fredag 29 december 2017 - 22:56

Surt sa räven om...

... äggen!

Ni som följt mig en tid känner till alla otaliga magproblem jag har haft genom tiderna. Nånting som kommit och gått men för en tid sedan verkade dom komma mer än gå.

Nå. Jag lämnade bort äggen till slut. Inget aktivt val tror jag det var utan det bara föll bort. Jag började äta annan frukost än min ständigt trogna äggröra, och efter några månader konstaterade jag att jag inte alls haft jobbig mage på sistone. Funderade först en stund vad jag gjort annorlunda och konstaterade sedan: lämnat bort äggen!

Både yaii och nayii med det fyndet. Yaii för att magen mått så bra! Nayii för att muskel-jag behöver/vill ha ägg och ägg är ju så gott. Så lite tudelat fynd.

Så saker jag nu bör undvika i en idealisk Jessica-värld:

Mjölprodukter

Socker

Mjölkprodukter

Alkohol

Lök

Ägg

I en idealisk värld skulle jag kunna låta bli alla dessa livsmedel för alltid men tyvärr, det är inte lätt ska jag säga... Men man försöker så gott det går. Andra IBS-are här? FODMAPare?

Även om man vet hur bra man mår då man håller sig så är det SÅ svårt ibland... Jobbigt att ständigt tänka på vad man stoppar i sig. Och dessutom då en stressig vardag med jobb och familj kommer emot. Men jag har nog varit rätt duktig på sistone! Hoppas det håller i sig nu! Håll tummarna!

jagdecember17

lördag 14 oktober 2017 - 21:46

Sockret?

Hur har det gått med sockret?

- Jättebra!

Det gick så bra att jag beslöt mig (såklart) för att fortsätta. Visst hände det att jag fuskade nån enstaka gång men en månad gick galant. Bättre än jag trodde. Och efteråt förstod jag ju hur bra jag mådde. Jag höll mig ju inte alls i kalorier utan hade som mål att äta mig mätt för att inte känna sug, men gick ändå ner 3-4 kg under dessa veckor. Mitt ansikte såg slankare ut under dessa veckor och bättre hud och bättre ork hade jag. Helgen då sockerstrejken var slut så tillät jag mig, egentligen inte så mycket socker, men tillräckligt för att pösa upp igen och må fruktansvärt illa på måndagen av det jag ätit och lovade mig själv att aldrig igen äta socker. Men nog är det ju så att direkt man vant sig vid lite, och sen lite mera, och snabbt är man upp igen i den vanliga konsumtionsmängden. Så nu avvänjer jag mig igen för att inte komma tillbaka i gamla vanor. Detta är en ständig process. Att hålla igen på sockret. Idag har barnen dock bakat cupcakes och jag smakade på en och de var tyvärr alltför goda... 

chokladcupcakesNu har jag precis badat bastu efter den sköna kvällspromenaden och myser färdigt i nattlinnet och stickasockor. Maken och jag ska se om vi vågar titta på skräckfilm så fort barnen somnat. Önskar er en skön lördagskväll!

nattlinnekvall

tisdag 19 september 2017 - 21:41

Svårt nu

jagx4Fotoalbumet i min telefon hade lagt upp dessa bilder för att påminna mig om en tid när jag kände mig fräschare. Idag känner jag mig inte fräsch. Eller inte så att jag känner mig ofräsch, men jag är trött och framför allt JÄTTESUGEN på choklad och allt möjligt annat gott!!! 

Det är lite jobbigt nu. Just idag, med sockersuget. Trött. Höstmörker. Och flunssor runt omkring. Skulle bara vilja krypa under täcket, tända brasa och käka massvis av choklad...

Idag gick makens kaffekokare sönder (jag skriver makens eftersom jag aldrig druckit kaffe) också och vi behövde inhandla en ny. Jätteroligt med tanke på den tajta ekonomin just nu... Efter att vi inhandlat en ny så åkte vi förbi matbutiken för att köpa det vi absolut måste ha + glass åt barnen (muta för att de skulle orka följa med oss och shoppa). Och ja, glassen de käkade hjälpte ju INTE mitt sockersug direkt... Jag köpte en pepsi för att stilla mitt värsta sug (får istället lida inatt när jag inte hittar sömnen pga koffeinet) och satsumas i mängder.

