söndag 18 mars 2018 - 22:19

Veckan som gått

Hinner tyvärr inte mer än veckouppdateringar just nu. Och detta på grund av detta:

Måndag: 7-15 på praktiken. Shopping, matbutik samt jagar present till maken med barnen.

Tisdag: Överraskar maken med att ha en ledig dag (han trodde jag skulle iväg tidigt på praktik). Vi sjunger för den nya 40-åringen. Jag sköter markservicen, dvs sköter morgonsysslorna och skjutsar barnen till skolan. Städar huset, gör lite skoluppgifter, matbutik igen och försöker slappa lite däremellan och sen hjälper barnen med deras läxor när dom kommer hem. Kalasar lite när maken kommer hem från jobbet och efter en stund jagar skidpaket åt honom i butiker eftersom han fått pengar i gåva och skidor vill han ha.

Onsdag: Morgontur på praktiken (7-15) och kör lite tidigare därifrån för att hinna till jobbet 15-21.15.

Torsdag: Tanken var att köra barnen till skolan och sen köra till gymmet men sonen blev, väl framme vid skolan, helt ifrån sig. Storgrät och kände sig dålig. Skulle inte vara nåt men vi har haft det här problemet en hel del gånger förr och inte alltid veta om det är på allvara eller "låtsas", det här med att hellre vilja vara hemma även om han trivs och tycker om skolan. Så jag försökte pusha och sporra honom att gå, och även gräla, men han var orubblig. Nej, han var sjuk! Även om jag inte tyckte det verkade så. Vi har en regel här hemma; om man inte har feber eller spyr så far man till skolan. Givetvis håller vi koll om det känns som nåt annat men det är dessa regler vi kör med barnen så de vet vilka regler som gäller. Nå, det ringde in till skolan och jag hade inte lyckats övertala honom, han bara grät, så vi körde hem igen. Trots att jag körde i hemmagymmet direkt efter i frustration så blev det ändå ett rätt kort och najs pass. Och svärmor och svärfar körde 100 km för att vara barnvakt och jag kunde åka till kvällsskiftet på praktiken 12.30-20.30.

Fredag: Körde praktik igen 7-15 och fick åka tidigare och så jobb 15-21.15. (Sonen ok igen och for gladeligen till skolan denna dag...)

Lördag: Med nyinköpta skidor även för mig, makens ide med "delad glädje dubbel glädje", kunde äntligen hela familjen köra ett pass vid Botniahallen. Fina spår var det. Först ett varv alla gemensamt och sen körde jag och maken ett varv var ensamt också. Bara 5 km men väldigt backigt så man fick nog jobba rejält ändå. Underbart väder var det! Och så kvällskift på jobbet på det, 14.30-21.15.

(Och kuriosa: sonen plötsligt hög feber på kvällen, nära 39 grader... så där ser man. Inte lätt att veta som förälder hur mycket man ska pusha och när man behöver släppa på tyglarna. Stakin. Släpad med till skidbackarna och säkert rätt uselt skick på morgonen redan...Fast det var nog på kvällen han plötsligt började känna sig riktigt dålig. Lätt att vara efterklok och se alla tecknen sådär i efterhand... Inte ens så lätt för en blivande sjukskötare att se när egna barn är sjuka...)

marsskidningcollage

Söndag: Morgontur på jobbet 7.30-14 och så makens 40-årskalas kl 14. Jag hade släppt alla stresstankar om att jag borde baka eller städa huset före och överlåtit allting på maken som fixade allt (nå, frånsett bakningen, det köpte han från butiken). Jag behövde bara komma hem och kunde kalasa i lugn och ro. Efter att kalaset var slut hann maken köra till skidspåren och när han väl var hemma hann jag också iväg på ett pass bodycombat på gymmet. Toppenavslutning på en fullspäckad vecka. Men ändå ingen stressvecka. Trivs både på praktik och jobb och ju mer jag gör desto mer får jag gjort. Så "no hätä" med mig hörni!

Hur har er vecka varit? Redo för en ny?

 

fredag 23 februari 2018 - 20:02

Sportlov- sportjobb!

