måndag 26 november 2018 - 14:41

Bali Guide : Canggu

AfterlightImage 34

 

Först och främst, tack för feedbacken jag fick för mitt förra inlägg där jag listade mina favoritställen i Berawa. Så tacksam över de fina komplimangerna ni gett mig för mina matbilder.

Idag ska ni alltså få ta del av del 2. Jag kan inte fatta att jag ätit mig genom alla de cafén i Canggu som jag hade på min lista! Tiden går fort när man har roligt.

 

First of all, thank you for the feedback on my previous list of must try places in Berawa. I'm so grateful for all the kind compliments you've been leaving me about my pictures!

Anyways, today it's time for part 2: Canggu. I can't believe I've eaten my way through all the cafés I wanted to try out in Canggu too! Time flies when you're having fun.

 AfterlightImage 33AfterlightImage 32

Give Café

Give är ett systercafé till det kända och något mer populära Kynd Community. Give ligger på en lite lugnare gata i Canggu som inte riktigt hunnit växa sig lika stor som t.ex. Batu Bolong (gata) ännu - därav en lite lugnare atmosfär och ett perfekt frukostställe i sällskap av jobbdator eller vänner. På menyn hittar du endast plantbaserad kost och några liknande kreationer som serveras vid systern Kynd. Dessutom donerar Give Café 100% av deras vinst till välgörenhet. Kynd Community var tidigare ett av mina favoritställen - men efter att jag upptäckt Give, som är liknande men väldigt mycket lugnare, ändrade jag mig!

Testa: “Rainbow Pancakes”, “Gado-Gado” (traditionell indonesisk rätt) eller deras veganska variant av en “Mc Muffin”. Drick deras caramel-ice-latte eller ginger fizzy drink.


Give is a sister café to the famous and somewhat more popular Kynd Community. It’s located in a calmer area of Canggu that’s still under development, hence the more chill vibe and a perfect place for breakfast with your homies (or why not computer). They only serve plant based food, and a bonus is that they do offer some of the specialties served at Kynd too. In addition to this - Give Café donates 100% of their profit to charity. Their sister Kynd used to be one of my faves, but after having found Give Café, which is like the less busy version of Kynd, I changed my mind.

Try: ‘Rainbow Pancakes’, ‘Gado-Gado’ (traditional Indonesian dish) or their vegan take on the ‘Mc Muffin’. Drink their ice caramel latte or Ginger Fizz Drink!

IMG 6789IMG 6788

 

The Shady Shack

Shady Shack är Canggus mysigaste trädgård. Varje litet hörn förtjänar att fotograferas, inte minst deras mat som dessutom är utsökt. Här hittar ni bästa falafeln på Bali. The Shady Shack platsar på min lista över topp tre favoritställen på Bali. Menyn är vegetarisk och vegansk, och alla köttälskande vänner jag tagit med dit har älskat deras mat.

Testa: Deras Naked Falafel, Gnocchi eller Nori Bowl.


Shady Shack is Canggu’s coziest backyard. Every tiny lil corner deserves to be instagrammed, same goes for their amazing food. You’ll find the best falafel on Bali at Shady Shack, and that’s one of the reasons it’s on my top 3 list as well. The menu is vegetarian & vegan, and all of my meat loving friends I’ve ever brought here has loved their food.

Try: ‘Naked Falafel’, Gnocchi or ‘Nori Bowl’

 F584C0E4 9C8B 45AC 8FAD E4871F54F0A6AfterlightImage 30

Varuna Warung

Varuna är ett ställe som serverar traditionell indonesisk mat till ett billigt pris. I jämförelse med vad du betalar för en middag på vilket annat inne-café som helst i Canggu är maten här nästan gratis. Det är inte Balis billigaste warung, men smakerna och läget är 10/10.

Testa: “Nasi Campur” - maten står framme som en buffét och du får själv välja så mycket eller lite som du vill ha. De portionerar maten åt dig och du får den genast.


Varuna serves traditional Indonesian cuisine in the heart of Canggu (Jl. Batu Bolong) to a fair price. Compared to other places in the area, the food here barely cost you anything.

Try: “Nasi Campur” - the food is on display like a buffét and you can choose as much or little as you want. They plate it for you and there’s no waiting!


Rise & Shine

På samma gata som Give, men hundra meter bort hittar du Rise & Shine, ett hak som serverar frukost och mättar hungriga magar sedan juli 2017. Redan från tidig morgon är det full rulle, och vill du ha ett bord för fler personer bör du vara ute i god tid. Deras kaffe är utsökt, wifi snabbt och frukost billig!

Testa: ‘Super Scramble’ frukost-toast, ‘Grilled Veggie Sandwich’ och smoothies!


