Kejsarsnitt

torsdag 13 april 2017 - 17:39 | 6 Kommentarer

Idag har jag fått va med på några kejsarsnitt. Va härligt!! Allt gick bra och snabbt gick det. Gynekologen kom in, gjorde snittet och ett par minuter var barnet ute. Och jag grät ett par glädjetårar. Båda gångerna. Det är en så mäktig känsla med först full koncentration och tyst i salen och plötsligt är ett barn ute ur magen och så hör man skriket. Och det blir plötsligt liv och rörelse och händer hit och dit och folk börjar prata och gratulera osv... Vilken glädjedag! Och jag fick hålla i ena barnet lite så den inte kippa över till fel sida när barnet låg på mammans bröst medan mamman syddes fast igen. Jestas va fort man glömmer hur små de är, och hur man ska hålla i dem... Även om man haft två sådär små förr så kände jag mig helt som en nybörjare...

Min son föddes också med kejsarsnitt. För sju år sedan. Och nu fick man stå där "på andra sidan" skynket och titta hur allt går till, både med förberedelser och under och efter. Tydligen görs det med ryggmärgsbedövning när det är planerade snitt och vid akuta så sövs mamman. Mitt eget kejsarsnitt var akut, eftersom jag redan var klar att börja pressa ut sonen men inte fick då eftersom han låg fel, men heller inte ur-akut eftersom det inte var fara för nåt liv, så sattes en ryggmärgsbedövning åt mig. Så jag var vaken under hela proceduren. Det finns lite olika grader på akut. Hur bråttom det på riktigt är. 

Lucasfodelse(Bilden tagen av min man precis efter att sonen drogs ut ur magen för sju år sedan.)

Så det har varit än en gång en jätteintressant dag. L I V E T. Det är lite det jag tycker påsken handlar om. Livets gång. Nån dör, nån föds. Mycket känslor. Livet rullar vidare.

Önskar er en riktigt trevlig påskhelg!!

Kommentarer

 • LillMorran

  14.04.2017 10:21 (7 månader sen)

  En fråga (är själv gravid i vecka 23)...jag reagerade när du skrev att de först när du var redo att försöka få ut din son, så "håxa" de att han låg fel. Kollar de inte sånt innan??....Jag har pratat mycket med min mor nu och hur det var på hennes tid. Hon är född -51. Då röntgades de för att kolla så bäckenet inte är för litet. Och så vände de bebisen förr i tiden, för att den inte skulle komma med fötterna före. Har allt sånt gammalt glömts bort??

  • Jessica

   14.04.2017 13:18 (7 månader sen)

   Nej, det du talar om har inte glömts bort. Mitt bäcken röntgades också under graviditeten, tror inte dock dom gör det på alla automatiskt utan mitt foster troddes bli rätt stort och jag är rätt liten så de ville kolla att det faktiskt gick. Min första, dottern, kom ut vanliga vägen och vägde 4 kg. Dock en vääääldigt svår och långdragen förlossning fast hon låg precis så rätt som barnen ska, men dock med navelsträngen runt halsen... Om barnen ligger med fötterna före vänds de nog också fortfarande under själva graviditeten. När det väl var sonens tur var tanken en vanlig förlossning igen. Men efter en långdragen procedur så tänkte de kolla med ultraljud igen för säkerhets skull just pga av att första förlossningen var så svår. De märkte då att han låg med ansiktet upp mot magen. Den vägen skulle också ha gått att föda, men är lite svårare och eftersom första förlossningen var så svår bestämde vi gemensamt alla i salen att göra ett kejsarsnitt istället. Och jag är jättenöjd med det beslutet.

   • Jessica

    14.04.2017 13:18 (7 månader sen)

    Och sonen vägde ännu mer... 4,2 kg :)

    • LillMorran

     18.04.2017 05:50 (7 månader sen)

     Tack, det var bra att veta. Man får höra så många storyn, och alla har ju sin upplevelse av den, så man blir lite konfunderad! ;)


 • Sevendays.fi/lagombackan

  14.04.2017 14:26 (7 månader sen)

  Vilket jättefint foto!! <3 och vad spännande att få vara med! Mitt första snitt var inte ur-akut, men ryggmärgsbedövningen tog inte så de fick söva. Vid andra snittet var jag lyckligtvis vaken :)

  • Jessica

   14.04.2017 15:01 (7 månader sen)

   Tack! <3 Va bra att bedövningen funkade andra gången för dig sen.


Skriv kommentar

Observera att kommentarsfunktionen inte stöder användningen av emojis.