Jaaaa!!! Överlevde de här tunga veckorna! Med både hälsan och psyket i behåll. Eller ja, nästan hälsan. Den andra flunssan för den här säsongen har däckat mig halvvägs iaf. Två dagar av nysande och rinnande näsa. Men är pigg och välmående trots det så tror inte den blir så långvarig den här heller. En vecka, eller veckor, av presentationer och grupparbeten är äntligen över! Sista tenten skrevs imorse, jiiihaaaa! Tror det inte kommer att vara så mycket fler tenter den här terminen. Sportlov, praktik och sen ett par kurser samt examensarbetet ska skrivas klart och framföras i maj. Thats it! Härligt!! Börjar redan se våren framför mig! Fåglarna hör jag nu, varenda en solig dag, sjunga så fint!

vinterlandskapnovember4

Men före allt detta så ska sportlovet firas i jobbets tecken. Även om jag jobbar hela veckan så ser jag bara framemot det. Ett jobb jag trivs med så bra och när man jobbar och kommer hem kan man koppla av. Inga arbeten som behöver skrivas in på sena timmen. Och resten av familjen har ledigt och är avslappnade (hoppas jag). Vi ska ta det lugnt imorgon och njuta av en ledig helg först. På söndag ska vi besöka Duudson Park i Seinäjoki och hoppas många andra sportlovsfirare firar lovet utomhus och inte där... Sen ska vi försöka hinna skida och skrinna så mycket som möjligt.

Vad ska ni hitta på? Och ni i södra Finland, vad har ni hittat på?

fredag 16 februari 2018 - 19:48

Funderat på att studera igen?

Har ni en dröm om att studera igen? Nåt helt nytt? Är äldre och inte har nåt studiestöd kvar att göra av med? Då ska ni se hit!

Jag kan inte säga att jag är nån expert men lite erfarenhet har jag efter att jag som snart 40-åring satte mig på skolbänken igen och skolade om mig till sjukskötare från barnträdgårdslärare, eller efter snart 15 år som närvårdare. Så jag ska försöka knåpa ihop lite tips som jag gärna skulle ha fått när jag tänkte på att börja studera igen.

1. Vet jag vad jag vill bli?

Det är kanske det första man borde veta. Oftast om man tänkt börja studera igen så vet man ju helt klart vad man "vill bli". Men det kan också vara att man inte trivs med sitt nuvarande yrke och vill nåt annat men man vet bara inte vad. Det lönar sig att kolla in alla skolors hemsidor i dina trakter. Maila kontaktpersonerna i skolorna och fråga om det är något man undrar. Och ställa sig frågan: Är det här något för mig?

2. Hur ska jag finansiera mina studier?

Det här området är ju nog det främsta skälet till att så många backar. Man har familj, barn, huslån, billån etc etc? Ensamstående? Jag är ju av den sorten att jag tänker att "det ordnar sig alltid" så jag är kanske inte alltid rätta personen att rådgöra i finansiella frågor men det är oftast lättare än man tror. Alternativen för oss som inte har studiestöd kvar (som ändå inte är så stor summa heller och inget att räkna med) är:

- mitt alternativ: Utbildningsfonden/Koulutusrahasto 

Visste först inte om detta alternativ och så fort jag hörde om det så bestämde jag mig direkt att köra. Utbildningsfonden kräver dock vissa saker. Det är alltså frågan om fullständigt vuxenutbildningsstöd. Tex måste du ha ett fast jobb. Här kan ni klicka på länken och läsa om kriterierna för att få det. Tyvärr har dessa stödmånader förkortats från och med förra året. Alla nya sökanden får stöd i 15 månader, jag får det lyckligtvis i 19 månader. Eller ja, fick. För nu är det slut och jag kör nu sista året på inga stöd alls. 

- ni kan också köra först öppna högskolan och beta av några kurser medan ni jobbar och SEN söker ni in och tar stöd från utbildningsfonden. Det klart bästa alternativet men är man ivrig som jag och aldrig skulle ha orkat vänta med att först söka in till öppna högskolan och betat av kurser där och sedan söka in fullständigt och ta resten och bli klar. Jag kör hellre rakt på och sen kämpar sista tiden istället. 

Under min tid som sjukskötarstuderande är det en del som kört med individuell studieplan, som redan kört en del kurser på öppna högskolan och sedan blivit klara före mig. Att se andra, som börjat samtidigt som mig men sen racat förbi, kört om, medan man snällt betat av en kurs i gången, ja det har känts jobbigt. MEN det som har gett mig otroligt mycket sen istället är KLASSEN. Att som äldre och dessutom rätt nyinflyttad och inte har så många rötter här ännu så har det gett mig otroligt mycket att få vara en del i en klass som är så otroligt fin. Jag tycker att vi har en bra gemenskap i klassen, vi trivs med varandra och hjälper varandra komma framåt, och lär oss av varandra. Skulle jag varit i öppna högskolan och sen kommit in i skolan och kört mitt eget race så skulle jag inte ha fått den här gemenskapen. Jag har lärt känna så otroligt många och fått vänner för livet. Såna jag troligen också kommer att jobba med i framtiden. Så jag är otroligt lycklig ändå, även om det nu är kämpigt sista året. Det här var klart bästa alternativet för mig!

