söndag 28 januari 2018 - 01:11

Tips: Veckans vegandag

Med fjärde veckan i januari på gång, så betyder det också att jag är inne på min fjärde vecka innehållande en vegandag. Mitt nyårslöfte har gått utan problem och tror det här är en av löftena som kommer gå lättast att uppfylla. Därför tänkte jag tipsa om vilka rätter jag ätit och låta er inspireras!

För att inte låta allt för skrytsam, så har jag faktist hållit mig till att själv kocka en maträtt per dag. Lunchen har vi ätit ute. Här äter man (jag?) betydligt oftare på restaurang än hemma. Vilket är både bra och dåligt. Frukostarna har blivit med proteinbars (LÄRABAR är både gluten-, soja- och mjölkfria) eller rostat bröd med jordnötssmör. Middagstipsen kommer här:

 

1. Stekta grönsaker i kokosmjölk

resizedimage800600 26653308 10156033293077767 1470801949 o


Här bloggade jag
om receptet
. Fick sedan veta att vissa Quorn-produkter innehåller mjölk (men här finns en veganserie) så kolla extra noga på innehållsförpackningen! Den här rätten gick lätt, rätt och snabbt.

 

2. Marockansk kikärt- och aubergingryta 

26828428 10156044597627767 898087268 o2


Som andra middag
gjorde vi en marockansk gryta. Recept finns här på Foodly.fi! Jag böt ut den vanliga yoghurten mot en vegansk variant och tillsätta några andra grönsaker. Egentligen är det väl inte så stor skillnad vilka du väljer, ta någon som är i säsong.

 

3. Grekisk grönsaksgryta

Skarmavbild 2018 01 28 kl. 01.07.09

Bild: Ica.se

Glömde förstås att ta bild på denna. Jag älskar Grekland och har för länge sedan blivit kär i deras smaker och maträtter. Den här grekiska grytan heter Mpriam och tillagas i ugn. Jag gjorde den vegansk genom att kapa bort fetaosten (snyft) och ät den med pitabröd. Jättegott!

 

Jag tror att nästa veckas recept blir en soppa eller liknanda. Enkelt, gott och framförallt passande i Finlands kalla klimat.

 

lördag 6 januari 2018 - 09:00

Recept: Vegansk middag

Så ett av mina nyårmål är att ha en vegansk dag i veckan, helt enkelt för ge kroppen mera växtbaserad kost och för att utmana mina smaklökar lite mera. I veckan provade vi koka ihop en egen middag utan recept, vilket blev supergott! Tänkte dela med mig av receptet, eftersom allting gick så lätt, snabbt och smärtfritt. En perfekt vegansk maträtt för vardagen.

 

Du behöver:

  • En röd paprika
  • En halv rödlök
  • En halv gullök
  • Gröna bönor
  • Ett paket quorn
  • 1 tsk kurry
  • salt
  • peppar
  • vitlök
  • två tsk sesamfrön
  • En burk krossade tomater
  • En burk svarta bönor
  • En burk kokosmjölk

 

Gör så här:

vegan recept


Hacka alla grönsaker och stek dem tillsammans med quornbitarna. Krydda efter egen smak.

26695432 10156033293107767 150937785 o

26692646 10156033293037767 1408887691 o


Koka upp kokosmjölken
, svarta bönorna, krossade tomaterna och tillsätt de frästa grönsakerna. Krydda med kurry, vitlök, peppar och alla kryddor som du älskar! Vi tillsätte lite mango chutney och sesamfrön till sist. 

 

26653308 10156033293077767 1470801949 o


Servera med brunt
ris. Enklare och godare än så här har jag nog aldrig gjort vegansk mat haha. Smaklig måltid!

