Jag lever i ett hål av feministisk besvikelse

torsdag 16 mars 2017 - 13:00 | 10 Kommentarer

Det har ekat lite tomt här de senaste dagarna, och det kommer fortsätta så de kommande två veckorna eftersom jag för tillfället försöker ta studenten! Önska mig lycka till, mina stressnivåer är genom taket! Med tanke på att jag läser mest fransk grammatik och samhällslära just nu har Toni Morrison tillsvidare lämnats åt sitt öde på mitt nattduksbord. Men jag kommer vara i Stockholm två veckor i april, och jag räknar med massor av ledig tid att sätta på läsning!

Nu till dagens problem. Jag läste en artikel i The Guardian om en bokhandel i Ohio som vänt böcker med manliga skribenter med ryggen inåt i bokhyllorna, för att uppmärksamma kvinnliga verk under kvinnohistoriens månad! Det lät som en intressant idé, inte heller svår att prova själv och se var en ligger då det kommer till jämställdheten i ens egna läsande. Jag känner ju verkligen att jag är den första att glatt påpeka att jag är feminist och läser "massor" av kvinnliga författare, men hej, vad är inte roligare än självinsikt? Det mesta, men färre saker är viktigare. Därför bestämde jag mig för att check myself, och utförde samma experiment i min största bokhylla! Med största menar jag både fysiskt, men det är också den med flest böcker i sig.

Och ja, vad kan jag säga? Av 177 böcker var bara 77 skrivna av kvinnor (det finns ett löneskillnadsskämt någonstans här), och det var enorma skillnader mellan genren. 

DSC01215

I fiktion, facklitteratur och biografier (de två översta hyllorna) är det otroligt mansdominerat. Alltså, helt sjukt, jag blev förvånad och besviken på att jag inte försökt ändra detta, eller ens märkt det? Jag vill inte ens se hur få böcker som är skrivna av kvinnor av färg (eller män för den delen.) Nåväl, kvinnodominerat var endast ungdomslitteraturen, som ligger längst ner. Jag blev så stressad över det här att jag genast beställde fler böcker skrivna av kvinnor, och nu vet jag att jag inte ska gå omkring och skryta om hur duktig jag är på att läsa mångfacetterat. 

Nu kollade jag inte min hylla med klassiker, science fiction eller serietidningar, men jag tror vi alla vet vad resulataten från dessa genren skulle vara. Suck. Vill någon tipsa om sina kvinnliga och icke-binära favoritförfattare? 

Kommentarer

 • Christa

  16.03.2017 19:05 (8 månader sen)

  Stella Parland, Maria Gripe, en viss Charlotta Ödman och Barbro Alving! De täcker barnlitteratur, poesi, romaner för vuxna och ungdomar, mer eller mindre vetenskapliga essäer samt kåserier.

  • Kajsa Viitamäki

   17.03.2017 10:59 (8 månader sen)

   Intressant, känner för övrig bara igen ett av de där namnen, så kanske det är dags för lite research för min del? ;)


 • Katrina

  16.03.2017 19:35 (8 månader sen)

  Jag kommer spontant att tänka på Selma Lagerlöf, Moa Martinson, Anna Bondestam, Ulla-Lena Lundberg, Solveig von Schoultz och Maria Turtschaninoff. Alla har på något sätt varit läsupplevelser för mig, och alla skriver också om starka kvinnliga karaktärer.

  • Kajsa Viitamäki

   17.03.2017 11:01 (8 månader sen)

   Det var en fin lista! Har själv bara läst Selma Lagerlöf och Maria Turtschaninoff av dessa kvinnor, har alltså nu lärt mig mycket :D


 • wilma

  17.03.2017 19:33 (8 månader sen)

  The Unlikely Pilgrimage of Harold Fry, skriven av Rachel Joyce, är en väldigt sentimental bok för mig! Jag kan verkligen relatera när jag inspekterar min egen bokhylla. :s

  • Kajsa Viitamäki

   19.03.2017 11:41 (8 månader sen)

   Åh, den boken ska jag läsa! Älskar en bra titel, liksom ;) Lider med dig, mannen. Varför är det så lätt att ha intern sexism?


 • anna

  18.03.2017 11:32 (8 månader sen)

  Gillian Flynn skriver otroligt bra böcker i en mansdominerad genre (deckare/thriller)! Och så älskar jag att hon skriver om kvinnor med dåliga och t.o.m. hemska sidor.


 • Natalie

  03.04.2017 08:20 (8 månader sen)

  Kami Garcia och Margaret Stohls böcker i The caster chronicles e skiitbra, sen har vi ju Sandra Beijer, Flora Wiström, Sara Stridsberg, Karolina Ramqvist, Muriel Barbery (Igelkottens elegans), Veronica Roth ha just släppt nytt, Jandy Nelson (Himlen börjar här), Amanda Svensson, Jojo Moyes, Carol Rifka Brunt (Låt vargarna komma), Maggie Stiefvater, Engelsforstrilogin är ju skriven av både kvinna och man och är skitbra, Lisa Bjärbo, Sanne Näsling (Kapitulera omedelbart eller dö) där är i alla fall några av mina favoriter :D

  • Kajsa Viitamäki

   03.04.2017 13:00 (8 månader sen)

   Nämen vilken lista! Tack för alla tips! :D Har du läst Veronica Roths senaste, är det värt det?


Skriv kommentar

Observera att kommentarsfunktionen inte stöder användningen av emojis.