- sen finns alternativ också att köra kvällsstudier, eller flerformsstudier. Lönar sig att kolla upp vad skolorna erbjuder för alternativ. Speciellt för äldre studeranden.

- jobba samtidigt? Det alternativet finns alltid. Om man inte har rätt till nå stöd och verkligen vill studera nåt så go for it! Under min studietid har jag stött på en del som jobbat samtidigt. Kanske inte hela 3,5 år men etappvis. Kanske skolan kan ordna individuell studieplan så det passar en? Kanske man kan ta tjänsteledigt etappvis från jobbet sitt? Först jobba och spara ihop så mycket man kan? Sen börjar man studera och tar tjänsteledigt enbart de jobbigaste tentperioderna och praktikperioderna. Kanske man kan hoppa in på jobbet ändå fastän man har tjänsteledigt (så har jag gjort). Och så jobbar man igen där emellan.

Så det finns ju några alternativ om man verkligen, verkligen vill nåt. Och de jobbiga perioderna är ju inte för eviga.

Detta lilla är vad jag kunde tipsa er om. Hoppas det hjälpte någon att reda ut sina tankar. Snart är det dags för skolornas gemensamma ansökan. Är det nåt ni verkligen drömt om att bli så säger jag KÖR! Ja, det kan vara kämpigt emellanåt men studietiden har gått fort och relativt smärtfritt ändå. Har ni andra tips så lägg dem gärna med i kommentarerna! 

Har ni tänkt söka i vår? 

Här kan ni klicka på länk till studieinfo.fi för att få mer info om studier och den gemensamma elevansökan som sker i mars

vardklader

Lycka till!!

lördag 10 februari 2018 - 19:27

Om dagarna som kommer och går

Tänkte skriva ner lite och berätta hur mina dagar ser ut just nu så ni förstår tystnaden här på bloggen. För livet far med fart för tillfället. Men perioden är kort och det håller mig flytande. Allt är övergående och inget för evigt.

finastefrassen

Förra helgen jobbade jag lördagen. Söndag fick jag slappa lite och hann med en timmes combatpass på gymmet. 

måndag var det barnpraktik i skolan hela dagen. Tisdag var det tänkt att äntligen ha tid på mig att skriva på slutarbetet, och alla de tusen uppgifterna, men typiskt nog så blir ju barnen sjuka och jag servade dem mellan varven under hela dagen. Först till eftermiddagen hade jag ro att sätta igång med skrivuppgifterna och fick faktiskt flyt och fortsatte hela kvällen lång. Fick analysdelen skriven och var så nöjd. Dessa dagar hade vi också lämnat in ett grupparbetet som varit klart en tid redan och även jobbat på en annat grupparbete. 

onsdagen var det skola 8-16 ungefär och efter det körde jag snabbt som attan till jobbet och jobbade ett kvällsskift. Torsdagen var det först ett hemmagympass på morgonen och sedan var det skola hela långa dagen igen och så kom mina föräldrar från södra Finland och anlände passligt hos oss efter skolan. Umgänge, matbutikshandling och fix inför morgondagens kalas. På fredag körde jag barnen till skolan och förberedde mig för en praktisk tent i klinisk bedömning och när den var klar och framförd i skolan körde jag hem och började förbereda för första kalaset, släktkalaset, som ägde rum samma dag. Idag, lördag, fyllde sonen 8 år och blev väckt med sång och presenter, mina föräldrar åkte hemåt igen efter frukosten och kompiskalaset med 7 killkompisar ägde rum.

Nu efteråt har jag bara pustat ut och slappat (kört barnen till BR där sonen handlat för sina födelsedagspengar), väntat och hoppats på att jobb skulle ringas in men det verkar som att jag får fortsätta ta det lugnt ikväll.

Ikväll  ska jag ta vara på den lugna kvällen och vila extra mycket (och jobba med lite skoluppgifter). Nästa vecka i skolan, måndag, har vi barnpraktik igen och tisdag en presentation. Onsdag ska ett grupparbete vara gjord, torsdag en annan presentation framföras och fredag gruppdiskussioner. Veckan efter det är det igen dags för en till presentation, en tent i barnsjukdomar, en undersökning i kvantitativa metoder ska vara gjord och skriven och sedan har vi mellansemi där vi före ska lämna in vårt examensarbete så långt vi har kommit på det och sedan diskutera arbetet med examinatorn. Och däremellan hoppas jag även på flera kvällsskift på jobbet.

