söndag 18 mars 2018 - 22:19

Veckan som gått

Hinner tyvärr inte mer än veckouppdateringar just nu. Och detta på grund av detta:

Måndag: 7-15 på praktiken. Shopping, matbutik samt jagar present till maken med barnen.

Tisdag: Överraskar maken med att ha en ledig dag (han trodde jag skulle iväg tidigt på praktik). Vi sjunger för den nya 40-åringen. Jag sköter markservicen, dvs sköter morgonsysslorna och skjutsar barnen till skolan. Städar huset, gör lite skoluppgifter, matbutik igen och försöker slappa lite däremellan och sen hjälper barnen med deras läxor när dom kommer hem. Kalasar lite när maken kommer hem från jobbet och efter en stund jagar skidpaket åt honom i butiker eftersom han fått pengar i gåva och skidor vill han ha.

Onsdag: Morgontur på praktiken (7-15) och kör lite tidigare därifrån för att hinna till jobbet 15-21.15.

Torsdag: Tanken var att köra barnen till skolan och sen köra till gymmet men sonen blev, väl framme vid skolan, helt ifrån sig. Storgrät och kände sig dålig. Skulle inte vara nåt men vi har haft det här problemet en hel del gånger förr och inte alltid veta om det är på allvara eller "låtsas", det här med att hellre vilja vara hemma även om han trivs och tycker om skolan. Så jag försökte pusha och sporra honom att gå, och även gräla, men han var orubblig. Nej, han var sjuk! Även om jag inte tyckte det verkade så. Vi har en regel här hemma; om man inte har feber eller spyr så far man till skolan. Givetvis håller vi koll om det känns som nåt annat men det är dessa regler vi kör med barnen så de vet vilka regler som gäller. Nå, det ringde in till skolan och jag hade inte lyckats övertala honom, han bara grät, så vi körde hem igen. Trots att jag körde i hemmagymmet direkt efter i frustration så blev det ändå ett rätt kort och najs pass. Och svärmor och svärfar körde 100 km för att vara barnvakt och jag kunde åka till kvällsskiftet på praktiken 12.30-20.30.

Fredag: Körde praktik igen 7-15 och fick åka tidigare och så jobb 15-21.15. (Sonen ok igen och for gladeligen till skolan denna dag...)

Lördag: Med nyinköpta skidor även för mig, makens ide med "delad glädje dubbel glädje", kunde äntligen hela familjen köra ett pass vid Botniahallen. Fina spår var det. Först ett varv alla gemensamt och sen körde jag och maken ett varv var ensamt också. Bara 5 km men väldigt backigt så man fick nog jobba rejält ändå. Underbart väder var det! Och så kvällskift på jobbet på det, 14.30-21.15.

(Och kuriosa: sonen plötsligt hög feber på kvällen, nära 39 grader... så där ser man. Inte lätt att veta som förälder hur mycket man ska pusha och när man behöver släppa på tyglarna. Stakin. Släpad med till skidbackarna och säkert rätt uselt skick på morgonen redan...Fast det var nog på kvällen han plötsligt började känna sig riktigt dålig. Lätt att vara efterklok och se alla tecknen sådär i efterhand... Inte ens så lätt för en blivande sjukskötare att se när egna barn är sjuka...)

marsskidningcollage

Söndag: Morgontur på jobbet 7.30-14 och så makens 40-årskalas kl 14. Jag hade släppt alla stresstankar om att jag borde baka eller städa huset före och överlåtit allting på maken som fixade allt (nå, frånsett bakningen, det köpte han från butiken). Jag behövde bara komma hem och kunde kalasa i lugn och ro. Efter att kalaset var slut hann maken köra till skidspåren och när han väl var hemma hann jag också iväg på ett pass bodycombat på gymmet. Toppenavslutning på en fullspäckad vecka. Men ändå ingen stressvecka. Trivs både på praktik och jobb och ju mer jag gör desto mer får jag gjort. Så "no hätä" med mig hörni!

Hur har er vecka varit? Redo för en ny?

 

söndag 11 mars 2018 - 10:24

Slalom

Igår åkte vi till Simpsiö som ligger knapp timmes bilfärd hemifrån. Äntligen en ledig dag för min del som både jobbar och kör praktik just nu så jag njöt till fullo. Perfekt väder egentligen, snöat hela dagen före och det låg precis på nollgränsen. Medan vi var där så föll det jättelätta fina snöflingor ner i backen och det var så stillsamt.

