fredag 19 januari 2018 - 10:07

Fredag betyder fest

jefn

Jääävlar vad snabbt den här veckan rusat förbi. Känns som om det vore igår när jag snoozade bort en timme för att sedan rusa iväg med tröjan bakochfram till veckans första föreläsning, klockan nollåttafemton.

Eftersom att jag numera lever hashtag uni-life så är fredag likamed fest. Ikväll ordnar vi (den styrelse jag är en del av) vårens första fest för alla nyanlända utbytesstuderande! Även om jag hunnit träffa de flesta redan ska de bli kul att se vad vi har för roligt gäng den här terminen :)

P.S. Återkommer snart med recept till bloggis, eftersom att januari varje år marks ännu ett år som vegan!

torsdag 18 januari 2018 - 15:57

diy: coffee glasses

Skarmavbild 2018 01 18 kl. 3.56.55 em

Snabbt tips till alla som gillar att återvinna saker och kanske har köpstopp nu under början av det nya året: kaffeglas.

HUR? Bränn IKEA-ljus, skrapa bort det sista stearinet ur botten, diska och voila!

söndag 14 januari 2018 - 10:30

Traveling to Bali

bali

RESEGUIDE: Bali


För ett år sedan befann jag mig, som de flesta av er redan vet, på ön Bali utanför Indonesien. Jag hann lära mig mycket om stället, och idag tänkte jag dela med mig av mina favoriter i olika kategorier.

 

Flyg: Qatar Airways, alla dar i veckan.

 

Bo: I Canggu eller Seminyak. Enligt mig hittar du inte bättre läge än så. Ska jag välja något av de två ställena så skulle jag ta Canggu. Varför? För att det är inte så turist-inriktat (däremot är det absolut inte orört heller!) att du känner att lokalbefolkningen bara vill pressa dig på pengar (de flesta lever ju på turismen, förstås). Canggu är hippt och coolt, och att ta sig därifrån på olika dagsutflykter är superenkelt.

IMG 4045IMG 4256

The Savage Kitchen, Canggu

Att göra: Hyra moppar, googla “hidden beaches”, festa på Old Man’s i Canggu, Sand Bar vid Echo Beach eller Pretty Poison vid Shortcut, Canggu. Gå på Tacos and Tattuesdays och ta en tatuering vid Deus. Dagsutflykt till Uluwatu och äta vid Single Fin. Åka iväg på två till tre dagar yoga retreat till Ubud, gå den kända hiken i soluppgången, kolla in Ubuds marknad, äta färska frukter, yoga i Ubud, besöka Monkey Forest, Tegalalang Rice Terrace, besöka templen, ta en lektion på Yoga Barn, besöka ett dog-shelter, leka med gatuhundar, åka till öarna utanför, ta en Uber till ett vattenfall och låt chauffören ta bilder, njut på stranden, efterfesta med främlingar, ät Indonesisk mat, surfa, testa på olika sorters mat, packa mopparna och köra destination unknown, festa på klipporna vid vattnet… ANVÄNDA HJÄLM och MYGGSPRAY.

IMG 0057IMG 0069IMG 0059

 

Några dagar innan jul, på Poppies, hehe

 

IMG 0067Hidden Beach

IMG 0064IMG 0100

Att äta:

Kuta:
Poppies (där finns allt, gör veganskt på begäran)
Crumb & Coaster (veganska alternativ)

Canggu:

Warung Varuna (Indonesiskt, veganska alternativ)
- Peloton (känt veganskt café, fransk grundare)
- Shady Shack (helveganskt café med superb mat och fin miljö, sitt gärna i trädgården)
- Montagu (sandwiches och sallader, veganska och glutenfria alternativ)
- Fika (svensk grundare, serverar köttbullar med mos, fastlagsbullar och andra svenska standardmaträtter)
- Betelnut Cafe (väldigt populärt, goda smoothie bowls, ofta svårt att få sittplats kring brunch/lunch)
- Nalu Bowl (originalet då det kommer till smoothie bowls, först på ön att ha sb’s)
- Milk & Madu (gudomlig frukost)
- Nude Canggu (ett måste är att testa deras raw food, speciellt deras zoodles med coconut sauce)
- The Savage Kitchen (serverar både välgjorda veganska alternativ och kötträtter)
- Crate Café (ligger nästan bredvid Betelnut, också väldigt populärt ställe)
- Satu Coffee Company (testa deras veganska english breakfast - och deras kaffe, bäst på Bali!)