SEN ska jag njuta av ett sportlov fylld med enbart jobb. Det ni! Vilken lättnad att få koncentrera sig på en sak i taget! Plus att jag igen får arbeta som sjukskötare. Det kommer vara så skönt att inte behöva tänka på skrivarbeten en tid framöver (eller nåja, examensarbetet ska ju skrivas klart och det är en hel del kvar ännu, det ska framföras i maj). Efter sportlovet blir det praktik 5 veckor framåt!

Tur så har jag gjort/förberett de flesta arbeten i tid så känner mig inte nämnvärt stressad även om det på kalendern ser ut att vara alltför mycket just nu. Magen har känt av stressen men inte huvudet. Bra planering är faktiskt A och O för att inte däcka under helt som studerande. Speciellt då man har jobb och familj/barn att tänka på också.

jagaugustiigen17

Önskar er en skön lördagskväll!

onsdag 17 januari 2018 - 21:13

Framsteg i bältrosarbetet!

Äntligen (!) kan jag meddela att mitt examensarbetsskrivande har gjort stora framsteg och jag har fått mina frågor till min studie klar och godkänd av min handledare. Jeeee!!!

Mitt arbete handlar om bältros och jag är intresserad av människors egna upplevelser och erfarenheter av sjukdomen bältros och vården kring det. Så detta betyder att jag nu äntligen kan skicka ut frågeformulär till de personer jag i nuläget vet om att har haft bältros och som har anmält sitt intresse att svara på frågor. Men jag tar gärna emot fler, särskilt om det finns någon som har haft bältros som äldre.

Lite nervöst känns det ändå att påbörja studien på allvar nu, speciellt då jag har filat så länge på frågorna och att de ska vara perfekta. Nu kör vi!

Maila mig (adress finns i balken till höger) om ni har haft bältros och kan tänka er att svara på frågor via nätet angående sjukdomen. Stort tack!

krispigvinterdag

söndag 31 december 2017 - 11:48

Det nya året!

Förvänta dig inte att andra ska göra dig lycklig. Gör något själv åt saken!

Ordspråket jag går efter. (Om det ens är ett ordspråk?) Man blir nog ständigt besviken om man tänker att andra ska göra en lycklig och ständigt följa andras drömmar. Se till att du följer din egen.

Dans är nåt som alltid varit en stor dröm. Koreografi är jag usel på men att röra mig till musik är så befriande. En exploderande känsla. Så skön känsla. Jag får ut rätt mycket av gruppassen på gymmet och dans i egna gymmet men nångång borde jag verkligen ta tag i den där drömmen och våga lära mig dansa på riktigt som vuxen. För tillfället har jag en period där jag inte kan få nog av de här dansvideorna på youtube. Följer också många dansare på instagram så jag får en hel dos av dans lite nu och då. Men se på dessa. Vilka skickliga talanger alltså. Jag vill också kunna dansa sådär!

Detta är nåt jag får önska mig ett tag ännu pga en annan önskan: nämligen att bli klar sjukskötare. Det blir nämligen sista året nu. Jaiiiks!! Jag hoppas 2018 kommer att vara snäll med mig. Det kommer inte bli ett lätt år. Stödpengarna är slut och ett år kvar av studier. Sa upp mig från mitt fasta jobb som närvårdare, pga att jag inte kan vara studieledig längre därifrån. Så från februari är jag "fri". Tudelad känsla där också. Fri att göra vad jag vill och hamna precis vart som helst, samtidigt som jag lämnar en trygg plats där jag trivats så bra. 

Men det är upp till bevis nu då, 2018! Att jag grejar det här. Mot min andra dröm. Heads up high!

Gott nytt år alla vänner, nära och kära, trogna läsare och andra som kikar in här nu och då! Må 2018 bli lika bra som 2017, om inte ännu bättre!

onsdag 27 december 2017 - 20:41

Diskussion med Alexandra om den psykiska hälsan/ohälsan

Psykologi är något som jag alltid tyckt är väldigt intressant. Redan i gymnasiet var de mina bästa ämnen och sedan var det ju en hel del psykologi när jag läste pedagogik vid Åbo akademi och blev klar barnträdgårdslärare för 17-20 år sedan. Men man läste ju mest om den friska psykiska människan. Inte om de psykiska sjukdomarna.