Tror mitt värsta sug har att göra med att jag tränat nästan varje dag nu. Ätit hästmängder med riktig (och bra) mat för att stilla sötsuget och ändå har jag gått ner 1,5 kg den första veckan.

tvabildercyklandebarnvaltadack

Nå, till det postitiva då!? Jag har klarat av att hålla mig helt borta från sockret såhär långt, en och en halv vecka. Strongt av mig och klappar mig själv på axeln. Trodde ändå inte det skulle gå såhär "lätt", trots allt. 

Sen började jag min praktik på måndagen. Superroligt och intressant. Det känns verkligen som ett ställe jag kan tänka mig att jobba på. 

Och folk kraxar och har sig runtomkring men än så länge har vi klarat oss undan flunssan, "knack, knack".

Önskar er en toppenvecka, med eller utan flunssa eller andra åkommor! Ta hand om er!

 

måndag 11 september 2017 - 11:49

Det där sötsuget

Varför ska det där sötsuget va så förbenat starkt!? Jag har ju varit rökare och hade inga som helst problem att sluta. Det var bara att bestämma sig och vips, var man fri. Typ. Visst, det hjälpte ju till att det egentligen smakade riktigt skit och man luktade skunk evigheter efter och så vidare. Riktigt lika är det ju inte om man äter socker. Man luktar ju (oftast) inte skunk efteråt och man äter ju goda saker så därför äter man ju det igen, och igen, och igen och mera. Alla endorfiner frisätts och hjärnan belönar dig och så vidare.

Och alla äter ju, så väldigt svårt att undvika det! Det finns inga skilda godisautomater i butiken (som cigarettautomaten) där man måste fråga dem i kassan vilket märke man vill ha och vilken nummer man ska trycka på och vips, kommer det på bandet en Snickers. Typ. Varför kan det inte vara så? Borde vara förbjudet att göra godisreklam eller ha dem synligt i hyllorna... Tycker jag iaf just nu.

Dessa fyra veckor får jag verkligen stålsätta mig att ens vistas i en butik. Utan att jag vet om det så kommer jag ut med en Pätkis eller Snickers... Det är som om min hjärna slutar fungera när den ser choklad, eller bakelse. Det är här som det där dåliga omdömet kommer och viskar i mitt öra "jamen, du är ju VÄRD en liten bit. Liiiiten bit bara, det klarar du, och sen imorgon kämpar du igen...". Jag är jättebra på att övertala mig själv. Och många gånger kommer jag ut ur butiken med nåt gott fast jag bara för nån nån timme sen lovat hålla mig... Eller så bakar jag nåt gott och intalar mig själv och att barnen nog borde få lite gott iaf (fast det egentligen är till mig)...

Borde ju avstå sockret helt och hållet egentligen, och aldrig mer äta, men just nu klarar jag inte av att tänka mig att jag ALDRIG mer skulle få äta nåt gott. Håller mig än så länge till mina 4 veckor. Håll verkligen tummarna nu!!

Jag heter Jessica och jag är sockerberoende.

hostpromenad

måndag 11 september 2017 - 10:06

Back to basics

Från och med i dag håller jag sockerstrejk. Har blivit förmycket choklad på sistone. Har dock haft otroligt dålig karaktär på sistone när det gäller att hålla mig så jag får verkligen stålsätta mig nu. Lovat mig själv att hålla det fyra veckor iaf. SEN får jag fast vräka i mig om jag vill det.

Mest har jag en tidsfrist för att försöka lura mig själv till att tro att jag efter det får äta vad som helst men innerst inne vet jag att klarar jag ens en vecka så är jag ganska kvitt sockersuget överhuvudtaget och sen är det "lätt" att fast ta ett år sockerstrejk. Lite samma tänk när man springer i början efter en paus och tänker under rundan: "bara springa till nästa lyktstolpe" och när man kommer fram till den "Jamen, ännu bara till nästa", och så nästa, och nästa, och nästa och så har man plötsligt lurat sig själv att springa hela rundan. Lite så tänker jag med sockerstrejken också. "Hit ända så är du jätteduktig och då kan vi förlänga tiden"...

Samtidigt tänker jag också försöka komma på en träningsplan. Har tränat impulsivt så länge nu och utan en plan/ett mål. Roligt det också men inte i längden. Dessutom är det fullspäckat i kalendern så då är det mycket viktigt att planera träningen så den verkligen blir av!

Nu kör vi! Idag lyfte jag upp boxningssäcken också i hemmagymmet och körde järnet som uppvärmning. SÅ SKÖNT! 

Snart ska jag köra till skolan och skriva terminens första tent. Graviditet, fostret, förlossning, barnet, barnsängstiden och sexologi. Wish me luck!

backtobasics

tisdag 22 augusti 2017 - 19:00

Hur bra är ditt hemoglobin?

