Finlandssvenska läsutmaningen: februari

tisdag 28 februari 2017 - 11:00 | 2 Kommentarer

Månadens tema för Yle kulturs utmaning var att läsa något som gör dig upphetsad, och jag valde att tolka det väldigt fritt och läste Meryl Streep-biografin. Det är nog inte direkt vad en skulle peka ut som sexuellt upphetsande, vilket är förståeligt, men det hör inte hit. Medan det finns några ordentliga orsaker till varför jag inte ville läsa något direkt sexrelaterat, var den mest överväldigande orsaken att jag verkligen ville läsa boken jag valde. Sen finns det kanske lite rädsla från mitt håll om att skriva om sexualitet osv från ett mer personligt perspektiv (min familj läser ju den här bloggen, för guds skull), det är väl egentligen bara något att jobba på! Men, jag tänkte skriva om en annan, lite mer abstrakt orsak till min avhållsamhet. 

För några månader sedan, innan resultatet från amerikanska presidentvalet, läste jag en artikel i Cosmopolitan (jaja) som hette I haven't had sex in weeks. I Blame Donald Trump. Medan den inte är den mest vetenskapliga av artiklar var den rätt underhållande, och den gav insikt i ett problem som är synnerligen aktivt - oroligheterna i världen, den växande högerextremismen och den politiska helheten i världen hjälper inte någons sexliv. Antingen känns det som att det finns för många nazister eller för många feminister, ingen är bekväm. Men jag oroar mig väldigt mycket över Donald Trump, och det har lett till att intresset för att läsa något verkligt upphetsande låg på minussidan. På grund av att jag skriver samhällslära i studenten i mars läser jag många nyhetskällor per dag, och med vårt lands språksituation, Trump och mycket mer betyder det att jag väldigt sällan känner mig hoppfull för världen. Det finns så mycket negativitet och, rent ut sagt, skit att det är svårt, och nästan omöjligt, att tänka på något annat.

Kanske det är jag som inte har ett hälsosamt sätt att ta i tu med mina känslor kring stressen över saker jag inte kan förändra, men jag vill inte minimera mina känslor för det.

Nåväl, det finns mycket att fundera på då det kommer till sex, som till exempel varför millenniegenerationen har mindre sex än äldre generationer hade i samma ålder, och orsaken till varför jag inte ville något sexuellt upphetsande den här månaden är sannerligen inte en intressant sak. 

I mars är det en levande nobelpristagare som gäller, och jag tänker läsa en bok som jag planerat att läsa i flera år, nämligen Toni Morrisons Sula.

Om ni också deltar i #fisvläsutmaningen2017 skulle det vara supertrevligt om ni berättade för mig vad ni ska läsa, eller skulle vilja läsa, i mars! 

 

 

2

Kommentarer

 • Sebastian Holmgård

  28.02.2017 18:41 (9 månader sen)

  Har precis blivit klar med Krig och Fred som jag arbetat med i över ett år (småbarn och tolstoy visade sig vara en kanska kontraproduktiv kombination). Nu till mars blir det The Handmaid's Tale av Margaret Atwood. En berättelse om ett USA som gått åt skogen där kvinnors rättigheter gått om intet. Ljuv eskapism!

  • Kajsa Viitamäki

   01.03.2017 17:44 (9 månader sen)

   Tolstoy, jag lyfter på hatten till det! Lycka till med Atwood :D


Skriv kommentar

Observera att kommentarsfunktionen inte stöder användningen av emojis.