Under vårterminen kommer vi att ha psykpraktiken och det är något jag lite bävat för under hela min studieperiod. Det är inte så att jag är rädd för att träffa människorna som kommer dit. Det är mer det att jag är rädd att känna mig otillräcklig. Och så är jag ju lite konflikträdd också och något jag behöver jobba ständigt på.

Jag har dock, under mina 15 år inom äldre vården, kommit i kontakt med personer som har haft alla möjliga olika psyksjukdomar. Jag har vårdat äldre med depressioner, med schizofreni, psykoser samt alkoholdemens och pannlobsdemens där aggressivitet tyvärr är vardag. Jag har klarat av detta bra. Men nu är det ändå både yngre och äldre och det är mer akuta sjukdomar. Det är på båda språken och det är tunga mediciner. Tänker jag mig, men jag vet ju inte riktigt vad jag ska förvänta mig, därför är det så svårt. Tidigare har jag skött om dem som haft balans i sina sjukdomar. Nu är det människor som inte har balans och behöver hjälp på ett annat sätt som jag inte är van med. Det är psykområde och det är akutområde. Två områden jag inte kommer att välja. Jag kommer att välja det kliniska område och inre medicin. Men jag vet också att även om jag bävar nu så kommer jag helt garanterat trivas som jag gjort sist och slutligen på alla mina praktikperioder.

Men jag valde att kontakta Alexandra Sippus för att intervjua henne och kolla upp lite inför den stundande praktiken. Alexandra var en av de första österbottningarna jag träffade när vi flyttade upp till Korsholm från Helsingfors för dryga 6 år sedan. Hon bodde i grannbyn då och bloggare emellan så erbjöd hon sig att visa mig runt i byn på cykel. Så vi tog en rundtur i mitten/slutet av sommaren och jag lärde mig en hel del om byn. Så glad för det! Uppskattade det massor att någon tog sig tid för mig. Sedan har jag hållit koll på henne under åren, som instagramvänner tex. Hon har studerat till sjukskötare och socionom och vi gick tillsammans i samma skola mitt första år i Novia. Hon är "erfarenhetsexpert" och jag satt med i publiken under hennes första föreläsning om hennes egna diagnoser, såsom depression. Och nyss kom hon ut med boken "Överleva eller leva?". Hon arbetar nu som psykisk sjukskötare för den affektiva polikliniken vid Vasa centralsjukhus. Så hon har bred erfarenhet och kunskap om den psykiska ohälsan. Vi träffas för en fikastund i stan och jag har möjlighet att fråga henne några frågor.

Hej, Alexandra! Du har många järn i elden. Hur och när kom du fram till att skriva en bok?

Drömmen att skriva har funnits sen lågstadieåldern. Sen hörde jag mig för, för två år sedan, efter människor till min bok och när jag nått dem kände jag att måste få klart den här boken. Skrev på den periodvis. Mycket väntande var det ju emellanåt, så det var ju inte två aktiva skrivarår, tex väntande på att intervjuerna skulle dyka upp som jag lämnat till vissa personer osv. Upplagan var 500 stycken och boken börjar vara slutsåld nu. Några exemplar finns kvar i bokhandlarna här i Vasa. Boken säljs även på adlibris och där har jag inte någon koll på hur många böcker som finns kvar. 

Adlibris sida, Överleva eller leva? och yles intervju om boken

Jag har också kollat in suicide zero-webplatsen. Som du är ordförande för? För Finlands sida? Vad är det för sida?

Suicide zero är en organisation som startat från Sverige och jag är nu grundaren för finska sidan. Om ett par veckor har vi första styrelsemötet. Det är ingen hjälporganisation, så man kan inte privat ta kontakt. Men sidan verkar för att förebygga självmord. Sprider information om självmord och psykisk ohälsa. Försöker få bort stigmat. Försöka nå för att landet jobbar mer för att förebygga. Men vi tar lite i taget, ser vad Finland behöver. Men vi har Sveriges verksamhet som grund.

Du var bland den första jag träffade efter flytten hit till österbotten och vi tog en cykeltur i byn och att jag var så tacksam för den gesten. Men jag kan ju inte hjälpa att fundera nu i efterhand, hur mådde du då? 6 år sedan. Hade du "kommit ut med depressionen" då redan eller när var det som du berättade om den för folk?