Kom på att skriva lite kort om hemoglobinet efter förra inlägget. När jag födde dottern så förlorade jag en massa blod och mitt hemoglobinvärde var runt 50, efter två påsar blod kom mitt hemoglobinvärde upp till hela 80. Så då vet ni hur dålig jag var. Jag måste ha en sköterska med mig till wc varenda gång under sjukhusvistelsen pga risken för att svimma, och jag fick absolut inte låsa om mig.

Mitt värde var lite över 80, 89 tror jag, när jag skickades hem och fastän jag åt järntabletter då såg jag till att äta rejält med järnrik mat såsom spenat, lever, broccoli, fågel, rött kött osv. Och det tog inte länge förrän jag fick upp det till normalvärde. Jag älskar ju både lever, broccoli och spenat. (På bilden dock blomkål men även den en jättebra och nyttig råvara)

lunchlever2

Så, vad är hemoglobin?

Hemoglobin förkortas ofta Hb. Hemoglobin är ett protein och finns i de röda blodkropparna. Det är hemoglobinet som transporterar syrgas från lungorna och ut i kroppen. Bindningen mellan syre och hemoglobin är inte stark och därför binds syre sen lätt i lungorna till hemoglobinmolekylen och frigörs lätt ute i vävnaderna.

Blodets hemoglobinkoncentration varierar från person till person. Genomsnittsvärdet är ca 150 g per liter blod. Män har en högre hemoglobinkoncentration än kvinnor. Hemoglobinets färg beror på hur många syre-molekyler som är bundna till varje hemoglobinmolekyl. Molekylen är ljusröd när den är mättad med syre och blåaktig när den inte har bundit. Artärblodet, som är nästan fullmättat med syre, är därför ljusrött. Vid passagen genom kapillärerna (våra minsta blodkärl) avger blodet i genomsnitt 25 % av syret, så därför är venblodet betydligt mörkare än artärblodet.

Mogna erytrocyter saknar kärna och kan därför inte dela sig. Produktionen av nya erytrocyter måste ske genom delning av stamceller. Stamcellerna ger upp hov både till röda blodkroppar (erytrocyter), vita blodkroppar (leukocyter) och blodplättar (trombocyter).

Hos fostret produceras erytrocyter, de röda blodkropparna, huvudsakligen i lever och mjälte. Sedan övertar benmärgen gradvis produktionen. Under barndomen ersätts delar av den blodproducerande benmärgen i rörbenen av fettvävnad. Efter puberteten sker därför produktionen av blodkroppar främst i platta ben såsom bröstbenet, bäckenbenet och revbenen.

Normal erytrocytproduktion är beroende av att kosten innehåller tillräckligt med protein, järn, koppar, vitamin B2, vitamin B12 och folsyra.

Det är järnet i hemoglobin som binder syre. Ungefär 70% av järnet i kroppen är bundet i hemoglobin. Järn recirkuleras i kroppen. När gamla erytrocyter dör (ca efter 120 dagar), frigörs järnet från hemoglobinmolekylen. Sen transporteras det till levern för lagring eller till benmärgen där det återanvänds. Trots effektiv återanvändning förlorar kroppen hela tiden små mängder järn. Det sker genom utsöndring med urin, svett och genom avstötning av tarmepitelceller och hudceller. Och med menstruationen. Här måste vi få in detta med kosten. Kött, lever, äggula, bönor, nötter och grönsaker är viktiga järnkällor.

Folsyra och vitamin B12 är nödvändiga för syntesen av DNA och därmed för produktionen av material till dottercellernas kärna vid en celldelning. Om det finns för lite av dessa vitaminer i kroppen drabbar det all celldelning. Folsyra bildas i växtbladen och av många bakterier. Vi får folsyra genom grönsaker och animaliska produkter, tex lever och njure, som är lagringsplatser för vitaminet. Folsyrabrist kan bero på bristande tillförsel men också på bristande absorption från tarmen. Under graviditet uppstår brist lättare än annars på grund av fostrets höga celldelningshastighet.

Vitamin B12 bildas av vissa bakterier. Vi får det av att äta animaliska produkter. En vegetarisk kost innehåller lite av detta vitamin. Det dagliga behovet av vitamin B12 är mycket litet jämfört med de mängder som normalt finns lagrade i kroppen. Det tar därför flera år innan symtom på B12-brist dyker upp. Den vanligaste orsaken till vitaminB12-brist är ändå oftast inte att det finns för lite vitaminer i kosten utan på att det inte produceras tillräckliga mängder intrinsic factor i magsäcken. Instrinsic factor är nödvändig för absorptionen av B12 i tarmen och har man inte det så är det inte bra. Vitaminbrist på B12 ger anemi.

