lördag 7 april 2018 - 07:00

VAR ÄR FRAMTIDENS JOBB?

Jag har tänkt en del på hur man ser på jobb, jobbtider och framför allt fysiska jobbytor och känner att jag måste få ventilera mina tankar i ett inlägg. Det är ju därför man har en blogg. Tycker ju äldre man blir, desto klarare blir det för mig att vad jag ser som "jobb", inte alls är självklart för de äldre generationerna. Jag menar det finns arbeten som över huvudtaget inte existerade för tio, femton år sedan. Vi har influencers, sociala medier experter, eventplanerare och betydligt mera frilansande fotografer, skribenter och producenter. Som några exempel. 

WhatsApp Image 2018 04 04 at 19.50.46

 

Jag diskuterade det här i korthet med en vän, hur dessutom synen på den fysiska arbetsplatsen har börjat ändras. Vilket är jättebra! Jag har svårt att acceptera tanken på att man ska behöva finna sig på ett och samma kontor, 8-17 för att kunna göra ett bra jobb. Speciellt med dagens teknik är det ju i princip möjligt att göra sitt jobb via dator och skype hur enkelt som helst. (Nu tänker jag förstås enbart på vissa branscher. Att en läkare, byggare eller kock ska sköta sina jobb från distans är ännu rätt långt ifrån verkligheten. Men ni fattar.)  

Ändå vet jag många arbetsplatser där denhär otroliga noggrannheten och gamla tänket ännu existerar. Man ska absolut finnas på jobbet klockan åtta och stämpla in. Och oj oj om du tar en timmes lunch istället för en halvtimme. Då blir det minus på timkontot. Inte ska man jobba en dag hemifrån i veckan, då blir det orättvist för alla andra. Allt. Ska. Vara. Samma. För. Alla. 

Jag tror starkt på möjligheten att som anställd kunna flexa, byta miljö och vara erbjuden att ta en paus mitt i dagen (för t.ex. träning). En dröm och nyckeln för mig är: frihet under ansvar. Du vet vad du måste göra, och du har frihet att själv bestämma hur och var. Men jobbet ska bli gjort. 

 

hejhej

 

I mitt jobb som mediaproducent har jag mött förståelse och acceptans med distansjobb. I princip sedan jag blev klar estenom har alla mina jobb varit sådana som erbjudit miljöombyte och flexibilitet. Jag sätter stor vikt på det. Tror ni att det kommer vara framtidens melodi? Portabla jobbmiljöer? Eller är det tillbaka till nio-till-fem-dagen som gäller? Jag tycker det är så sjukt intressant ämne och älskar att läsa om hur olika företag tänker kring arbetarnas tider, möjligheter till distansjobb och förmåner som t.ex. frukost eller gymträning. Om jag fick bestämma skulle alla kontor ha:

  • En mental tränare/någon typ av kurator eller psykolog
  • Gym/träningsmöjligheter på jobbet
  • En distansdag i veckan minst
  • Inga in-och-ut-stämplingar. Inga fasta tider.

En annan sak som är sjukt intressant att tänka på, är hur många jobb som faktist kommer finnas om tio år, som inte finns ännu. Men det blir alldeles för långt inlägg då. Måste ta och vänta.

Som läsning vill jag tipsa om vår bloggare Petras besök på Facebooks huvudkontor i Silicon Valley. Så otroligt inspirerande läsning! Ha en skön lördag.

måndag 2 april 2018 - 16:00

EN PÅSKHELG I EGET SÄLLSKAP

Jag hade (som ni vet) mitt egna sällskap från fredag morgon till söndag kväll. Utan bil och utan planer. Men vad gör man egentligen en helg med all tid i världen? Här är resultatet från vad som gick till historien som varmaste helgen i Sacramento!

 

29954762 10156288012927767 1493183488 o2

29942462 10156288013002767 1242919148 o2

29943195 10156288012587767 1526946981 o2

 

Det har blivit mycket natur och upptäckter av nya ställen. Eftersom jag inte känner till stället vi bor på så bra ännu, blev det en perfekt helg för löprundor i solen. Varje dag en ny runda. Varmast var det nog igår söndag när temperaturen visade sjugosex grader. Men se så fint det kan vara, bara några kvarter från husen!

 

29893909 10156288012562767 1760658079 o2

29994540 10156288012472767 1565297171 o2

 

Förutom träning, har jag också slappat. Alltså det märks att det varit påsk, eftersom de allmänna utrymmena som poolområdet och gymmet varit helt öde haha. Inte mig emot! Jag har försökt samla in så mycket d-vitamin som möjligt som värmt upp kroppen inifrån och ut.