Jag kom ut år 2016, på decibels hemsida. Det finns kvar än och det kan ni läsa här. Sen skrev VBL ett reportage om mig och även yle. Jag gick Vasa centralsjukhus utbildning 2015-16 och blev erfarenhetsexpert, så tanken att berätta om det här har alltid funnits och jag har länge velat föreläsa så det här blev nästa steg. När vi två träffades hade jag börjat må bättre. I slutet av den sommaren fick jag reda på att jag var gravid och graviditeten, jag fick hyperemesis (graviditetsillamående), fick mig att fokusera på det och inte på mitt psyke. Min dotter fick mig att fokusera på livet istället för sjukdom. Sen efter en tid skildes vi, jag och min dåvarande man. Det känns ibland som om detta var i mitt förra liv, som om det var så otroligt länge sen allt det där hände. Det har hänt så mycket de senaste två åren.

Hur mår du idag? Helt fri från depression? Blir man nånsin det eller finns den i bakhuvudet hela tiden?

Nog ligger det där i bakhuvudet men inte är jag orolig eller rädd. Man känner att man vet hur man ska ta det ifall tankarna dyker upp. Om jag inte skulle må så bra som jag gör idag, eller om jag inte skulle ha bearbetat mina känslor, så skulle jag inte kunna arbeta med det jag gör idag. Ett av de kontoren jag sitter i idag var ett av de rummen jag satt i terapi i 2,5 år.

Du ska gifta dig snart, när? Hur träffades du och din man?

Vi ska gifta oss i februari. Vi träffades på Tinder, haha. Vi båda var så trötta på dateandet och så råkade vi hitta varandra. Två veckor efter att vi swipa right så träffades vi båda på en gemensam bekants bröllop och där blev det sen.

alexandra(foto: Tomas Baliukonis)

Du jobbar nu som psykisk sjukskötare. Har du hjälp av dina egna erfarenheter från psykvården? Var det psykinriktningen du valde under studietiden också? 

Jag funderade mellan psyk och akut inriktningen när jag studerade till sjukskötare och valde till slut akutinriktningen. Jag sa alltid att jag inte skulle arbeta som sjukskötare när jag blev klar år 2009, för det kändes inte bra just då. 2014 började jag utbilda mig till socionom. Men sen ledde det ändå till att jag arbetar nu som psyksjukskötare. Man ska aldrig säga aldrig. Jag trivs jättebra med mitt jobb.

Positiva och negativa egna erfarenheter från psykvården som patient? Hur vill du att man som sjukskötare ska vara/inte vara?

Jag var ju aldrig in på avdelning. Jag ljög så mycket och sa att jag mådde så bra och behövde aldrig tas in. Någon läkare var det nog som ville ha in mig men det behövdes aldrig. Så därifrån har jag ju inte några egna erfarenheter. Jag har bara varit på poliklinik och i terapi och där har jag allt gott att säga. Bemötandet man fått från akutavdelningar har ju varit både posititivt och negativt. Det är konstigt för jag kommer ihåg bättre både positiva och negativa glimtar från möten som varade 5 minuter än jag kommer ihåg två års terapistunder. Att så korta möten kan ha jättestor inverkan på en. När jag skrev min bok så sökte jag upp en läkare som jag träffade kanske 15 minuter när jag var 23 år. Det var en människa som verkligen såg mig och som genuint ville hjälpa mig. Det visade sig att han nu jobbar i Sverige och i en grupp som jobbar med hur man bemöter människor på bästa sätt. Där sitter verkligen rätt man på rätt plats. Sen finns det tyvärr också läkare jag stött på som inte tyckte man behöver göra nåt för ett bra bemötande. Som gör allt kallt på rutin och inte ser människan hen träffar.

Som professionell. Hur upplever du psykvården idag? 

Jag tycker den är bra. Vi jobbar skitbra med de resurser vi har. Och som vanligt är det ju just resurserna som ställer till det ibland. Men vi är ett bra team med bra människor på rätt plats.

Tips för mig som snart går ut i praktik och för andra sjukskötare som vill satsa på psykvården?

Lyssna. Ta dig tid att sitta ner och diskutera. Var inte rädd för tysthet. Låt människorna ta den tid de behöver. Bemötandet är så otroligt viktigt. Få minuter kan redan göra så mycket. Alla minns de där små men så väldigt betydelsefulla ögonblicken där någon sett en, tagit sig tid för en. Det betyder så mycket mer än man tror.

