2ndheader2021

”Man behöver inte se allt som kränkande”

Skrivet av Julia Andersson 21.02.2020 | 4 kommentar(er)

Kategorier:
Taggar:

”Man behöver inte se allt som kränkande” Det är en mening som jag ser allt oftare i kommentarsfält. Senast när Malin skrev om den nya muminmuggen. Jag blir så otroligt provocerad av meningen, eftersom den är så förminskande. Personen berättar att den andras åsikt inte bara är fel utan också helt onödig. Även om kroppspositivitet inte är din hjärtefråga, så det viktigt att komma ihåg att det är enbart så vi kommer framåt i samhället. Genom att lyfta och ifrågasätta. Hur många tänker ens idag, år 2020 på att så sent som på 1950-talet sågs det som radikal feministiskt att som kvinna bära byxor. Något som vi idag inte ens tänker en extra tanke på.


Kommer ni ihåg kontroversen med H&M:s "Coolest monkey in the jungle"-tröja som bars upp av en mörkhyad pojke. Jag var en av dem som försvarade H&M för det. För att jag innerst inne trodde att stylisten som tagit beslutet inte är rasist eller tog beslutet utifrån rasistiska värderingar. Även om jag tror det än idag så lärde jag mig något oerhört värdefullt av den debatten, DET HAR INGEN BETYDELSE. Intension spelar ingen roll, om slutresultatet är kränkande så är det det oavsett om det var meningen. Och i många fall är det ju just precis den där oförsiktigheten som är problemet!


Så även om jag skulle kunna slå vad om att Arabia inte har suttit på mötet och frågat sig själva ”Hur kan vi göra en mugg som kränker tjocka?” Så är det så många tolkar bilden. En tjock snorkfröken som ser förskräckt ut av sin spegelbild. Och jag vet att det är många som försökte förklara kontextet, men det har ingen betydelse just här! Bilden är ju tagen UR sin kontext, och om det är en bild som enbart funkar om man vet bakgrundshistorien var det ju ett väldigt dumt val.


Så nästa gång någon lyfter en åsikt som du anser vara ”lättkränkt”, utmana dig själv. Tänk lite djupare. LYSSNA på vad personen säger. Kränkningar mot icke-normativa personer får inte längre gå förbi obemärkt, tiderna håller på att förändras. På vilken sida av historien står du?

mg 3888

Lånade bilden från Malins Blogg!


Hotell Frukost på Greenstar Hotel Vaasa

Skrivet av Julia Andersson 11.02.2020 | 1 kommentar(er)

Kategorier:
Taggar:

Förra veckan hade jag lyxen att få bli bjuden på Hotell frukost på nya hotellet i Vasa, Greenstar. Passade perfekt eftersom vi precis hade kommit hem igen efter vår resa, så fick mjukstart i vardagen. 

IMG 8225IMG 8229

Frukosten var jättegod! Fanns allt man kan önska sig på en frukost buffé, inget överflöd på något vis men goda saker som kändes väl utvalda.

IMG 8233

Även Adrian gav frukosten godkänt! Vi hade ätit gröt hemma innan vi åkte iväg så satsade på att ge nomom Plockmat! Vi satsar ganska hårt på just plockmat åt honom och har gett bitar 

IMG 8260

Efter eventet stannade jag och Isabelle kvar en stund så att Adrian och Lykke fick leka runt! Det fanns en stor låda med leksaker som de glatt kollade igenom och sedan få krypa av sig på de stora golvet. Härligt!


Kap Verde

Skrivet av Julia Andersson 07.02.2020

Kategorier:
Taggar:

IMG 8864

Vilken dröm semester vi har haft på Kap Verde! Jag tror att det bästa betyget är att dagen efter vi kom hem kollade vi på fullaste allvar på Tui appen för att vi ville boka samma destination till nästa vinters semster, bättre än så blir det inte!

