Fem bra böcker jag läst den senaste tiden

lördag 21 oktober 2017 - 22:10 | 0 Kommentarer

En bra sak med att jobba på en skola är att en får samma lov som eleverna, så den här veckan har jag fått njuta av höstlov! Men såklart fick jag åter bevis på hur underbar jag är som arbetstagare, så jag blev passligt nog väldigt sjuk i onsdags och har bara varit hemma och vilat hela lovet. Dom bästa arbetarna är ju dom som är sjuka under lediga dagarna, jahajajaja. Jag har inte orkat mycket mer än att fixa sista skedet till mitt körkort, och läsa, såklart! Så här kommer några böcker jag tyckt mycket om den senaste tiden.

1. Fredrik Backmans Björnstad, och det känns verkligen som att jag är den sista som läste den, har sett den överallt på sista tiden eftersom uppföljaren nyligen publicerades. Har verkligen känt stark ovilja inför att läsa den, sportböcker brukar oftast vara rätt bevikelsefulla och jag har definitivt hört tillräckligt om hockey i mitt liv för att vilja säga upp kontraktet med den sporten. Hockeystaden Björnstad verkade därför inte som någon morot för att jag skulle få den här läst, men nu efteråt kan jag säga att jag hade fel och jag njöt verkligen av den! Det är ju definitvt Backmans mörkaste bok så här långt, och jag upplevde själva läsupplevelsen som väldigt jobbig, det var först i slutet som jag kände att den faktiskt varit läsvärd. 

Om en inte tycker om sport överlag kan den vara rätt trög, och speciellt jag som är rätt uttalat anti-lagsport tyckte delar av den kunde vara onödigt glorifierande av """"gemenskapen"""" som anhängare till ett lag känner, men sen var vissa delar såpass kritiska mot den giftiga maskuliniteten och den där blåögdheten som existerar kring favoritspelare etc etc att det vägde upp det jag inte personligen höll med om. En bra balans helt enkelt. 

2-3. Absolut Svensk: En ID-handling av Soran Ismail och Hej Syster av Navid Modiri, två snabblästa och viktiga böcker om att fly från krig och integreras i det svenska samhället. Många viktiga tankar om nationalitet och etnisitet, vardagsrasism och hur det känns att aldrig riktigt passa in. Dom här två böckerna är ju helt fristående från varandra, men de kompletterade varanda väldigt väl (om det då råkar sig för att jag läste dom snabbt efter varanda, vet jag inte.) Dessutom lyssnade jag på dem som ljudböcker, och de var båda upplästa av författarna, vilket ofta är en stor fördel! Rekommenderas till alla som vill ha bättre förstående för sina medmänniskor. 

4. Frågor jag fått om förintelsen av Hédi Fried, som faktiskt föreläste vid Övis då jag gick i ettan! Minns att jag satt med tårar i ögonen sista halvan av förläsningen, var så påverkad av det hon berättade. Men, det här är en riktigt bra och informativ bok om förintelsen och högerextremismens framskridning. Rätt snabbläst, inte dålig för det. Den var, som precis allt om förintelsen, hemsk, upprörande och ögonöppnande, men den var trots det lätt att förstå och skulle säkert passa bra för att lära barn lite basgrejer om förintelsen. Allt för att inte fostra ungdomar som förnekar den, amirite? 

5. Mördaren ljuger inte ensam av Maria Lang, första boken i Puck och Einar-serien som publicerades i nyutgåva med supersnygga omslag i 2013. Maria Lang kallas för Sveriges Agatha Christie, vilket jag inte riktigt bryr mig om eftersom jag aldrig läst Agatha Christie, men jag är definitivt på en Maria Lang-high just nu och rekommenderar den här för att den var väldigt underhållande och har en kvinnlig berättarröst och inkluderar icke-homofobt prat om homosexualitet. Den är alltså publicerad 1949, rätt imponerande ändå. Den första är inte så farligt sexistisk heller, dock såg jag lite vardagsmisogyni redan i andra boken vilket är en besvikelse, men den första är förvånansvärt modern! Det visar sig att jag gillar pusseldeckare, vem kunde ha trott det? Dessutom, svensk sommaridyll och Linus Wahlgren i filmatiseringen, vad mer kan en ung kvinna be om. 

Jag läser för övrigt Maria Lang den här månaden i finlandssvenska läsutmaningen, och jag vet att det ska vara en deckare av det motsatta könet, men bara oss emellan tycker jag det är skittöntigt att ha det på det viset så jag kör mitt eget race.

Nåväl, det här var ett litet mediokert boktipsarinlägg! Nu ska jag återgå till att ha ont i örat och äta min hemlagade nice cream (frusna bananer, kakao, jordnötssmör, växtmjölk ner i matberedaren tills det är slät konsistens på hela alltihopa, HIMLEN), det är också dags att läsa John Greens senaste, så snart ska det väl komma några funderingar kring den! 

DSC02719

0

Kommentarer

Ingen har kommenterat denna sida ännu.

Skriv kommentar

Observera att kommentarsfunktionen inte stöder användningen av emojis.