Ganska många funderingar kring digitalisering

lördag 8 april 2017 - 17:00 | 6 Kommentarer

Jag läste just en artikel på Hufvudstadsbladets hemsida om bokhandelskedjan Waterstone's och om att den fysiska boken endast blir mer populär, och jag kan tycka det är lite dumt att påstå något som att "fysiska böcker är mer omtyckta än e-böcker", för i grund och botten det är lite samma sak som att säga att vatten är vått. Jag säger inte att mitt resonemang här är perfekt, men det är hur jag ser på saken. 

Om det inte blev klart, tycker jag alltså mycket mer om fysiska böcker än e-böcker, eller ens ljudböcker. Eller kanske vi helt enkelt kan säga att jag föredrar fysisk läsning, det här gäller egentligen då det kommer till all läsning. Till exempel läser jag Vasabladet på min telefon - vi har inte fått hem papperstidningen på över ett år. På många sätt kan de kännas att det inte är värt att få hem papperstidningen heller, en får ju samma information om en läser den på telefonen, det är på många sätt smidigare och dessutom är det billigare att bara få nättidningen. Men gud ändå, det är så mycket trevligare att läsa en riktig papperstidning! 

Jag kan inte direkt sätta fingret på varför jag känner så här, eftersom det intelligenta valet för miljön och plånboken vore att byta helt till e-läsning och lämna de fysiska böckerna bakom mig. 

Det mesta jag gör är redan digitalt, jag använder bara min Gmail-kalender för att jag trivs med att haDSC01284 allting nära till hands, enkelt att redigera och all information samlad på ett ställe, jag trivs dessutom med att den synkroniseras med min dator och min telefon så att jag inte behöver oroa mig om dubbelbokningar. Jag är överlag dålig att använda mig av manuella saker, och nu syftar jag inte på armbandsur och dylikt - jag föredrar helt enkelt att ha, till exempel, allt skolarbete på datorn istället för att ha många olika häften, jag gillar att ha mina bilder samlade i välsorterade mappar i mitt Google docs, att ha mina kontakter och alla mina backups på samma ställen. Digitaliseringen har varit min vän, men ändå, ändå, verkar det som att jag inte kan anpassa mig till att ändra mina läsvanor till en läsplatta, och jag förstår inte varför.

För att e-böcker är mycket billigare, det är lättare att hålla reda på vilka böcker man har om de är sparade på ett ställe i en digital bokhylla (så en inte gör som jag och köper en ljudbok även om pocketen redan fanns i bokhyllan) och de är dessutom hundra procent enklare att ta med sig. Borde inte det vara något för mig? Jag ska flytta hemifrån snart, och det kommer inte vara en möjlighet att ta alla mina 200+ böcker med mig till en studielägenhet. Att spara pengar och plats är definitivt något för en studerande att gynna.

DSC01283Men ja, min kärlek till den fysiska boken tror jag delvis är för att det är något med att sitta med boken i famnen medan en läser, att se hur många sidor en har bakom sig och hur många en har kvar med att hålla dem mellan sina fingrar, och medan dessa saker är ganska töntinga och sannerligen poänglösa är det saker jag uppskattar, och det är också sånt jag haft som tröst väldigt länge. Att sitta med en läsplatt känns så opersonligt och ja, det känns helt enkelt inte som att det är något för mig. Och min fientlighet kanske har lite rot i att om jag läser på telefonen kan det vara någon surgubbe som tänker "dagens ungdom" lite så där onödigt överlägset och syftar på att det bara är skärmtid hela tiden.

 

Men om jag känner mig själv, kommer jag antagligen skaffa mig en e-läsare till hösten, och jag kommer antagligen vara väldigt nöjd med mitt inköp. Men tills dess kommer jag faktiskt att vara lite en av boksnobb.

Om ni har egna tankar om digital läsning etc, dela gärna med er! 