IMG 8046

Vi åkte till ön Boa Vista, som var precis en såndärn paradis ö man drömmer om. Varmt, palmer, sandstränder och turkost hav. Vi bodde på ett stort hotell precis på stranden, så visst mycket andra människor var där ju, men det stör inte mig, jag är inte ute efter att vara ensam. Vi hade all inclusive och stannade på Hotell området hela semestern. Det var en sån semester vi var ute efter, enkelt och lugn och ro, inget hektiskt upptäckande. 

IMG 7953

Hotellet, Riu Karamboa var helt fantastiskt! Fräsht, snyggt, god mat och vänlig personal! Kan verkligen varmt rekommendera stället. Servitörerna i buffé-restaurangen var alltid snälla och hjälpte oss dra ihop bord för att hela vårt gäng på 10 personer skulle få sitta tillsammans och äta. Alla måltider (frukost, lunch, middag) fanns det alternativ i överflöd och utbudet varierade mycket från dag till dag så man blev inte uttråkad av att äta på samma ställe hela tiden. Hotellet hade även Tema restauranger men vi provade inte på dem eftersom man var tvungen att boka sin plats. Lättare med Buffé och då hittar också alltid alla personer nåt som faller dem i smaken! 

IMG 8877

I poolbaren drack vi en hel del fruit punch och alkoholfri pina colada. Det kändes så himla lyxigt att glida upp och beställa sin drink där, och med all inclusive så behövde man inte ha pengar med sig heller, så praktiskt! 

IMG 8910

Så lekte vi och hoppade i vågorna! Vilka GIGANTISKA vågor det var! Röd flagg nästan hela tiden men enligt strandvakterna var det säkert att vara i vattnet så länge man nådde botten. Vilken fantastisk vecka vi hade! Min syster Malin har ju också en blogg, så klicka in er där för att läsa hennes inlägg om resan. Kommer leva länge på detta!

Den första resevloggen är även uppe på min youtube kanal, klicka er in och kolla på den vet jag! 


Mina köp på Black Friday

Skrivet av Julia Andersson 13.12.2019

Kategorier:
Taggar:

Senaste veckan har paketen droppat in, min shopping på Black Friday. Säga vad man vill om konsumtionshetsen dagar som Black Friday bringar, men det är en perfekt tidpunkt att passa på att köpa saker man behöver eller länge velat ha. 

IMG 7084

Foreo Luna 3. Länge har jag velat testa denna hypeade produkt, se om den verkligen gör någonting! Min hy har inte varit den samma efter graviditet och amning, och när Foreo hade -25% på deras hemsida på Black Friday slog jag till. 150€ (Originalpris 200€) är ju fortfarande mycket pengar. Ska testa den nu ett tag innan jag ger min åsikt om den!

IMG 7114

Padwico 850 Babyvakt. Sedan vi flyttade till radhus har jag velat köpa en babyvakt. Adrian sover minst en dagssömn ute på terassen och då måste jag vara i vardagsrummet för att hålla uppsikt över när han vaknar, men inte nu längre! Babyvakten Padwico 850 rekommenderades till mig av mammor i min mammagrupp, vars omdöme jag litar på. Så klickade hem den från Adlibris för 105€ (Originalpris 150€).

IMG 7120

Blusar från Topshop (ASOS). Asos hade -25% på allting och jag kunde inte motstå. Det här var ett av de "onödiga" köpen. Beställde hem 5 saker men dessa två var de jag valde att behålla. 

IMG 7125

Gina Tricot MINI. Länge längtat efter detta set från Gina Mini, så passade på när det en gång var rea. Lite stor i storleken ännu (86/92) åt Adrian men småning om. Hur fint är det inte? LOVE IT! 

IMG 7109

Knähöga stövlar från Boohoo, Plus size. Har länge suktat efter ett par loose-fitting stövlar men det är svårt att hitta några stövlar som passar över mina vader. Linda Marie Nilsson gjorde reklam för att Boohoo har stövlar som passar för plus size och även om jag vet att det är en risk att beställa från Boohoo då en retur kostar närmare 30€, lärde mig den hårta vägen. Stövlarna kostade nästan lika mycket som returen skulle kosta alltså. Men de passar fint som tur! Boohoo hade -50% på hela sidan.