On the same street as Give, but a hundred meters to the left of it, you’ll find Rise & Shine - a place serving breakfast and filling up hungry bellies since July 2017. It opens at 7am and gets quite busy early in the AM. If you’re looking for a table you better be quick! They’re offering delicious coffee, fast wifi and cheap breakfast.

Try: ‘Super Scramble’ breakfast toast, ‘Grilled Veggie Sandwich’ & their  smoothies!


Crate

Sedan de flyttade till en större lokal har allt med Crate förbättrats! Stället är populärt, men rymmer många kunder. De har en stor meny och något för alla. En av de grejer jag gillar mest med Crate är att maten är smakrik (och portionerna är stoooora). En annan rolig grej är att de har olika konstutställningar där.

Testa: Pedro, The Stoner, deras veganska paj och veganska muffins.

IMG 7628
Ever since they moved to a bigger venue, everything about Crate has changed for the better. It’s a popular place but the new venue is big enough. They have a lot of options on their menu, which means there is something for everyone! One of my favorite things about Crate is that the food has a lot of taste to it (and that the portions are huuuge). A fun addition is that they let different artists display their work on the walls of Crate.

Try: Pedro, The Stoner, the Vegan Pie and vegan muffins.

 

The Mocca

I en liten gränd i Canggu hittar du Mocca! Två våningar av söt inredning och härlig stämning. Stället är rätt lugnt och mysigt, och du kan lätt spendera nån timme här med en bra bok och god mat.

Testa: Deras smoothie bowls!

 

The Mocca is located in a tiny alley in Canggu, and is two levels of cute interior and lovely ambiance. The place is calm and cozy, and  you could easily spend a couple of hours here with a good book and tasty food.

Try: Their smoothie bowls!

 

AfterlightImage2

Copenhagen

Om du saknar nordisk mat är Copenhagen stället för dig! Som namnet antyder serverar de typiska danska rätter. Deras nya lunchmeny är underbar, stämningen på stället likaså. Inne i lokalen har de målat det kända Nyhavn på väggen som du kan passa på att fotografera om du har vägarna förbi!

Testa: Att lägga ihop din egen toast, deras iskaffen och veganska kex.


If you’re craving Nordic food, Copenhagen is the place for you! As the name suggest, they serve Danish specialties. Their new lunch menu is wonderful, and the vibe there too. They’ve painted Nyhavn on the wall that you totally should snap a photo of if you’re in the area.

Try: Putting together your own toast, their ice coffees and vegan cookies.

7A50AA36 F2B5 4A33 9D52 0CADFC8466B0


The Loft

Ett mysigt loft som är ett systercafé till det populära Vida Surf Shop i Bondi! Menyn består av lite allt möjligt, och jag tror att alla kan hitta något de gillar där till ett bra pris. Stället har vunnit pris för bästa nya café i Bali 2017 och dessutom har de nyss öppnat ett andra ‘The Loft’ i Bukit/Uluwatu.

Testa: Deras veganska wraps!


A cozy loft that’s a sister café to the trendy Vida Surf Shop in Bondi! The menu consists of a little bit of everything and has something for everyone to a good price. The place won an award for ‘Best new café in Bali 2017’ and has just opened a second ‘The Loft’ in Bukit/Uluwatu.

Try: Their vegan wraps!

AfterlightImage3


Plant Cartel

Nyöppnat ställe i Canggu som serverar 100% vegansk snabbmat av bästa kvalitét. Personalen är vänlig och du får snabb service! Maten är synnerligen prisvärd då allt smakar gott och det är stora portioner.

Testa: ‘Loaded fries’ och ‘Pleese Burger’


A new place in Canggu serving 100% vegan fast food of top quality. The staff is friendly and service is fast. The food is particularly priceworthy since everything tastes amazing and comes in large portions.

Try: ‘Loaded fries’ and the ‘Pleese Burger’

AfterlightImage4

lördag 24 november 2018 - 12:50

Veganvänliga fransar

AfterlightImage 1

Tänkte egentligen bara kika in för att önska er en trevlig helg, men kan ju passa på att berätta om en riktigt positiv överraskning jag var med om tidigare idag!

 

Eftersom att jag är vegan så går ju min livsstil ut på att varken köpa eller använda animaliska eller djurtestade produkter. Fransförlängningar kommer ju i allmänhet från minkdjur och är alltså inte veganska, och det är en av orsakerna till att jag inte förlänger mina fransar. (En annan är att det är så jäävla jobbigt att inte få gnugga sina ögon när som helst en vill.)

 

Nå, groundbreaking news: det finns något som heter lash lift. Är jag sist med att upptäcka detta? Spenderade iallafall en timme på en bår idag och fick superfina fransar som ser himla naturliga och lyxiga ut. Tips!

