lördag 14 april 2018 - 14:38

Throwback

Maken råkade se denna bild nånstans ifrån och skickade mig den. Jäklar vilken grym form jag var i då! 

throwback

Så kom några tankar upp. Varför var jag inte nöjd då? Jäklar. Aldrig är man nöjd. Nu skulle jag ge vad som helst för att vara i samma form.

Bilden här var alltså 2014. FÖRE jag började studera. Efter det har mycket gått utför... Nånä. Skämt åsido. Men musklerna har blivit mindre och fettet mer. Skiljer sig dock endast max 4 kg mellan denna och nuvarande form så det är inte stor skillnad. Det krävs inte mycket men... Den här får jag sätta som målbild nu och jag är på god väg men krävs nog en hel del sisu innan jag är där.

Det verkar som att jag har en stress-vikt. En vikt jag alltid åker upp till när jag har det stressigt. Varenda en gång under 10 års tid har jag åkt upp till den här vikten när jag har haft stor omställning i mitt liv och inte riktigt hunnit/orkat ta itu med balans i träningen eller kosten utan slarvat en längre tid. Just nu är det ju studierna. Att studera är tungt även om jag trivts och tyckt det är så himla roligt men det har krävts enormt mycket genignuggande. Himmelens massa läsande, stressmage, stressäta och jobba på det ännu till. Och så till på det en massa osäkerhet, får jag jobba tillräckligt? Och andra vägen, måste tacka nej till en massa jobb för att inte drunkna i jobb och skolarbete, och därav lida av dåligt samvete. Så nej, det har inte funnits tid för någon träningsbalans. Det har funnits korta glödperioder men vi ska nu försöka satsa på långa loppet igen.

torsdag 12 april 2018 - 18:15

Bokad för värme och sol!

Jeeee! Äntligen fick jag en resa bokad för hela familjen. Sol och värme en hel vecka. Jag har länge haft en dröm om att jag ska få fira 3,5 års slit med en södernresa när jag är klar. Nu är det bara "några" månader kvar då till december. Hur ska jag orka vänta??

Vart bär det av då?

Nå, det tog några veckor av ivrigt surfande och gnuggande av hjärncellerna. Vilket slit att googla och fundera fram och tillbaka och vilken djungel av alternativ!! Först hade vi planer att fara vi och några andra och då googlade jag på resor från Helsingfors. Blev hänförd av Mallorca och Menorca-öarna och södra Spanien med Marbella och Malaga, men insåg rätt fort att då borde man åka i september eller oktober och inte i december. Så då blev det nästan uteslutande kanarieöarna kvar ifall man ville ha nåt rimligt pris och passande för hela familjen. När de vi funderade åka med inte kunde resa just då, så beslöt vi oss för att åka direktflyg från Vasa istället. Så då måste jag börja surfa om. Och till slut, klockan 00.10 en måndag"kväll" klickade jag på boka-knappen på Tjäreborgs hemsida och valet blev.....

Gran Canaria och staden/byn Puerto Rico! 

Min bästa egenskap när det gäller studier och det tidigare barnträdgårdsläraryrket är dock inte önskvärt här hemma just nu. Nämligen det att vara väl förberedd och göra allt arbete i tid. Planera! Detta betyder att jag redan har googlat ALLT som har med hela ön att göra. Jag vet redan exakt allt vad som finns att göra, vilka tider och dagar dom har öppet under säsongen, har koll på deras hemsida och har både adress och telefonnummer... Jag har öns karta utprintat och vet exakt vilken rutt jag vill köra för att få se så mycket som möjligt när vi hyr bil där. Jag, tror mig, veta vilka stränder som är bäst och vilka byar som är mysiga. Jag har kollat foton, Gran Canarias hemsida och läst andras synpunkter om dittan och dattan. Kanske lite galen kan jag tyckas vara...