Så ja, det var alla mina köp! Köpte du nåt på Black Friday? 


Amningsresan

Skrivet av Julia Andersson 23.11.2019

Kategorier:
Taggar:

Trots att jag hade förberett mig på att amningen kunde vara svår i börja hade jag ingen aning om hur svårt det skulle vara och hur mycket det skulle krävas av mig, både fysiskt och psykiskt.

IMG 0981

Jag och Adrian fick en tuff start. Akut kejsarsnitt och sedan separerade de oss (utan medicinsk orsak) i någon timme innan jag äntligen fick träffa honom igen. Vid 22.30 var vi återförenade och sedan låg vi hela natten hud mot hud. Lite slumrade jag till emellanåt och fick en gång i timmen ringa på klockan och sköterskan kom in och hjälpte mig att ge honom bröstet. Jag kunde inte röra mig på grund av smärtan efter snittet nämligen.

På BB hjälpte de med amningen, men det kändes som att sköterskornas personliga åsikter sken igenom ganska mycket. Och sedan fick vi stå till svars för vad föregående sköterska sagt. Så som att jag fick använda amningsnapp på bröstet för att Adrian skulle få tag, nästa sköterska tycker att om han inte kan få tag utan amningsnapp är det kanske bäst att ge ersättning på flaska då, och en till fick vi böna och be om ersättning på flaska när jag hade feberfrossa och Adrian var hungrig men inte fick tillräckligt från bröstet. Jag upplevde att jag fick en otrolig press på mig att amma, och den avslappade inställningen jag hade haft under graviditeten var som bortblåst. Under två månader var amningen inget annat än ångest, men jag kunde inte sluta, för just där och då kände jag att jag var en värdelös mamma, kvinna, person om jag skulle övergått till flaskmatning... jag försökte övertala Lucas och mig själv att han nog inte alls är hungrig ännu. Men jag visste att han var det, men att sätta igång med amningen var så ångestfyllt att jag ville undvika det till varje pris. När jag ammade hade jag redan ångest över att om två timmar måste jag amma igen.

Mjölkproduktionen var slö i början vilket resulterade i en slö bebis som bara somnade vid bröstet. Vi kittlade honom på kinden, under fötterna och på ryggen, klämde på händerna, allt för att han inte skulle somna. Adrian var en stor bebis på 4250g när han föddes och det tog tre veckor för honom att komma upp i födelsevikten igen. Vi var tvungna att väcka honom var fjärde timme på natten för att hans blodsocker inte skulle sjunka för lågt. Amningsnappen var fortfarande ett måste och när det till sist även gjorde så jäkla ont med dem också ringde jag äntligen till amningspolikliniken på VCS. Genom att lite rätta till hur jag höll i honom kunde han äntligen få ett bra tag om bröstet och det här besöket på amningspolin var början på vår fina amningsresa.

IMG 0777

Från ca 2 månader har amningen gått så himla bra. Mjölkproduktionen blev genast mycket bättre när vi kunde slopa amningsnapparna. Amningen blev plötsligt det där mysiga jag hört talas om. Och jag är så tacksam att jag fortsatte kämpa, för att få den amningsupplevelsen jag önskade. För nu älskar jag amningen!

Vi börjar introducera allt mer mat och just nu äter Adrian cirka 3 mål om dagen. Resten är amning och ännu har jag inga planer på att sluta. Jag trivs bra som det är just nu och kommer fortsätta amma tills det känns som att jag är redo att sluta.

Min syster hade sagt en mening till mig som blev mitt mantra ”Om det finns adoptivmammor som kan amma, ja då kan jag det också!” Och jag är glad att vi inte fick påtryckningar från BVC att börja med ersättning utan att invänta mjölken och att hjälpa mjölkproduktionen på traven. Med det sagt vill jag säga att amningen kan vara helt fruktansvärd i början och ändå bli helt fantastiskt till slut. Om DU VILL amna, ge inte upp!


ALLA SPANIEN VLOGGAR

Skrivet av Julia Andersson 21.11.2019

Kategorier:
Taggar:

Längtar du bort från november-mörkret? Kolla in våra vloggar från Spanien! Kom ihåg att gilla och prenumerera på youtube!

