Århundradets diktroman

lördag 8 april 2017 - 09:00 | 0 Kommentarer

Hej! Först vill jag säga att min familj och jag är alla okej efter terrorattacken i Stockholm igår. Det var en vidrig händelse, skrämmande och ytterst obehaglig. Jag hoppas alla som blivit påverkade, direkt eller indirekt, har chans att återhämta sig i säkerhet. Ta hand om varandra, var omtänksamma och sköt om er. 

DSC01276

Jag vet att av mina senaste bilder att döma verkar det som att jag endast sitter i min mammas soffa hela tiden utan att flytta på mig, och det är bara delvis sant.

För att kompensera för att jag aldrig läste klart marsboken har jag sett till att snabbt bli klar med aprilmånadens utmaning i finlandssvenska läsutmaningen så jag inte måste gå och stressa över det för länge. Märta Tikkanen var som sagt månadens leading lady för min del, och jag har nu läst och funderat över Århundradets Kärlekssaga

Alla som har läst den här, eller ens vet lite om Märta och Henrik Tikkanen, vet att det sannerligen inte är någon kärlekssaga, den är knappast romantisk eller trevlig att läsa. Det är rå poesi om livet med en grovt alkoholiserad make, och hur det är att leva i ett förhållande där en på många sätt måste vara i bakgrunden. Under läsningen kommer en känsla av att hon inte får leva upp till sin fulla potential fram, och att hon lider av det till den grad att livet delvis tappat sin mening. Dikterna målar upp en förhållande där hon inte får blomstra och åsidasätter sig själv för sin makes fördel och hur hon gör allt för sina barns skull, vilket historiskt sett inte är något väldigt ovanligt kvinnor varit tvungna att göra inom värdekonservativt formade kärnfamiljer. 

Jag led för hennes skull, och många dikter fick jag läsa om flera gånger. De är vackert men sorgligt skrivna, med väldigt få stunder av genuint hopp. Men ja, vi kan ju bara se var Märta är idag i förhållande till var Henrik är idag, hon är mer framgångsrik, en bättre skribent (eller ja, har ju visserligen bara läst Brändövägen 8 av Henrik men jag var inte precis övertygad) och hon är, framför allt, vid liv. Jag tror inte det finns någon orsak för lidande, men i Märtas fall klarade hon sig igenom det och har skrivit några av de vackraste dikterna som finns på grund av det (tack vare det? fan jag vet inte protokollet här.) 

DSC01272

Kommentarer

Ingen har kommenterat denna sida ännu.

Skriv kommentar

Observera att kommentarsfunktionen inte stöder användningen av emojis.