Barnen har aldrig åkt slalom tidigare och för oss vuxna var det nog ett tag sen sist, för mig dryga 20 år och för maken nästan 30 år sen sist, och han har dessutom bara stått på slalomskidor/snowboard en gång. När jag var barn och yngre så var vi ofta och åka slalom, varje säsong så långt jag kan minnas, och det var så roligt att vara tillbaka i backen igen. Dottern haffa tekniken direkt och hon åkte upp och ner självständigt och snabbt. Hon älskade verkligen det. Sonen fick kämpa några gånger i början. Han höll i min stav när backarna kändes för skrämmande och branta och jag plogade ner efter honom och bromsade farten. Efter 5 gånger i lätta backen sa han att han inte ville åka mer men vi mer eller mindre tvingade honom med en gång till och när han kom ner igen så log han och sa att nu fattade han knixen och efter det ville han också åka upp och ner tusen gånger. Vi for till och med i de brantare, större backarna, och det gick också som en dans. En väldigt lyckad dag var det och vi alla kom hem genomsvettiga och lyckliga!

simpsio

Vi hyrde utrustningen och på hemvägen började vi redan fundera ut vad säsongskort och slalomutrustning kostar för nästa säsong. Hur har ni andra gjort? Hyr ni alltid eller har ni köpt egen utrustning? Lönar sig väl att kolla loppisar!?

simpsio2

Så hur hade vi råd med detta då? TYKY-biljetter is the shit, säger jag bara! Med dem har vi faktiskt haft chans att göra saker som familj under dessa år som jag varit studerande. Vi satsar väldigt mycket på aktiviteter att göra tillsammans och tex det här och Tropiclandia har vi skött med TYKY-biljetter. Duudson Park var julklapp till barnen som vi äntligen kunde använda, sonen fick Hoplop- och Tropiclandia-biljetter till födelsedagen osv. På nåt vis lyckas vi göra mycket för lite pengar trots allt. Dubbellycka.

söndag 25 februari 2018 - 17:26

Angående vett och etikett i aktivitetsparker

Barnen fick till julklapp varsin biljett till Duudson Park i Seinäjoki, och det var först nu som vi hade tillfälle att åka dit och besöka parken. Det är alltså frågan om en inomhuspark, en all-aktivitetspark, som de finska kändisarna "Duudsonit" har startat. 

Helt roligt hade vi, trots våra flunssor, men vi var nog alla inställda på att parken var "lite mer". Mest roligt var väl trampolinen och att få hoppa i skumgummihavet. Jag tyckte bäst om de där häftiga kickbikesen som inte va kickbikes. Såna man sätter igång med att svänga från sida till sida och sedan får de upp en hujsig fart, man ska alltså inte sparka fart, så roligt! MEN vad kallar man dem?? Sonen berättade att de har såna i förskolan men han visste inte vad det heter. Glömde ju att ta foto på dem och har försökt googla dem utan lycka...

Så fick jag även svinga lite boboll igen och insåg att min träffsäkerhet var lika stark som i högstadiet/gymnasiet. Skulle va så kul att spela boboll igen! Månne det finns ett lag som spelar på skoj i vasatrakten?

Men utöver allt detta så var min tanke med detta blogginlägg att belysa hur sjukt stressad jag blir på såna här platser. Det är inte fel på platserna i sig utan mer människorna runt omkring. De som inte fattar det här med vett och etikett och hur man beter sig bland folk.

1. Det här med att folk inte kan städa undan efter sig. Det gäller både franskisar man strött runt halva bordet i restaurangen, som att inte bara hoppa av en trampbil i farten och lämna den mitt på planen för andra att köra rakt in i när man kommer bakomifrån. Så får man stiga upp ur sin trampbil och skuffa undan en annan för att komma vidare... Hur tänker folk!? Eller inte tänker... 

2. Ja, vi är ett kö-älskande folk men jag blir otroligt frustrerad när folk inte fattar att köa utan springer om lite här och var. Och var är föräldrarna igen en gång? Många som ser sina barn köra om  och INTE SÄGER ÅT sina barn... Huga!

