KOL, nån här som kan berätta?

fredag 3 mars 2017 - 18:22 | 4 Kommentarer

Sitter och läser på tent för tillfället. Har tent i respiratorisk och sinnesorganens ohälsa. Har jagat bort maken och barnen 100 km i nordöstlig riktning (nåja, de skulle nu ändå ha åkt dit), och har några timmar med fullständig koncentration på tentläsning. Tyvärr så kommer man ju på så mycket annat man istället kunde göra... som att skriva blogg... Så en "kort" text bara:

COPDKOL, eller COPD, består av endera "kronisk bronkit", eller "emfysem".

Jag läste att man räknar med att över 4% av männen och över 3% av kvinnorna har KOL, i Finland. I mina böcker från Sverige räknar man med att 9% av befolkningen från åldern 20-65 år har KOL, och att hälften av dem inte ens vet om det. Man räknar alltså med att många går med sjukdomen utan att veta om det. I Finland räknar man att KOL kommer att vara, år 2020, den tredje vanligaste dödsorsaken.

Så många alltså!?! Jag blev nog lite chockad. Man räknar med att 50% inte ens vet om att de har sjukdomen. Hur många av er fick svårare att andas nu...?

Vad lär vi oss av det då? Ja, om du röker så sluta med det så fort som möjligt! Rökning är ju nog den största orsaken varför man får KOL. Rökning är ju aldrig bra, fast det visste ni säkert redan... Rökning står för 90% av alla KOL-fall. Sen kan det också vara lång exponering av damm och kemikalier, luftföroreningar utomhus, passiv rökning, täta lunginfektioner i barndomen och astma som kan leda till KOL. 

Som tur är har vi rätt bra medicinsk behandling här i vårt land, i västvärlden, om man lider av KOL. Plus syre då. Men det leder ändå till konsekvenser i livet. Man kan behöva anpassa vardagslivet till andningsvikten, ett lättare arbete, svårt att använda kommunala transportmedel (kan inte vänta på bussar mitt i avgaserna i trafiken), sexlivet försvåras pga ansträngingen, man magrar och blir lättare undernärd pga att energin att andas kräver mycket av kroppen.

Lättare KOL och astma påminner om varann. Och nu tänker alla med astmatiska problem: tänk om det är KOL! Nja, så många, många fler har ju nog astma, så chansen att ha KOL är ju nog ändå liten. Men en bra skiljelinje mellan dessa två är att astma är reversibelt, dvs man har bra perioder och kan vara symtomfria. KOL är irreversibelt, dvs det förvärras sakta men säkert, det blir inte bättre emellan.

En som berättat öppet om sin KOL är Rickard Wolff i Sverige, kolla klippet hos Malou där han berättar här.

Än så länge har jag bara stött på mycket gamla människor som har KOL. Så nu undrar jag, finns det yngre (än 70år) här som har KOL själva eller känner nån någon med KOL? Mående, symtom, behandling, hur påverkas det dagliga livet? Kommentera gärna! Bra/dåliga erfarenheter av vården?

Vi kan ju ta upp astma också lite om någon har nåt dom väldigt gärna vill ta upp här, när vi ändå är igång med lungproblem? Nåt ni undrat? Erfarenheter där?

 

Kommentarer

 • KOLdotter

  03.03.2017 22:15 (9 månader sen)

  Min pappa har KOL, han är 65 år och haft det ca 7 år. Han är sjukpensionär,men av andra orsaker. Storrökare sedan 15 års ålder tills för ett par år sedan. Sjukdomen går i vågor och vissa dagar märker man knappt att han har sjukdomen, medan man vissa dagar tror att det just det andetaget kommer att bli hans sista. Han medicinerar med luftrörsvidgande medicin, samma som astmatiker använder, och med hjälp av dem så klarar han vardagen rätt bra ännu i detta skede av sjukdomen. Även vid lätt ansträngning, gå i trappor, bära in väskor från bilen o.dyl. så märker man att andningen blir snabb och han måste återhämta sig. Också vid stillasittande piper det oftast i hans lungor/luftrör. Han har levt ett hårt liv vilket säkert sätt sina spår på hälsan. Finns inget ont att säga om hur vårdpersonalen bemött honom, de har stöttat och vårdat med respekt. Trots sjukdomen är han positiv och njuter av vardagens ljusglimtar. Ja, nu blev det långt! :)

  • Jessica

   04.03.2017 07:33 (9 månader sen)

   Tack för att du berättade och va skönt att höra att din pappa ändå upplever ljusglimtar, trots sjukdomen. Önskar honom fortsatt hälsa i livet!


 • Camilla

  03.03.2017 23:11 (9 månader sen)

  KOL, det är en rätt hemsk sjukdom. Minns att vår lärare bad oss att andas genom ett sugrör för han sade att det kan jämföras med hur en person med KOL har det, hur tungt det är alltså. Jag har nog stött på patienter som varit yngre än 70, mellan 55-70 skulle jag säga är de som jag träffat. Syre har ju varit huvudbehandling, man har syre dag och natt. Jag är ingen expert på lungsjukdomar men jag skulle vilja minnas att det finns alltså mediciner som är just för de med KOL, att andas in som ska hjälpa så att sjukdomen bromsas. För den går ju alltså inte att bota. var det typ kapslar som sätts in i något som liknar en astmamedicinsbehållare. Så knäcker den upp kapseln och så andas man in den. Ett tips är att fråga t.ex. "Lungan i stormen" hon har myki kunskap om och känner till människor med kroniska sjukdomar. Hon kanske vet mera :)

  • Jessica

   04.03.2017 07:42 (9 månader sen)

   Jo, sugrörstricket är det många som drar till med för att förstå hur KOL känns.


Skriv kommentar

Observera att kommentarsfunktionen inte stöder användningen av emojis.