Några tankar om Stephen King

lördag 1 april 2017 - 19:00 | 3 Kommentarer

Hörni, jag kommer antagligen bli student. Jag vill inte jinxa något, men så som mina preliminära resultat ser ut kan det till och med hända att jag blir en ganska bra student, helt poängmässigt. Jag är nöjd, men jag är ännu nöjdare över att äntligen ha allt detta bakom mig! Gymnasiet har varit en bra tid för mig, men det är jätteskönt att skymta en framtid som utspelar sig utanför Österbottens gränser - inget personligt mot Vasa eller Korsholm, men jag tror ni förstår. 

Jag firar studentskrivningarnas slut med att besöka min mamma i Stockholm! Jag landade i morse och här ska jag stanna tills påsk, och eftersom de enda jag känner i denna stad är tidigarenämnda förälder och min äldsta bror så kommer jag ha massor av ledig tid. Jag hade fyra böcker i baggaget (inklusive inträdeslitteratur, suck) och jag är otroligt taggad på att sätta igång med läsningen igen. 

Nu till inläggets titel!

DSC01252

På flyget, på Arlanda Express, och på tunnelbanan till mammas lägenhet läste jag Stephen Kings The Girl Who Loved Tom Gordon. Den storyn kom jag i kontakt med första gången under ettan i gymnasiet då jag tittade igenom pop-up-boken hos en av mina vänner, men jag var sannerligen inte övetygad om dess överlägsenhet i den stunden. Spola fram ungeför två år då jag besöker samma vän i hennes studiestad i London, och jag köper boken på Waterstone's för att, vi kommer inte ifrån det, titeln är superbra. 

Det känns på något vis som att Stephen King är ett oerövrat område för mig. Jag läste The Shining då jag var femton, och 11/22/63 tyckte jag väldigt mycket om (då igen har jag haft en poster av JFK på min vägg sedan 2012, men det är antagligen helt orelevant), men herregud hur mycket har inte den mannen spottat ur sig under sin karriär? Vem hinner med sånt? Vem har sån självdisciplin? Och vad är det som gör honom så speciell? Jag menar, jag följer honom på twitter och det han twittrat om Trump kan ibland kännas som modern konst, men utöver det är jag ute och cyklar då det kommer till hans författarskap.

Det var alltså lite därför jag valde att läsa The Girl Who Loved Tom Gordon, men också för att för det första är den ynka 200 sidor, vilket är ungefär 1000 sidor mindre än vad han annars brukar komma med (det här är ingen information jag forskat mig till, men jag är inte heller helt ute och cyklar), och för det andra verkade historien bara som mitt personliga helvete och exponeringsterapi, tänkte jag? Att tappa bort mig i skogen i flera dagar utan mat och vatten är väldigt långt nere på saker jag kunde tänka mig att vara med om.

Men det var ändå god läsning, medan jag inte har läst mycket skräck- och thrillerrelaterat är jag säker på att nioåriga flickor inte väldigt ofta är protagonister, och lika sällan är de i stort sett de enda karaktärerna i hela boken. Samtidigt som jag anser att King har en del att lära sig om att skriva kvinnliga karaktärer, är det inte heller det värsta jag läst av en manlig författare som försöker sig på ett perspektiv han inte har direkt erfarenhet av. Det finns orsaker att läsa den här boken, även om det bara är för att testa på lite Stephen King för första gången. 

 

3

Kommentarer

 • Ellen Strömberg

  02.04.2017 11:54 (8 månader sen)

  Jag ÄLSKADE Stephen King när jag var typ ~11,12 och Pestens tid och Varsel (The Shining) är fortfarande ett par av mina största läsupplevelser. Sen slutade jag läsa honom i tonåren och för ett par år sen ville jag hitta tillbaka till honom men jag har inte riktigt gjort det än. Däremot gillar jag honom asmycket ÄN och har dessutom lärt mig att en Stephen King-blurb på en bok nästan garanterar att jag kommer gilla den.

  • Kajsa Viitamäki

   02.04.2017 12:30 (8 månader sen)

   Håller helt med dig om att lita på hans omdöme då det kommer till litteratur! Det är rätt prestigefyllt att ha Stephen Kings åsikter på omslaget :D Har du läst uppföljaren till the Shining, Dr Sleep eller vad den nu heter?

   • Ellen Strömberg

    02.04.2017 19:27 (8 månader sen)

    Nä! Men den är på min lista på Nextory, kanske jag orkar ta itu med Kingen igen om jag gör det genom örat...?


Skriv kommentar

Observera att kommentarsfunktionen inte stöder användningen av emojis.