9DC06C75 1885 4768 9722 51C6208CBAA6

share 1 2share 1 1AfterlightImage 29

söndag 18 november 2018 - 16:12

Bali Guide : Berawa

AfterlightImage 25

Att jag ville göra en guide över matställen på Bali stod det självklart för mig redan innan jag flyttade hit. Jag älskar matkulturen här, och vill både dela med mig av mina personliga favoriter samtidigt som jag dokumenterar dem för min egen skull. Finns det något roligare här i världen än att fotografera mat?

Nå, när jag påbörjade detta evighetsprojekt insåg jag ganska snabbt att jag kommer vara tvungen att dela upp det i olika områden: Berawa, Canggu och Seminyak, eftersom att det finns så jäääkla många bra ställen som förtjänar att nämnas. Och eftersom att jag har väldigt många vänner som pratar ett annat språk än svenska ville jag också skriva inlägget på två språk. Utan vidare överläggningar; här har ni del ett - Berawa!

I knew I wanted to list all of my favorite cafés and restaurants in Bali, already before I moved here. I love Bali's food culture and want to be able to share my personal favorites with you guys, at the same time as I want to document them for me to look back at. Is there anything better than shooting food, huh?

Well, as I started this project I realized that I'll have to part it into different areas: Berawa, Canggu and Seminyak, since there's sooo many good places that deserve to mentioned. And since I've got a lot of friends who aren't able to read Swedish, I wanted to do the post in two languages. Without further ado; here's part one - Berawa!

AfterlightImage 15

Peloton Supershop

Peloton och dess jämna kvalité på både mat och service gör stället välförtjänt av en plats på min ‘topp-tre-lista’. Har varit kund hos dem sen 2016 och har aldrig lämnat stället missnöjd! Du kan testa vad som helst på deras meny - och jag uppmuntrar dig att göra det! Stället är som lugnast vid öppning, men överlag ett mycket populärt ställe med underbar atmosfär. Be servitören att rekommendera dig något om du är osäker, eller testa någon av mina favoriter. Allt på Pelotons meny är veganskt.

Testa: Deras Tricken Schnitzel, Miss Jackson Tacos eller Quesadillas. Nacho Libre och Tricken Wrap är också favoriter. Ät deras Tandem Toast och drick en kaffe till frukost!


Peloton and its even quality in both food and service is reason enough to deserve a spot on my list over my top 3 favorite places in Bali. I’ve been a customer since 2016 and never have I ever left the place disappointed! I advise you to try anything and everything on their menu. The place is usually calm when they open up their doors at 7:30 am, but in general a really popular place with a great vibe to it. Ask the staff for recommendations if you’re unsure what to get, or try some of my faves. P.S. Everything at Peloton is vegan.

Try: Their Tricken Schnitzel, Miss Jackson Tacos or Quesadillas. Nacho Libre and the Tricken Wrap are also two faves. Have their Tandem Toast and a cup of black for brekkie.

AfterlightImage 20AfterlightImage 16

 


Hungry Bird Coffee Roaster

Hit brukar jag, som så många andra, gå och jobba. Många sitter ensamma med en dator och jobbar härifrån med en kopp kaffe eller en frukosttallrik. Stället är billigare i jämförelse med många andra ställen i området och de har riktigt gott kaffe här!

Testa: Deras gröt med kokosmjölk och extra frukt tillsammans med en stor kopp kaffe som frukost. Deras smörgåsar som lunch!


A go to place if you need to get stuff done. A lot of people bring their computers to work in peace and quiet with a cup of great coffee or a breakfast plate. It’s way cheaper in comparison with other places in the area, and their coffee is unbelievable.

Try: Their oatmeal porridge with coconut milk and add some extra fruit. Pair it with a large cup of your favorite roast. Their sandwiches are the perfect lunch plate.

AfterlightImage 14

Green Ginger Noodle House

Mitt favorit-thai-ställe! Stället har endast vegetariskt och veganskt på menyn, känns litet men personligt och mysigt. Green Ginger Noodle House är stället du ska besöka om du älskar thaimat lika mycket som jag.

Testa: Deras pad thai!


My favorite thai place! Their menu only consists of vegetarian/vegan thai dishes. The place is tiny but feels personal and cozy. Green Ginger is where to go if you love thai food as much as I do.

Try: Their pad thai!

 

Bali Bowls & Smoothies

Ett fint ställe i Berawa som serverar frukost, lunch och middag. Även om stället inte är veganskt så har de väldigt många veganska alternativ på menyn. Deras buddha bowls är riktigt goda, men tyvärr är det inte särskilt stora portioner. Stället förvandlas till en  supermysig restaurang på kvällen - perfekta stället för dejter!