 

d7ea0692d5c49257160cef2852da6d68 side2

 

Två podcasts har gått varma i öronen. Spöktimmen och Schulman Show. För dig som gillar olösta mysterier, konspirationsteorier, AI, mordfrågor och andra mystiska berättelser är spöktimmen en podcast jag kan rekommendera. Här tar Jenny Borg och Linn Larsson upp berättelser och fakta om olika teman. Mina favoritavsnitt är de om artificiell intelligens, jordens undergång och om konspirationsteorier. Du lär dig verkligen massor på samma gång! Av Schulman Show gillar jag avsnittet med Isabella Löwengrip som gäst, och det nyaste med Fredrik Skavlan.

Det var en kort helgrapport! Varken chokladägg eller annan påskmat har det blivit, utan jag har hållit mig till min vanliga kost. Men man saknar det inte heller på samma sätt när det inte firas ordentligt. Låter det rimligt?

lördag 17 mars 2018 - 09:00

Trend brunch @Marimekko

För exakt en vecka sedan den här tiden, steg jag och min vän Lizette in på Marimekko i Vasa.
 

28958779 143470793140502 1989088393744613376 n

29025919 143470653140516 8948132738477588480 n

Foto: Martina Uthardt.

Det var nämligen dags för enefterlängtad trend brunch som ordnats av Frukostflickorna. Bakom konceptet står ingen mindre än min vän Michaela Finne, som hade gjort ett superbra jobb med det här eventet ♥

28879863 10156220624627767 1625061816 o

28944252 10156220624687767 1839127675 o

28928066 10156220624997767 915175365 o

28879090 10156220625402767 2135068294 o


Vi blev bjudna på härliga frukostmackor från Aroma, kaffe, smoothies och annat snack. Den bästa kombinationen måste ju vara att både få avnjuta en frukost tillsammans med massa härliga kvinnor, och på samma gång spana in lite av vårens trender hos Marimekko. Jag har inte haft möjlighet att hinna på många event i vinter, vilket gjorde det extra roligt att få komma ut och träffa folk.
 

28958850 143470849807163 1207807737790988288 n2

29025826 143471086473806 7862339335029260288 n2

28951776 143470896473825 4610139568207822848 n3

29025508 143471176473797 6886754311359954944 n2

Foto: Martina Uthardt.

Vi fick se en liten uppvisning av någa plagg från SS18. Den här sista stilhelheten var absolut min favorit! Så snyggt med matchande sett. Tänk vilken studentblåsa. Jag önskar att jag ibland kunde ta studenten igen. Back in 2011 fanns det inget annat val (uppfattade jag) än klänning. Nu hade jag lätt valt en kostym eller vit smoking. 

29025407 143470633140518 794225850592526336 n2

Tusen tack för en superhärlig start på helgen! Nu en vecka senare sitter jag och ser fram emot kvällen. Sacramento Republic FC har sin första match för säsongen som dessutom är en hemmamatch. Hoppas ni får en bra lördag ♥

söndag 11 mars 2018 - 13:15

Därför är brunch den ultimata måltiden

Oj oj nu vill man bara läggga sig ner och sova ett par timmar. Vi har firat min älskade mammas födeledag i förskott denna söndag, men en mäktig brunch på Cirkas. Har du varit där? 

28927880 10156223457427767 1485914880 o 1

28928118 10156223457027767 160350196 o

 

Helt otroligt hur mycket godsaker som ryms på ett bord. Fiskröror, smörgåsar, ostar, äggröra, rågknappar, chiapudding, smotthies, pavlova, kakor, kallrökt lax, räkröra, frukter och pajer. Typ sånt. 

 

28938821 10156223457062767 723611803 o

28822737 10156223457142767 1517665056 o

28938388 10156223457207767 322430223 o

28938748 10156223457317767 1682913165 o

Stället var jättemysigt (rätt litet) och väldigt prisvärt! Allt som man kan begära av en brunch. De har två serveringar lördag-söndag en gång i månaden. Så man ska boka i tid. 

Brunch måste nog förresten vara min absoluta favoritmåltid. Många gillar ju frukost men hade jag behövt välja mellan frukost och middag så tar jag middag alla dagar i veckan. Därför är brunchen den ultimata måltiden. Man får äta mera mat, man äter senare än frukost, kan dricka mimosa och skumppa och dessutom finns det ingen tidsbegränsning på hur länge en brunch får hålla på. Du kan börja kl 11 och äta hela dagen om det så passar dig. 