IMG 0062IMG 0219IMG 0234IMG 0217IMG 0073IMG 0082IMG 0076IMG 0077IMG 0080IMG 0081IMG 0099IMG 0102IMG 0296IMG 0135IMG 0137IMG 0164IMG 0161IMG 0309IMG 0313

Avocado Café, Canggu

Nusa Dua:
Secret Café (bodde väldigt nära cafét och lärde känna ägaren som är världens mest jordnära och underbara balinesiska kvinna)


Ubud:
- Alchemy (!!)
- Kolla Tripadvisor. Ubud är ett paradis då det gäller färska frukter; besök fruktmarknaden och kolla runt. Den veganska matkulturen där är GU. DOM. LIG.
- Testa raw glass och deras hemgjorda veganglassar, finns att fås på x-antal ställen i Ubud
Köp Bali Cashew’s produkter


Seminyak:
- Café Organic (känt från Janni och Jon’s vloggar, mycket gott finns att fås men rätt dyrt)
- The Spicy Coconut (BÄSTA STÄLLET PÅ HELA BALI. Vår all-time-favorite! Billigt och en sån smakupplevelse - varje gång!)

Sjukhus på Bali:

- BIMC Nusa Dua (ta det från en som hunnit dit två gånger)

IMG 0171

fredag 12 januari 2018 - 13:23

ny kategori

jared rice 389056Bildkälla

Ett länge efterlängtat, ack så efterfrågat blogginlägg. Ni har undrat, “hur, var, när, vad, vilka?” Jag har lovat och skjutit fram det, men NU! Låt mig presentera …. *TRUMVIRVEL*


En reseguide-kategori!


Först ut kommer vi ha paradisön jag spenderat rätt så många dagar på. Jag vet inte hur, men plötsligt har Bali blivit ett av de mest eftertraktade resmålen bland ungdomar. Däremot vet jag varför det blivit så. Eftersom att jag själv spenderat två månader på ön anser jag mig vara något av en expert när det kommer till att ta sig fram på ön och vilka ställen som är värda ett besök. Och ja, det är faktiskt så fint som det verkar.


Så med detta sagt kan ni förvänta er det första inlägget i kategorin redan i helgen, och det kommer som sagt då vara allt om Bali :) Hoppas ni kikar in då ♥

onsdag 10 januari 2018 - 15:50

hur jag ska orka upp ur sängen i år

Gott nytt. Aningen försenat, men som man brukar säga; bättre sent än aldrig. Tänkte kika in här på bloggen eftersom att jag imorse kände för att skriva ner några rader för min egen och mitt minnes skull.
Under några månaders tid har jag reflekterat mycket över mig själv och ställt frågor kring min vardag som; hur jag mår och varför, hur jag behandlar mina medmänniskor samt vilka faktorer som har en positiv respektive negativ inverkan på mig. Varför? För att fastän jag är en rastlös person som kräver konstant omväxling, kan det ibland hända att de val jag gör, som i sin tur leder till förändringar, blir överväldigande även för mig. Nu som då händer det, och när det väl händer känns det rent ut sagt skit.
För ett år sedan såg min vardag fullständigt annorlunda ut om jag jämför med vad jag gör i dagsläget. Fruktdiet och saltvattenhår har bytts ut till mikromat och kruttorr hy. Strandhäng och surfbrädor är numera Tritonia och blöta vinterkängor. Och för att inte glömma överdosen av D-vitamin som är ett minne blott nu när dagarna fylls av mörka morgnar och alarm följt av alarm för att orka svepa en kopp svart innan jag skyndar för livet till morgonföreläsningen. Sist men inte minst; från en halvtaskig internetuppkoppling som tillät mig skrolla genom instagram en gång per dag, till att ha tillgång till internet tjugofyrasju utan någon begränsning overhuvudtaget när det gäller hur mycket SoMe jag konsumerar.Skarmavbild 2018 01 10 kl. 3.57.55 em

Så efter allt reflekterande har jag väl så småningom börjat inse att det är dags att förändra på något, igen. Inte nödvändigtvis något så drastiskt som en flytt eller skaffa hund, men, jag har bland annat kommit till insikt att jag måste ta tag i mina personliga problem istället för att låta det gå ut över personerna jag älskar. Jag har även insett att det är dags att börja begränsa min konsumtion av och tiden jag spenderar på olika sociala medier. Vad gäller mitt humör och vad det påverkas av är verkligen ett uppvaknande. Vissa dagar kan det kännas fullständigt meningslöst att stiga upp och gå till skolan, och när det är som värst känner jag bara en bottenlös sorg och oro inför något som kanske skulle kunna hända. Andra dagar går jag glatt till skolan, och även om jag är världens sämsta morgonmänniska lyckas jag till och med hålla mig koncentrerad.
Jag kan inte riktigt s