Testa: Deras Buddha Bowls och wraps!

Skarmavbild 2018 11 18 kl. 17.50.21

A nice place in Berawa that serves breakfast, lunch and dinner. Even though the place isn’t 100% vegan, they have plenty of vegan options on the menu. Their buddha bowls are really tasty, but unfortunately not the largest servings. The place turn into the coziest, most perfect spot for a date in the evening!

Try: Their Buddha Bowls & wraps!


Roti Daal

Är du som jag och älskar det indiska köket är Roti Daal ett ställe du måste besöka! Allt är vegetariskt / veganskt, och det är sannerligen en kulinarisk upplevelse. Har inget ont att säga om detta ställe.

Testa: Deras olika daals, choles och samosas serverade med veganskt naanbröd och ris.


If you’re like me and love Indian then you’ll have to visit Roti Daal. Everything is vegetarian / vegan, and it truly is a culinary experience. I have nothing bad to say about this place!

Try: Their different daals, choles and samosas served with rice and vegan naan bread.

Vinny’s Warung

Detta warung serverar 100% vegansk indonesisk mat. Personalen är trevlig och hjälpsam och småpratar gärna. På tisdagar har de dessutom en minimarknad i deras lilla lokal där du kan köpa hemgjorda såser, drycker och ekologiska frukter och grönsaker. Stället är riktigt laid-back och maten god (och billig).

Testa: Deras veganbrownie, dagens soppa & ‘nasi campur’.


This ‘warung’ serves nothing but vegan, indonesian cuisine. The staff is friendly and love to small talk. On Tuesdays they reserve some of the tables for a mini-market, offering organic fruits and veggies, and plenty of homemade sauces, juices & other delicious vegan foods. Let’s not even discuss the price point - eating here is almost free.

Try: Their vegan brownie, soup of the day or the traditional ‘nasi campur’.

AfterlightImage 13
Nüde

Det finns en orsak bakom det faktum att jag spenderat så många middagar vid Nüde: maten och stämningen (& musiken) här är så himla himla bra. Deras meny har något för alla! Personalen är vänlig och du behöver inte vänta särskilt länge på maten. Alla möjliga sorters människor kommer hit och hänger, jobbar, äter, date:ar, skrattar och njuter.

Testa: Deras veganburgare eller zoodles med kokos-cashewsås!


There’s a reason behind the fact that I’ve spent a lot of dinners at Nüde - the food and ambience (& music) here is lovely. They have something for everyone! The staff is friendly and you don’t have to wait too long for your food. All kinds of people come here to hang, work, eat, date, laugh & enjoy.

Try: Their vegan burger or the zoodles with coconut-cashew sauce!


Matcha Café

Litet, lugnt och mysigt. Här har vi ätit de godaste pannkakorna på Bali (enligt Linda). Är du ett fan av matcha bör du verkligen besöka detta café, då de har använt det gröna guldet i form av allt och lite till. Ett ställe för frukost, brunch och lunch!

Testa: Deras pannkakor med hemgjord nutella, eller veganburgaren!


Tiny, relaxed and cozy. A place where we (according to Linda) have had the best pancakes in Bali. If you’re a fan of matcha you have to pay them a visit. They use the green gold in every way, shape and form here! Go here for breakfast, brunch or lunch.

Try: The pancakes with homemade nutella, or the vegan burger!

AfterlightImage 27AfterlightImage 24
Two Fingers

Taco-måndagar, eller Broke Monday som det heter på Two Fingers, är kvällar då de har tacos för 15k IDR / taco. Såå gott och mycket förmånligt. Se till att boka bord i förväg eftersom att det är ett populärt ställe, och var beredd på att beställa flera tacos eftersom att de är rätt små.

Testa: Deras Pulled BBQ Jackfruit Burrito + Spiced Mushrooms & Sweet Potato Tacos.


Taco Mondays (or Broke Monday as it’s called in Two Fingers) are evenings when they offer tacos for only 15k IDR / taco. Can it get any better than that? Make sure to book a table in advance since it can get pretty crowded there, and be prepared on having to order more than just a couple of tacos since they are pretty small.

Try: The Pulled BBQ Jackfruit Burrito + Spiced Mushrooms & Sweet Potato Tacos.


Falafel Temple

Öppnades i slutet av september 2018 och erbjuder smaker från mellanöstern. Maten är fräsch, smakrik och vegansk. Både ägaren och kocken bakom menyn vid Falafel Temple är riktigt trevliga och har lyckats hitta en personal som har det lilla extra. Verkligen något för alla falafel- och hummusälskare.

Testa: fyllda pitabröd eller ‘mezze plates’.