I alla fall tycks det så här hemma av min man. Den här egenskapen gillar inte min man och han har förbjudit mig att yttra ens en sak eller plan om resan... Haha! Stackars han som måste stå ut med mig och stackars MIG som måste hålla tyst om allt jag vill göra/tänkt att vi ska göra... Han hatar att planera i förväg och jag hatar att inte få prata och planera...

Men ni behöver ju inte hålla tyst! Så hit med alla era bästa tips om Gran Canaria!! Vad lönar sig att göra? Plus och minus? Är det tillräckligt varmt i Aqualand i december? Var själv till Gran Canaria  som barn på 80-talet, men det har säkert ändrats en hel del sen den tiden...

Här är länken till vårt hotell. All inclusive... barnen är redan eld och lågor och "All inclusive" var speciellt viktigt för tydligen är det semester-resa först när de får ta och hämta hur mycket glass som helst... enligt dem.

grancanariagrancanaria2(Bilder från Tjäreborgs hemsida, renoverad typ A är just den vi har bokat... länken ovanför)

Så nu ska jag kämpa ännu sista tiden. Sen blir det resa och 5 dagar efter hemkomsten är det dimission, wiiihaa!

 

måndag 9 april 2018 - 20:58

Hallå! Någon där?

Ser att folk slutar blogga lite här och där. Så synd! Många bloggar som man "växt upp med" och många nya bloggar som man hunnit fastna för och så lägger dom ner. Förstår dem. Det är inte lätt. Tiden finns inte alltid och det är väldigt många gånger jag har tänkt på samma. Och har också gjort beslutet tidigare att sluta, men sen ångrat mig och kommit tillbaka.

För det tar otroligt mycket tid att skriva ett inlägg, eller kanske inte skriva det men att klura ut VAD man ska skriva och HUR och så bilder på det ännu. Under vintern när det varit som mest kaotisk så har jag funderat igen på att lägga av. Men så minns jag hur mycket jag saknade den när jag inte bloggade. Att kunna logga in och bara skriva ner alla tankar. Det är ju inte samma sak som att skriva för sig själv, i en dagbok. Man skriver ju för att dela med sig och också för att få reaktioner. Men det är lite fattigt ibland med de där reaktionerna. Och många gånger funderar jag vem som läser? OM någon läser? Jag ser ju i min statistik att ni är många som läser. Så ni finns där! Men vem? Och vad vill ni läsa? ALLA kommentarer är så välkomna!

jagigenapril18

Jag började blogga kring 2010 och börjar väl höra till "de där äldre" nu. Men jag hör inte till någon riktig genre. Jag är inte mammabloggare, jag är inte modebloggare och inte heller inredningsbloggare. Och inte är jag heller en renodlad träningsbloggare. Jag bloggar om dittan och dattan. Så till vem riktar jag mig? Får ni inspiration av mina inlägg eller tänker ni bara, "nej, sablar, att hon orkar hålla på hela tiden? Aldrig tar hon det lugnt!". Lär jag er nånting nytt? Får jag er att tänka i andra banor? Positivt/negativt? Träning, hälsa, studier?

I och med att jag just nu inte bara jobbar och studerar utan har nu en lite lugnare vår framför mig och har tid att även blogga ibland så spricker jag snart av skrivarlust men vet inte riktigt vartåt jag ska rikta pennan...

Vad vill ni läsa?? Berätta gärna om er själva och varför ni tittar in här ibland/ofta? Är ute efter lite reaktioner nu så hjälp mig lite. Tacksam för alla reaktioner.

måndag 9 april 2018 - 14:02

Min träning just nu

Hur är det med träningen riktigt när livet är så fullspäckat som det är just nu?

jaggymjanuari

Jag har sagt det förut och säger det igen. Desto mer jag har att göra desto mer får jag gjort. Visst, träningen har fått lida emellanåt när jag på riktigt inte har haft tid. Men jag kör ändå mest på fiilis, så om träningen har fått pausa en vecka, kanske till och med två, emellanåt så har det inte gjort så mycket. Har inte känt nån stress över det.