 

 

torsdag 7 december 2017 - 18:27

Modig

modigajag

Jag kan många gånger uppfattas som känslosam, ängslig eller ja, hittar inte riktigt orden jag söker. Alla har vi perioder när vi tvivlar på oss själva. Sådan period har jag just nu. Mest bottnar detta, just nu, i att jag har haft stödmånad. Det betyder att jag fått stöd för att studera i november månad (min sista stödmånad... hjälp!), dvs inte behövt jobba. Vi har dessutom haft väldigt få timmar i skolan och jag har mest spenderat dagarna med att sitta hemma och skriva. Bra det också. För jag har examensplanen klar, den är framförd och godkänd och nu fortsätter det riktiga skrivarbetet. Men jag har börjat känna mig lite "mökkihullu"/"kåtabränd", vilket man nu väljer att kalla det. Ingen som direkt väntar på en att komma på jobb dag efter dag. Inte heller någon lärare som kräver att man infinner sig varje dag i skolan, eller väntar på arbete att rätta. Utan slappt och ledigt. Men jag är inte riktigt den där slappa och lediga personen. Jag trivs bäst med rutiner och någon som förväntar saker av mig. Människor man träffar sådär automatiskt, i jobb eller skola, utan att behöva passa upp tider med folk.

Medan jag körde till matbutiken så dök det upp en aha-känsla i mig. Jag satt och funderade på varför jag är så känslig. Jag är ju ändå inte känslig sådär till naturen utan rätt "hård". Men jag gråter tex till alla snyfthistorier, sånger och filmer som finns här i världen. Jag grät när finlandiahymnen spelades på slottsbalen igår och jag grät när barnen sjöng i kören på deras självständighetsfest. Jag gråter när jag är sjuk och ska förklara symtomen för vårdpersonal på hälsostationen, för att jag ju är så sjuuuuuk och det är synd om mig. Jag gråter till allt.

Men så kom jag på att det egentligen inte är så konstigt att jag är rätt känslig person.

Jag utmanar mig ständigt! Jag utmanar mig själv och mina rädslor hela tiden. Inte så konstigt man är känslomässig då. Eller ska vi säga mänsklig? Empatisk? Modig?

"För att vara modig måste man våga vara svag", var det nån klok som en gång sade.

1. Jag har flyttat långt bort från nära och kära. Inte helt ensam dock, nog med familjen. Men det är ändå inte så att jag har flyttat till min mans stad heller och vi automatiskt haft nån sorts av kontaktnät, för det har vi inte. Vi har båda flyttat till en stad där vi inte kände på det sättet en endaste kotte före. Jag har inget stödnätverk som står stabilt bakom mig här, på ort och plats. Jag kan inte dyka upp hemma hos mamma och pappa en vardag och jag har inga barndomsvänner som öppnar upp sitt hem för mig med en testund när jag behöver prata av mig.

Det är det inte många som vågar. Rycka upp alla rötter och planterar dem med vördnad igen sakta men säkert på en ny plats i livet. Det tar tid. Dessutom med barn som litar på oss, förväntar sig att vi grejar det här. Ett stort ansvar.

2. Och än en gång har jag ryckt upp rötterna. Denna gång från ett yrke och en arbetsplats jag trivts med och känt mig trygg i. Jag har valt att studera som vuxen och till ett yrke som är rätt krävande. Inte bara den kunskap man förväntas kunna utan även en hel drös med ansvar. Just nu har jag inget fast arbete att gå till varje dag utan tar emot inhopp här och där.

Det är det heller inte så många som vågar. Med familj, barn och huslån.

3. Sen påminner jag mig själv också att jag utmanar mig själv hela tiden i träning. Jag testar på nya sporter hela tiden. Såsom klättring, paddling, armbrytning. Jag testar mina maxgränser i vikt i gymmet. Jag kör hinderbanelopp helt ensam ifall ingen annan har lust att hänga på. Jag klättrar och utmanar min höjdrädsla tills jag nästan kissar på mig. 

Det är det inte heller många som vågar.

Så om jag nångång igen tänker tankar om varför jag är så känslig så påminner jag mig bara; "För att vara modig måste man våga vara svag". Våga pröva på saker och vara svag för stunden. 

