Hashtag finlandssvenskt

söndag 27 augusti 2017 - 18:00 | 5 Kommentarer

För någon vecka sedan sade min vän Christa till mig, "det är dags att du läser och uppskattar lite finlandssvensk litteratur, Kajsa", och så gav hon mig en lång lista böcker att beta av. Sagt och gjort, jag reserverade flera av dem på biblioteket (och jag köpte till och med två stycken) och nu har jag kommit igenom... inte så många. Men, jag tänkte ändå uppmärksamma några finlandssvenska romaner som Christa tycker är någorlunda läsvärda! (Utom Kjell Westö, som är lite överskattad men har snygga bokomslag om jag tydligen inte kan motså.)

DSC02701

Bekanta böcker för många, säkert! Dom var inte superbekanta för mig, personligen, mest för att jag är för icke-fosterländsk för att riktigt bry mig om inhemsk litteratur (ajaj, men försöker bättra mig) men Vad heter ångest på spanska? och Spleenish har jag sett på ganska många olika ställen, så de två såg jag framemot att läsa. Hannele Mikaela Taivassalo tycker jag är rätt cool, och In Transit har ett så kännspakt och fint omslag att jag egentligen inte förstår hur jag kunnat gå så här länge utan att läsa den.

Så här långt har jag läst Vad heter ångest på spanska, Spleenish och A, och jag har några funderingar kring dem.

Vad heter ångest på spanska är riktigt nyutkommen och har ett så vackert omslag och en så bra titel att den passar perfekt in i kategorin av böcker jag högst troligt kommer tycka om, och den levererade... typ. Även om miljöskildringen är romantisk, fylld av värme och längtan och historien målar upp ett fantastiskt modernt äventyr som jag själv drömmer om ibland, så är huvudkaraktären Erika ibland lite svår att gilla och berättelsen hoppar från scen till scen på ett sätt jag inte älskar. Men de två minusen är överkomliga, bokens helhet är trevlig och gör en inte besviken. 

Spleenish å andra sidan gav inte alls vad jag hoppats på. Allt jag läst om boken får den att låta som en träffsäker kommentar på hur det är att vara, så att säga, "ung och lovande". Personligen tyckte jag att det var mer den sortens "medveten samhällskritik" som känns väldigt uttjatad, om hur det moderna livet är svårt att hänga med i, hur sociala medier är början på slutet för mänskligheten och hur andra människors välgång och vilja att framstå som lyckliga, framgångsrika människor är en pest. Det är säkert ändå bara jag som är lite negativ och pessimistik, tyckte bara att den inte kom med något osagt om ämnet. MEN den är väldigt snygg och jag tyckte mycket om konsten!

DSC02698

Och sist men inte minst, Martina Moliis-Mellbergs prosalyriska verk A, som jag tyckte om. Men, jag
tror jag kommer läsa den igen innan jag lämnar tillbaka den till biblioteket, för även om den var mysig att läsa tror jag inte att jag förstod den tillräckligt för att ge några ordentliga åsikter. Men jag kan säga att jag ser framemot hennes nästa bok 7, som ges ut i höst. Spännande! 

Men, jag håller på med In transit som bäst, och väntar tills nästa månad för att kunna använda min bokbudget på mer finlandssvenskt! Det känns nästan som att jag är på en resa att bli den ultimata finlandssvensken, vilket kommer räcka länge och kommer vara mycket dyrt, så om någon vill sponsra mig är jag mycket intresserad. Eller så kan ni rekommendera finlandssvenska favoritromaner, det passar precis lika bra. 

5

Kommentarer

 • Christa

  27.08.2017 18:17 (7 månader sen)

  Kände lite samma sak efter M.M-Ms "A". Intressant det du skrev om "Spleenish". Utan att ens ha läst allt jag rekommenderar fyller jag fräckt på i listan: "Djävulen är en lögnare" av Sara Razai, "White monkey" av Adrian Perera och "Fågeltanken" av Sinéad Obrey!

  • Kajsa Viitamäki

   27.08.2017 19:18 (7 månader sen)

   sara razais bok tänker jag köpa nästa månad, och de två senare planerar jag att jaga på bokmässan ;) tack för tipsen!


 • Ellen Strömberg

  27.08.2017 19:10 (7 månader sen)

  intressant vad du skrev om spleenish, jag ba älskade den :D fast den är väl kanske mer min generation än din, eller så är jag bara oskarp pga so old/ mvh mommo... okej, favoritfinlandssvenska böcker: naondel av maria turtschaninoff, katrina av sally salminen (från 1936 så kräver ett visst historikst intresse), den amerikanska flickan av monika fagerholm, där vi en gång gått av westös kjell, is av ulla-lena lundberg, minkriket av karin erlandsson, själarnas ö av johanna holmström, brev till min k av henrik jansson ooooch nu kommer jag inte på flera även om jag vet jag glömt nån viktig här... återkommer eventuellt.

  • Kajsa Viitamäki

   27.08.2017 19:17 (7 månader sen)

   mina tankar om spleenish är kanske mer baserade på min irritation kring hela den här "sigh, millennials ruin everything"-inställningen som media verkar ha, och även om det säkert finns vettiga tankar där i så känner jag mig bara så o t r o l i g t kränkt av att jag tydligen inte får gilla mitt instagramkonto ;) tack för tipsen! de är alla med på min lista!


 • Ellen Strömberg

  27.08.2017 19:11 (7 månader sen)

  hon drar ådrorna ur!!!! av matilda södergran


Skriv kommentar

Observera att kommentarsfunktionen inte stöder användningen av emojis.