Mitt hem är där mitt hjärta finns

tisdag 2 januari 2018 - 11:26 | 0 Kommentarer

Ungefär så, översättningen. My home is where my heart is. Meningen jag tänkt tatuera in i över 10 års tid men inte kommit mig för. Jag har alltid sagt att jag kan bo var som helst, att platsen inte egentligen har någon skillnad. Bara jag får göra det till mitt och bo med människor jag älskar, såsom min man och barnen. Jag har väldigt lätt att älska platsen där jag slår mig ner, att finna mig i situationer. När vi köpte vårt nuvarande hus sa det klick direkt. Vi hade tittat på flera hus före detta och fastän huset inte var i så bra skick inomhus så såg vi potentialen och det klickade direkt. Ni vet, när man bara vet att man hittat det rätta.

Då kör vi sevendays lista denna vecka:

Så här bor jag:
 I ett vitt enplanstegelhus i Korsholm, 13 km från Vasa torget, alldeles bredvid Karperöfjärden.

fonstervyhemma

Det bästa med mitt hem: 

- ljuset! Alla som kommer in hit för första gången, inklusive mig själv, brister alltid ut i "men vad det är ljust här". Lågt hus och man förväntar sig att det ska vara rätt mörkt inomhus men fönstren i vardagsrummet gör att en hel del ljus kommer in.

- skild del av huset vi har gymmet i, man kan ha full musikvolym och det stör inte resten av familjen

gymmet

- terassen om somrarna

- stor gård med stor gräsmatta att röra sig på

- vår fototapet i vardagsrummet man kan sitta och stirra på dag som natt, vinter som sommar

fotovaggen

- mysigt vardagsrum med bra mysbelysning

- den vedeldade bastun i nära anslutning till terassen och poolen om somrarna

- att sitta och mysa framför vedspisen en kall vinterdag

Här har jag bott tidigare i mitt liv: Vi ska se nu om jag får det rätt:

Född i Pargas. Bodde där mina 19 första år. Efter studenten flyttade jag till

Jakobstad. Bodde här 3 år medan jag studerade till barnträdgårdslärare vid Åbo Akademi. Först i en studielya med en annan, sen i en etta själv och sista året flyttade jag och min nuvarande man tillsammans.

Helsingfors. Nordsjö. Flyttade hit i en liten etta när jag blev klar barnträdgårdslärare. Ensam, för det var tänkt att maken skulle bli i Jakobstad eller flytta till Sverige, men sen blev det inget av den saken och han flyttade med in i de 24 kvadratmetrarna. Trångt blev det, men mysigt ändå, och efter mindre än ett år så hyrde vi istället en stor etta med kök i vallgård. Världens mysigaste kämppä.

Åland. Tog ett mellanår och reste till Ålands folkhögskola och fick lära mig massor om dokumentärfoto och keramik. Väldigt lärorikt och roligt att lära känna en hel del nya människor och bo i ett kollektiv, både svenskar och finnar.

aland

Tillbaka till Helsingfors. Jag och maken flyttar till Södra Haga efter en tid. I en stor trea med balkong och utsikt över en stor park. Vi storgillar läget här också. Här bor vi 3 år.

Åbo. Puolalaparken. Vi flyttar närmare mina trakter. Tanken på att börja bilda familj finns.

Pargas, malmen (Pargas city alltså). Ännu närmare hem. Är nu gravid med förstfödda.

finbypargasfinbypargas2

Köper första egna lägenheten. I Pargas. Jag som aldrig skulle flytta till Pargas... 

tenbylagenhet

Helsingfors plötsligt igen när dottern är 1,5 år. Södra Haga denna gång också men annan lägenhet och lite annat läge. Trea med balkong igen. Bor här i 3 år. Sonen föds. Stortrivs här och vi skulle aldrig flytta från södra haga...

hesalagenhet

Korsholm. Jaha. Än en gång står vi inför beslutet på att våga satsa och flytta pga jobb. Vi kör. Vi har alltid tidigare också vågat hoppa och bra beslut har det varit. Så här bor vi nu. Husägare direkt. Och ännu 6 år senare.

Mitt drömhem: Gammalt. Men nu talar jag inte om en 100-årig trävilla eller nåt sånt. Tidigare bebott ska det va. Ett hus tycker jag ska ha en historia och några år på nacken. Små vrår, överraskningar, och små skavanker. Personligt. En färdig gård med plommonträd och svartvinbärsbuskar. Typ. Huset vi köpte och bor i nu skulle jag kanske inte köpa om vi skulle haft längre tid på oss att söka länge, fast vad vet jag, vi älskar det ändå med allt det ogjorda. Vår tanke är dock inte att bo här för evigt. Vi har faktiskt redan tittat på andra hus, eller vi såg ett potentiellt drömhus och gick på en visning. Skulle det inte va för den osäkra marknaden (då man faktiskt har ett hus att sälja också), plus att jag ju faktiskt studerar som bäst, så skulle vi ha satsat. Jag drömmer än om huset. För mig var det perfekt! Men läget va sämre än det vi har nu. Men det hade massa små vrår och skrubbar, olika plan och halvplan. Jag har än idag så svårt att släppa det där huset. Drömt flera nätter att jag vinner på lotto och att huset ännu är till salu...

Så här skulle jag beskriva min inredningsstil: Oj. Det är väl som allt annat med mig, varierande och flexibelt. Jag gillar inte småprylar. Lättare sagt än gjort när man har barn dock... Vill ha det väldigt enkelt. Väldigt få hyllor ska det va och helst inget på dem. Men samtidigt vill jag ha det färggrannt, färger som vitt, svart, grått, grönt och med små inslag av starka färger såsom gult eller orange. Jordnära färger. Jag gillar plädar och gosiga mattor. 

En plats jag ännu vill bo på: Alla platser. Var som helst. Allt är möjligt. Men inga målplatser just nu. Skulle gärna ha en semestervilla på en varm plats på jorden.

Lägenhet eller hus: Säger inte ett nej till nåndera. Hus definitivt på landet och lägenhet i stan. Båda har sina för- och nackdelar. 

Sambo eller ensamboende: Helt klart sambo men att vara ung och ensamboende har sin charm. Även om jag endast bott ensam 2 år i mitt liv och det var i Jakobstad före jag träffade min man. Sista året där flyttade vi redan ihop.

Då flyttade jag hemifrån: När jag var 19 år, efter studenten. Flyttade 400 km bort. Kände ingen annan som skulle studera i samma stad som mig.

En person med ett vackert hem: Kan inte säga nån speciell. Jag känner ofta in atmosfären och kollar in belysningen istället för titta på inredningen i sig. 

 

Kategorier:

Hem och familj Jag

0

Kommentarer

Ingen har kommenterat denna sida ännu.

Skriv kommentar

Observera att kommentarsfunktionen inte stöder användningen av emojis.