Hoppas de senaste fina dagarna håller i sig i resten av december för det har varit underbart väder den senaste veckan! Min mökkihullu bör också vara över nu för jobbat har jag gjort de senaste dagarna och det kommer att fortsätta i rask takt nu framöver. Stödet är slut och nu kör vi både fulltidsjobb och fulltidsstudier. Detta gör mig också mycket mer produktiv, så jag välkomnar detta med öppna armar. Ju mer man har att göra, desto mer får man gjort! Underligt hur det är på det viset...

vinterlandskapnovember4vinterlandskapnovember5vinterlandskapnovember6

 

torsdag 16 november 2017 - 08:12

Skrivarbete på gång

novemberdimma

Har angstat över examensplanen länge nu men äntligen verkar det som om jag börjar vara klar. Jag är i god tid så ingen egentlig fara har det nånsin varit men jag har ju alltid gillat att ha alla måsten gjorda i god tid så jag slipper stressa och nu har det varit på gränsen. Examensplanen är det alltså frågan om. En cirka 10-sidig plan om mitt syfte med min forskarstudie, med innehållande inledning, teoretisk bakgrund, syfte och frågeställningar och plan om hurdana urval och analysmetoder. Ämnet jag valt är SÅ intressant att djupdyka i och jag skulle kunna dyka hur länge som helst där men det svåra är att få arbetet strukturerat och hålla en genomtänkt linje... Jag flyger lite hit och dit och det är det som ger mig grått hår... Men den ska vara inlämnad på måndag, och sedan framförd följande måndag åt alla, men redan ikväll ska jag och min studiekompis vara klara och läsa igenom varandras arbeten för att kolla upp eventuella fel och brister eller om just den röda tråden fattas.

ledignovember

Men, oavsett hur mycket jag suttit och skrivit den senaste tiden så har det varit oerhört viktigt för mig att röra på mig med jämna mellanrum. En orsak att röra på sig sådär snabbt och lätt är ju att hämta in posten, föra ut skräp eller bara besöka stranden vår. Och det gjorde jag igår i ett par omgångar. Otroligt fint, grått landskap var det med morgondimma och frost. Senare under dagen föll det till och med ner några snöflingor och sen kom solen fram och tittade.

novemberdimma2novemberfloating

Känner mig lite lättare nu igen och "no hätä" som man säger här i Finland. Önskar er en skön fortsatt vecka!

lördag 28 oktober 2017 - 13:35

Vilken vecka...

Denna vecka har varit omtumlande, känslor all over the place. 

Började på med slutarbetet. Kom inte riktigt någon vart till först men så hade jag och studiekompisen en lunchdate och sen tog inspirationen fart. Kämpade lite med tekniska saker först, med Word... (kan bli så galen, så galen på det programmet...) men så slutade jag med det och bara skrev istället. Fick till en sån kick och plötsligt hade jag alla frågeställningar klara och kom igång med skrivandet på riktigt. Så taggad igen! Behöver dessa aha-kickar lite nu och då för att få en fortsättning.

Sen var jag och vaccinerade mig för influensan på onsdagen. Nya direktiv från ministeriet att alla inom social- och hälsovårdsbranschen ska vara vaccinerade, annars hamnar vi gå med munskydd. Även vi studerande som är ute på praktik. Ja, tycka vad man vill om tvång, men jag har nu vaccinerat mig varje år oavsett tvång eller inte och jag tycker det är riktigt bra krav egentligen. Inte vill ju vi, som är där för att hjälpa folk, stjälpa folk istället med att smitta ner andra. Speciellt inte de med sämre immunförsvar. Oavsett om det är barn eller äldre. Även en, till synes, frisk ung människa kan ha väldigt dåligt immunförsvar. Hen besöker en vårdcentral för nåt annat och så går hen hem och blir jättesjuk... kanske t.o.m. dödligt sjuk och måste vårdas på sjukhus... pga av nån i vårdpersonalen... så varför muttra på om vaccinationstvång?

Jag tar influensavaccinet varenda år. Förra året hände inget, men detta år blev jag så otroligt sjuk i armen i flera dagar. Den har varit sjuk och domnad och jag har varit trött, svullen och haft värk i hela kroppen. Min kropp reagerar också kanske lite extra iom att man har en autoimmun sjukdom, eller två, men det börjar sakta ta sig igen. Detta slår ändå inget mot influensaviruset jag och sonen fick för ett antal år sedan... ett år jag inte tagit vaccinet... så jag tar vaccinet mer än gärna och lider ett par dagar med, jämfört med flunssan, mindre biverkningar. 

Annars har det dessutom blåst lite vid min mans sida under denna vecka, inget jag skriver om här dock. Första snön föll också, som ett skönt vitt lager och isen lade sig på fjärden så vackert. Idag vaknade sonen med flunssa och säkert orsaken till att barnen varit lite upp och ner under veckan. Tja, inte nu bara barnen, vi alla har nog varit lite upp och ner. Men idag känns allt mycket bättre! Ska först ha det trevligt på kvällskift på jobbet och sen ska vi alla njuta av en kväll och ännu en ledig dag tillsammans!

forstasnon17

Önskar er en skön helg!