Cormoran Strike, väldigt olik Harry Potter, rätt nice ändå

fredag 16 juni 2017 - 12:00 | 0 Kommentarer

DSC01414

Jag heter Kajsa och jag är beroende av Harry Potter. 

Jag kan med detta erkänna att HP tydligen var en inkörsport till något jag annars är oändligt skeptisk till, nämligen deckare. Mer specifikt, Cormoran Strike-serien som J.K. Rowling skrivit under pseudonymet Robert Galbraith, och jag har s l u k a t den här serien den senaste tiden, alltså tre böcker. Tala om svag karaktär, men det är väl jag det.

Det hela började med att jag ville ha något att lyssna på efter att The Girl on the Train tagit slut. Jag har ändå velat läsa The Cuckoo's Calling sedan den publicerades, jag tog ett shot in the dark, och laddade ner den. Det skulle då alltså ha räckt flera år innan jag kom så långt att faktiskt läsa (eller som fallet må vara, lyssna på) boken, men jag är ganska nöjd att jag väntade så länge att serien fått tre böcker innan jag kom igång, bara så att jag skulle ha lite mer material att basera min åsikt på och jag är faktiskt totalt övertygad av JKRs deckarförfattarskap och väldigt taggad på den fjärde boken i serien, för att det här är väl mitt liv nu, antar jag. Lyssnade igenom Career of Evil på två dagar för att jag har ca noll självdisciplin. 

Det där var en hemsk beskrivning om hur jag kom omkring att lyssna på serien, men vi går vidare.

IMG 0225

För det första har ljudboksfenomenet gått mig totalt förbi, tills nu, och jag är faktiskt frälst. The Cuckoo's Calling var min andra ljudbok någonsin, direkt efter The Girl on the Train som nog visserligen också var en bra upplevelse, men han som läste upp alla tre Cormoran Strike-böckerna var väldigt underhållande att lyssna på, gjorde perfekta skildringar av de olika brittiska dialekterna, vilket rösterna i mitt huvud inte skulle gjort lika väl. Alla tre böckerna hade spännande element i sig, vilket gjorde det lite extra nervkittlande då någon läste upp det för en så att en inte kunde hoppa över några paragrafer för att se vad nästa replik kommer vara för att snabbare komma till lösningen (vilket jag gör OFTA då jag läser, skamskamskam.) Jag tyckte också att Career of Evil blev speciellt bra som ljudbok, eftersom den var obehaglig och läskig på ett sätt de två tidigare inte varit, och det var nästan lite beroendeframkallande att lyssna på den. (Jag låg alltså i min säng i ca 6 timmar i streck och lyssnade medan jag spelade 1010! bara för att jag inte kunde stå ut med att avsluta inspelningen.)

Till saken hör ändå att jag inte är erfaren med deckare, som jag tidigare nämnt. Visserligen tycker jag om psykologiska thrillers och, så att säga, stand alones som kanske cirkulerar kring ett brottsfall eller dylikt, men det här deckarseriefenomenet som min mor älskar har inte gått hem hos mig tidigare. Jag har väl helt enkelt sökt på fel ställen, eftersom jag har för mig att Cormoran Strike-serien verkligen inte är något speciellt alls i sin kategori, men jag ä l s k a r den ändå.  

Men, jag ska vara ärlig, vårt förhållande var inte en dans på rosor, det räckte väldigt länge innan jag kom igenom The Cuckoo's Calling. Första halvan av boken var ganska trist, de första sex timmarna av boken tog mig kring en månad att komma igenom, men efter det var alla problem över. The Silkworm och Career of Evil var båda såna som inte höll längre än några dagar per bok. 

De två första böckerna är egentligen väldigt ordinära deckare, ett fall per bok som de löste under hög press och med många vändningar i storyn som gjorde det kul att lyssna och fundera på vad som hände näst. Dessutom hade jag verkligen ingen aning om hur något av fallen skulle sluta, (men jag är rätt blåst så det kanske inte egentligen säger något.) Den tredje boken var lite annorlunda, där hade de visserligen ett fall de skulle lösa, men det var riktat specifikt mot huvudkaraktärerna, och bokens generella stämning var mer spänd och hotfull, och jag var genuint illa till mods medan jag lyssnade på grund av bokens röda tråd, som väldigt uppebart var mäns våld mot kvinnor och misogyni. Rätt sneaky av författaren, om jag får säga det själv. Undra hur många snubbar som läst boken och blivit irriterade på hur ofta kvinnohat kommer upp :)))))) (sånt här gör att jag sover bättre om nätterna, hörni)

Jag tycker de här fungerar superbra som sommarläsning för någon hos vem intresset för den här sortens bok bor, och jag rekommenderar dom speciellt som ljudböcker! 

0

Kommentarer

Ingen har kommenterat denna sida ännu.

Skriv kommentar

Observera att kommentarsfunktionen inte stöder användningen av emojis.