Tankar om andra årets studier

torsdag 18 maj 2017 - 18:19 | 0 Kommentarer

Sista skoldagen för denna termin. Och därmed är också andra årets studier över. På tisdagen var vi alla från klassen, som kom loss och inte jobbade eller annat, ut och äta tillsammans.

När vi slutade första året så sa vår utbildningsansvariga åt oss att vi ska ha i åtanke under nästa år att det brukar vara det värsta året. Andra året brukar kännas långt och svårt och att de flesta studeranden brukar hoppa av studierna under detta år, sa lärarna välmenande åt oss. Så ifall vi får sådana tankar är det bara att bita ihop tills vi vet att det är över och vi börjar tredje året som sen igen går jättefort. Så det var lite med de tankarna jag gick i början av andra året, på hösten alltså. Jag tyckte första året va jätteroligt och gick i ett huj, så tänkte att andra året blir väl lite kämpigare emellanåt.

Nå, hur gick andra året då?

Lätt, roligt och gick i ett huj! Eller nja, kanske inte lätt men... Första året, såhär i efterhand, tyckte jag nog var kämpigt. Det var SÅ mycket nytt! SÅ mycket jag inte kände till! Det var anatomikurser på anatomikurser på mikrobiologikurser på praktiska kurser där man inte visste knappt nånting om nånting på förhand. Läste man bra det året och verkligen satte sig in i alla termer och förklaringar, så  har man haft det lättare under andra året. Jag satt verkligen och pluggade och pluggade hela första året. Och det har nog hjälpt mig så otroligt under detta andra år när vi började beta av ohälsa-kurserna, en efter en, och ofta har detta år känts som repetition av första året. Eller som att vi skrapa på ytan under första året och andra året så gick vi lite längre ner på djupet och kunde man grunderna så gick det lättare att hänga med också på djupdyket. Det har varit så roligt och många aha-upplevelser under månaderna som gått. Både när det gäller teori i skolan och sedan praktik ute på fälten.

Så. Allt fixat nu. Inget som blev på hälft och betygen är jag riktigt stolt över. Jiiihaaa!!!

Idag hade vi en sista tent, praktikseminarie och några infotillfällen. Ett av dem var inför vårt kommande examensarbete. Under sommaren ska vi gnugga geniknölarna och fundera ut vad vi vill skriva om, för redan på hösten sätter vi igång med detta. Piuh! Och förutom examensarbetet, tre olika praktiker (hemvårdspraktik, psykpraktik och sen den sista långa "suuntautuva") och några andra kurser (såsom familjehälsa och de inriktade kurserna) så är jag så gott som färdig. Kääääk! 1,5 år ännu. Låter ju inte så mycket! Och så ska jag ju hinna jobba så mycket som jag bara orkar och kan under den tiden också. Ska vila upp mig extra mycket i sommar, då jag bara behöver koncentrera mig på ett jobb och får njuta av en hela två veckor lång semester... ;)

Det ni! Jag tänker börja njuta redan imorgon! Än så länge får jag stöd, hela majmånad, så jag tänker ligga och spotta i taket (som min kära mor alltid säger) i en hel vecka! Och jag tänker inte ha ett uns dåligt samvete för det. Hinner nog jobba alldeles tillräckligt de kommande åren...

Men lite har jag börjat fundera om man borde börja skriva på examensarbetet redan nu för att få undan en del... Försöker alltid tänka ett steg längre så jag slipper sista-dagarna-stressen sen...

vardklader(Gammal bild från först året när jag nyss köpt vård-dräkten, som är obligatoriska att ha under våra praktiska lektioner i skolan.)

Kategorier:

Prat om studier

0

Kommentarer

Ingen har kommenterat denna sida ännu.

Skriv kommentar

Observera att kommentarsfunktionen inte stöder användningen av emojis.