Internationella kvinnodagen!

onsdag 8 mars 2017 - 14:00 | 2 Kommentarer

Idag är en av årets viktigaste dagar, om jag får säga det själv. En dag att uppmärksamma och reflektera över hur kvinnor världen över har det ställt, hur vi kan förbättra oss själva och världen omkring oss, för att uppmuntra varandra och, framför allt, hylla de kvinnor och icke-binära som plogat vägen för oss! Eftersom jag rör mig i rätt kretsar är det en väldigt känslosam dag, mycket pepp och kärlek som sprids omkring och det är underbart. Därför tänkte jag sprida lite själv, och uppmärksamma några feministiska, kvinnobaserade verk som har hjälpt mig i min kamp mot patriarkatet och som har öppnat mig till förbättring. 

Först två saker ni kan kolla upp nu genast:

Roxane Gays artikel What men want, America delivers är en text jag läst X antal gånger, och medan den kanske inte är revolutionär, tar den två stora problem i centrum. 1.) objektifieringen av kvinnor, och 2.) våltäktskulturen. Enormt viktiga saker som påverkar och försämrar kvinnors liv, oberoende av geografiska position eller socioekonomiska ställning. Om ni känner igen skribentens namn, bra! Hon har också skrivit den populära essäsamlingen Bad Feminist, som jag också rekommenderar till alla som inte ännu läst den. 

Den legendariske Chimamanda Ngozie Adichies TEDtalk, We Should All Be Feminists, som också finns i bokform, har varit monumentalt viktig för hur jag ser på feminismen. Som vi alla vet är feminism inte feminism om den inte är intersektionell, och det är en självklarthet för mig nu, men det har inte varit en spikrak väg hit eftersom jag, på många sätt, är förblindad av mitt privilegium. Det är ett fel jag ser i mig själv, och något jag aktivt vill ändra på, denna TEDtalk hjälpte!

Nu några böcker som står mig nära!

Men Explain Tings to Me, av Rebecca Solnit, en essäsamilng som är lärorik, men otrevlig att läsa. Den är inte roligt skriven och kan vara torr ibland, men boken i sig är kort och har mycket mellan sina två pärmar en kan tänka på. 

DSC01209

Sen något jag knappt kan tala om utan att börja gråta - I Am Malala, av Malala Yousafzsai. Jag älskar Malala, och hennes självbiografi är mycket hjälpsam för att lära sig om Islam, kvinnors ställning inom Islam, och för att inse hur lite en egentligen vet om denna världsreligion. Hon är en otroligt ärlig och godhjärtad människa, vilket starkt lyser igenom i boken och som alla uppskatta och lära sig från. Jag skulle också rekommendera den här boken till alla föräldrar som vill ha något av lite mer känslosam vikt att läsa för sina barn, även om boken har sina otrevliga ställen är den väldigt viktig och något alla barn kan använda för att bli inspirerade att vara empatiska och omtänksamma medborgare. Dessutom en god start för diskussioner om världen.

DSC01206

Och slutligen, något inhemskt: Peppe Öhmans Livet och Patriarkatet. Även om många sagt att den på många sätt hanterar en "basform" av feminismen, är det relevant och av stor vikt att minnas att allas feminism börjar någonstans. Det är viktigt att det finns platser att börja från, som inte känns för komplicerade eller svåra att förstå. Peppe Öhman är ju sannerligen inte själv en nybörjarfeminist, vilket jag märkte mycket väl då jag var på hennes förläsning i Academill i december. Hon hade många mycket essentiella synpunkter jag knappt nuddat vid själv, och dessutom är hon en av svenskfinlands coolaste personer. Överlag anser jag att den här boken är en otroligt god grund att stå på om en just börjat lära sig mer om feminism. Den är speciellt bra för män, tycker jag.

DSC01214

Där har vi några viktiga feministiska texter att fundera över! Jag önskar alla kvinnor en stark och inspirerande dag, utan att någon tar på er utan ert tillstånd och utan att någon kommer och säger "men männen då". Vi förtjänar alla bättre än det. 

2

Kommentarer

 • Jenni

  15.03.2017 09:56 (8 månader sen)

  Alltså gud Kajsa älskar hur du skriver!! TED talken var också skitbra, hade inte sett den förr men superviktigt att den finns, thanks babe för ett viktigt inlägg!

  • Kajsa Viitamäki

   15.03.2017 11:36 (8 månader sen)

   NEJ BAE, sluta, jag rodnar! tack så mycket! <3


Skriv kommentar

Observera att kommentarsfunktionen inte stöder användningen av emojis.