Så afterworkar du bäst

tisdag 12 juli 2016 - 09:00 | 0 Kommentarer

Inlägget är ett kommersiellt samarbete med Brasserie & Bar Fondis
 

Mitten av veckan brukar i alla fall för mig kännas som den mest alldagliga och lågsammaste delen, då inget speciellt händer. Man åker till jobbet, åker hem, tränar på kvällen och tar natten. Förra veckan fick definitivt ett uppsving efter att jag och några bloggkompisar fick ta en helkväll vid Brasserie & Bar Fondis. Tänk så lite det krävs för att pigga upp en helt vanlig onsdag.

fondis0

 
Jag, Rebecca, Anna, Ella och Michaela körde en ordentlig after work tillsammans med Fondis ägare Susanna Ristiluoma. Äntligen, äntligen så börjar det kännas att after work-kulturen hittat hem också bland Vasaborna. Och varför vänta tills fredag? En skön stund med vännerna, god mat och dryck kan vara lika välkomnande (om inte mer) i mitten av arbetsveckan. En liten paus från allt som heter vardag helt enkelt.

 

rebecca6

rebecca7 
Under kvällen satt vi och skvallrade hela gänget, och fick samtdigt lära känna Susanna, som är otroligt genuin och framåt. Jag ville också höra om Fondis historia, konceptet och lite framtidsplaner. Älskar att höra berättelsen bakom företag och hur de utvecklats genom åren! Susanna har arbetat vid restaurangen över tio år, eftersom det var hennes pappa som ägde stället innan henne. Nu är det hon som står vid rodret och ser man på hur Fondis utvecklats genom åren har hon gjort ett fantastiskt jobb. 

fondis5

Kvällen började med en av mina favoritdrinkar: aperol spritz.

Det känns som en låg tröskel att besöka Fondis. Man behöver inte klä upp sig till tänderna för att komma in på tex en drink eller på en bit mat, och speciellt efter deras renovering för några år sedan känns det väldigt välkomnande att bara smita in en stund - i jeans, klänning eller shorts. 

rebecca3

fondisinsta


Rätterna som bjöds på under kvällen var inte spikade à la carte alternativ, utan vi fick fungera som liten testgrupp inför höstens meny. Jag håller alla tummar och tår att dessa rätter kommer på menyn senare! Så otroligt gott. Som förrätt blev det stekt kammussla och gös med blomkålspuré och sött smör. Jag som har en förkärlek för fisk- och skaldjur tycker förrätten var en tiopoängare. 

collage43
Huvudrätten var en mini slider med anklever och körsbärskompott. Som vegetariskt alternativ: getost istället för biff. Heaven. En bra grej med Fondis är att menyn inte är densamma år ut och år in. Det finns seriöst inget tråkigare än restauranger som håller kvar samma rätter i tio år, och aldrig vågar testa nytt. Förutom att rätterna byts ut med jämna mellanrum så kör de även på temaveckor ett par gånger om året, vilket känns som ett nytt och fräscht koncept.

anna1

anna3

Jag som förr jobbat inom restaurangbranchen (i 5 säsonger..pjuuuh vad tiden rusar iväg) blev väldigt intresserad av att höra mera om Fondis samarbete med Kyrö Distillery. Om namnet mot förmodan gått någon förbi, kan jag berätta att det är ett destilleri i Storkyro som startade 2014, och producerar bland annat whiskey och gin av väldigt hög kvalité. Förra året utnämndes deras gin & tonic som världens bästa! Det ni.

Vi fick testa på fyra sorters gin som tillverkas i Storkyro och som finns att smaka på vid Fondis. Juuri, Napue, Koskue och Academy. Min favorit blev Koskue, eftersom den hade en mer rund och len smak än de övriga. Koskue har lagrats i en ektunna i några månader, vilket ger den speciella smaken och den mörkare färgen.

rebecca2


Som dessert blev
det en helt ny smakupplevelse: Getost-Crème brûlée. Om jag får bestämma en sak som ska börja serveras här i Vasa så är det den här desserten. Helt i min smak! Crème brûlée brukar oftast vara väldigt söt eftersom den i princip är gjord på socker, ägg, grädde, mjölk och vanilj. Att tillsätta något med sån karaktäristisk smak som getost gjorde det till en helt ny dessert. Inte för söt, inte för kraftig.

fondis9

fondis8

Fondis har både en uteterass att sitta vid under varma dagar och en avslappnad innedel om man så föredrar det. Inredningen känns väldigt Vasa-goes-New York med teglestensväggar, trähyllor och inredning med urban touch. Hit kan du komma vare sig du vill ha en drink, småplock eller en rejäl matbit. Hela aw:n blev väldigt lyckad och körde mitt humör upp till toppen! 

Så nu vet ni vart det bär av nästa after work. Och glöm nu för allt inte bort att beställa världens bästa gin & tonic ♥

Besöksadressen är:
Fondis
Hovrättsesplanaden 15
65100 Vasa

 

Många bilder är tagna av: Anna och Rebecca.

Taggar:

0

Kommentarer

Ingen har kommenterat denna sida ännu.

Skriv kommentar

Observera att kommentarsfunktionen inte stöder användningen av emojis.