Det blev mycket skidning här en tid, efter att jag köpt skidor. På lördag körde jag sista skidpasset på morgonen och så sprang jag intervaller tillsammans med dottern på kvällen. På söndagen körde jag bodycombat. Imorse körde jag styrkepass i allmänna gymmet. Så jag kör mycket gott och blandat just nu. Vissa veckor kör jag nåt pass varenda dag och vissa veckor har jag helt och hållet ledigt. Detta helt beroende på hur mitt skol- och jobbschema ser ut. Just på grund av skola och jobb så kan jag inte heller hålla ett strikt träningsschema. Jag tränar när jag vill och kan och jag har vilodagar utan att känna press eller angst. Träningsmotivation finns det så det räcker men jag känner ändå inte att jag halkar bakåt när jag vilar. Så jag har det träningsmässigt väldigt bra just nu! Har fått riktig inspirationsboost när det gäller träningen just nu! 

Hur är det med er träning? Nåt speciellt mål ni kör efter eller kör ni på fiilis bara? Eller har ni "tränings-torka"?

söndag 8 april 2018 - 17:03

Garderobsrensning

Varför är det så att när våren kommer tycker man att ens kläder är sunkiga och hemska och man har ett stort behov av lite förnyelse? Det är som med fönstren som man inte klarar av att titta på när solen lyser, de är så förskräckligt skitiga.

Nå, inte så konstigt egentligen och jag har faktiskt ett stort behov av förnyelse. Mina kläder ÄR rätt sunkiga och de har många år på nacken.

garderobsrensning2

När jag var yngre var kläder ett stort intresse men efter att barnen kom har jag varit som många andra mammor, hellre köpt kläder åt barnen och glömt bort mig själv. Nå, idag rensade jag bort de tjocka tröjorna och fram med de tunnare plaggen. Men det är ju endast ett par jag använder frekvent. Många av de här långärmade har inte blivit använda på 5 år... men där hänger de kvar även om jag är rätt bra på att rensa och slänga...

garderobsrensningMåste ta tag i klädproblemet snart. Ett steg i taget. Vi ska ändå inte glömma bort att njuta av vårens framfart.

söndag 8 april 2018 - 16:09

Vårkänslor

Igår var jag på sista skidrundan på morgonen och sedan på första löparrundan, tillsammans med dottern, på kvällen på bara trottoarer. Äntligen fick jag packa ner skidskorna och Icebugsen!

trippelvarapril18

Idag hjälpte maken våren på traven med att göra rännor på vår uppfart så vattnet slapp och rinna bort när snön smälter, undan för undan. Sen städade vi också terassen och satte oss i solen och la upp gymnastikringarna åt barnen. Enda jag kunde tänka på var mina odlingslådor. VAD ska jag odla där i år? Bönor, ärter, morötter, solrosor, persilja, mynta, basilika och dill blev det förra året. Jag drömmer om samma i år men även en massa annat... Skulle behöva fler lådor till terassen... Tänker också svänga om vårt "bilringsbord" upp och ner och lägga mylla i det och några pelargoner, har jag tänkt. Det tror jag blir snyggt! Älskar pelargoner, de är så fina! Jag har såna vårkänslor just nu tack vare dagens fina väder!

lucasterassapril18

Vad odlar ni helst av allt? Bra odlingstips?

fredag 6 april 2018 - 19:21

Fredagsfiilis

Sista praktikdagen är över nu och jag har verkligen blivit många erfarenheter rikare. Jag har trivts så otroligt bra, både med jobbgänget och med själva jobbet. Efter många veckor med dubbla skiften (jobb + praktik) så firar jag stort att äntligen ha en ledig helg! Jag ska främst SOVA, äta gott, umgås med familjen, bada bastu och träna. Och lyssna på musik. Fick fiilis idag när jag kom hem och städade huset och lyssnade på musik. Här kommer några gamla godingar som jag ofta återkommer till:

M.I.A. "Bad girls": Kolla videon! Man får sån jävla fiilis! Maya är 4 år ÄLDRE än mig. Hur kan man va sådär snygg och cool!?!