 

 

lördag 25 november 2017 - 10:32

Recept: Den perfekta jul-smoothien

Alltså fatta att man ännu är så otroligt mätt efter igår? Vi firade min pappa och gudfar med att äta på Amarillo och prova på deras nya koncept "The Table". Ja eller, jag har ju faktist varit en gång tidigare så visste vad det gåt ut på. Mat och dryck i mängder haha. Så otroligt bra kväll det blev! Ska skriva mera om det senare idag, men nu först väntar jobb i Blossom till kl 16 och så ska jag försöka klämma in ett gympass innan vi ska ut ikväll. Jag har tränat varje morgon den här veckan så tyckte jag förtjänade en sovmorgon till 8:30. 

Eftersom jag omöjligt får ner någon frukost här hemma, tänkte jag ta med min favoritsmoothie för tillfället till jobbet, och dricka den när (och om haha) man möjligtvis blir hungrig. Den här har en riktigt julig smak och är superenkel att göra. Här är receptet:

3 msk turkisk yoghurt
3 dl mjölk
En persimon
Massa massa kanel
Två pepparkakor (valbart)

 

asos2smoothie1

 

Grejen varför jag använder turkisk eller grekisk yoghurt istället för flytande, är att jag tycker smoothien blir mycket fluffigare och godare med den här sorten. 

 

asos2smoothie3

asos2smoothie4

asos2smoothie5


Så kastar d
u helt enkelt ner ingredienserna. Jag mätte ju inte, så chansade på måtten nu. Vill du ha lite extra julig smak kan du smula ner pepparkakor! Det blir ju kanske mera som en efterrätt då, så jag skippa de det till frukost. Men rekommenderas ändå!

asos2smoothie6

asos2smoothie8


Så fluffigt och 
gott ♥

torsdag 27 april 2017 - 18:10

Tips: Snabb och god lunch!

Fast det här kanske inte ser ut som något för världen, kan jag lova att det är paradis för smaklökarna. Igår efter gymmet (Energyrun-träningarna blev inhiberade så körde en 10km intervallträning på matta istället) slängde jag ihop ett gott kvällsmål/middag. 

lunch2

 

Just nu är det ju verkligen säsong för sparris, så stekte dem och kryddade med salt och peppar. Jag tycker sparris smakar bäst när de nästan är lite överstekta. Slängde sedan i två stycken Gunnels fiskbiffar som kommer från Reko torget. Serverade med en klick smältot med svartpepparsmak.

 

lunch

Servicen är från Lexington Company, svarta besticken köpte jag från Lagerhouse.


Idag har jag gjort två fransförlängningar, fått mina egna påfyllda och kört en lätt morgonträning + 12 km länk på eftermiddagen. Så härlig dag! Ännu ska jag ta med Nisse på valpkurs. Sjukt att det är fredag imorgon förresten, veckorna går så otrooligt snabbt.

 

Taggar:

Kategorier:

Recept

Skriv en kommentar 0

torsdag 23 mars 2017 - 08:20

Recept: Frukostbomben

Hej på dig! Mitt i veckan kan ju energinivån kännas lite low och trög, därför tänkte jag idag tipsa om världens godaste och en väldigt nyttig frukost. Jag har blivit så inspirerad av boken Food Pharmacy och har börjat krydda till alla rätter lite extra. Inklusive frukosten. Här kommer frukostbomben:

 

morgonmal6

Du behöver

  • En banan
  • En kivi eller valfri frukt
  • Blåbär 
  • Frön (solrosfrön och pumpafrön i detta recept)
  • Naturell yoghurt
  • Mosad ingefära och kanel

 

morgonmal1

Börja med att skära bananen i slantar i en skål. Banan är rik på t.ex vitamin B6, vitamin C, kalium, magnesium, vitamin A och järn.

 

morgonmal2

Fyll på med skivad kiwi. Kiwi innehåller massor av C-vitamin och också kalium och magnesium.

 

morgonmal3

Lägg till 1 dl blåbär, som är bra för synen och för immunförsvaret.

 

morgonmal4

Häll på lite naturell yoghurt.