Opened in the end of September -18 - offering middle eastern dishes. The food is fresh, tasteful and vegan. I got the opportunity to meet both the owner and the chef behind the menu at Falafel Temple - both so friendly, and they’ve done an excellent job finding a staff that has that lil’ extra. This place is something for all the falafel and hummus lovers out there.

Try: filled pitas or their mezze plate.

AfterlightImage 18AfterlightImage 17
Cinta Cafe

Berawas bästa utsikt över risfälten och goda sallader som går att få veganska. Om inte annat så borde du besöka stället för att mysa med alla gulliga valpar de har här!

Testa: Pumpasallad - byt ut halloumiosten mot avokado, och dressingen till dijon-senapsdressing.


Berawa’s most beautiful rice field view and tasty salads that are easily made vegan if you ask for it! If you’re not in the mood for food, grab a coffee and cuddle the puppies they have running around there!

Try: The Pumpkin Salad (switch the halloumi to avocado, and ask for the dijon-dressing!)


Satu Satu Coffee Company

Redan vid parkeringen möts du av en trevlig personal. Det goda kaffet, frukosten, personalens vänliga bemötande och de billiga priserna är bara några anledningar till varför jag fortsätter komma tillbaka hit. Ett av mina favoritställen att jobba vid. Nämnde jag redan deras goda kaffe?

Testa: Deras avokadomackor (byt ut ägg mot svamp) och alla olika kaffen.


You’ll meet the nicest of staff - already at their parking. The coffee, breakfast, staff and price point are just some of the reasons I keep coming back. + It’s one of my favorite spots for working. Did I already mention the amazing coffee?

Try: The avo smash (just switch from egg to mushrooms!) and all the different blacks.

AfterlightImage 19AfterlightImage 21
Secret Spot

Himmelriket när det kommer till veganska desserter och rawcakes. Stället är billigt, litet och mysigt samtidigt som alla i personalen är trevliga och hjälpsamma.

Testa: Deras rawcakes och Tofu Benny toast!


Rawcake-heaven on earth. The place is tiny, cozy and has cheap food and extremely friendly and helpful staff!

Try: Their rawcakes and Tofu Benny toast!

AfterlightImage 23

måndag 12 november 2018 - 10:38

Dokumentärer som gör skillnad

photo 1454179083322 198bb4daae41

bildkälla

Helgen spenderades i lathetens tecken: liggandes i horisontellt läge med ansiktet fastklistrat i datorn, eller rättare sagt: stirrandes på Youtube och Netflix. Ibland kommer jag in i perioder av besatthet kring ett visst ämne eller en viss person, och då blir det så här.


Två grejer jag halkade in på är återkommande fenomen i mitt liv: minimalism och veganism.


Jag låg alltså och kollade dokumentärer och intervjuer hela helgen och blev så inspirerad att jag bara är tvungen att rekommendera er och dela med mig.


Dominion 

En dokumentär från Australien om hur djuren är människans produkt som vi människor behandlar hur som helst. Den visar de mörka sidorna med kött- mjölk- ägg- och läderindustrin, m.m. Den tar även upp problemen med puppy farms, hur människan tömmer världens hav på fisk och förstör miljön! Dokumentären är endast två timmar lång men betydligt mer lärorik än skolan när det gäller det här ämnet. Rekommenderar verkligen att ni ser den här - den borde ha visats i skolan när jag var ung. Den bästa dokumentären jag någonsin sett.

Finns att se här.


Minimalism


Hur många gånger kan jag rekommendera en serie innan ni tröttnar? Har definitivt listat den här någon gång tidigare - men denna är fortfarande lika relevant som tidigare gånger jag listat den.
Finns på Netflix


The True Cost


Om du behöver ännu en orsak till att skära ner på din klädkonsumtion. Dokumentären tar upp problemen kring dagens konsumtion, samt vem det är som får betala det riktiga priset för all fast fashion. Tror inte jag behöver säga mer än så.
Finns på Netflix

 
När jag låg där med näsan i skärmen slog det mig; hur kul vore det inte om alla som läser detta skulle testa på att äta veganskt under januari månad? Om ni är intresserade kan ni läsa mer på veganuary.com


Oavsett tycker jag allt jag listat är värt att ta sig en närmare titt på, det är ingenting fel med att vidga sina vyer och utforska nya perspektiv!


 

söndag 2 september 2018 - 13:38

Söndagsritualer

IMG 0027

instagram / hipsterjefe

Söndagsritualer: en timme helkroppsmassage och brunch för hela slanten. Som ni ser rymdes ju all mat knappt på bordet!

IMG 0025IMG 0032

Another day in paradise..