Den föreviga rockdrottningen! Hole. Fått alltför lite credit tycker jag. Alla sångerna slår ju hästlängder dagens popdrottningar. Hon/de är så grymma! Här med låten "Malibu" men jag diggar ju alla lika mycket:

Och blir tonåring igen när Cranberries dyker upp. "Ode to my family":

Och så kan vi köra det här ännu när vi ändå är igång. Även ett favoritband man lyssnade "sönder" när man var yngre. Med en låt-titel på mitt år när jag föddes. Smashing Pumpkins med "1979":

Lycklig över att jag var ung under Grungens storhetstid! Trevlig helg!

torsdag 29 mars 2018 - 19:17

40-årskris

Min bästa vän berättade att hon ska börja ta motorcykelkörkort. Hon slängde ut kommentaren: "folk tror väl att jag fått nån 40-årskris eller nåt men det har jag verkligen inte.". 

Det här är något som jag och min man har diskuterat många gånger tidigare så därför gick jag igång direkt det kom på tals med vännen.

Jag blir så förbannad på folk som häver ur sig "hon/han har säkert 40-års kris nu då höhö hen har":

- köpt ny bil

- flyttat

- börjat motionera och aldrig gjort det förr

- separerat

- bytt jobb

- etc

och allt detta råkar befinna sig just under perioden då man ska fylla 40. Men det finns en logisk förklaring, som många inte tänker på, till varför det händer just vid denna tidpunkt.

1. Man har råd. I denna ålder börjar man ha jobbet tryggat eller jobbat tillräckligt länge för att känna sig trygg rent ekonomiskt. Kanske någon ärvt. Kanske någon sparat hela livet och börjar ha en hel del i potten.

2. Barnen börjar bli äldre och man börjar känna sig fri igen att kunna förverkliga sina egna drömmar, inte alla andras.

3. Man är nöjdare med livet vid 40 (?), självsäkrare, lugnare, kan tänka mer på sig själv igen. Man är i bästa åldern! Eller hur?

4. Man vill njuta och se vad livet vidare kan erbjuda. Tidigare har man bara kört efter karriär- eller familjedrömmen. Nu kan man börja ställa siktet annanstans. Kanske också detta som leder till separationer i denna åldern? Om man inte kan ställa siktet tillsammans?

Man är aldrig för gammal för att testa nåt nytt eller vilja att förändra sig lite!

Är så avundsjuk (och glad förstås) att min vän tagit steget och tagit ett steg närmare hennes dröm.

Vi hade båda drömmarna redan när vi tog bil-körkortet. Jag försökte ända in i det sista övertala mina föräldrar att betala för ett sånt körkort också men de vägrade. Tänkte väl att deras dotter skulle köra livet av sig. Med all rätt kan jag väl säga, var lite daredevil på den tiden. Eller är ännu... Och körkortet kostar ju också förstås.

Men detta är något jag aldrig slutat drömma om. Jag var en riktig mopotjej i tonåren och älskade att susa kring småvägarna. Väntar stort på att barnen ska få mopo så jag får stjäla deras sen ett antal gånger... Min expojkvän under 5 år i tonåren hade motorcykel och förutom att alltid åka där bak testade jag också faktiskt, på en säker väg, att köra, och det var så härligt! Men motorcykelkörkortsplanerna får jag nog hålla på hyllan ännu ett tag till, som så mycket annat. För jag är just nu inte ekonomiskt trygg, iom studier, och det faktum att jag inte har nåt fast arbete. Trots att 40-årsdagen närmar sig med stormsteg. Men, obs, ingen kris här heller. Gillar faktiskt att bli äldre. Med åren kommer tryggheten, visheten och möjligheten att göra som man vill!

