Det här med att jobba hemifrån

söndag 8 oktober 2017 - 11:58 | 7 Kommentarer

Den vanligaste responsen jag får när någon undrar vad mitt jobb är, och jag säger att jag jobbar med en bloggportal och har egen firma, är kommentaren "oj vad skönt" eller typ "du får ju ta sovmorgon när du vill då". Underförstått att folk ofta tror det på något sätt är lättare att jobba hemifrån och kunna bestämma sina egna tider. Men så är inte fallet alls. Åtminstone inte mitt fall.

Jag har både provat på att jobba 8-16, 10-19, 11-02 och har nu hittat den rytm som passar mig. Som jag tidigare bloggat om är att jobba i block min grej. Bara för att man jobbar hemifrån betyder det inte att jag tar sovmorgon när jag vill eller latar mig om dagarna. Tvärtom tror jag, att då ansvaret ligger helt på en själv, krävs det ännu mera diciplin och beslutsamhet för att få jobbet gjort. Ingen sitter och andas i nacken för att du ska få gjort vad du ska göra. 

laptop 1205256 960 720

Jag vill tvätta bort föreställningen om att distans- och flexjobb på något sätt skulle vara lättare än att ha fasta tider. Har du fasta tider så har du åtminstone en tid när du får gå hem och (förhoppningsvis) kan släppa jobbet för dagen. För mig som gör flera jobb är dagarna aldrig helt lediga. Kan faktist inte komma ihåg när jag senast skulle ha haft en helt ledig dag utan att svara på ett enda mail eller göra nån liten jobbrelaterad grej. Idag är det t.ex söndag och mitt alarm gick på 08:30 så att jag skulle kunna planera nästa veckas sminkkurs, skriva en presentation till den och lägga in jobbannonser. Klockan ett är det dags för ett stylinguppdrag och fotografering, följt av en franskund. Ikväll ska jag skriva en blogglista för nästa vecka och svara på mail.

 

MEN med dessa ord vill jag säga: jag älskar alla jobb. Jag älskar att göra massor av olika saker och därför passar inte 8-16 mig just nu. Kanske efter nyår, kanske nästa år eller kanske aldrig. Vem vet! Jag vill starta söndagen med en liten tacksamhetsövning och positivt tänkande och lista fem saker varför alla borde prova på att jobba på distans:

apartment 1899964 960 720


1. Ingen dag är den andra lik. 
Att få omväxling i vardagen är viktigt för psyket och hälsan. Variation är otroligt bra i jobbsammanhang och ger dig dessutom nya utmaningar hela tiden.

2. Du kan träna - när det passar dig. Vissa är kvällsmänniskor, andra är morgonmänniskor. Ibland blir jag sugen på att träna mitt i dagen och har jag inga kunder - så går det! Jag behöver inte stämpla ut eller in från jobbet utan går då jag känner.

3. Du kan jobba varifrån som helst. Nu beror det förstås på vilket typ av jobb du har, men går det via en laptop kan du i princip sitta var som helt i världen och jobba. Flexibilitet.

4. Du får bra självdiciplin. Finns det ingen som bokstavligen (du kan ju ha en chef på distans) andas dig i nacken, blir du också bättre på att göra allt i tid. Du vill ju inte att chefen ska tro att du är lat trots att du jobbar hemifrån.

5. Du kan flexa med tider. Som ett exempel: Imorgon vill jag vara lite mera ledig, så då jobbar jag extra mycket idag. Förbered för dagar att komma och jobba extra när du har tid. Flexibilitet är det bästa jobbsättet för mig och passar det dig, är distansjobb verkligen något att prova på.

 

Inte att förglömma, så finns det väldigt många positiva saker med att ha ett kontorsjobb. Vilket jag också älskar. Kollegor, trygghet, rutin, social samvaro, bollplank för att nämna några. Men den listan blir en annan gång! Ha en skön söndag ♥

 

 

 

Taggar:

Kategorier:

Jobb Vardag

7

Kommentarer

 • Sara

  08.10.2017 14:32 (2 månader sen)

  Bra inlägg! Jobbar själv hemifrån vid sidan av studierna, och inte är det så lätt som det låter inte. Men skönt är det, när man kan sitta och jobba i mysbyxorna och inte behöva bry sig så mycket om hur man ser ut :)

  • Julia Holmqvist

   08.10.2017 15:59 (2 månader sen)

   Tack vad kul att du gillar! :) Jo jag håller med, men ibland måste jag klä på mig och fixa mig för att känna att jag "går på jobb" haha. förstår du vad jag menar?


 • Danielas Dagbok

  08.10.2017 17:37 (2 månader sen)

  Jätteintressant läsning!


 • Anna

  09.10.2017 00:20 (2 månader sen)

  Jag jobbar också hemifrån och skulle inte vilja byta ut det mot någonting. Det krävs mycket självdisciplin, men det är också skönt att ha möjligheten att själv välja sina arbetstimmar. Jag jobbar dock alltid mot en deadline, men den brukar inte vara svår att hålla, oftast är jag klar flera dagar i förväg. Tror faktiskt att jag skulle ha problem att hålla en deadline ifall jag jobbade på något kontor med en chef flåsande i nacken. Här hemma kan jag ändå stiga upp, ta en promenad eller koka kaffe mitt under arbetsdagen, om jag så vill.

  • Julia Holmqvist

   09.10.2017 08:57 (2 månader sen)

   Ja det är absolut en fördel, att kunna välja när man går ut för att ta frisk luft, eller när man tar och kokar kaffe. Jag har precis som dig ännu mera självdiciplin när jag jobbar hemifrån, är när jag är på kontoret.


 • Ma

  09.10.2017 22:54 (2 månader sen)

  Du lyckas verkligen kombinera flere jobb - men nog kräver det planering, flexibilitet, stresstålighet och självdisciplin . Strongt gjort ♡


Skriv kommentar

Observera att kommentarsfunktionen inte stöder användningen av emojis.