Så, känner du dig ständigt trött och hängig så kan det löna sig kolla upp sitt hemoglobin! Det kan vara en orsak till håglösheten och på att du ständigt flåsar i trapporna. Eller så är det konditionen som behöver förbättras... Kom också ihåg att äta mycket c-vitamin samtidigt eftersom järn binds lättare då inne i kroppen. 

Normalvärden här under. Har man under dessa uppfattas man som anemisk och behöver kollas upp lite. Är värdena under 100 är det höjd anemirisk men är du ung och frisk annars så kan man bara få en tillsägelse att äta järnrikt eller ta tabletter, men det ska alltid kollas orsaken till anemin. I mitt fall var det pga massiva blödningar, som förlossningen, som orsakade mina låga värden och det var på väg uppåt och därför skickades jag hem trots att mitt värde var långt under det tillåtna.

 

Hemoglobinvärdet för kvinnor: 120-150 g/l

Hemoglobinvärdet för män: 130-170 g/l

måndag 29 maj 2017 - 15:56

Mera spring- mera sug

Jag har på sistone sprungit mer än vanligt. Sån rörelseglädje i kroppen. Löpning eller powerwalk så gott som varje dag, och styrketräning till på det då.

spannjag

Så detta har ju lett till att jag varit mer sugen än vanligt också. Försökte köra sockerfritt en tid, eller flera gånger, men det lyckas bara inte just nu. Jag tar det inte så hårt ändå, men när bikinisäsongen börjar lär jag väl ångra mig.

korhartjag

Idag blev det chokladbollar när vi inte hade annat gott hemma. Barnen kom hem från skolan och jublade.

Har sparat ett recept av Per Morberg som troget finns kvar genom alla år. Det här är det klart bästa chokladbollsreceptet. Helt vanliga chokladbollar, inga hälsobollar med dadlar och kokosfett eller proteinbollar. Bollar med smör och havregryn. Havregryn är ju hälsosamt! Morberg förespråkar ju alltid de bästa råvarorna. Riktigt smör, bra kakaoprodukt, rent havre och som strösocker så använder jag alltid finkornigt rörsocker. Det ger allting en mildare sötsmak.

Morbergs chokladbollar:

200 g smör

2 dl strösocker

6 dl havregryn

2 tsk vaniljsocker

4 msk kakaopulver

4 msk kallt kaffe.

Kokosflingor att rulla bollarna i.

chokladbollar3

 

 

fredag 28 april 2017 - 19:21

Veckomaten

Kosten har varit ett intressant ämne i bloggvärlden under denna vecka. Linn är nyfiken på hur allas  matvecka ser ut. Tänkte försöka mig på att lista matveckan jag också. Måste dock kolla med maken för jag själv kommer knappt ihåg vad jag åt ens igår...

Måndag: Lunch: spenatköttbullar med fetost i, potatismos, ångkokta grönsaker,

Middag: Burger King

Tisdag: Lunch: samma som gårdagslunchen,

Middag: alla åt vad de ville, knäckebröd, kokta ägg.

Onsdag: Lunch: köpt sallad (Fresh, med kyckling),

middag: lax med ris och sparris, sallad

Torsdag: Lunch: gårdagens middag utan salladen,

middag: Kyckling med ris och sallad.

Idag: Glömde ta med lunch, åt en kvarg med bananskivor på jobbet till lunch.

Tacos/tortilla (vi har alltid både och) till middag (guacamole längst under ser man inte):

tortillaVi kan konstatera en helt okej matvecka. Och jag har skött mig med tanke på att jag försökt få mer sallad och grönsaker i mig.

Nötkött tre dar, lax två dar, kyckling två dar, helt okej salladsmängd. Lite mer grönsaker skulle önskas. Burger King-måltiden kunde ju tas bort förstås men ibland är det nog roligt att ta sig en tur dit. Händer inte ofta. Tisdagsmiddagen kunde ju också förbättras men ibland har man inget hemma och heller ingen som helst ork att skrapa ihop nåt från skåpen heller... Nötkött kunde vi nog också kanske minska lite på. Men överlag bra tycker jag. En rätt vanlig vecka hos oss. Och Linn, här har vi faktiskt kört med potatismos för ovanlighetens skull!

onsdag 19 april 2017 - 18:40

Äta mer grönt

En del av det vi shoppat idag:

fruktogront

Konstaterade för maken igår att usch, vad vi har slarvat med frukt och grönt den senaste tiden. Har alltid varit sån som älskar grönsaker, och frukter. Så inga problem att äta dem. Problemet ligger i att komma ihåg att köpa dem i butiken och att orka tillaga dem. Nuförtiden går vår matlagning mest ut på:

- att lägga en stor älgköttsklump i grytan, skuren i bitar, och puttra under en hel dag i grädde. Och sen kokar vi en hel del ris till och så har vi färdiga portioner under veckan. Inget grönt med...