3. Att stå i vägen. I trampolindelen så får man hoppa trampolin och sen landa mjukt i ett skumgummihav. Men många som inte verkar förstå att det står en hel bunt med folk efter dom, som också vill hoppa. Nä, där blir de och lallar i en evighet. Igen, en gång, var är föräldrarna som inte säger åt sina barn att flytta på sig...

Ja, och efter min rätt så nyutvecklade bacillskräck var ju detta ställe rena rama skräckhuset. Vi bidrog ju också till på den fronten med våra flunssor... Och mannen funderade på hur många löss han hade med sig hem efter detta (som också råkade vara en av de få bilderna jag tog från stället):

mikaelduudson

Hoppas det dröjer en tid nu igen tills nästa gång på liknande platser! Håller mig till utomhus resten av sportlovet!

lördag 24 februari 2018 - 11:31

Kallt!

Lite för kallt idag... -22 imorse. Jag håller mig inomhus och kurerar förkylningen med tröja och långkalsonger. Mysigast så.

kajsalangtar

Till och med katterna stannar helst inne idag. Brrr...

fredag 23 februari 2018 - 20:02

Sportlov- sportjobb!

Jaaaa!!! Överlevde de här tunga veckorna! Med både hälsan och psyket i behåll. Eller ja, nästan hälsan. Den andra flunssan för den här säsongen har däckat mig halvvägs iaf. Två dagar av nysande och rinnande näsa. Men är pigg och välmående trots det så tror inte den blir så långvarig den här heller. En vecka, eller veckor, av presentationer och grupparbeten är äntligen över! Sista tenten skrevs imorse, jiiihaaaa! Tror det inte kommer att vara så mycket fler tenter den här terminen. Sportlov, praktik och sen ett par kurser samt examensarbetet ska skrivas klart och framföras i maj. Thats it! Härligt!! Börjar redan se våren framför mig! Fåglarna hör jag nu, varenda en solig dag, sjunga så fint!

vinterlandskapnovember4

Men före allt detta så ska sportlovet firas i jobbets tecken. Även om jag jobbar hela veckan så ser jag bara framemot det. Ett jobb jag trivs med så bra och när man jobbar och kommer hem kan man koppla av. Inga arbeten som behöver skrivas in på sena timmen. Och resten av familjen har ledigt och är avslappnade (hoppas jag). Vi ska ta det lugnt imorgon och njuta av en ledig helg först. På söndag ska vi besöka Duudson Park i Seinäjoki och hoppas många andra sportlovsfirare firar lovet utomhus och inte där... Sen ska vi försöka hinna skida och skrinna så mycket som möjligt.

Vad ska ni hitta på? Och ni i södra Finland, vad har ni hittat på?

måndag 29 januari 2018 - 20:00

Mikael svarar

Nu firar vi att mannen äntligen är så gott som helt återställd och varit tillbaka på jobb igen efter dryg månad hemma ungefär. Då jag tagit hand om honom och familjen i en månad så får han tacka mig genom att svara på några frågor, som handlar om mig. Haha. Bra med fokusering på mig nu efter den tunga månaden. Så denna gång får Mikael gästblogga. Har sett dessa frågor cirkulera på en mängd olika bloggar så nu får ni läsa om mig genom hans ögon.

1. Hur träffades ni?

På krogen. Madisson i Jeppis. 

 

2. Hon sitter framför teven, vad tittar hon på?

Just nu "The Crown". 

 

3. Hurdan musik lyssnar hon helst på?

Allt från Hole till nyare musik.

 

4. Vilken är hennes sämsta egenskap?

Dålig att lyssna. Hör helt enkelt inte att man säger nåt.

 

5. Vem är hennes bästa vänner?

Hennes barndomsvänner är nog dom som står henne närmast. 

 

6. Nämn något du brukar göra som hon inte tycker om?

Plockar i diskmaskinen på "fel" sätt

 

7. Hur går hon klädd hemma?

Mjukisbyxor och tröja

 

8. Beskriv henne med tre ord.

Spontan, glad och passionerad

jagomikael

 9. Berätta något om henne som de flesta inte vet.

Gammal punkare som levde röjarliv i tonåren.

 

10. Vad brukar ni oftast gräla om?

Pengar.

 

11. Vad är hon bra på?

Att lära sig nya saker.

 

12. Vad är hon dålig på?

Att upprätthålla motivationen för nåt som tar lång tid.

 

13. Nämn några saker som gör henne glad?

Resor. Behöver bara vara över kommungränsen så lyser hon upp.

