SOMMARVASA: TOPP 5 SAKER ATT GÖRA MED DIN GÄST

måndag 14 maj 2018 - 19:20 | 0 Kommentarer

Efter att ha bestämt att spendera hela sommaren i Vasa (förutom någon weekend resa), kom jag på mig själv med att börja planera alla saker jag faktiskt vill hinna med. För hur man än vrider och vänder på det, så är verkligen Vasa en sommarstad. Här finns absolut mera evenemang och roliga saker att göra under juni-juli-augusti än under en slaskig novemberkväll. Tack vare att skriva ner saker på en bucketlist, hoppas jag också att sommaren kommer gå fort. Med fart och fläng ska det hända grejer. Pang pang - det var skoj - och så är sommaren över.

Jag längtar till hösten och nästa steg i livet.

Har du gäster som är påväg till Vasa i sommar, eller tänkte du själv besöka vad vi stoltserar som ”Finlands soligaste stad?

Här kommer fem saker jag inte vill missa i sommar. Och det vill nog inte du heller!

 

1. Bada i pingvinbastun

Sedan vi upptäckte denna skatt till bastu förra året, har det blivit många bad. Både på sommaren och vintern! Den stora allmänna bastun som ägs av Vaasan Pingviinit Ry ser inte ut för mycket utifrån sett. Omklädningsrummen är okej, bastun i okej skick och bryggan okej. Men låt dig inte luras, för när du en gång badat så är du fast! Här samlas människor dagligen för att simma i Kråkfjärden, prata med folk och sitta ute på den lilla träbänken och njuta mellan badandet.

 

32555221 10156392181382767 5127500982107766784 n

Och för att inte tala om bastulaven.

Trots att den går på elektricitet är löylyn otroligt bra! Här satt vi förra året under många sena sommarkvällar med ett gäng kompisar. Tränade först, bastade, badade och pratade om allt från himmel till jord. En av de få gånger man umgås utan telefon i handen.

 

32713875 10156392181357767 6017197551894134784 n

Info om hur du blir medlem finns på deras hemsida. Eller så åker du dit, ringer ett nummer och betalar 8 € för ett engångsbad. Hur smidigt som helst!

 

2. Terasskväll 2.0

Det jag absolut vill göra i sommar är att njuta av terassvädret. Det är få förunnat att bo i en stad med gångavstånd till så många restauranger. Jag tänker så här:

 

IMG 5960

IMG 7436

IMG 5570

Du börjar inne i stan och startar kvällen på Fondis med ett glas vin. Sedan rör du dig ner till Faros för att avnjuta en vegansk burgare och en öl. Deras terass är underbart mysig. Därefter promenerar du till Strampen och hoppas på att det ännu finns rum för dig! Avsluta kvällen här med ett kallt glas prosecco och stans finaste utsikt. Håll koll på deras program och försök gå en kväll när de har live musik!

 

3. Hiking

Det finns väldigt många bra saker med Sacramento, men en sak jag saknar är att på tio minuter komma till en vacker plats att hikea på. I Vasa finns det så många naturstigar och vägar i skogen att välja på.

Kommer du hit som turist ska du absolut besöka Salteriet i Björkö (mera än 10 min körning från centrum, men SÅ värt det) och ta en promenad Bodvattnet runt. Andra favoritplatser är Öjbergets naturstig, skidspåret och Öjens naturstig som ligger mellan Sundom och Vasa. Passar både för dig som är ensam eller har barn.

Mycket är fint med sommmar-Vasa, men få saker slår naturen.

 

4. Smaka på vin från Sundom

Det här finns på min tips-lista, men kanske inte högst prioriterat på min bucket list. Främst eftersom jag har besökt Sundom Wine två gånger tidigare! Här skrev jag ett reportage om det på Sevendays. Sundom wine finns alltså i Sundom och gör sina egna viner som de bjuder på. Hit kan du komma med en grupp på vinprovning, ta en titt på hur man faktiskt odlar vin i Finland och njuta av Kaarlos fantastiska kunskap. Det här ett lite annorlunda evenemang som definitivt är värt din tid i sommar!

 

sundomwine

sundomwine2

4. Bli äventyrlig i Vasklotskogen

Jag kan inte förstå att Zip Adventure Park faktiskt existerat hela två år redan, men att jag ännu inte tagit mig tid att prova på? Den här äventyrsbanan hittar du i skogen på Vasklot.

De vänner som besökt äventyrsparken har alla tyckt att det varit ett superbra evenemang att umgås och framförallt utmana sig själv på. Du kan välja svårighetsgrad så var inte rädd att ”misslyckas”. Den här sommaren ska jag absolut testa på något nytt.

 

Har du egna favoritaktiviteter att göra i Vasa? Vad skulle du ta din gäst med på för evenemang?

Kommentarer

Ingen har kommenterat denna sida ännu.

Skriv kommentar

Observera att kommentarsfunktionen inte stöder användningen av emojis.