2ndheader2021

”Man behöver inte se allt som kränkande”

Skrivet av Julia Andersson 21.02.2020 | 4 Kommentarer

Kategorier:
Taggar:

”Man behöver inte se allt som kränkande” Det är en mening som jag ser allt oftare i kommentarsfält. Senast när Malin skrev om den nya muminmuggen. Jag blir så otroligt provocerad av meningen, eftersom den är så förminskande. Personen berättar att den andras åsikt inte bara är fel utan också helt onödig. Även om kroppspositivitet inte är din hjärtefråga, så det viktigt att komma ihåg att det är enbart så vi kommer framåt i samhället. Genom att lyfta och ifrågasätta. Hur många tänker ens idag, år 2020 på att så sent som på 1950-talet sågs det som radikal feministiskt att som kvinna bära byxor. Något som vi idag inte ens tänker en extra tanke på.


Kommer ni ihåg kontroversen med H&M:s "Coolest monkey in the jungle"-tröja som bars upp av en mörkhyad pojke. Jag var en av dem som försvarade H&M för det. För att jag innerst inne trodde att stylisten som tagit beslutet inte är rasist eller tog beslutet utifrån rasistiska värderingar. Även om jag tror det än idag så lärde jag mig något oerhört värdefullt av den debatten, DET HAR INGEN BETYDELSE. Intension spelar ingen roll, om slutresultatet är kränkande så är det det oavsett om det var meningen. Och i många fall är det ju just precis den där oförsiktigheten som är problemet!


Så även om jag skulle kunna slå vad om att Arabia inte har suttit på mötet och frågat sig själva ”Hur kan vi göra en mugg som kränker tjocka?” Så är det så många tolkar bilden. En tjock snorkfröken som ser förskräckt ut av sin spegelbild. Och jag vet att det är många som försökte förklara kontextet, men det har ingen betydelse just här! Bilden är ju tagen UR sin kontext, och om det är en bild som enbart funkar om man vet bakgrundshistorien var det ju ett väldigt dumt val.


Så nästa gång någon lyfter en åsikt som du anser vara ”lättkränkt”, utmana dig själv. Tänk lite djupare. LYSSNA på vad personen säger. Kränkningar mot icke-normativa personer får inte längre gå förbi obemärkt, tiderna håller på att förändras. På vilken sida av historien står du?

mg 3888

Lånade bilden från Malins Blogg!

Kommentarer

 • Til 21/02/2020 12:38pm (6 månader sen)

  Snorkfrökens kropp skiljer ju sig inte från andra mumintroll så varför anses hon vara tjock?

 • Elvira 21/02/2020 1:42pm (6 månader sen)

  Ja! Precis detta. Är sååååå trött på att den kommentaren alltid (alltid!?) dyker upp om någon ifrågasätter någonting och förklarar hur det är problematiskt - är ju inte som att man aktivt söker efter saker som är kränkande, världen bara råkar vara full av dem ...

 • Kristina 21/02/2020 1:57pm (6 månader sen)

  Bra skrivet Julia!
  Förminskad är just vad man känner sej i såna situationer. Din text fick mej att minnas en kommentar för länge, länge sen av en (manlig) kollega. Kommentaren gällde inte min kropp, men nog min person. När jag sa att kommentaren sårade mej, så förklarade han bort kommentaren, han bad inte om förlåtelse.

 • En just sådan 22/02/2020 8:38am (6 månader sen)

  Jag erkänner, jag har (är kanske även lite ännu) en som tänker just så "man behöver inte se allting som kränkande". Jag fick en tankeställare av ditt inlägg, tack! MEN Jag måste ändå få tycka att man inte är själv 100% ansvarig för att något man säger/gör är kränkande för annors skulle man inte få prata. OBS! Nu menar jag ju definitivt inte att man skall medvetet mobba eller säga direkt kränkande saker bara att saker just kan tolkas på olika sätt.
  Ta h&m just som exempel, skulle kampanjen ha varit med en vithyad, vore de inte kränkande mot mörkhyade då som att dehär är en skjorta för vita?
  INGENTING kan göras så ALLA är nöjda och att ingen är kränkt i dagen samhälle och om ingen blir kränkt för minsta lilla skulle vi inte just som du säger gå framåt. Det här är just en sak som diskuteras och diskuteras igen och som inte har ett rätt svar.
  Men tack för ditt inlägg!❤ Fick igen en liten inblick i hur saker man säger kan ge effekt på andra och försöka va försiktigare i framtiden👍

Skriv en kommentar