 

14. Hurdan är hon som fru?

Den bästa tänkbara.

 

15. Hur ser er framtid ut?

Tillsammans stannar vi säkert, men var vi bor och vad vi gör vet man aldrig. Vi byter gärna vardag med jämna mellanrum, och nu är det ganska länge sen sist.

 

tisdag 2 januari 2018 - 11:26

Mitt hem är där mitt hjärta finns

Ungefär så, översättningen. My home is where my heart is. Meningen jag tänkt tatuera in i över 10 års tid men inte kommit mig för. Jag har alltid sagt att jag kan bo var som helst, att platsen inte egentligen har någon skillnad. Bara jag får göra det till mitt och bo med människor jag älskar, såsom min man och barnen. Jag har väldigt lätt att älska platsen där jag slår mig ner, att finna mig i situationer. När vi köpte vårt nuvarande hus sa det klick direkt. Vi hade tittat på flera hus före detta och fastän huset inte var i så bra skick inomhus så såg vi potentialen och det klickade direkt. Ni vet, när man bara vet att man hittat det rätta.

Då kör vi sevendays lista denna vecka:

Så här bor jag:
 I ett vitt enplanstegelhus i Korsholm, 13 km från Vasa torget, alldeles bredvid Karperöfjärden.

fonstervyhemma

Det bästa med mitt hem: 

- ljuset! Alla som kommer in hit för första gången, inklusive mig själv, brister alltid ut i "men vad det är ljust här". Lågt hus och man förväntar sig att det ska vara rätt mörkt inomhus men fönstren i vardagsrummet gör att en hel del ljus kommer in.

- skild del av huset vi har gymmet i, man kan ha full musikvolym och det stör inte resten av familjen

gymmet

- terassen om somrarna

- stor gård med stor gräsmatta att röra sig på

- vår fototapet i vardagsrummet man kan sitta och stirra på dag som natt, vinter som sommar

fotovaggen

- mysigt vardagsrum med bra mysbelysning

- den vedeldade bastun i nära anslutning till terassen och poolen om somrarna

- att sitta och mysa framför vedspisen en kall vinterdag

Här har jag bott tidigare i mitt liv: Vi ska se nu om jag får det rätt:

Född i Pargas. Bodde där mina 19 första år. Efter studenten flyttade jag till

Jakobstad. Bodde här 3 år medan jag studerade till barnträdgårdslärare vid Åbo Akademi. Först i en studielya med en annan, sen i en etta själv och sista året flyttade jag och min nuvarande man tillsammans.

Helsingfors. Nordsjö. Flyttade hit i en liten etta när jag blev klar barnträdgårdslärare. Ensam, för det var tänkt att maken skulle bli i Jakobstad eller flytta till Sverige, men sen blev det inget av den saken och han flyttade med in i de 24 kvadratmetrarna. Trångt blev det, men mysigt ändå, och efter mindre än ett år så hyrde vi istället en stor etta med kök i vallgård. Världens mysigaste kämppä.

Åland. Tog ett mellanår och reste till Ålands folkhögskola och fick lära mig massor om dokumentärfoto och keramik. Väldigt lärorikt och roligt att lära känna en hel del nya människor och bo i ett kollektiv, både svenskar och finnar.

aland

Tillbaka till Helsingfors. Jag och maken flyttar till Södra Haga efter en tid. I en stor trea med balkong och utsikt över en stor park. Vi storgillar läget här också. Här bor vi 3 år.

Åbo. Puolalaparken. Vi flyttar närmare mina trakter. Tanken på att börja bilda familj finns.

Pargas, malmen (Pargas city alltså). Ännu närmare hem. Är nu gravid med förstfödda.

finbypargasfinbypargas2

Köper första egna lägenheten. I Pargas. Jag som aldrig skulle flytta till Pargas... 

tenbylagenhet

Helsingfors plötsligt igen när dottern är 1,5 år. Södra Haga denna gång också men annan lägenhet och lite annat läge. Trea med balkong igen. Bor här i 3 år. Sonen föds. Stortrivs här och vi skulle aldrig flytta från södra haga...

hesalagenhet

Korsholm. Jaha. Än en gång står vi inför beslutet på att våga satsa och flytta pga jobb. Vi kör. Vi har alltid tidigare också vågat hoppa och bra beslut har det varit. Så här bor vi nu. Husägare direkt. Och ännu 6 år senare.