- eller så kör vi på chili con carne och gör stor sats där också så det räcker länge. Okej, paprika och bönor finns där så lite bättre den maträtten...

- eller lax i ugnen med ris och avokado... Lite grönt... Snabbt att tillaga. Inga konstigheter.

Men på det stora hela fattas det grönt! Rejält! När man tar med egna lunchlådor varenda dag och måste laga mat till två omgångar om dagen så blir man ju galen. (skämt åsido) Men det är så trååååkigt!! Har börjat köpa de där färdiga Fresh-salladerna och tar med ibland, men det är också både dyrt och så reagerar min mage med att blåsa upp sig till en ballong efteråt...

Saknar salladerna och morötter, broccoli och blomkål. Äter jag buffe så lassar jag gladeligen över halva tallriken, med råge, med sallad och sen lite till ännu med grönsaker och så får proteiner rymmas på resten. Men att orka laga själv, fattas lite salladsinspiration just nu.

Grönsaker mättar länge, får en att hålla vikten, blodsockret och suget efter annat sött och gott. Så det får nog bli ändring på detta nu! Mera grönt till folket! Eller till mig iaf!

Styrkelabbet är en jättebra sida, både för träningstips men också kosttips. Den här artikeln är skriven av en dietist och förklarar bra med bilder vad man bör få i sig och hur man kan tänka på för att få i sig allt.

Nu ska det kokas broccoli tills imorgon!

Hur är det med er? Får ni i er tillräckligt med frukt och grönsaker? Svårt, lätt? Tips på enkla recept. Vad gillar ni att äta?

torsdag 30 mars 2017 - 12:02

Mumsiga köttbullar

Sällan jag får till det riktigt med matlagning här hemma. Med bakning har jag hur mycket inspiration som helst men när det gäller att kocka mat, då blir det "samma vanliga" eller så överlåter jag jobbet mestadels åt maken. Inspirationen är usel på det området. Men igår fick jag nån konstig knyck!! Hade köpt en dubbel sats malet nötkött för ett par dar sen och det var min tur att "hitta på nåt gott". Ögnade en blick i kylskåpet och hittade förutom maletköttet även fetaost, halv låda babyspenat, en öppnad creme fraicheburk och grädde. Hm... Och så fick jag världens idé att göra köttbullar och lägga i allt detta. Tadaá:

kottbullar1kottbullar2

Först gjorde jag enligt vårt vanliga recept:

400 g maletkött

1 dl havregryn

1 dl vatten

1 buljongtärning

1 ägg

Blandar allt detta. Jag river alltid buljongtärningen för på sista tiden har den börjat klumpa sig och löser inte upp sig (blä) så den rivs ner istället och så häller jag det varma vattnet på så blandas den bra med köttet.

Så hackade jag spenaten vi hade kvar och blandar den med i röran, samt ägget. Jag hade dubbel sats maletkött, så därav två av allt.

Formar smeten till en liten biff i handen, lägger en klick färdigskuren fetaost på och viker kanterna över så det blir en bulle istället med fetaost inuti. Och i stekpannan när alla bullar är färdigfixade.

kottbullarMiddag igår och lunchen idag. Mums!! Jag stekte även vanliga köttbullar utan fetaost inuti åt barnen för annars skulle de vägra att smaka... Och i vår sats med fetaost inuti så la jag bullarna ännu och koka tillsammans med lite grädde och creme fraiche efter stekningen. Som sås. Och det var ännu mumsigare!

Vill ni ha tips på andra goda saker kan ni kolla in till en annan Jessica Nybacka. Upptäckte för nån dag sedan att det finns en annan med mitt namn som bloggar på Foodly. Ha. Tänk oddsen. Två bloggande Jessica Nybackor som inte bor alltför långt ifrån varandra. Lite komiskt faktiskt! Och mailadresserna nästan lika, bara namnen omsvängda. Och rätterna hon lagar ser urläckra ut!! De senaste chokladkyssarna är jag så sugen på just nu! Här ska ni kika in.