Jag vill gärna göra en snabb gallup i kommentarsfältet. (Tar 15 sek för dig att fylla i). Vilken är din favoritmåltid på dagen?

lördag 10 mars 2018 - 12:41

Tiden som rusade iväg

Vart gick denna vecka alltså? Sedan jag kom hem från Kap Verde har dagarna varit enda stort fixande av saker och träffande av härliga människor. Det har typ sett ut så här:

Jobb hemifrån, jobb från kontoret, jobbplanering för våren, luncher med Anna-Lena, Camilla, Janina & Josefina, träning varje dag, packning, tvättning, vin på VENN, kaffe på Sweet Vasa, promenad med Nisse, telefonsamtal, microblading och vardagsbestyr. 

28907292 10156220626177767 681559389 n

 

Jag har precis kommit hem från en fantastisk rolig frukost på Marimekko, som ordnades av Frukostflickorna (min duktiga vän Michaela står ju bakom det här). Ska berätta om eventet när vi får bilder från det. Det jag nu längtar efter är att få åka till USA. Mitt flyg går på måndag morgon från Helsingfors, så tar det tidigaste morgontåget ner och direkt till flygfältet. Har jag berättat hur länge planen är att jag stannar? Till slutet av maj! Hur skönt kommer det bli att få lämna snön för ett tag och komma tillbaka till fina Vasa när gräset är grönt och studenfesterna väntar runt hörnet? 

Ha en riktigt fin lördag ♥

 

 

 

 

 

söndag 25 februari 2018 - 23:53

Mat i veckan

Sitter och väntar på att streama en match som börjar 00.00, så tänkte slänga in en summering av veckan. Istället för en vanlig summering, får det bli en om mat! För det mest intressanta jag vet är att veta vad folk äter hehe. Dessutom har veckan som gått varit utmärkt i matväg så varför inte bjuda på lite sånt då:

 

28418414 10156179990592767 260211095 o

28500054 10156179990707767 1642048846 o

 

Eftersom det här är en spontan idé är måndagens mat inte dokumenterad. På tisdag däremot fick jag möta upp Michaela för en härlig lunch med mycket positiv energi, pepp och framtidsprat. Jag älskar att ta luncher som man lämnar med mera energi än då man kom och det här var precis det! Lunchen blev på Aroma där jag gjorde en egenkomponerad, vegetarisk sallad.

 

28458671 10156184329927767 494740200 n

 

På onsdag blev det en såå efterlängtad middag med musslor på Fondis. Älskar deras musslor och med batatfranskisar till kan det inte gå fel. Jag äter ju fisk- och skaldjur ibland men det skulle inte vara ett problem att sluta med det helt, om det inte vore för musslorna. 

 

28500021 10156179990642767 744333510 o

 

Vi har beställt Sannan Ruokakassi vilket betyder att varannan vecka dyker det upp en matkasse till dörren, med ingredienser för tre middagar. Alla måltider räcker aboslut till mera än två personer (tre, om inte fyra) och på torsdag gjorde jag en smakfull paprikasoppa.

 

28458587 10156184315757767 919692438 n

28555470 10156184314817767 312337169 o

 

Lördagens middag blev på Stefan's Steakhouse här i Vasa. Jag hade inte besökt restaurangen tidigare. Stället hade inte så många vegetariska alternativ så jag tog en förrätt i huvudrätts storlek. En mycket smakrik tomatsoppa med vitlöksbröd och äppelsorbet till efterrätt. Maten var god men jag saknade nog det där lilla extra både i effektiviteten i servicen och utbuden på menyn för att jag ska komma tillbaka på ett tag. 

 

28547760 10156184314082767 713798336 o

28499779 10156184314267767 1176675183 o

 

Idag söndag blev maten en himmelsk födelsedagsbrunch! En av mina bästa vänner Janina hade födelsedag och vi överraskade henne med en födelsedagsbrunch hemma. Så kul att få överraska någon som förtjänar det bästa ♥ Jag är ännu mätt men ser fram emot nästa veckans matupplevelser i form av hotellfrukost och sena middagar i värmen hehe.

 

fredag 23 februari 2018 - 15:00

Börjar fredagen i kostymbyxor

"Äntligen fredag" tänkte jag börja mitt inlägg med, men egentligen borde man ju se fram emot alla dagar lika mycket. För mig är det arbetsmässigt sett ingen skillnad på vardag eller helg, men nog kryper ju en liten helg-feelis fram när man inser att många av ens vänner får ledigt i eftermiddag. Det ska vi fira imorgon!