Mitt drömhem: Gammalt. Men nu talar jag inte om en 100-årig trävilla eller nåt sånt. Tidigare bebott ska det va. Ett hus tycker jag ska ha en historia och några år på nacken. Små vrår, överraskningar, och små skavanker. Personligt. En färdig gård med plommonträd och svartvinbärsbuskar. Typ. Huset vi köpte och bor i nu skulle jag kanske inte köpa om vi skulle haft längre tid på oss att söka länge, fast vad vet jag, vi älskar det ändå med allt det ogjorda. Vår tanke är dock inte att bo här för evigt. Vi har faktiskt redan tittat på andra hus, eller vi såg ett potentiellt drömhus och gick på en visning. Skulle det inte va för den osäkra marknaden (då man faktiskt har ett hus att sälja också), plus att jag ju faktiskt studerar som bäst, så skulle vi ha satsat. Jag drömmer än om huset. För mig var det perfekt! Men läget va sämre än det vi har nu. Men det hade massa små vrår och skrubbar, olika plan och halvplan. Jag har än idag så svårt att släppa det där huset. Drömt flera nätter att jag vinner på lotto och att huset ännu är till salu...

Så här skulle jag beskriva min inredningsstil: Oj. Det är väl som allt annat med mig, varierande och flexibelt. Jag gillar inte småprylar. Lättare sagt än gjort när man har barn dock... Vill ha det väldigt enkelt. Väldigt få hyllor ska det va och helst inget på dem. Men samtidigt vill jag ha det färggrannt, färger som vitt, svart, grått, grönt och med små inslag av starka färger såsom gult eller orange. Jordnära färger. Jag gillar plädar och gosiga mattor. 

En plats jag ännu vill bo på: Alla platser. Var som helst. Allt är möjligt. Men inga målplatser just nu. Skulle gärna ha en semestervilla på en varm plats på jorden.

Lägenhet eller hus: Säger inte ett nej till nåndera. Hus definitivt på landet och lägenhet i stan. Båda har sina för- och nackdelar. 

Sambo eller ensamboende: Helt klart sambo men att vara ung och ensamboende har sin charm. Även om jag endast bott ensam 2 år i mitt liv och det var i Jakobstad före jag träffade min man. Sista året där flyttade vi redan ihop.

Då flyttade jag hemifrån: När jag var 19 år, efter studenten. Flyttade 400 km bort. Kände ingen annan som skulle studera i samma stad som mig.

En person med ett vackert hem: Kan inte säga nån speciell. Jag känner ofta in atmosfären och kollar in belysningen istället för titta på inredningen i sig. 

 

lördag 23 december 2017 - 09:42

Min finaste dotter

Tänkte på dottern igår. Eller ja, tänker ju på henne alla dagar men igår tänkte jag på henne extra mycket.

Hon är så fin min dotter. Det här året har hon verkligen visat vad ordet omtanke betyder. Ständigt mån om alla. Fast så har hon alltid varit. Hon som liten ville höra om och om igen sången "Ekorrn satt i granen" och började storgråta varje gång vi kom till "fick hon höra barnen" för då visste hon att ekorren snart skulle skada sig, och då tyckte hon så synd om honom. Och hon ville höra sången hela tiden, och jag frågade "Vill du verkligen det, då du blir så ledsen?". Men jo, det ville hon. Kanske hon ville hon höra ifall sången har en annan tvist nångång... 

På våren detta år skulle klasskamraterna rösta fram två stycken i klassen som nästa termin, alltså nu på hösten och nästa vår, skulle fungera som "kamratstödjare". Det var nytt projekt i skolan som president Niinistö hade gett pengar till för att eliminera mobbning i skolor, kanske hörde till "Kiva skola" som många skolor har. Förra våren röstade alltså alla som skulle börja 4:an, 5:an och 6:an i klasserna för två kamratstödjare. Dottern började 4:an nu på hösten och blev alltså vald av sina klasskamrater. Det här var dessutom ett projekt som hon ville bli vald till. Det var något hon kände att hon brann för. Under denna första termin har kamratstödjarna sen, med dessa pengar, haft träffar tillsammans och planerat vad de kan göra. De brukar vissa raster dra igång lekar där alla, eller den som vill, får vara med. De har också införskaffat redskap, tex bollar och styltor och annat som alla får komma och hämta ut på rasterna så alla har nåt att göra. De brukar också gå omkring på rasterna och titta att ingen är ensam och, ifall de är, fråga om de vill göra nåt. Och så har de tittat på antimobbningsvideor. Jag tycker det är ett väldigt viktigt projekt.