Vaknade vid 10 och hoppade på varsin vespa för att åka iväg och bruncha till ett riktigt hypat ställe: Kynd Community. Har sett så himla mycket fina bilder därifrån och folk har verkligen skrutit på deras mat så idag var det alltså upp till bevis! Skojar inte när jag säger att de hade stolar utanför så att man fick sitta ner under tiden man köade för att få ett bord. MEN - vi väntade knappa tio minuter, och under tiden vi köade fick vi läsa varsin meny så att vi kunde beställa genast.

IMG 0029IMG 0030

Maten då? Ja herregud, så gott. Sallads-bowl, smoothie bowls, avokadobröd, pumpabröd, pannkakor, iskaffe och citron-ingefära-juice. GUDOMLIGT. Efteråt satt vi och ojade oss över hur mätta vi var innan vi åkte iväg på massage.

Eftermiddagen har spenderats på stranden och i havet. Håret är fortfarande fuktigt och lite sand skaver mellan tårna. Om en stund tänkte vi fundera på mat, igen...

IMG 0026

tisdag 20 februari 2018 - 17:15

Hur du gör god Tofu

IMG 0527

Skulle någon berättat för mig för något år sedan, att jag i början av januari 2018 skulle börja köpa hem och äta tofu frivilligt, ja då skulle jag nog ha spottat ut kaffet och garvat ihjäl mig. Jag har aldrig varit något stort fan av texturen och konsistensen på tofu, och inte är ju det konstigheter med tanke på att jag först för ungefär ett år sen börjat uppskatta svamp. Men som bekant; en kan väl ändra sig!

En riktigt bra proteinkälla är ju då vad tofun är, om det nu finns någon där ute som bryr sig och råkar läsa detta. Innehåller säkert den ena och andra nyttiga mineralen eller spårämnet och dylikt. Nyttigt då med andra ord! Så kan du ju som vegan hänvisa till detta inlägg nästa gång nån frågar varifrån du får ditt protein (jag är ju nästan licensierad kostrådgivare nu då jag googlat omkring lite).

Tofun går att göra god på många olika sätt i många olika varianter. Idag tänkte jag dela med mig av ett recept på marinerad tofu som passar perfekt i salladen! Det tar under 15 minuter att vifta ihop och tro mig, det är värt besväret.

 

GOD MARINAD

about 2 msk ketchup (eller tomatpuré om du vill ha sockerfritt)

ögonmåttat 1 msk sojasås och 1 msk teriyaki, eller 2 msk av någondera

jävligt mycket sriracha om du gillar starkt, annars bara någon droppe eller så

2 msk färskpressad limejuice (i ärlighetens namn så använde jag limekoncentrat)

1 msk paprikapulver

2 tsk vitlökspulver

BLANDA ALLT!

TOFU

Häll ut all vätska och lägg tofun på ett skärbräde

Pressa tofun med hushållspapper så största delen av vätskan försvinner

Skär upp tofun i skivor och upprepa proceduren med att pressa med hushållspapper

Skär tofun i kubliknande bitar

BLANDA tofun i skålen med marinaden, stek på medelhög temperatur

Servera med en god sallad, quinoa, hemgjord hummus, extra sriracha och lite sesamfrön ♥ 


 

onsdag 31 januari 2018 - 12:48

Varför jag inte äter djur.

“Varför äter du inget från djurriket?”

Jag är inne på mitt tredje år med plantbaserad kost, och idag tänkte jag skriva några rader om varför det blev som det blev och hur jag har mått av att äta så som jag gör. För än idag händer det att folk höjer på ögonbrynen när jag meddelar specialdieter till något studieevenemang, eller att de allra äldsta mommona blir fundersamma över huruvida jag klarar mig ur detta med livet i behåll: jag äter ju inte ens fisk!!!

Jag skulle ljuga om jag påstod att det började av djuretiska skäl, för så var inte fallet. Det hela började med att jag mittiallt under 2015 fick för mig att äta vegetarisk mat, bara för att. Jag var helt enkelt en köttälskare som ville utmana mig själv med att börja äta vegetariskt. Då jag bodde hemifrån för första gången under min tid i Lettland och hade möjlighet att välja själv, åt jag bara vegetariskt. Hemma i Finland gick jag i skolan och jag har varit lycklig nog att ha föräldrar som alltid ställer sig och kokar hemgjorda måltider efter jobbet. Varenda, evigaste kväll. Tyvärr hade jag noll matlagningskunskaper, så jag var tacksam och åt det som serverades. I skolan däremot började jag då under 2015 att endast äta det vegetariska alternativet.

photo 1503190766327 73a7d9e9e844

I något skede under jullovet 2015-2016, kollade jag någon dokumentär, antagligen Cowspiracy, och blev chockerad över hur hemsk påfrestning djurhållningen är för miljön. Efter det här blev jag (som vanligt när jag “upptäcker” något) besatt. Jag hade dokumentärmarathon och såg bl.a. The Best Speech You Will Ever Hear, Earthlings, Forks Over Knives. Jag läste forskningar, akademiska texter och artiklar med kritiska ögon, för det kunde ju inte stämma??

