RÄNDERNA GÅR ALDRIG UR

torsdag 26 april 2018 - 20:45 | 0 Kommentarer

Finns det ett ord som verkligen kan beskriva det utlimata, klassiska vår- och sommarmodet? Javisst! Det stavas: Marint.
Blåvitrandiga skjortor, kabelstickade fiskartröjor, röda detaljer och snygga seglarskor är återkommande varje sommarsäsong. 2018 är inget undantag. 

Här kommer lite kort historia för dig som är intresserad av hur den här stilen faktist har blivit en klassiker i mångas garderober. Den marina stilen/seglarstilen kommer från den Nautiska stilen och hänvisar till havs- och fartygslivet. Vi har ju den här föreställningen om livet vid havet: Jackor med mässingknappar, en vit sjömansuniform, stiliga hattar eller en gul regjacka och snygg fiskartröja. En väldigt romantiskt bild. Historiskt sett är alla plagg skapta för att tåla saltvatten, vind och sol. 

 

boomerang ss 2011 oscar spendrup by carl bengtsson

boomerangclothingKampanjbilder för Boomerang

Den marina stilen har sitt ursprung från 1800-talets England, då en ny officiell marinuniform tog fart. Färgskalan för flottans officerare gick i blå/vit med guld- och silverdetaljer. Det är härifrån uttrycket (och min favoritfärg) "marinblå" 
har sitt ursprung. Senare samma århundrade började amerikanska seglare bl.a. bära stickade randiga tröjor och den karakteristiska seglarscarfen. Enfärgat var till för officerare, medan sjömännen bar randigt. Den typiska gula färgen vi ser ännu idag användes som varningsfärg på kläder, ifall man hade en man överbord. 

Den här stilen som tidigare tillhört enbart flottan har sedan flyttat sig till våra nutida garderober. Seglarkläder anammades av stora Yachtklubbar som hade stort inflytande på fritids- och sportkläder. Marinblått, vitt, rött och gult är utmärkande färger som ännu används i seglingsvärlden. Därefter snappade societen upp seglarstilen och gjorde den till något mera användbart och anpassat att ha på sommarfester och tillställningar.

kids in sailor suits

 

 

Seglarkostymen har också varit en klassisk design för barn: under mitten av 1900-talet kan man se hur drottning Victoria av Storbrittanien klädde sina barn som bilden visar. 1931 publicerar Vouge en bild på en kvinna i full seglarmundering med en röd-, vit- och blårandig topp. En senare bild från 1956 visar en kvinna i jolle. Kvinnan bär avklippta jeans, en vit skjorta, vita seglarskor och en röd bandana på huvudet. Seglarstilen var född.

 

8844 60307a3fce 21811300 590 10 zoom side

 

Det här skulle egentligen bli ett inlägg om mina favoriter från Lexington Company just nu ↑, men så hittade jag så mycket intressant fakta på Fashion History. Visst är det kul att veta varför vi just använder uttryck som "marinblått" och använder randiga tröjor i kombination med gult och rött? Den färgkombination man hittar mest hemma i min garderob är just blått och vitt. 

 

28579764 10156189338377767 1593648856 o

Lexington har hur som helst lanserat lite nya grejer på deras hemsida. Jag är riktig svag för sköna skjortor i kombination med shorts. Den här sommaren är mitt mål dock att använda mera klänningar, som går utanför min bekvämlighetszon. Jättesnyggt med en marinblå klänning och vita sneakers! Eller varför inte testa den vita jobbskjortan med ett par behagligt lösa byxor. Vi kan nog konstatera att ränderna aldrig går ur mode. Satsa på en riktig härlig kabelstickad tröja för kyligare sommarkvällar, eller en diskret randig tröja i oversize modell. Det här suktar jag efter just nu. 

Ha en bra torsdag!

 

Kommentarer

Ingen har kommenterat denna sida ännu.

Skriv kommentar

Observera att kommentarsfunktionen inte stöder användningen av emojis.