2ndheader2021

Visa alla inlägg skrivna mars 2020

5 saker jag lärt mig mitt första år som mamma

Skrivet av Julia Andersson 19.03.2020 | 2 kommentar(er)

Det är temavecka här på Sevendays, Föräldraskap och Barn! Så tänkte jag skulle reflektera lite över mitt första år som mamma, för galet nog så fyller min lilla bebis 1 år om 2,5 vecka (hallå vart tog tiden vägen??)

IMG 8894

1. Ibland är det svårt att balansera att vara mamma men att inte tappa bort mig själv. Att vara mamma är det största och viktigaste uppdraget i mitt liv, och jag älskar att vara Adrians mamma. Men samtidigt är jag ju fortfarande jag, och ibland behöver jag få vara bara Julia. Jag har andra intressen också, och även om jag älskar att babbla om sovrutiner, bästa barnmaten, flaskor och vagnar så kände jag ett tag att jag inte tog tid för mina intressen. Behöver några sammanhang där jag bara är jag, Julia, inte mamman Julia hela tiden. 

2. Det är mycket svårare än jag trodde att sätta upp gränser för hur andra gör med mitt barn. Mest konkreta exemplet är när man träffar bekanta på stan och de börjar peta på Adrians händer eller i ansiktet. JAG FÅR PANIK och ändå känns det svårt att säga ifrån. Vill bara skrika "Peta inte på honom med smutsiga händer" och ändå står jag där och ler stelt. Kan vi inte komma överens om att man inte rör andras bebisar utan tillåtelse?

3. Det stämmer som de säger att man får reda på vem ens riktiga vänner är när man fått barn. Vem fortsätter höra av sig? Och det visar sig ganska snabbt vem är intresserad av att finnas i barnets liv. Personer som jag trodde att skulle bli jätteviktiga i Adrians liv har dragit sig undan. Men det har ju också gett plats för nya vänner! 

4. Man måste inte lyssna på BVC. Jag tycker det är så otroligt bra med barnrådgivningen och att vi får så mycket hjälp och stöd under första året. Men för min egen skull är det skönt att ha en faster som är utvecklingspsykolog som jag kan vända mig till när jag har frågor om just anknytning. Upplever att bvc stressade oss redan när Adrian var pytteliten att vi inte skulle samsova för att Adrian skulle sova i egen säng. Och oj nej sover han tupplurer i din famn vid 4 månaders ålder? Det ska man inte göra... Min magkänsla sa att sova och låta honom sova nära så mycket som möjligt, så det har varit rätt för oss. Så glad att jag inte lyssnade och försökte börja sömnskola vid några månaders ålder. 

5. Barnet kommer naturligt hitta en rutin, man behöver inte följa ett tidsschema. I alla fall var det så för oss. Fram tills 9 månader ungefär hade vi inga rutiner alls! Vi matade när han var hungrig, sövde när han var trött. Ungefär vid 9 månader började jag märka att han vaknade ungefär samma tid på morgonen, och sedan började rutinerna med frukost, mellis, mat och sovturer infalla på ungefär samma tid helt av sig själv. Det har varit så skönt att inte vara bundna till ett schema för att skapa en rutin. 

IMG 8893


Mobilbilder från Första veckan i Mars

Skrivet av Julia Andersson 08.03.2020

Kategorier:
Taggar:

Inlägget innehåller reklamlänkar.

IMG 8605

Reklamlänk

Adrians nya skor! Ett par urgulliga vita sandaler från Kavat. Vår BVC-sköterska rekomenderade att köpa skor så att han ska få öva att stå rätt med hälarna i golvet. Han vill så gärna trippa på tå som en liten ballerina! Vill definitivt lägga honom i Balett-klass när han blir äldre, hur gulligt?!


adrian2

Är du också trött på att se perfekt städade barnrum på Instagram? Så här ser det ut i Adrians rum mest hela tiden, ofta värre stök. Orsaken varför det är så här "städigt" är att jag precis hade städat medan Adrian sov tupplur och här hade han precis börjat leka (leka = dra ner allt från hyllorna och ut allt ur lådorna) Aa-ja, småbarns livet! 

adrian1

"Jag har inte gjort någonting"-minen. Åh alltså gullunge!!

namnsdag

4 mars hade Adrian namnsdag! Nån gång i höstas slogs jag PANIK för jag kom på att jag inte hade kollat när Adrian han namnsdag och tänk om vi hade missat den första namnsdagen?? Kollade genast upp och det visade sig vara 4.3 som är Adrian-dagen. Satt in det i mobil kalendern för att inte glömma! Vi firade med att bjuda min kompis Celine på kvälls fika och hon kom med en present! 

tshirt

Beställde lite från Zara till mig själv och denna URGULLIGA t-shirt till Adrian. Storlek 92 så den är ännu lite stor, men upplever att Zara kids är ganska små storlekar om man jämför med t.ex. Lindex. 

garderob

Gjorde om Adrians garderob i veckan. Filmade också hela processen, videon finns uppe på min Youtube kanal och den hittar ni HÄR! Blev nöjd med resultatet. Sakta men säkert börjar allt falla på plats i vårt nya hem, vi har ju bara bott här i snart 6 månader, hehe.