Så någon vecka efter att vi skålat in det nya året, började jag äta veganskt på heltid. Jag var fylld av energi och stolt över mitt beslut. Jag berättade det åt folk i min omgivning och de få som var glada för min skull, de räckte för mig. I samma veva flyttade jag hemifrån och det underlättade massor. Jag kunde bestämma själv vad som fanns i mitt kylskåp och lärde mig (äntligen) laga riktig mat (min tidigare paradrätt var nudlar)... Jag fortsatte självklart att läsa på om ämnet och i senare skede lärde jag mig även om hälsofördelar och djuretiska skäl.

Visste du att?...
> Mjölk ökar risken för hål i tänderna
> De som konsumerar mycket mjölk löper högre risk för benbrott, samt att insjukna i osteoporos än såna som dricker mindre eller ingen mjölk alls. Orsak? Människan tar inte upp animaliskt kalcium lika väl som plantbaserat kalcium.
> Det är i princip omöjligt i västvärlden att lida av “proteinbrist”, (kwashiorkor) från att inte äta kött.

Jag äger ännu en väska i läder, smink från MAC samt ett par skor i skinn. MEN, jag har kommit en lång väg. Jag köper inte längre djurtestade eller icke-veganska produkter (varken kosmetik eller kläder) men jag vill heller inte (ännu?) slänga bort de produkter jag har kvar, det skulle kännas som slöseri. En del har jag gett bort, men det jag faktiskt använder eller har använt är inte så hygieniskt att ge bort åt någon.. I framtiden när mina Docs är utslitna och väskan sönder kan jag ha gott samvete :)

Som sagt, jag ville skriva ner några rader här på bloggen kring ämnet då många funderar på detta! Har ni frågor får ni jättegärna kontakta i form av meddelanden eller kommentarer, och kom ihåg: alla har rätt till sina egna åsikter, men hur jag äter skadar varken dig eller nån annan - så håll god ton :)

Tips för dig som är intresserad: 

What the Health (Netflix)

Cowspiracy (Netflix)

The Best Speech You Will Ever Hear (YouTube)

Earthlings (YouTube)

Earthling Ed (YouTube)

Monami Frost (YouTube)

Jenny Mustard (YouTube)


 

fredag 24 november 2017 - 16:56

Batat- och kokossoppa

IMG 0492Fredagen till ära tänkte jag dela med mig av ett sopprecept jag hittade på igår: batat- och kokossoppa!

 

Disclaimer: jag använder alltid ögonmått när jag lagar mat, så ta måtten här med en nypa salt ;)

Soppa:

1 stor batat

1 liten förpackning kokosmjöl (ca 1 dl, och det ska vara den krämiga, inte Alpros!)

ca 1 tsk röd curry pasta

vatten enligt hur du vill ha konsistensen

1 liten gullök

ca 1 dl tomatkross

kryddor du gillar, t.ex. paprikapulver, chili, citron, peppar, flingsalt

Gör så här:

Koka bataten, fräs löken, mixa sedan alla ingredienser i en matberedare eller med stavmixer.

Tips: servera med quinoa och pumpafrön!

Lycka till ♥


 

fredag 17 november 2017 - 15:34

Soppa på matrester

IMG 0473Jag köper oftast de större varianterna av alla konserver eftersom att det är billigare i längden än att köpa de små förpackningarna, MEN, det händer också rätt ofta att det blir över lite som slängs bort. Då är det ju inte alls billigare sist och slutligen.

Idag slängde jag ihop en soppa på saker som jag hade i skåpet: en halv burk tomatkross, en halv burk kokosmjölk, en halv burk vegansk purjo-matlagningsgrädde, de tre sista potatisarna i en potatissäck och den sista halvdecilitern röda linser som låg på botten i paketet. Kokade linserna och potatisen i samma gryta, fräste lite lök i stekpannan och stavmixade ihop alla ingredienser då potatisen och linserna kokat färdigt. Efter det hällde jag tillbaks soppan i grytan, kryddade med salt och citronpeppar, paprikapulver, timjan och chili. Lade också i en skvätt agave för att få fram tomatsmaken!

Supersnabbt, gott och billigt!

Mvh, Fattig Studerande.

Trevlig helg ♥

måndag 18 september 2017 - 20:13

Vikthets och ideal

*tw: vikthets, kroppsideal*

Vet ni vad? I somras åt jag glass. Mycket glass. Isglass, gräddglass, min favoritglass i salmiaksmak. Glass i stora lass. Glass som var vegansk, och glass som inte var det.