ätta fingret på vad det faktiskt är som gör att mitt humör skiftar så pass mycket som det gör, men däremot vet jag att jag ofta låter det gå ut över andra och att jag riktar ilskan jag känner under dåliga dagar, mot de som absolut inte har gjort något fel. En annan sak jag vet med säkerhet är att då de dagarna ska jag varken vistas på sociala medier eller läsa nyheter eller politik.
I samband med det nya året har jag då (cliché-alert) lagt upp några mål, eller snarare vad jag förväntar mig av mig själv under 2018. Inte några orealistiska mål gällande min kropp, som i slutändan bara skulle leda till en sämre bild av mig själv, utan mer ‘mindset’ mål som att köpa en yogamatta, check, och börja använda den, check. Även små vardagliga saker som att gå till skolan minst fyra dagar i veckan (på god väg), ta en kurs från tvåornas curriculum, check (rättare sagt, tre stycken), skära ner på (eller helst sluta äta) gluten, check, få en praktikplats (jobbar på det) och börja spara till en ny resa(#fattigstuderande). Som många säkert kan tycka efter att ha läst detta, så kräver jag rätt ofta rätt mycket av mig själv. Skillnaden nu då är att jag inte måste klara av alla dessa saker, och jag har insett att världen inte går under om jag inte gör det, MEN, att det är saker som kan motivera mig att stiga upp ur sängen och faktiskt gå till skolan, åtminstone fyra dagar i veckan.


 

onsdag 20 december 2017 - 20:30

WEEKLY UPDATE

BEB26041 D63F 493D 87EF 7DED67E30F38

DAADD7E2 3853 497A B10D 823AB897312F

Mest för min egen (mitt eget minnes) skull, vill jag skriva ner lite om veckan som gått. Sen jag kom hem från Helsingfors förra veckan har jag mått bättre än jag gjort på länge, och jag kan inte riktigt sätta fingret på vad det är som gjort veckan så himla bra. I höst har jag känt mig väldigt, väldigt tom. Normalt är jag en extrem extrovert, men hela hösten har jag inte orkat ta hand om den sociala delen av mitt liv. Kompisar har inte precis lockat, men denna vecka, ja herregud vad jag umgåtts med människor.

Jag har diskuterat allt mellan himmel och jord med Cecilia, firat på jubileumsfest med Janell, varit på pubhäng på Little Pub två kvällar i rad, spelat kortspel med Sonya, Ida och Amanda, druckit kaffe med min bror på Fazer's, varit på dejt, ätit sushi med Sofia och Ida, haft sleepover mest varenda dag med Josefina, haft glöggmys med Marianna, varit på reunion med Nadine, Isabel och Michelle, catchat upp med André, jobbat mina sista skift på Faros, byggt chokladhus och haft julkaffe med Christian samt gjort en ny spontantatuering. *puhhh, andas*

Har verkligen insett hur mycket energi mina vänner faktiskt ger mig, och jag är så himla tacksam över att ha så fina vänner som orkar lyfta mig de dagar jag själv inte orkar tro på mig själv. Förstår inte hur jag haft turen att få vara omgiven av så fina människor. Imorgon ska jag äntligen få krama om min bästis som spenderat hösten i Dublin, och på kvällen ska Malin och jag umgås. Älskar verkligen att alla nära och kära är in town under jullovet.

Tänkte avsluta med någre bilder från veckan, ta hand om er ♥

2A823325 EA4A 4573 9815 7DFA94A8D1EA09837AA6 82CD 493E 9BC8 1C687510BF6C545889FC D04F 4ED5 B3CD F6E7B5545F4CB994F633 52A7 4063 A5BF BB1CAB955AC4C02E10F5 DE87 4BC8 8768 3E7CDA24F3F71A450D10 C133 491B 917A EB2F64DFDABC5FEEF1B5 E405 4143 98C9 CC692449F62C907DFB32 75B1 45AA A2AC 5A0198EAAF8220160A07 8D86 4002 8777 95FF79307E4D75486F68 DD7B 4989 A1C4 D9330808A747

måndag 11 december 2017 - 14:49

Helsinki Weekend

IMG 0507IMG 0508IMG 0509IMG 0510

Čau från tåget! Tiden har bara sprungit iväg den här helgen och jag är redan på väg hem till skola och jobb. Har hunnit besöka massa inspirerande och mysiga caféer och dessutom kommit ihåg att ta lite bilder ;)

