det var inte arbetslöshet som var ett problem. Jag kände bara att skon klämde någonstans. Och i mitt fall var det inte skon, utan mer mina kläder som klämde åt.

Jag hade inte tränat på flera månader, och jag hade visserligen hållit mig till min veganska kost under resan, men en vegan i dagens läge behöver inte försöka överleva på bara sallad. Jag hade gått upp i vikt efter en låång resa med inte bara en eller två chipspåsar för mycket, och jag trivdes helt enkelt inte i min kropp just då. 

(Missförstå mig inte nu, jag har inte kommit till min poäng ännu. Man behöver självklart inte träna om man inte vill. Jag vet bara att jag mår bra av att få lite frisk luft ibland, och kanske göra mig av med lite energi några gåner i veckan.)

Kontrollfreak som jag är bestämde jag mig snabbt att jag skulle ta tag i livet, eller ja, min kropp så att säga. "Kroppen är ju alltid problemet." Så började jag träna. Först en, sen två och sen mittiallt sex gånger i veckan. Jag skulle bli mitt bästa jag. Och i  det här fallet är bästa likamed väga-så-lite-som-möjligt. Jag skulle vinna mot vågen, och jag skulle vinna mot måttbandet. Jag tänkte att kanske om jag förlorade ännu några centimetrar i midjan, eller vaknade upp nästa morgon några hundra gram lättare, skulle mitt liv kännas mycket roligare och att det automatiskt skulle göra mig gladare. Det var jag mot mig själv. Bokstavligt talat. Och när jag och min dåvarande pojkvän gjorde slut, precis innan sommaren, såg jag det bara som en möjlighet att faktiskt fokusera på mig själv och att jag var tvungen att ta kontroll över precis allt.

IMG 3

Som jag skrev på Instagram "my body has gone through anxiety and grief, weight loss and weight gain. it has carried the weight of losing important people, and been able to get me out of situations i wasn't supposed to be in. it has the strength to wake up each new day, and get me to school or work or where ever i am needed. it can make my best friends laugh, and it can love.
my body can do all of this, and still my body is the only thing i have truly hated in my life, because of what others have thought of it."

Ingen verkade imponerad då jag berättade stolt om min nya, nio centimeter smalare midja, eller hur mycket smalare mina lår var. Plötsligt var jag flera kilogram lättare, men ångesten och idealen över min kropp var tyngre att bära än någonsin tidigare. Allt var ett stort luftslott, byggt av ingen mindre än mig själv. Orealistiska ideal och snev självbild. Och förhoppningar om att passa in i samhällets bild av The Ideal Body.

Till slut nådde jag den punkt då jag verkligen insåg hur jag behandlar mig själv och min kropp. Jag fick nog helt enkelt. Så i juli bestämde jag mig för att inte begränsa mig själv whatsoever när det gäller mat eller träning. Jag besökte inte gymmet en enda gång i juli, och bara en gång i augusti. Jag åt pizza med vanlig ost, och jag åt massor med glass. Och vet ni vad? Det kändes rätt okej.

Jag vet att jag kanske låter som världens mest motsägelsefulla människa just nu, men det var precis det jag behövde. Jag klarade inte av att räkna kalorier, och för att det skulle fungera kunde jag inte fokusera på innehållet alls. Jag har självklart inte ätit kött, och jag är inte sugen på att äta kött heller. Jag kände bara för att ta en "paus" från allt vad specialdiet innebär. När jag var sugen på choklad, så köpte jag choklad. Det var svårt till en början, samtidigt som det var välbehövligt för mig att lära mig äta på ett helt nytt sätt och få en ny syn på mat. Jag måste lära mig äta utan att ha dåligt samvete, om ni förstår hur jag menar?

Nåväl. Jag mår bra nu. Sedan första september har jag bara ätit veganskt och det känns riktigt skönt. Jag känner mig framförallt pigg och redo. Jag mår ju så himla bra egentligen av att äta rent och veganskt, och av att röra på mig. Jag är tillbaks på gymmet och gör massa god och nyttig mat igen. Men någonting har faktiskt ändrats. Den här gången är det helt utan måttband och vågar

 

måndag 18 september 2017 - 09:52

Indisk Gryta

IMG 0443

Jag har överträffat mig själv. Hösten är här och det är sopp- och grytsäsong. Jag gjorde världens (kanske) godaste indiska gryta och tänkte självklart dela med mig av hemligheten.

Raita:

Oatly's Creme Fraiche

Gurka

Morot

Färsk koriander

Paprikapulver

Rödlök

Salt och peppar

Tomat

 

Indisk gryta:

1 gullök

1 vitlöksklyfta

Ingefära

1/2 chili

1 morot

1/2 zucchini

1 tsk gurkmeja

1 tsk spiskummin

Kokosmjölk

Tomatkross

Vatten

Färsk koriander

Kikärter

2 tsk röd currypasta

Salt och vitpeppar

torsdag 14 september 2017 - 19:16

apartment sneak peek

IMG 0442IMG 0439IMG 0440IMG 0441

Hej från sjukstugan! Sedan jag senast skrev har jag hunnit med massor. Förra veckan/helgen nalkades det Helsingfors och bröllop, jobb och träff med bästis... Och ja, FEBER. I mitten av gulisveckan blev jag förkyld, och tyvärr vägrar det ge med sig den här gången..

Har bläddrat genom min favvo-bok jag fick av Julia och hennes familj förra året i examensgåva ikväll och drömt mig bort. Boken heter "Ultimate Travel" och är en lista över de 500 bästa resmålen/must-see-places" (rankade!) Mycket bra bok om man letar rese-inspo!

Annars så börjar lägenheten så småningom se ut så som jag vill. Fick ett paket med lite grejer från Ikea i veckan. Några hyllor fattas från väggarna, och så söker jag desperat efter konst som ska falla mig i smaken. En annan grej jag vill ha är antika affisher över insekter/fjärilar men det tycks va svårt att få tag på :( Jag ska fortsätta finslipa så att jag kan visa er bilder senare :)

söndag 3 september 2017 - 16:27

CROATIA

IMG 0031IMG 0005IMG 0010

Hade verkligen en superb vecka i Kroatien. Fick ladda batterierna, njuta av lite värme (okej, 34 grader är inte så "lite") och slippa vara tvungen att göra något. Well needed så att säga. Att skippa sociala medier som var en punkt på min bucket list var ju också en upplevelse för sig, haha.

Hotellet var rent och fräscht och får minsann tio poäng av mig. Är ni intresserade av att veta mer om stället kan ni kolla in det här.

Är däremot riktigt trött på allt vad pasta och pizza innebär nu och har spenderat söndagen med att göra massa matlådor inför den kommande veckan. Som många av er säkert förstått så har skolåret börjat och jag ser framemot lite nya rutiner (även om jag hatar tidiga mornar).

Gulisveckan börjar imorgon och jag kommer uppdatera mest på min Insta-story, där ni självklart kan följa mig under namnet hipsterjefe :)

lördag 2 september 2017 - 17:01

MAKARSKA RIVIERA

IMG 0018IMG 0001IMG 0008IMG 0009IMG 0011IMG 0020IMG 0022IMG 0023