Jag åt även choklad, i mängd och massor. Vissa dagar åt jag så det nästan rann ut choklad genom öronen på mig. Det slank även ner en pizza eller två, med mozzarella på.

Varför? För att ni ska förstå måste vi spola bakåt några månader i mitt liv.

När jag kom hem till Finland från Bali i våras var det mycket som kändes..... fel? Jag kan inte riktigt sätta fingret på vad det var, men det är självklart en stor omställning att komma hem igen till en "normal" vardag efter ett litet äventyr. Jag började jobba i princip samma vecka som jag kom hem, så det var inte arbetslöshet som var ett problem. Jag kände bara att skon klämde någonstans. Och i mitt fall var det inte skon, utan mer mina kläder som klämde åt.

Jag hade inte tränat på flera månader, och jag hade visserligen hållit mig till min veganska kost under resan, men en vegan i dagens läge behöver inte försöka överleva på bara sallad. Jag hade gått upp i vikt efter en låång resa med inte bara en eller två chipspåsar för mycket, och jag trivdes helt enkelt inte i min kropp just då. 

(Missförstå mig inte nu, jag har inte kommit till min poäng ännu. Man behöver självklart inte träna om man inte vill. Jag vet bara att jag mår bra av att få lite frisk luft ibland, och kanske göra mig av med lite energi några gåner i veckan.)

Kontrollfreak som jag är bestämde jag mig snabbt att jag skulle ta tag i livet, eller ja, min kropp så att säga. "Kroppen är ju alltid problemet." Så började jag träna. Först en, sen två och sen mittiallt sex gånger i veckan. Jag skulle bli mitt bästa jag. Och i  det här fallet är bästa likamed väga-så-lite-som-möjligt. Jag skulle vinna mot vågen, och jag skulle vinna mot måttbandet. Jag tänkte att kanske om jag förlorade ännu några centimetrar i midjan, eller vaknade upp nästa morgon några hundra gram lättare, skulle mitt liv kännas mycket roligare och att det automatiskt skulle göra mig gladare. Det var jag mot mig själv. Bokstavligt talat. Och när jag och min dåvarande pojkvän gjorde slut, precis innan sommaren, såg jag det bara som en möjlighet att faktiskt fokusera på mig själv och att jag var tvungen att ta kontroll över precis allt.

IMG 3

Som jag skrev på Instagram "my body has gone through anxiety and grief, weight loss and weight gain. it has carried the weight of losing important people, and been able to get me out of situations i wasn't supposed to be in. it has the strength to wake up each new day, and get me to school or work or where ever i am needed. it can make my best friends laugh, and it can love.
my body can do all of this, and still my body is the only thing i have truly hated in my life, because of what others have thought of it."

Ingen verkade imponerad då jag berättade stolt om min nya, nio centimeter smalare midja, eller hur mycket smalare mina lår var. Plötsligt var jag flera kilogram lättare, men ångesten och idealen över min kropp var tyngre att bära än någonsin tidigare. Allt var ett stort luftslott, byggt av ingen mindre än mig själv. Orealistiska ideal och snev självbild. Och förhoppningar om att passa in i samhällets bild av The Ideal Body.

Till slut nådde jag den punkt då jag verkligen insåg hur jag behandlar mig själv och min kropp. Jag fick nog helt enkelt. Så i juli bestämde jag mig för att inte begränsa mig själv whatsoever när det gäller mat eller träning. Jag besökte inte gymmet en enda gång i juli, och bara en gång i augusti. Jag åt pizza med vanlig ost, och jag åt massor med glass. Och vet ni vad? Det kändes rätt okej.

Jag vet att jag kanske låter som världens mest motsägelsefulla människa just nu, men det var precis det jag behövde. Jag klarade inte av att räkna kalorier, och för att det skulle fungera kunde jag inte fokusera på innehållet alls. Jag har självklart inte ätit kött, och jag är inte sugen på att äta kött heller. Jag kände bara för att ta en "paus" från allt vad specialdiet innebär. När jag var sugen på choklad, så köpte jag choklad. Det var svårt till en början, samtidigt som det var välbehövligt för mig att lära mig äta på ett helt nytt sätt och få en ny syn på mat. Jag måste lära mig äta utan att ha dåligt samvete, om ni förstår hur jag menar?

Nåväl. Jag mår bra nu. Sedan första september har jag bara ätit veganskt och det känns riktigt skönt. Jag känner mig framförallt pigg och redo. Jag mår ju så himla bra egentligen av att äta rent och veganskt, och av att röra på mig. Jag är tillbaks på gymmet och gör massa god och nyttig mat igen. Men någonting har faktiskt ändrats. Den här gången är det helt utan måttband och vågar