Jag har börjat dagen med ett pass Sprint 30 minuter följt av 30 minuter FIT. Fick medlurad Emelie igår och det är jag så glad över. Det är lättare att stiga upp när man vet att någon annan också är på väg. Sedan har jag jobbat, powernappat, lunchat och träffat min syster. Vi är på väg norrut idag och kommer hem sent ikväll.

 

livingroom3

 

De absolut bekvämaste kläderna att bära just nu är kostymbyxor och en mysig, stickad tröja. Min vardagsuniform. Vore det inte så kallt skulle jag styla det med ett par snygga, ljusgrå sneakers men nu blir det stövletter istället. Har ni förresten tänkt på att kostymbyxan nog är det mest användbara plagget man kan äga? Fungerar till allt! Imorgon dyker faktist ett inlägg upp om hur du stylar kostymbyxan i vår, så kika in då. 

Annars blir det här sista helgen innan vi åker till Kap Verde! Och efter det är framtiden oklar hehe. Ibland känner jag att all den här väntan och osäkerheten kring framtiden gör mig lite orolig. Ni vet, hur ska allting skötas praktiskt och var ska jag fysiskt befinna mig. Men samtidigt är jag så himla lycklig. Tänkte skriva "lycklig lottad" men det är faktist min egen förtjänst också. Man ska inte glömma bort att ge sig själv cred för i vilken position i livet man befinner sig. Ha en skön fredag ♥

 

 

torsdag 22 februari 2018 - 10:50

Boktips och böcker för framtiden

Som lovat igår, kommer här lite boktips och uppdatering på vad som händer i bokhyllan! För där händer saker inte allt för ofta, hehe. Men eftersom jag har några långflyg här i mars, så gäller det att vara redo för mycket väntan och dötid. Dessutom vill jag också sluka böcker på stranden. 

 

books1

books2

 

  • Kevin Harts biografi "I can't make this up" är en julklapp. Den läser jag varje kväll i ca 20 minuter medan jag stryker under meningar i boken. Vill inte att den ska ta slut.
  • "Omgiven av idioter" har ju cirkulerat så otroligt mycket på bloggar och sociala medier under den senaste tiden, så det kändes som att jag kanske ska ge den en chans under flyget!
  • "Zero to one" är en bok som handlar om företagande och om hur man startar upp nya business idéer och för in ett nytt värde i samhället. Skriven av Peter Thiel som är entreprenör och riskkapitalist.
  • Den sista boken "Snyggt hår" sticker ju helt ut och är helt enkelt meningen att inspirera mig mera i arbetslivet. Jag vill alltid lära mig mera uppsättningar som går enkelt och snabbt (till TV). 

 

boks3


Eftersom jag bara har läst (läser) en av dessa hittills, blir det här mitt tips. Kevin Harts biografi. Jag tycker hans livshistoria är faschinerande och motiverande, och hans lärdomar går lätt att anpassa till sitt eget liv och sina egna mål. Genom hela boken ger han olika typer av "life lessons" och berättar historierna bakom dem. Väldigt underhållande på samma gång! Många saker verkar självklarar, men jag tycker att man alltid kan behöva en påminnelse. Dessutom är det för mig extra intressant att läsa om hur nöjesbranschen i USA fungerar och hur mycket arbete det faktist ligger bakom en stor framgång.

Har du några boktips som passar för långflyg eller semester? Jag föredrar faktist faktaböcker/självbiografier framför fiktion. Alla tips mottages med tacksamhet!

måndag 19 februari 2018 - 17:20

Den stora utresningen

Är du en person som har svårt att släppa taget om fysiska saker? Går och sparar och tänker "det här kommer jag nog använda någon gång". Sån var jag i alla fall, men nu har en riktigt ordentlig utresning påbörjats. Då menar jag rensning av allt. För att göra mig av med det förflutna och faktist bara spara saker jag gillar. Här kommer en kort recap:

 

  • Det började med att jag sa upp lägenheten. Därifrån fick jag rensa bort, sälja och slänga inredning, köksredskap, glas, handdukar, foton, möbler...ja allt som man samlar på sig. Har du egentligen tänkt på hur mycket skräp man faktist har? Liggandes i lådor och under sängen och intryckta i skåp. Det var så otroligt befriande att gå igenom varje sak och välja vad som skulle sparas eller slängas. Nu ryms alla mina ägodelar i ett par lådor (förutom lite köksmaskiner och möbler min syster har lånat på obestämd tid). 