Kommentarer

 • anna

  08.04.2017 17:25 (8 månader sen)

  Utöver det faktum att få hålla i en fysisk bok och se alla sidor som ligger bakom/före en, så gillar jag den fysiska boken pga den blir del av inredningen! Ett hus är inte ett hem utan en bokhylla fylld med böcker, i alla fall för mig. Men samtidigt som du säger så finns det ju fler fördelar med e-böcker, bl.a. det faktum att det sparar på miljön. Därför får jag väl skaffa en ny uppfattning om vad ett hem ska innehålla, för miljön är ändå så mycket viktigare!

  • Kajsa Viitamäki

   08.04.2017 17:33 (8 månader sen)

   Jag håller helt med dig ändå, det är en sån ytlig sak men det finaste som finns är ju ett hem fullt med böcker! I-landsproblem galore, antar jag. Men jag undrar faktiskt hur mycket produktionen av böcker tär på miljön i slutändan? Det skulle vara intressant att veta!


 • Élin Englund

  08.04.2017 17:52 (8 månader sen)

  Jag har alltid föredragit fysisk läsning framom e-böcker och liknande, men jag lyssnar väldigt gärna på hörböcker också. Har ofta svårt att somna, så Harry Potter-böckerna spelar vanligen lång in på natten för mig. Jag tycker, precis som du, om att direkt se hur långt man läst (eller hur kort i mitt fall), och att hålla i en fysisk bok är ganska lugnande för mig. Egna anteckningar skriver jag också mycket gärna fysiskt, eftersom jag kommer ihåg saker bättre om jag skriver det för hand. MEN lägre saker som essär skriver jag alltid på datorn, eftersom jag ofta stavar fel, glömmer ord, osv, och kan åtgärda dessa mycket bättre i t.ex word än för hand (fatta om studentskrivningarna var jobbiga). Jag håller med om att e-böcker egentligen är både mer ekonomiska i längden, och mer hållbara på flera sätt, men jag vill inte ge upp fysiska böcker helt. Inte ännu iallafall. Jag vill gärna kunna lukta på mina böcker om jag så vill. Hälsningar, 85-åringen fast i en 19-årig kropp

  • Kajsa Viitamäki

   10.04.2017 15:08 (8 månader sen)

   Förstår dig fullständigt! Det känns som att hela den här manuellt/digitalt-grejen är väldigt "there's a time and a place"-baserad, jag föredrar själv också att skriva anteckningar för hand, även om det är m y c k e t mer effektivt att skriva på datorn. Men det finns nog någon tröst i det manuella!


 • wilma

  08.04.2017 19:26 (8 månader sen)

  Producerar man böcker på ett miljövänligt och effektivt sätt samtidigt som man utnyttjar återvinning så finns det ingen anledning till att bokproduktionen ska ha någon märkbar negativ inverkan på miljön. :) Stora delar av det papper som produceras idag är ju faktiskt från restprodukter och överloppsmaterial som flis och spån från träförädlingsfabriker. Angående e-böcker minns jag bra första gången jag blev uppmanad att läsa en bok elektroniskt, när vi i nian skulle läsa boken "Underfors" på iPad. Jag var inte den enda i klassen som bad om att få läsa en fysisk kopia av boken istället. Att läsa på plattan var en ny upplevelse, men snabbt märkte jag att jag inte gillade det. Jag fick inte bara en obehaglig känsla av att läsa e-boken, men också huvudvärk och koncentrationssvårigheter. Jag kommer alltid föredra den fysiska boken! Men om e-boken ändå visar sig ha en positiv inverkan på miljön, kan jag tänka mig vänja mig vid den läsmetoden. Save the trees!!

  • Kajsa Viitamäki

   10.04.2017 15:11 (8 månader sen)

   Nu har du lärt mig allt jag kan om bokproduktionen! Tack för det ;) Måste också hålla med dig om att det är mycket svårare att koncentrera sig på en e-läsare, de e-böcker jag har läst har ändå varit på iPad och distraktionsnivån var hög med alla andra appar så nära till hands. Länge leve den fysiska boken, tills det visar sig att de är ohållbara för miljön!


Skriv kommentar

Observera att kommentarsfunktionen inte stöder användningen av emojis.