Och en till sak som dottern visat på sån fin omtanke och kreativitet. Detta år köpte vi bara färdiga julkalendrar åt barnen och på grund av det blev det två stycken gamla julkalendrar av tyg tomma i en påse på golvet. De behövdes inte. Plötsligt en dag kom hon med dem, en julkalender åt mig och en åt pappa, där hon hade skrivit omtänksamma lappar, en lapp för var dag. Så varje dag har jag och maken fått läsa fina kommentarer om oss, som tex "Du är bra på att laga mat" och "Du är fin" samt "Du är stark". Alla rader skrivna enkom för mig. Tänk vilken fin gest alltså! Jag blir så rörd när jag tänker på att hon suttit ner och tänkt ut en fin sak om mig för varje dag. Och lite dåligt samvete över att jag inte kom på det före. För det är hon värd, min dotter. Mitt nyårslöfte för i år är att säga en fin sak till mina barn varje dag. För visst säger vi positiva saker till varann ofta men på sistone i all stress så har vi inte riktigt gjort det. Min dotter inspirerar mig och är så omtänksam, så genuint snäll. Jag älskar henne så otroligt mycket!

carpellaaugusti4

lördag 16 december 2017 - 11:01

Inga lätta veckor

Det har inte varit lätta veckor. Värst för min man men jobbigt även för oss resten i familjen.

Min man gjorde en vasektomi för 9 månader sen. Jag skrev om det då, här kan ni klicka och läsa. Min man har gett sin tillåtelse att skriva om detta. Kanske till och med mer han som sa till att skriva nu också då allt inte gick som det skulle...

Nå, efter 6 månader ska det lämnas in ett spermaprov och det upptäcktes då att han inte var 100% steril ännu så han togs in igen för att korrigera och kolla upp var det gick tokigt. Det visade sig att det uppstått en inflammation efter första ingreppet och antagligen pga det har sädesledarna växt ihop igen. Vilket händer färre än 0,1 % av fallen...

Nå, det var sen härefter problemen började... Efter andra ingreppet nu, när de tog bort ärrvävnad som uppstått på vänster sida och skar av sädesledarna igen, uppstod det en liten blödning inne i pungen som ledde till att den svällde upp till en stor apelsins storlek och allt runt omkring helt svart. Detta händer i ca 2-5 % av fallen... Så han har verkligen hört till undantagsfallen alla gånger...

Han har haft så ont, så ont, i två veckor och inte klarat av att vara uppe ens i två minuter. Så här hemma har det varit rätt dystra två veckor med mycket smärta och sjukprat och jag och barnen som hjälpt honom med i princip allting. Tur så var jag hemma den första veckan efter ingreppet och kunde hjälpa honom. Men äntligen nu efter två veckor har svullnaden börjat gå ner och min man har under dessa två senaste dagarna uppstått ifrån de döda. Han har till och med orkat sitta med oss vid matbordet en liten stund och idag var han ute en sväng för första gången, för att hänga upp utejulljusen.

Nu, två veckor före jul, har jag sedan istället jobb alla dagar. En ledig dag på dryga två veckor tills jul. Jag hoppar in nu på två olika jobb. Mitt gamla jobb som närvårdare och sedan ett nytt, som sjukskötare. Trivs jättebra på detta nya och är så glad att få chansen att jobba där. Borde bara skriva på slutarbetet också men inte haft nån tid nu de senaste veckorna. Att sköta ett hushåll ensam i flera veckor är inte lätt. I dessa juletider dessutom. Och det är inte det att man haft sin man bortrest och därför behövt ta hand om allt. Utom jag har tagit hand om allt PLUS mannen...

