Februaris mål och snack om pengar.

onsdag 1 mars 2017 - 09:00 | 2 Kommentarer

Eftersom februari är slut så tänkte jag faktist bjuda på en lite tillbakablick. Vad gick som planerat och vad gick inte? I slutet på en månad lägger jag upp nya mål för kommande månad. Sedan delas de upp i mål för veckan och mål för dagen. Det kanske låter dötrist, men hjälper mig jättemycket att få saker och ting gjorda! Når jag inte målen för månaden är det inte världens undergång, då får man bara sätta sig ner och fundera vad som gick fel eller om målet sist och slutligen var så viktigt för mig. Jag ska försöka vara lite mer personlig idag och berätta hur målen för februari gick (förutom de som är superpersonliga då). Speciellt eftersom det varit så mycket snack om ekonomi i den finlandssvenska bloggosfären kan jag också bidra med en del. Försöka avdramatisera att tala om cash. Det ska inte heller vara fult att tala om pengar när det gått uppåt.

 

Ekonomi: Eftersom jag ännu i januari var osäker på hur mycket jobb jag skulle ha i februari, blev ekonomiska målen ganska försiktiga. Bl.a. ville jag lägga 200€ på sparande, börja spara i fonder och helt enkelt inte gå på minus denna månad. Nå nu i efterhand var det nog väldigt försiktiga mål, så kan checka av allihopa! Sparade mera än två hundralappar till bsp, i veckan började jag dessutom spara i fonder (satte in en summa på vardera och f.o.m nu placeras det dit automatiskt varje månad) och tack vare en oväntad dividend går jag nästan tretusen på plus i februari.

 

business 926221 960 720


För att ännu tala lite om pengar så kan jag ju berätta hur jag går till väga. Varje månad lägger jag upp en budget och skriver upp vart alla pengar går. Kategorierna är fasta utgifter (dit hör hyra, trafik/bilskatt och elräkning) och rörliga utgifter ( katergorierna mat, café&restaurang, transport, kläder, smink, bensin, nöjen, presenter och övrigt). Därtill har jag en motsatt tabell som räknar inkomsterna (lön, Kela när jag ännu fick studiestöd och övrigt, t.ex pengar i gåva eller utbetalning). Efter varje månad räknar jag ihop om jag gick på plus eller minus och funderar på resultatet. Vad gick fel/rätt?

Det här är verkligen en ögonöppnare kan jag säga. Man märker vart pengarna går och hur lätt de slinker igenom på onödiga utgifter. Den katergorin som varit dyrast för mig är inte mat, utan kläder&accessoarer. Därav inleddes köpstopp detta år. En kategori jag inte sparar in på är restaurang&café eftersom det är något jag njuter av och går hellre ut på restaurang än på krogen på helgerna. Nöje är faktist ofta noll eller ett par tior i månaden. Saker jag har försökt spara in på är "övrigt" och "smink". Det går väl sådär. 

Därefter är BSP-kontot världens bästa grej att starta. Som Michaela skrev i sitt inlägg hade hon möjlighet att köpa sin första lägenhet som 25-åring tack vare bostadssparandet. Nu har jag ju ingen egen bostad, men försöker spara flitigt. En månad har man kanske råd att lägga in 10€, medan en annan månad 300€. Det beror ju på hur ens livvsituation ser ut. Tur att dyra barn inte finns med i bilden här, utan bara en chiuahua som äter lite och billigt. Jag tror hur som helst stenhårt på att alla har möjlighet att lägga undan en liten summa. Jag själv har ju studerat fram till december och varit ut i arbetslivet i två månader, så kan jag, kan du ♥  

 

Träning: Mina träningsmål för februari var att börja träna enligt ett marathonprogram, träna flexibilitet en gång i veckan och dra en Energyrun-träning. Sedan hade jag vissa mål för mentala hälsan och koständringar (t.ex fortsätta på godisstoppet). Nå, februari har varit en dålig månad om man ser på träningen. Först fick jag vinterkräksjukan och strax innan Lissabon halsont och feber. Jag har börjat med marathonprogrammet men varit tvungen att vila p.g.a sjukdom. Så ingen check på den. Jag har inte heller tränat flexibilitet en gång i veckan hehe, så ingen check där heller. En Energyrun-träning drog jag så CHECK. Dessutom går godsstrejket bra och nu får jag ställa in nya mål för mars. Hälften vunnet, hälften förlorat i den här katergorin.

 

collage3


Jobb:
Målen var tre stycken. Skicka in jobbansökan (ja, det behöver skrivas ner annars gör jag det aldrig), få ett jobb samt starta egen firma. Alla tre sakerna lyckades! Egentligen var det inga omöjliga mål. Sökte sommarjobb till VBL men har inte hört något, däremot fick jag förlängt kontrakt här på Sevendays ♥♥ och ganska mycket timmar på jobben.fi.

Dessutom har jag äntligen startat eget företag! Det tog sin lilla stund. Jobbar ännu med en hemsida där man ska få ta del av lite portfoliobilder och ett bokningssystem. Det firman alltså fokuserar på är fransförlängningar, sminkningar och lite styling/föreläsningsgrejer. Dessutom försöker jag också börja skriva mera artiklar, så ALLT kan man fakturera via företaget. Jag jobbar i "skönhetsbranschen och all annan laglig verksamhet i Finland" hehe, så det borde täcka det mesta. 

Emelie2
Foto: Sofia Jern

 

Relationer: I februari ville jag ha en tjejweekend för att få umgås med mina vänner, vilket vi hade i Helsingfors. Det gav mig så mycket energi och fyllde behovet av social samvaro. Jag ville också gå på en ordentlig dejt, men det blev inte av. Däremot blev det en traditionsenlig spelkväll i fredags, räknas gruppldejt? Mina mål var också att träffa familjen en gång i veckan vilket jag gjort, mera än det till och med.

 

brunch8

 
Som ni märker, inga svårigheter eller omöjliga uppgifter. Men ändå såna som kräver engagemang och vilja. Jag måste jobba mycket för att kunna spara i månaden, jag är tvungen att stiga upp från soffan och träna för att nå målen, och vill jag umgås mera med vännerna får jag helt enkelt ta mig tid till det. 

 

Nästa månad blir det helt andra mål än dessa, så bara att köra igång nu. Mars - du är välkommen!

Taggar:

Kategorier:

Vardag

2

Kommentarer

 • Ma

  03.03.2017 12:06 (11 månader sen)

  Detdär med familjen uppskattar jag <3

  • Julia Holmqvist

   06.03.2017 21:38 (11 månader sen)

   <3


Skriv kommentar

Observera att kommentarsfunktionen inte stöder användningen av emojis.