Äta mer grönt

onsdag 19 april 2017 - 18:40 | 6 Kommentarer

En del av det vi shoppat idag:

fruktogront

Konstaterade för maken igår att usch, vad vi har slarvat med frukt och grönt den senaste tiden. Har alltid varit sån som älskar grönsaker, och frukter. Så inga problem att äta dem. Problemet ligger i att komma ihåg att köpa dem i butiken och att orka tillaga dem. Nuförtiden går vår matlagning mest ut på:

- att lägga en stor älgköttsklump i grytan, skuren i bitar, och puttra under en hel dag i grädde. Och sen kokar vi en hel del ris till och så har vi färdiga portioner under veckan. Inget grönt med...

- eller så kör vi på chili con carne och gör stor sats där också så det räcker länge. Okej, paprika och bönor finns där så lite bättre den maträtten...

- eller lax i ugnen med ris och avokado... Lite grönt... Snabbt att tillaga. Inga konstigheter.

Men på det stora hela fattas det grönt! Rejält! När man tar med egna lunchlådor varenda dag och måste laga mat till två omgångar om dagen så blir man ju galen. (skämt åsido) Men det är så trååååkigt!! Har börjat köpa de där färdiga Fresh-salladerna och tar med ibland, men det är också både dyrt och så reagerar min mage med att blåsa upp sig till en ballong efteråt...

Saknar salladerna och morötter, broccoli och blomkål. Äter jag buffe så lassar jag gladeligen över halva tallriken, med råge, med sallad och sen lite till ännu med grönsaker och så får proteiner rymmas på resten. Men att orka laga själv, fattas lite salladsinspiration just nu.

Grönsaker mättar länge, får en att hålla vikten, blodsockret och suget efter annat sött och gott. Så det får nog bli ändring på detta nu! Mera grönt till folket! Eller till mig iaf!

Styrkelabbet är en jättebra sida, både för träningstips men också kosttips. Den här artikeln är skriven av en dietist och förklarar bra med bilder vad man bör få i sig och hur man kan tänka på för att få i sig allt.

Nu ska det kokas broccoli tills imorgon!

Hur är det med er? Får ni i er tillräckligt med frukt och grönsaker? Svårt, lätt? Tips på enkla recept. Vad gillar ni att äta?

Kategorier:

Allmänt prat Kostprat

6

Kommentarer

 • Pia

  19.04.2017 20:43 (7 månader sen)

  Tycker det e relativt lätt att äta 500g/dag nu då jag "övat" mig aktivt i över ett halv år att äta tillräcklig mängd. Men som tur var gillar jag både frukt å grönt. Äter jag annanstans å det inte finns sallad/grönsaker så saknar jag nog dem. Jag brukar göra som så att jag gör en stor salladsskål på en gång så det räcker 1-2dagar, har börjat sätta ärter, saltgurka (Myrttinens äkta saltgurka, den e väldigt god dessutom! Finns i lösvikt åtminstone på prisma i Vasa), morotsslantar om jag orkar, paprika å kål/sallad enligt säsong. Annars har jag gillat vitkålssallad i olika former men magen tycker int om den riktigt.. så den har jag minskat på. Detta recept gillar jag oxå, äter det som sallad till maten http://dalmatianmom.blogspot.fi/search/label/RAW Å inte att glömma, sparrisen (jag föredrar den gröna) nu när den kommer på våren. Jättegod som grillad oxå. De var mina grönsakstips :)

  • Jessica

   20.04.2017 06:38 (7 månader sen)

   Tack för tipsen! Grönsakssalladen låter jättegod. Av någon underlig anledning tänker jag alltid att i sallad måste vara salladsblad, men då blir det jättesvårt att laga större mängd och spara till nästa dag. Och jo, vet att man kan spara salladsblad också men tycker det aldrig blir lika fräscht. Sparris! Älskar också!


 • hopihopi

  19.04.2017 22:14 (7 månader sen)

  Jag tror nog att jag får i mig tillräckligt, i alla fall frukt. Jag brukar äta naturell jogurt med bär till frukost och mellanmål. Lite äpple eller banan på det, så är dagens fruktkvot fylld. Grönsaker är jag sämre på. Det blir mest sallad med gurka och tomat. Och kanske morot ifall jag blir riktigt wild and crazy :)

  • Jessica

   20.04.2017 06:40 (7 månader sen)

   :) Ja, sådär är det för mig också. Banan och bär går alltid. Men måste liksom påminna sig själv hela tiden för att få i sig tillräckligt av grönsakerna.


 • Sandra Neuman

  20.04.2017 16:28 (7 månader sen)

  Jag älskar grönsaker (och har alltid gjort det) men så blir man ganska lat med att använda grönsaker i matlagningen... Jag har något slags projekt för att försöka lära mig att äta mer veganskt och på så sätt också kunna odla mer som jag vet att vi använder. Fänkål har de senaste åren blivit en favorit och förra året provade jag att odla egna fina att sätta i fisksoppa och att rosta i ugnen. Den är också jättegod att göra coleslaw på! Det är förresten en sån där grej som vi äter mycket av vid oss istället för ris/potatis/pasta. Och vill man äta något grönt till maten så kan man alltid bara skölja en gurka som man delar,paprika eller varsin tomat. Sån "sallad" äter vi ganska ofta istället för en traditionell ihopblandad. :)

  • Jessica

   20.04.2017 16:35 (7 månader sen)

   Jo, det är ju väldigt enkelt, egentligen (!). Men så glömmer man bort det i vardagsstressen. Det är precis så som det hänt hos oss. Får bara ta och påminna sig själv ibland. :) Fänkål är faktiskt nåt jag aldrig lärt mig använda i rätter/sallader. Är det inte den med rätt stark, kryddig smak? Dela upp gurka och tomat på tallriken kör vi ofta på vi också. ;)


Skriv kommentar

Observera att kommentarsfunktionen inte stöder användningen av emojis.