kyckling(Eftersom jag inga bilder har som är mopo- eller motorcykelrelaterade kör vi på en bild från några påskar sen när vi hade nykläckta kycklingar på gården. Saknar våra hönor, speciellt såhär vid påsktider)

måndag 26 mars 2018 - 09:30

Ett sätt att hålla kontakten

Jag och min bästa vän har kommit på det ultimata sättet att hålla kontakten; genom röstmeddelanden via whatsapp! Det blir så lätt att man bara messar varandra när man aldrig hinner ringa och sätta sig ner en längre tid. Båda har fullt upp med sina liv och är man hemma så kanske barnen ropar i andra ändan eller så har den ena bråttom iväg endera till jobb eller gym. Jag som jobbar 3-skift samt studerar är det ju omöjligt att hålla reda på mina tider. Så istället för att bara höras via textmeddelanden, och det lätt blir väldigt opersonligt, så har vi för en tid sedan börjat skicka röstmeddelanden åt varandra.

Toppenidé!

I och med detta får man höra sin bästa väns röst med jämna mellanrum.

I och med detta får man verkligen träna i att bara lyssna på vad vännen har att säga utan att lägga sig i hela tiden.

I och med detta kan man tala in saker man har på hjärtat precis när man vill och har lust.

I och med detta kan den andra lyssna på meddelandet precis när den har tid eller lust. 

I och med detta kan man endera tala om djupa saker eller saker som att man hittade ett toppenrecept eller undrar vad man ska hitta på i helgen.

Detta passar oss perfekt just nu då livet är så fullt som det bara kan bli med barn, jobb, studier och fritidsintressen. Och 400 kilometer ifrån varandra. Man bara trycker på mikrofonknappen och talar in så hjärtat glöder. Trycker på sänd när fingret börjat domna. Ibland skickar man iväg en 10 minuters snutt. Ibland skickar man en 30 minuters. Ibland skickar man iväg 6 stycken 15 minuters snuttar, bara för att vara säker på att man inte råkar kasta en snutt i roskis... för det har hänt oss ett antal gånger... och då lär den andra få höra perklanden vid nästa röstmeddelande, haha...

Så skönt att kunna göra på detta vis. Att kunna hålla sig ajour med sina vänner trots så många kilometrar emellan och trots att livet är så fullspäckat just nu.

Tills vi ses nästa gång! <3

nallevanskap

fredag 23 februari 2018 - 20:02

Sportlov- sportjobb!

Jaaaa!!! Överlevde de här tunga veckorna! Med både hälsan och psyket i behåll. Eller ja, nästan hälsan. Den andra flunssan för den här säsongen har däckat mig halvvägs iaf. Två dagar av nysande och rinnande näsa. Men är pigg och välmående trots det så tror inte den blir så långvarig den här heller. En vecka, eller veckor, av presentationer och grupparbeten är äntligen över! Sista tenten skrevs imorse, jiiihaaaa! Tror det inte kommer att vara så mycket fler tenter den här terminen. Sportlov, praktik och sen ett par kurser samt examensarbetet ska skrivas klart och framföras i maj. Thats it! Härligt!! Börjar redan se våren framför mig! Fåglarna hör jag nu, varenda en solig dag, sjunga så fint!

vinterlandskapnovember4

Men före allt detta så ska sportlovet firas i jobbets tecken. Även om jag jobbar hela veckan så ser jag bara framemot det. Ett jobb jag trivs med så bra och när man jobbar och kommer hem kan man koppla av. Inga arbeten som behöver skrivas in på sena timmen. Och resten av familjen har ledigt och är avslappnade (hoppas jag). Vi ska ta det lugnt imorgon och njuta av en ledig helg först. På söndag ska vi besöka Duudson Park i Seinäjoki och hoppas många andra sportlovsfirare firar lovet utomhus och inte där... Sen ska vi försöka hinna skida och skrinna så mycket som möjligt.

Vad ska ni hitta på? Och ni i södra Finland, vad har ni hittat på?