 

  • Sen kom jag hem till Sundom med ett stort lass av kläder. Jag har länge jobbat mot att skaffa en hållbar barsgarderob med trots det här så märker jag hur lite kläder jag egentligen använder. Då kastades, såldes eller gavs bort alla kläder jag inte haft på en säsong. Fanns det sommarkläder som inte användes enda gång i somras? Bort. Vilka vinterskor använde jag inte förra vintern? Bort. En hel hög med skor och kläder lämnade jag bakom mig och det känns så SKÖNT. Varför rensar man inte oftare?

 

  • Sedan var det dags för alla papper. Har du också en såndär "viktiga papper"-låda med allt möjlig? Jag rensade ut alla gamla skattekort, arbetsavtal, epikriser från sjukhuset, foton och anteckningar som inte hade någon nytta mera. Jag är ingen som kommer sitta och titta tillbaka på gamla anteckningar och tänka på tiden som varit.

 

  • Nu har jag precis rensat mina smycken (alltså - hur mycket smycken har man egentligen som aldrig används?) och mitt smink. Att rensa smink kanske inte är nödvändigt för allihopa, men jag är utbildad estenom och dessutom bloggare. Så har dragit på mig massa produkter som inte används. Varken på kunder eller på mig själv. Mitt mål var att få rum med allt eget smink (inte skönhetsprodukter eller hårgrejer) i en bärbar sminkväska. Och jag lyckades! Se och imponeras 

 

smink2


Nu vet jag inte om det här verkar som mycket produkter eller jättelite. Här har jag det nödvändigaste och sånt som jag finner glädje i att sminka mig med. Lite som att upptäcka nya produkter igen! Precis som att fynda i sin egen garderob, fyndade jag i mitt egna sminklager. OBS. Kom också ihåg att sminkprodukter har en livstid. Kolla in det här inlägget. 

 

  • Näst på tur kommer vara träningskläder och sen bilder på datorn och telefonen. Jag vill verkligen göra mig av med allt gammalt och oinspirerande. Sov så otroligt gott i natt och jag tror att det beror på att kroppen visste hur lite röra det fanns överallt. Jag har svårt att koncentrera mig när jag vet att det ligger saker överallt som faktist inte behövs. Mitt mål i framtiden är att skaffa en så stilsäker garderob där inga onödiga plagg finns. Jag tänker bara ha saker i kylskåpet jag äter, endast produkter som passar mig och bara prylar i hemmet som har en funktion



    sminkrensning2

  • Vad tänker du om stora utrensningar? Hiss eller diss?

söndag 18 februari 2018 - 10:50

#SEVENDAYS3YEARS

I fredags var det alltså dags för Sevendays treårskalas som jag hade fixat i samarbete med Brasseri&Bar Fondis här i Vasa. Jag har tidigare gjort samarbete med Fondis och var så nöjd över maten, atmosfären och servicen så det kändes tryggt och bra att vara tillbaka. Vi var ett mindre gäng bloggare än vanligt och kul att verkligen få träffa alla och hinna prata med allihopa. Flera av våra nya bloggare kom ♥

 

28208425 10156160211317767 1651439848 o

28208388 10156160211202767 614038604 o

28124746 10156160211197767 440864779 o

28207999 10156160206812767 211463216 o


På schemat stod alltså fondue-kväll, vilket är ett nytt koncept som Fondis har börjat med. Jättegoda ingredienser och för mig som är vegetarian (äter ost) vad ostfonduen en självklar favorit.

 

28216996 10156160206767767 466378710 o

28216882 10156160206367767 1623288648 o


För att lära känna varandra lite bättre hade jag ordnat med två lekar som man kunde genomföra sittandes på middag haha. Ett blogg-bingo (som elitbloggaren Linn tog hem) och en lek där vi lärde oss mera random fakta om varandra. 

 

28208571 10156160206217767 597706421 o


Efterrätten beställde jag från menyn. Saltkaramell brûlée, havtornsgelé och liten bärbakelse. Alltså om någon missat så är créme brûlée min absoluta favoritefterrätt i världen. Kunde inte annat än älska den här desserten.

28169321 10156160206157767 832664168 o

Tack alla bloggare som kom! Ni ska få läsa mera om upplevelsen på Ronjas blogg om ett tag, så håll utkik. Nu ska jag börja söndagen i sakta mak och försöka städa upp lite i rummet, ordna upp alla flyttlådor, jobba och träna lite. Ha en skön söndag ♥