Exempel nr.10745 av böcker jag läst pga judging the book by its cover

onsdag 22 mars 2017 - 09:30 | 1 Kommentarer

DSC01221

Under en av mina (visserligen rätt många) pauser i studentläsningen, satte jag mig ner för att läsa Det Kändes Lugnt Då Mina Känslor Dog, som jag lånat från biblioteket av de simpla orsakerna att 1.) titlen är fantastisk, och 2.) omslaget är spännande. Jag hade därmed inga förväntningar, annat än att den skulle vara snabbläst. Det var den, sannerligen, den räckte mig ungefär en halvtimme att komma igenom men detta talar nog inte till innehållet, kvalitet framför kvantitet och allt det där. 

Boken är en samling illustrationer kring hur en hanterar patriarkatet och hur en blir påverkat av det (i västvärlden, givetvis), om självförtroende och självkänsla och hur en hittar sin plats. Det förkommer några korta tecknade serier som har enhetliga historier och en berättarröst, men mest är det tankar och teckningar som håller en sida. Den är trevlig att läsa, men det blir lite jobbigt ibland då en känner igen sig eller tycker att, "okej, det här är ett större problem än jag trodde". Bim Eriksson känns väldigt äkta under hela läsningen, och det ger en bild av att åsikterna och berättelserna inte bara är påhittade anekdoter, utan vardagliga ting som en inte borde skämmas för. 

Det som jag tyckte mest om var att alla de ritade personerna var stora, de fick ta plats i sin lilla ruta. Jag har många tankar om "manspreading" och kvinnor som krymper osv som säkert skulle passa bra in här, men jag säger bara att storleken på personerna var, för mig, väldigt symboliskt betydelsefullt. Annat än storleken var de i många fall lite halvfula, med bara ögonvitor och oproportionella kroppar, men jag skulle hävda att det var det som gjorde hela upplevelsen lite mer speciell. 

Även om jag ibland fick känslan av att jag gick igenom författarens konstportfolio tycker jag den är värd att titta igenom, många av sidorna är poetiska och många av dem är roliga och ännu fler är konstiga, men jag har inte riktigt läst något liknande tidigare vilket var till dess fördel. 

DSC01225

Okej, det blev ett kort inlägg, men jag tycker inte om då det står tomt här :/

Kommentarer

  • Ellen Strömberg

    22.03.2017 10:53 (8 månader sen)

    älskade boken! läste den en gång när jag var jätteledsen och trött och nere och blev faktiskt tröstad på nåt märkligt vis.


Skriv kommentar

Observera att kommentarsfunktionen inte stöder användningen av emojis.