nyajackan2

torsdag 7 december 2017 - 18:27

Modig

modigajag

Jag kan många gånger uppfattas som känslosam, ängslig eller ja, hittar inte riktigt orden jag söker. Alla har vi perioder när vi tvivlar på oss själva. Sådan period har jag just nu. Mest bottnar detta, just nu, i att jag har haft stödmånad. Det betyder att jag fått stöd för att studera i november månad (min sista stödmånad... hjälp!), dvs inte behövt jobba. Vi har dessutom haft väldigt få timmar i skolan och jag har mest spenderat dagarna med att sitta hemma och skriva. Bra det också. För jag har examensplanen klar, den är framförd och godkänd och nu fortsätter det riktiga skrivarbetet. Men jag har börjat känna mig lite "mökkihullu"/"kåtabränd", vilket man nu väljer att kalla det. Ingen som direkt väntar på en att komma på jobb dag efter dag. Inte heller någon lärare som kräver att man infinner sig varje dag i skolan, eller väntar på arbete att rätta. Utan slappt och ledigt. Men jag är inte riktigt den där slappa och lediga personen. Jag trivs bäst med rutiner och någon som förväntar saker av mig. Människor man träffar sådär automatiskt, i jobb eller skola, utan att behöva passa upp tider med folk.

Medan jag körde till matbutiken så dök det upp en aha-känsla i mig. Jag satt och funderade på varför jag är så känslig. Jag är ju ändå inte känslig sådär till naturen utan rätt "hård". Men jag gråter tex till alla snyfthistorier, sånger och filmer som finns här i världen. Jag grät när finlandiahymnen spelades på slottsbalen igår och jag grät när barnen sjöng i kören på deras självständighetsfest. Jag gråter när jag är sjuk och ska förklara symtomen för vårdpersonal på hälsostationen, för att jag ju är så sjuuuuuk och det är synd om mig. Jag gråter till allt.

Men så kom jag på att det egentligen inte är så konstigt att jag är rätt känslig person.

Jag utmanar mig ständigt! Jag utmanar mig själv och mina rädslor hela tiden. Inte så konstigt man är känslomässig då. Eller ska vi säga mänsklig? Empatisk? Modig?

"För att vara modig måste man våga vara svag", var det nån klok som en gång sade.

1. Jag har flyttat långt bort från nära och kära. Inte helt ensam dock, nog med familjen. Men det är ändå inte så att jag har flyttat till min mans stad heller och vi automatiskt haft nån sorts av kontaktnät, för det har vi inte. Vi har båda flyttat till en stad där vi inte kände på det sättet en endaste kotte före. Jag har inget stödnätverk som står stabilt bakom mig här, på ort och plats. Jag kan inte dyka upp hemma hos mamma och pappa en vardag och jag har inga barndomsvänner som öppnar upp sitt hem för mig med en testund när jag behöver prata av mig.

Det är det inte många som vågar. Rycka upp alla rötter och planterar dem med vördnad igen sakta men säkert på en ny plats i livet. Det tar tid. Dessutom med barn som litar på oss, förväntar sig att vi grejar det här. Ett stort ansvar.

2. Och än en gång har jag ryckt upp rötterna. Denna gång från ett yrke och en arbetsplats jag trivts med och känt mig trygg i. Jag har valt att studera som vuxen och till ett yrke som är rätt krävande. Inte bara den kunskap man förväntas kunna utan även en hel drös med ansvar. Just nu har jag inget fast arbete att gå till varje dag utan tar emot inhopp här och där.

Det är det heller inte så många som vågar. Med familj, barn och huslån.

3. Sen påminner jag mig själv också att jag utmanar mig själv hela tiden i träning. Jag testar på nya sporter hela tiden. Såsom klättring, paddling, armbrytning. Jag testar mina maxgränser i vikt i gymmet. Jag kör hinderbanelopp helt ensam ifall ingen annan har lust att hänga på. Jag klättrar och utmanar min höjdrädsla tills jag nästan kissar på mig. 

Det är det inte heller många som vågar.

Så om jag nångång igen tänker tankar om varför jag är så känslig så påminner jag mig bara; "För att vara modig måste man våga vara svag". Våga pröva på saker och vara svag för stunden. 

Hoppas de senaste fina dagarna håller i sig i resten av december för det har varit underbart väder den senaste veckan! Min mökkihullu bör också vara över nu för jobbat har jag gjort de senaste dagarna och det kommer att fortsätta i rask takt nu framöver. Stödet är slut och nu kör vi både fulltidsjobb och fulltidsstudier. Detta gör mig också mycket mer produktiv, så jag välkomnar detta med öppna armar. Ju mer man har att göra, desto mer får man gjort! Underligt hur det är på det viset...

vinterlandskapnovember4vinterlandskapnovember5vinterlandskapnovember6