 

morgonmal5

Toppa med frön, kanel och ingefära! Ingefära bidrar b.la till att öka blodflödet och sänka kolesterolhalten. Det betyder lägre blodtryck, mindre risk för åderförkalkning och hjärtsjukdomar. Kanelen ger bättre matsmältning, är bakteriedödande och aktiverar kroppsfunktioner som hjärtverksamheten.

 

En riktig superfrukost att starta dagen med ♥ Vill du ha en liten söt smak kan du tillägga en tesked honung.

 

 

söndag 12 februari 2017 - 11:36

Frukt- och näringsbomben


Hur har jag
missat detta enkla och otroligt goda recept under alla år? Det var Camilla som tipsade om det för någon månad sedan, och tydligen är det jättevanligt att göra det här som frukost/mellanmål. Bara jag som levt under en sten.

banan frozen

Om någon annan precis som jag missat världens godaste frukost så är det frysta bananslantar som man sedan mixar med lite naturell yoghurt. Resultatet blir typ vaniljglass fast många gånger nyttigare. Idag tillsatte jag för mycket yoghurt så konsistensen blev för rinnig, men lika god ändå!

frozen banana

Och så garnerar man med blåbär, röda vinbär och cashewnötter. Eller vad som finns i skåpet. Perfekt för mig som har godisstrejk på gång och älskar glass och godis hehe. Bon apetit ♥

 

onsdag 8 februari 2017 - 17:10

Recepten ni inte får missa

Rebecca liggande 1

ingredienser1


Jag startade veckan på bästa sätt med Rebecca och en påse full av läckra ingredienser. I måndags var det nämligen dags för mig att slipa på en artikel till samma bilaga som nämns i förra inlägget. Tillsammans kockade vi ihop så delikata grejer att ni inte anar! Mums mums. På bilden är Rebecca i full gång att rensa dadlar och hacka nötter till en supergod och nyttig dessert till vårens festbuffé. Förutom detta recept kommer det även två recept på nyttiga och salta småplock.

Det här får ni inte missa! To be continued...

 

torsdag 19 januari 2017 - 20:20

Recept: Supersmoothie

Nu var det dags för bloggens första recept! Jag gör nog "ordentlig" mat nästan varje dag, men eftersom mina kockkunskaper inte är fenomenala känns det inte relevant att tipsa er om vanlig husmanskost som man svirar ihop på 20 minuter. Dessutom är man oftast så hungrig att kameran inte skulle hinna med haha.

 

Ett nyårsmål jag har är att äta mera frukost, vilket ibland är lättare sagt än gjort när det är bråttom på morgonen. Man ska hinna duscha, vakna, gå ut med Nisse och fixa sig innan arbetet. Nu för tiden brukar jag därför göra en rejäl portion av denna supersmoothie, som man kan dricka som frukost i flera dagar! Superbra. 

 

Du behöver:

• En banan

• En avokado

• 4 dl frysta bär

• 1 msk Olivolja

• 1 tsk okosfett

• 4-5 dl naturell yoghurt 

• (En nypa måltisdersättning från Loomeco)

 

smoothie ingerdiens

smoothie

 

Det kanske låter som många ingredienser, men kokosfett och olivolja t.ex räcker ju väldigt länge och håller i skafferiet. Måltidsersättningen behöver man inte, men det ger en mättnadskänsla som håller i sig under dagen. Den är full av olika bär, nötter, grönpulver och är 100% ekologisk och vegansk.

 

smoothie1

smoothie youghurt side

 

• Blanda i alla ingredienser och mixa.

 

red smoothie

fresh smoothie

 

•Klart!

 

Det här är verkligen behändigt att dricka på morgonen och avokadon + kokosfettet håller dig också mätt, bananen ger lite sötma och allting tillsammans blir en härlig konsistens. Har själv väldigt svårt för smoothien med t.ex gryn i som ger en mera fast konstistens. Men inte denna. 

Smaklig måltid!