Jag skriver det här medan jag är hungrig: Hunger av Roxane Gay

söndag 13 augusti 2017 - 14:00 | 0 Kommentarer

u34+1FEVWH7ngw7NLVXIcKIKW2pmYA+Glw8rbMsYHBRIAG5OUet9tcq9F2XjffXkZsjELHH1dotzfe59Az2sqgtHyOdw1TsDgaLLp+wGWsW1OYzkgsRAdZgmVYczu2Fan, alltså, vissa författare vet precis hur de ska sätta ord på vissa känslor en har. Efter att ha läst Hunger känns det verkligen som att jag har blivit sedd, eller åtminstone att det inte precis är ovanligt att tänka på sätt jag har under mina år som en del av samhället. 

Om det inte står självklart handlar den här memoaren om Roxane Gays upplevelser som tjock, från "roten" till allt, upp till hennes nuvarande vardag, trettio år senare. Boken behandlar hur hennes kropp har påverkat de olika facetterna av hennes vardag och hennes förhållande till mat. Hon skrev mycket om självkänsla, avsaknaden av detta, och hur hon påverkas av hur världen ser på henne.

Det är alltså, som bokens tagline tyder på, en memoar om hennes kropp. 

Och jag, som icke-konventionellt snygg ung kvinna i detta moderna, västerländska samhälle, kunde känna igen mig i många delar av det jag läste, men framför allt satte författaren ord på många saker jag inte förstått eller ens tänkt på då det handlar om tjocka människors plats i världen, sånt som aldrig påverkat mig personligen och som en väldigt enkelt glömmer om det inte är något som någonsin varit ett problem för en själv. 

Det är lite svårt att säga varför jag tyckte så mycket om att läsa den här, varför det känns som att den har ändrat på hur jag ser på mig själv i förhållande till världen omkring mig, men på något väldigt speciellt sätt känns det som att Roxane Gay har sett mig, och gett mig något jag kan förstå. Hunger är lätt den bästa boken jag läst om kroppsuppfattning och vikt, det är en ärlig, välskriven och jobbig bok om hur det är att leva i det samtida samhället som någon som inte passar in. Och jag rekommenderar den till alla som har ett intresse för feminism, eller alla som vill utveckla sin känslomässiga intelligens.

0

Kommentarer

Ingen har kommenterat denna sida ännu.

Skriv kommentar

Observera att kommentarsfunktionen inte stöder användningen av emojis.