Helsingfors är så himla mysigt den här tiden på året. Har strosat runt på gatorna och njutit av vår lediga tid tillsammans. I fjol den här tiden befann jag ju mig i Australien, och även om jag inte är något fan av julen eller ens gillar att fira så kan jag medge att det var lite tråkigt att jag missade allt juligt. I år ska det bli kul att laga god mat, träffa familj och vänner och njuta av att ha hälsan i behåll och ha friska familjemedlemmar. 

Kommer att återkomma i ett senare skede med mer matbilder från de olika ställena jag besökt, för nu ska jag distansjobba och ta ikapp på det jag missat. Hoppas ni haft en fin helg ♥

lördag 9 december 2017 - 22:00

Lately

IMG 0500

På sistone har jag inte bara hunnit bli styrelsemedlem och äta gott med Janell. Är för tillfället på en liten weekend i Hufvudstaden och hänger med Josef och Linda. Äter ju förstås massa gott här också, då jag har turen att bo på samma gata som de bästa vegan-haken i stan!

Imorgon ska jag försöka hitta de julklappar jag är ute efter och förhoppningsvis kunna knäppa lite bilder om jag känner mig piggare. Har nämligen gått och blivit sjuk IGEN, och nu är det tredje gången sen skolstarten i höstas.. SUCK.

IMG 0501

torsdag 7 december 2017 - 13:50

vad som varit

IMG 0499Idag är det ett år sedan jag påbörjade min tjugosjutimmarsresa (27!) mot Sydney. Ett år. Tiden rinner verkligen iväg så jääkla snabbt. Vad har jag ens hunnit göra det senaste året förutom fota matbilder?

Well, jag har rest, rätt mycket dessutom. 18 gånger har jag lyft med ett flygplan under det gångna året. Aderton. Jag är orsaken till den globala uppvärmningen. Hehe, skämt åsido.

Så har jag ju jobbat extremt mycket också. Mest hela tiden. Jobb hit och jobb dit. Den här sommaren har varit en upplevelse i sig, och även om jag trivs superbra med mina två jobb tror jag inte att jag kommer ta på mig lika mycket jobb i framtiden.

I höstas fick jag nycklarna till en ny lägenhet som jag kunde inreda från scratch. Från första natten har jag verkligen trivts superbra. Lägenheten är nyrenoverad och allt är precis så som jag vill ha det. Jag bodde ju på Strandgatan tidigare och även om det var najs att gå till jobbet på en minut och fyrtiosju sekunder så kändes inte den lägenheten helt hundra. Kunde inte vara nöjdare med min boendesituation just nu.

Jag började ju även studera, och det har varit så många nya intryck och saker att ta in. Det var ett stort steg att ta för mig, eftersom att jag aldrig riktigt trivts i skolmiljön, men jag är glad över varje avklarad och godkänd uppgift och tent.

Mina kortsiktiga framtidsplaner (för det kommande året) är att få tillräckligt bra betyg för att kunna flytta till Helsingfors och studera vidare där nästa höst, och att få en bra praktik/arbetsplats inom mitt huvudämne (marknadsföring). Jag är så exalterad över 2018!


 

fredag 1 december 2017 - 17:40

Hur jag bor

IMG 0493IMG 0494IMG 0495IMG 0496IMG 0497IMG 0498

Hoppas ni haft en hittills bra fredag. Har haft en hemmadag och städat för tredje dagen i rad. Inte för att jag har särskilt stökigt eller smutsigt, men för att det är som meditation för mig. När jag är stressad eller grubblar så lägger jag på en podcast och städar ytor, plockar och organiserar. Eftersom att det var nystädat passade jag samtidigt på att knäppa några bilder.

Idag har jag rensat ut garderoben (igen) så nu har jag, som ni kan se på bilden, riktigt färggranna kläder hehe. Det är förresten alla klädesplagg jag äger, förutom träningskläder, underkläder, tre par byxor och jackor. Och några stickade tröjor som låg i tvättkorgen.

Trevlig helg ♥