Lifehack för den som vill börja läsa igen

fredag 24 februari 2017 - 16:00 | 2 Kommentarer

Jag har legat med influensa nu i fem dagar och jag är ganska färdig med det, måste jag säga. Jag har varit för sjuk för att flyga till Stockholm för att vara hos mamma en vecka, och det är verkligen noll procent okej. Det här innebär inte bara att jag också missat flera dagar av studentläsning, jag har inte heller orkat läsa något annat alls. Jag är efter i allt.

Läsning är en muskel som blir starkare då en spänner den, och genast jag går någon dag utan att läsa överhuvudtaget tappar jag intresse och vilja att ta upp ett ordentligt läsemönster igen. Nu har jag gått oläst i nästan en hel vecka, ve och fasa

Men att komma igång med läsning igen är ibland lättare sagt än gjort, och jag är knappast den enda som råkat i en "läskramp" någon gång, och då talar jag inte bara om något som varat bara några dagar. För mig fungerar en sak bättre än något annat, och det är att plöja igenom något snabbt och få sätta det i "läst"-högen. Novellsamlingar och allmänt korta böcker fungerar bra till det här, men min favoritgrej är kort och gott att läsa serietidningar! Mina favoriter då det kommer till det här är båda skrivna av Matt Fraction, och nu är ni alla välkomna in i en värld där serietidningar inte bara är för nördar längre!

DSC01192

Alla som säger att Hawkeye är den onödigaste Avengern borde få smisk, dessa okunniga personer har helt enkelt inte gjort mer än sett filmerna. Fake geek boys. Clint Barton är en väldigt mångfacetterad karaktär, och jag tycker speciellt om Fractions serie för att den skildrar psykisk ohälsa väl, och dessutom är Hawkeye, till skillnad från i filmerna, döv här! Det är så viktigt med representation av handikapp i litteratur (och överallt), och det är kul att det får finnas humoristiskt och realistiskt skrivet. Dessutom får kvinnliga Hawkeye, Kate Bishop, massor av tid att skina ensam i senare nummer. Utöver allt detta är David Ajas minimalistiska konst att dö för, och det blir rätt självklart att Clint och Kate är de hjältar vi alla förtjänar.

DSC01194

Till näst är det för den pryde att sluta sina ögon, för nu kommer det handla om sex. Eller åtminstone delvis, för min andra favoritserie är Matt Fractions och Chip Zdarskys Sex Criminals, som är i stort sett det roligaste som finns. Jag tycker om då sex blir avdramatiserat och skämtas om. Storyn är enkel, då huvudkaraktärerna Susie och Jon har sex med varandra stannar tiden, och de börjar råna banker för att finansiera Susies bibliotek. Det utvecklas såklart och blir till helt andra grejer senare, men det är egentligen allt en måste veta. Serietidningen är i grund och botten en humoristisk kriminalserie och jag tror personligen att den passar precis alla (som är myndiga, antar jag.)

Det finns således två saker jag finner att vara otroligt negativa då det kommer till serietidningar, 1.) de kan kosta upp till femton euro, och 2.) eftersom de är så snabblästa kan det kännas som att de inte är värda pengarna. Jag har definitivt känt så här flera gånger då jag stått vid kassan i Comic's Heaven i Gamla Stan och betalat nästan fyrtio euro för tre trade paperbacks (som de ovan, typ samlingsvolymer), men vad kan jag? Det är kul att läsa dem, och de finns oftast inte att låna i bibliotek, och om  det finns har de i alla fall inget stort utbud.

Jag har dock läst massor av serietidningar, och skulle kunna fortsätta att berätta om dem i många, många inlägg till. Det kommer jag inte göra nu i alla fall, så jag lämnar er med dessa två rekommendationer.

2

Kommentarer

 • Ellen Strömberg

  25.02.2017 14:35 (9 månader sen)

  Jättebra tips! Jag har ju alltid det problemet att jag aldrig tycks riktigt komma igång. I blame the iphone.

  • Kajsa Viitamäki

   26.02.2017 20:37 (9 månader sen)

   Alltså mannen, samma här, därför är jag väldigt intresserad av that instant gratification!


Skriv kommentar

Observera att kommentarsfunktionen inte stöder användningen av emojis.