 


TÄVLING - Vinn biljetter till Melissa Horn i Vasa / Jakobstad

Skrivet av Julia Andersson 12.11.2019 | 41 kommentar(er)

Taggar:

Inlägget är ett kommersiellt samarbete med Studio Ticket

Hur glad blev jag när jag fick höra att Melissa Horn ska ha konsert i Vasa! Hon är en av mina absolut favorit artister sedan tidigare och nu är hon igen aktuell med ny musik. Melissa kommer att uppträda i den 6.12 i Jakobstad (Schaumansalen kl 19:00) och 7.12 i Vasa (Vasa Yrkesinstitut kl 19:30). Biljetter finns att köpa på studioticket.fi, klicka på länkarna ovan på den stad du är intresserad av för att komma rätt. 

IMG 8454

Så i samarbete med Studio Ticket lottar jag ut 2 x 2 biljetter till konserterna, så du har alltså chansen att vinna biljetter till dig och en kompis. Vinnarna hämtar ut biljetterna hos Studio Ticket. 

Regler:

- Skriv en kommentar med ditt bästa konsertupplevelse, vem du skulle dela Melissa Horn konserten med och i vilken stad ni vill gå. 

- Tävlingen avslutas på Fredag 14.11 *Tävlingen är nu avslutad*

Lycka till!

IMG 8484

Jag kommer att gå på konserten i Vasa och ser mycket fram emot det, hoppas vi ses där!


Happy Halloween

Skrivet av Julia Andersson 31.10.2019

Kategorier:
Taggar:

IMG 6638 2

Har ni sett ett gulligare skelett? Set från H&M

IMG 6655

Idag åt vi lunch på Aroma, godaste salladerna i hela Vasa tycker jag!

IMG 6656 2

Adrian charmade de andra gästerna med sin halloween-outfit

Idag är det ju den sista oktober och sista dagen av vårt hyreskontrakt till den gamla lägenheten. Vi gick dit och plockade ihop det sista och stängde dörren en sista gång. Jag, som inte brukar vara så sentimental, storgrät. Vår fina fina lägenhet på Kyrkoesplanaden. vårt första gemensamma hem, och hemmet vi tog hem Adrian till från BB, som jag älskat det stället. Kändes sorligt att stänga det kapitlet för gott. Dock gjorde grannen som hade spytt ner trappuppgången efter en antagligen lite för vild festkväll det lite lättare, och nu njuter vi ännu mer i vår nya radhus idyll i Smedsby!


My Holiday Outfits

Skrivet av Julia Andersson 29.10.2019 | 1 kommentar(er)

Kategorier:
Taggar:

IMG 5848

Klänning från Zara

IMG 6202

Kjol från Gina Tricot

IMG 6484

Klänning från Zara

IMG 5673

Matchande set från Miss Selfridge

IMG 6069

Klänning från H&M

IMG 6254

Playsuit från H&M

Vilken av mina outfits var din favorit?


Den första resevloggen & Mitt i en flytt

Skrivet av Julia Andersson 26.10.2019

Kategorier:

Hej! Dagarna verkligen flyger förbi just nu, jag hinner inte med allt som jag skulle vilja, bland annat blogga. Det är redan över en vecka sedan vi kom hem från vår resa som blev så himla lyckad. Direkt när vi kom hem fick vi nycklarna till vårt nya hem, ja VI SKA FLYTTA! Eller, har flyttat rättare sagt, för sedan tre nätter tillbaka har vi sovit i vårt nya hem. Vi hittade världens mysigaste radhus i Smedsby och hittills trivs vi så bra. Allting är ännu totalt kaos, inget har riktigt hittat sin plats, jag har fått början på ryggskott av allt lyftande, så måste vara försiktig med ryggen. Kommer att komma mer om huset absolut! 

Redigerade i alla fall den första resevloggen från Spanien så den finns nu uppe på min youtube-kanal! Kika gärna in den och lämna en tumme upp om ni gillade den <3